Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 19 437
  • 689
  •   6
Отговори
# 600
  • София
  • Мнения: 5 782
Моля за изпитана рецепта за хляб и тесто със 100% пълнозърнесто или типово брашно.И изобщо кое брашно е пълнозърнесто?
Налага се да спазвам диета,като трябва да изключа изцяло бялото брашно, а изобщо не съм наясно с другите видове.Anguished

Хляб с брашно от лимец

Същата рецепта може да се приготви и с мая, но трябва да се преизчисли грамажа на брашното и водата.

# 601
  • Мнения: 6 430
Споделете подобрена рецепта за мусака. Имам предвид подправка или продукт, който го няма в оригиналната рецепта, но прави ястието по-интересно и различно.
Отдавна не съм правила, но ми се иска и малко да я разнообразя.

# 602
  • София
  • Мнения: 1 778
Споделете подобрена рецепта за мусака. Имам предвид подправка или продукт, който го няма в оригиналната рецепта, но прави ястието по-интересно и различно.
Отдавна не съм правила, но ми се иска и малко да я разнообразя.
Добавям тиквичка и копър или целина(корен)

# 603
  • Sofia
  • Мнения: 14 532
Споделете подобрена рецепта за мусака. Имам предвид подправка или продукт, който го няма в оригиналната рецепта, но прави ястието по-интересно и различно.
Отдавна не съм правила, но ми се иска и малко да я разнообразя.
От мен предложение за подправките - канела, карамфил (млян), кориандър, като продукти - патладжан, нахут.

# 604
  • Русе
  • Мнения: 3 057
Скрит текст:
Споделете подобрена рецепта за мусака. Имам предвид подправка или продукт, който го няма в оригиналната рецепта, но прави ястието по-интересно и различно.
Отдавна не съм правила, но ми се иска и малко да я разнообразя.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/06/blog-post_8.html

# 605
  • волно калдъръмче
  • Мнения: 5 158
Споделете подобрена рецепта за мусака. Имам предвид подправка или продукт, който го няма в оригиналната рецепта, но прави ястието по-интересно и различно.
Отдавна не съм правила, но ми се иска и малко да я разнообразя.
Ако ще е мусака с картофи  и кайма, имам решение.

Задушават се зеленчуците (лук, морков, чесън на половинки, който се вади преди да се е зачервил). Следва запържване на картофените кубчета. Може да залепне за тенджерата, бъркай и не се бой, това му е най-хубавото. Картофите си сменят цвета - стават леко празрачни. Идва моментът на солта и подправките, които трябва да са смесени предварително (червен пипер, черен пипер, кимион, сминдухът да е около чеана лъжица, яко сушена целина, мащерка, чубрица и една загадка пушен червен пипер). Каймата е разбъркана с вода или бульон и отива в тенджерата при картофите. Една идея на котлона, за да се докара до полуготовност и да се отлепи карамелизирания картоф от дъното. Сипваш в тавата, печеш в загрята фурна. Тавата да е с голям борд заради пухкавата заливка - гъст бешамел,  в който накрая се добавят едно по едно сурови яйца. Бъркат се енергично, за да се темперират и разтворят в соса. Слагала съм най-много 4, но става и без яйца. Подправките за бешамела са стандартните - черен пипер и индийски орех. Много малко сол.

Ако я правиш, ще напишеш ли отзиви? Бих се радвала да ви допадне.

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 21:17 от Вяра

# 606
  • Мнения: 3 385
Аз слагам кетчуп в каймата и малко чубрица или риган.  Въпрос на вкус, но никога не бих сложила сминдух в мусаката, камо ли лъжица. За мен тази подправка е много натрапчива, даже не я вкарвам вкъщи, имам чувството, че никъде не мога да се скрия от миризмата.

# 607
  • софия
  • Мнения: 13 861
На мусака слагам червен пипер, малко пушен червен, чубрица или риган, малко черен пипер и малко канела.

# 608
  • Мнения: 2 220
Моля предложете различна рецепта за съомга филе. Винаги го правим на скара или еърфрайър с розмарин и лимон. Как по различно да го приготвя?

# 609
  • София
  • Мнения: 5 782
Моля предложете различна рецепта за съомга филе. Винаги го правим на скара или еърфрайър с розмарин и лимон. Как по различно да го приготвя?

Сьомга на фурна с цитрусова марината и копър

Сьомга върху розов карфиол на фурна

# 610
  • Sofia
  • Мнения: 3 542
Моля предложете различна рецепта за съомга филе. Винаги го правим на скара или еърфрайър с розмарин и лимон. Как по различно да го приготвя?

Изпитано и бързо: сьомга на грил тиган само със соев сос, нищо друго. Добре е, ако има капак, да се позадуши.

# 611
  • Мнения: 7 830
Моля предложете различна рецепта за съомга филе. Винаги го правим на скара или еърфрайър с розмарин и лимон. Как по различно да го приготвя?
А песто и на тиган, с билкова коричка, със сос Терияки

# 612
  • Мнения: 4 538
Моля предложете различна рецепта за съомга филе. Винаги го правим на скара или еърфрайър с розмарин и лимон. Как по различно да го приготвя?

Сьомга със спанак в бутер тесто.Вместо спанак,може и броколи .
  http://buonafurcettaivana.blogspot.com/2017/01/blog-post_27.html?m=1

Карамелизирана сьомга
https://cooks-and-bakes.com/%D0%B2%D0%B8%D0%B4-%D1%8F%D1%81%D1%8 … D0%BC%D0%B3%D0%B0

# 613
  • Пловдив
  • Мнения: 24 219
Гледах наскоро Дж.Оливър, който предложи кюфтета/бургери от сьомга.
Накълца едно парче на мн.ситно-като кайма, а втопото на по-едри парчета. Смеси с лимонова трева, джиндифил, подправки, оформи и изпече на грил тиган.

# 614
  • Мнения: 896
Събирам идеи в какво мога да вложа остатъка на сок от моркови,моркови и цвекло?Откачам нали?Никак не съм стисната,но напоследък  много жал ме хваща да хвърлям храна.

Общи условия

Активация на акаунт