Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Професионално ориентиране за младежи - онлайн консултации с Ели Мантовска

 • 56 696
 • 129
 •   1
Отговори

Анкета

Кога открихте призванието си?

Опции:

# 120
 • Мнения: 98


Здравейте! С идването на края на календарната година, обикновено правим оценка на постигнатото. Напоследък много се говори за практики, вдъхновени от благодарността за това къде сме.

Днес Ви предлагам превод на един разговор на тема “Благодарността като добродетел”.

Ценно ми е да чуя мнението Ви: на Вас и юношите до Вас - съгласни ли сте с проф. Дестено?


Дейвид Дестено - професор по психология в Североизточния университет и автор на четири книги, сред които "Емоционален успех: Силата на благодарността, състраданието и гордостта - ни разказа за изненадващата сила на благодарността. Ето няколко акцента:

- Всеки иска децата му да бъдат по-благодарни. Но защо благодарността е толкова важна?

Благодарността е свръх-добродетел. Тази идея датира още от Цицерон, който казва, че благодарността е не само велика добродетел, но и родител на всички останали добродетели. Когато изпитвате благодарност, вие ставате по-честни. Това намалява значително процента на измамите. Когато изпитвате благодарност, това ви прави по-щедри. Давате повече средства на други хора. Това ви дава и повече търпение и постоянство. Когато изпитвате благодарност, отдавате по-голямо значение на бъдещите печалби. Така че сте по-склонни да влагате време и усилия в момента, дори да е трудно.

Освен това, когато се чувствате благодарни, моралният ви компас става по-силен. Когато виждате, че други хора извършват прегрешения, вие /се придържате към по-високи морални стандарти. Очакванията ви се повишават.

- Това ли е отрицателната страна на благодарността?

Не, това е нещо хубаво. Ако се чувствате благодарни и видите, че човек А се отнася лошо с човек Б, по-вероятно е да се намесите и да се опитате да кажете на човек А: "Не бива да правиш това". Ако видите ваш приятел да казва нещо нелюбезно или да дразни някого, тогава е по-вероятно да се застъпите. Така че моралният ви радар се подобрява.

- Защо не сме по-благодарни по природа? Ако благодарността има толкова много ползи, защо просто не сме благодарни през цялото време?

Мисля, че една от причините е, че като общество сме толкова фокусирани върху себе си - върху собствените си цели и постигането на напредък. За да бъдете истински благодарни, трябва да сте фокусирани върху другите.

Разбира се, хората ще кажат: "О, благодаря", ако направите нещо за тях. Но има разлика между бързото изразяване на благодарност и това да спреш и да си позволиш да почувстваш емоцията.

За много хора чувството, че са задължени на някого, е негативно. Някои хора смятат, че ако им се наложи да поискат помощ, това ги кара да изглеждат слаби.

Но всъщност това е погрешна представа. Изследване на Сара Алгоу, Крис Овис и други психолози установява, че ако видим някой да изразява благодарност, го възприемаме като по-добър човек. Всъщност хората ни харесват повече, когато го правим.

Благодарността ни прави готови да се жертваме за този човек - не само за да върнем дълговете си, но и за да се отблагодарим и да помДейвид Дестено - професор по психология в Североизточния университет и автор на четири книги, сред които "Емоционален успех: Силата на благодарността, състраданието и гордостта - ни разказа за изненадващата сила на благодарността. Ето няколко акцента:

Всеки иска децата му да бъдат по-благодарни. Но защо благодарността е толкова важна?

Благодарността е супер добродетел. Тази идея датира още от Цицерон, който казва, че благодарността е не само велика добродетел, но и родител на всички останали добродетели. Когато изпитвате благодарност, вие ставате по-честни. Това намалява значително процента на измамите. Когато изпитвате благодарност, това ви прави по-щедри. Давате повече средства на други хора. Това ви дава и повече търпение и постоянство. Когато изпитвате благодарност, отдавате по-голямо значение на бъдещите печалби. Така че сте по-склонни да влагате време и усилия в момента, дори да е трудно.

Освен това, когато се чувствате благодарни, моралният ви компас става по-силен. Когато виждате, че други хора извършват прегрешения, вие ги придържате към по-високи морални стандарти. Очакванията ви се повишават.

Това ли е отрицателната страна на благодарността?

Не, това е нещо хубаво. Ако се чувствате благодарни и видите, че човек А се отнася лошо с човек Б, по-вероятно е да се намесите и да се опитате да кажете на човек А: "Ей, не бива да правиш това". Ако видите ваш приятел да казва нещо нелюбезно или да дразни някого, тогава е по-вероятно да се застъпите за този човек. Така че моралният ви радар се повишава.

Защо не сме по-природно благодарни? Ако благодарността има толкова много ползи, защо просто не сме благодарни през цялото време?

Мисля, че една от причините е, че сега като общество сме толкова фокусирани върху себе си - върху собствените си цели и постигането на напредък. За да бъдете истински благодарни, трябва да сте фокусирани върху другите.

Разбира се, хората ще кажат: "О, благодаря", ако направите нещо за тях. Но има разлика между бързото изразяване на благодарност и това да спреш и да си позволиш да почувстваш емоцията.

За много хора чувството, че са задължени на някого, е негативно. Някои хора смятат, че ако им се наложи да поискат помощ, това ги кара да изглеждат слаби.

Но всъщност това е погрешна прогноза. Изследване на Сара Алгоу, Крис Овис и други психолози установява, че ако видим някой да изразява благодарност, го възприемаме като по-добър човек. Всъщност хората ни харесват повече, когато го правим.

Благодарността ни прави готови да се жертваме за този човек - не само за да върнем дълговете си, но и за да се отблагодарим и да помогнем на другите. А не като: "О, страхотно, ти ми направи подарък, сега и аз трябва да ти купя нещо". Това не е този вид отплата. Това е радостно разплащане. Когато се чувствате благодарни, вие не само излизате извън рамките на възможното, за да помогнете на човека, на когото сте благодарни, но и го връщате напред. Тоест, ако съм ви благодарен и видя някой друг, който има нужда от помощ, е също толкова вероятно да му помогна.

Когато едно дете получи подарък, например от баба и дядо, винаги му напомняме да благодари. Добра идея ли е това?

Зависи от начина, по който го правите. Ако децата се чувстват смутени или засрамени, че не са направили нещо, те искат да избягват тези ситуации, защото се чувстват неудобно. Затова е по-добре да кажете: "Ето какво направиха баба и дядо за теб, което не трябваше да правят. Не е ли това прекрасно?"

Това, което кара хората да се чувстват благодарни, е да знаят, че хората са излезли от пътя си, за да направят нещо. Така че направете го положително преживяване, а не срамно.

Кое е нещото, което можем да направим, за да помогнем на децата сами да се чувстват по-благодарни? 

Можете да моделирате как да се наслаждавате на благодарността. Да речем, че съседът ви е донесъл бисквити. Отделете 30 секунди, за да се съсредоточите върху това как ви кара да се чувствате тази малка проява на доброта. Споделете с децата си каква е разликата между това, че сте спрели и сте обърнали внимание на това чувство на благодарност. "Уау, това беше просто най-милото нещо. Чувствам се страхотно, като знам колко внимателен е нашият съсед и колко много се грижи за нас!" В крайна сметка наслаждаването на моментите на благодарност през деня се превръща в навик.

Точно както при лекарствата, където може да приемате няколко дози, това помага на чувството на благодарност да остане в организма ви. Защото когато го усещате, тогава то влияе най-силно на поведението ви.

Някакъв съвет за финал?

Звучи глупаво, но благодарността е като приемането на витамин за добродетел. Тя укрепва много добродетели, а не само самата добродетел на благодарността. А не като: “Ти ми направи подарък, сега и аз трябва да ти купя нещо". Това не е този вид отплата. Това е радостно разплащане. Когато се чувствате благодарни, вие не само излизате извън рамките на възможното, за да помогнете на човека, на когото сте благодарни, но и предавате доброто напред. Тоест, ако съм ви благодарен и видя някой друг, който има нужда от помощ, е много вероятно да му помогна.

- Когато едно дете получи подарък, например от баба и дядо, винаги му напомняме да благодари. Добра идея ли е това?

Зависи от начина, по който го правите. Ако децата се чувстват смутени или засрамени, че не са направили нещо, те искат да избягват тези ситуации, защото се чувстват неудобно. Затова е по-добре да кажете: "Баба и дядо направиха нещо мило за теб, без да е имало нужда. Не е ли това прекрасно?"

Това, което кара хората да се чувстват благодарни, е да знаят, че някой си е създал неудобство, за да стори нещо за тях.

- Кое е нещото, което можем да направим, за да помогнем на децата сами да се чувстват по-благодарни? 

Можете да сте модел за подражание как да се наслаждавате на благодарността. Да речем, че съседът ви е донесъл бисквити. Отделете 30 секунди, за да се съсредоточите върху това как ви кара да се чувствате тази малка проява на доброта. Споделете с децата си каква е разликата между това, че сте спрели и сте обърнали внимание на това чувство на благодарност. "Това беше толкова мило от негова страна. Чувствам се страхотно, като знам колко внимателен е нашият съсед и как се грижи за нас!" В крайна сметка наслаждаването на моментите на благодарност се превръща в навик.

Източник:
https://characterlab.org/tips-of-the-week/vitamin-g/?

# 121
 • Мнения: 520
Здравейте! Открих ви днес и бързам да се възползвам от възможността да получа компетентното ви мнение. Дъщеря ми е ученичка последна година. От доста време се беше ориентирала към определена специалност, която аз също харесвам, но пък смятам, че не това е сферата, в която тя би развила напълно потенциала си. Но нейното мнение беше друго и тя категорично ми отговаряше, че това е избрала и ще учи. С цел да не и се меся, а изборът да си е изцяло неин, аз го приех. Но преди 10-ина дни заяви, че се е отказала /предполагам под влиянието на някой учител/ от досегашната специалност и в момента е в чудене към коя специалност да се насочи.
Нейни силни страни са чуждоезиковото обучение, разработването и представянето на проекти, комуникацията с различни хора. С нещо такова и се иска да се занимава - Динамична дейност, свързана с разработване и представяне на проекти пред аудитория. Тя самата е много комуникативна. Работила е през последната година като доброволец към няколко организации, като изпълняваше дейност като координатор и свързваше ментори с ученици,  а също участваше и в екип по разработването на бизнес план.
Та в тази връзка коя специалност би била подходяща за нея?

# 122
 • Мнения: 98
Здравейте и благодаря за доверието!

Без да знам досегашните ѝ квалификации и темите, които ѝ се отдават и я вълнуват, на база на споделеното от Вас бих насочила дъщеря Ви да разгледа повече информация за сферите на пресечна точка между проекти, обучения и комуникация. Това може да са Човешки ресурси, Връзки с обществеността, мениджър проекти в различни организации. Но може да е в по-широк спектър работа като журналист или учител/университетски преподавател. Някои училища и много университети участват в проекти и са им нужни вътрешни кадри, които да ги ръководят. Може да погледне и ролите на мениджър на проекти в големи организации, работещи в ИТ сферата. Там често търсят хора с чуждоезиково обучение и организационни умения.

А какво да учи: с тези качества може да се насочи към висше образование, което ще ѝ помогне да ги шлифова, например бизнес или икономика. Но дори и да избере по-хуманитарно насочена специалност като Журналистика, ПР, ЧР, филология, от споделеното от Вас смятам, че вероятно ще я тегли практиката и ще започне работа рано.

В тази връзка, ако започне работа още докато учи и ако реши да се развива в посока управление на проекти, може да договори с работодател съответната сертификация. Към някои български университети вече има и магистърски програма в тази област.

Нешо допълнително: ако имате възможност, поговорете за причините да се откаже от досегашния си план. Подкрепете я: вероятно е било трудно решение и е възможно в момента да е объркана, останала без план. А може в такъв разговор тя да се чуе, че споделя свои притеснения, които изказани на глас пред Вас да ѝ осветлят други възможности, за които аз не бих се сетила.

# 123
 • Мнения: 98
Здравейте! Днес бих искала да насоча вниманието Ви към събитията Професия под лупа на Музейко. Форматът е подходящ за деца между 8-12 годишна възраст.

На 10/12 предстои темата SOS Ветеринари. Може да научите повече в събитието:

https://m.facebook.com/events/653208469918552/

  # 124
  • Мнения: 98
  Здравейте! Днес от 15 часа ще има безплатен уебинар за кариерна ориентация на младежи на Развий се. Всички записали се ще получат и запис.

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02bUomqeYB1cBfb … d=100086607891850

  # 125
  • Мнения: 98
  Здравейте!
  Предпразнично бих искала да Ви поканя да разговаряте с децата и юношите до Вас как различните от нас намират работа и дават своя принос в обществото?

  Предлагам Ви като храна за размисъл следните източници:
  - Фондация “Светът на Мария”, които осигуряват работа в Дневен център за трудови занимания за хора с интелектуални затруднения „Светове” https://www.mariasworld.org
  - тази статия (на английски език) за подобни практики https://www.npr.org/sections/pictureshow/2022/12/05/1127032061/h … tual-disabilities

  Може би сред по-младите от нас се намират социални предприемачи, на които ще хрумнат нови идеи?

  # 126
  • Мнения: 98
  Здравейте! Днес Ви предлагам да обсъдите с младежите до Вас тези думи на Найджела Лоусън:

  Цитат
  "Бях на грешната (кариерна) стълбица. Не исках да бъда ръководител, на когото се плаща, за да се тревожи, вместо да мисли."

  Какво научихте за себе си и младия човек до Вас в този разговор?

  # 127
  • Мнения: 98
  Здравейте и за много години! Пожелавам на Вас и близките Ви много здраве, удовлетворение и лекота.

  Днес Ви споделям една ТЕД лекция (за жалост, само на английски език), която ни кани да помислим колко важна е саморефлексията в избора и движението на кариерата. Бих добавила - и в живота въобще, например като родители.

  https://www.ted.com/talks/paul_catchlove_how_a_habit_of_self_ref … prove_your_career

  Какво означава за Вас “саморефлексия”? А за младежите до Вас? Как се развива това умение?

  # 128
  • Мнения: 98
  Здравейте! Днес се обръщам към семействата, чиито деца са се насочили към инженерни/технически специалности в престижни университети. Предлагам да последвате в социалните мрежи Мартин Вечев. Той участва в подбора на студенти в някои от най-големите университети и споделя и за този свой опит.

   https://www.facebook.com/martin.vechev  

  # 129
  • Мнения: 98
  Здравейте! Наскоро попаднах на тест за кариерна ориентация, който не е научно-базиран и доколкото разбирам, не претендира за точност и оригиналност. Споделям го като една бърза и безплатна възможност младите хора около Вас да получат храна за размисъл. Може да го изпробвате и Вие. Нека това е по-скоро покана за игра, отколкото сериозен инструмент за самоанализ:

  https://forjobhunters.com/тест-подходяща-професия/

  Общи условия

  Активация на акаунт