Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Прекратяване на трудов договор и изплащане на отпуски

 • 1 004
 • 26
 •   1
Отговори
 • Мнения: 610
Здравейте , видях , че има подобна тема , но отдавна не е писано в нея .
Случая е следният :
Мъжът ми работи в една фирма една година и един месец . Трудов договор му беше пуснат на вторият месец от започването му във фирмата , и така на практика има 12 месеца трудов стаж там. Преди две седмици се почувства зле и си остана в къщи , като уведоми , че е болен . Казаха му да не се притесвява за болничен , да се лекува . Една седмица се лекува в къщи , личната ни лекарка го " наблюдаваше " по телефона , преди да отиде на работа си направи и тест , всъщност два теста за антитела за всеки случай . Отивайки на работа , му съобщават с усмивка , че са намерили човек на неговото място , той нали преди това им казал , че ще работи до Нова година 😳 Той не е подавал заявление за напускане , в разговор с единият си шеф ( във фирмата има много вождове и малко индианци ) е споделил , че , ако работата им продължава да е така вяла , след Нова година ще помисли дали да остане там . Това го е казал по повод на това , че работят на заработка , а не на твърда заплата . Както и да е , плиключи работната седмица , събра си нещата , занесе им трудовата си книжка , за да му я оформят счетоводителите и сега чака да му звъннат да си я вземе .  Той не знае по кой член ще бъде освободен , защото той не е пускал молба за напускане , пък и те не му казват , че го уволняват . Ние предполагаме , че ще го освободят по взаимно съгласие . За тази 1 година той не е ползвал платен годишен отпуск . През лятото , когато искаше да излезе в почивка ,му казаха , че не е направил необходимите 8 месеца  , за да използва платен отпуск и той излезе една седмица неплатен .  Въпросът ми е , при всякакъв вид прекратяване на трудовият договор ли се дължат неизползваните дни от платеният отпуск?

# 1
 • Мнения: 1 960
Неползваният отпуск се заплаща задължително. Но в случая е интересно как ще му прекратят трудовия договор. Той молба не е подавал. Значи по инициатива на работодателя, което означава, че има да получава и други обезщетения.

Последна редакция: ср, 23 дек 2020, 23:39 от beba2

# 2
 • Мнения: 610
И на нас ни е интересно по кой член ще го освободят . Казали са му , че един вид той е направил предизвестие като е заявил , че след Нова година ще напуска 😳 Знам , че звучи идиотски . Относно отпуска , той реално имаше 8 месеца , когато пожела да вземе платен , но както написах по - рано , му казаха да излиза в неплатен .

# 3
 • Мнения: 17 284
Може да го уволнят дисциплинарно - една седмица не е ходил на работа и няма медицинско. Това, какво са му казали по телефона - вятър работа.

# 4
 • Мнения: 610
Добре де и да го уволняват , не му ли дължат неползваният отпуск.

# 5
 • Мнения: 17 284
Добре де и да го уволняват , не му ли дължат неползваният отпуск.

Дължат, това не могат да му вземат. Но после има други негативи.

# 6
 • Мнения: 1 818
Разбира се, че отпуската, която е неизползвана трябва да се плати като обезщетение.
А това за 8-те месеца... принципно в живота си човек трябва да има 8 месеца стаж, за платена отпуска,  нещо което се изисква на много малко места, а се изчаквате да мине месец от постъпването.

# 7
 • Мнения: 610
За другите негативи не се притеснявам , знам , че звучи малко надменно . Слава Богу работи специфичен занаят и е добър майстор , вече има две оферти за работа . До сега винаги е работил в " нормални " фирми и не се е сблъсквал с подобни проблеми . В предишната фирма напусна с предизвестие и всичко , което е трябвало да го получи ( документи , пари ) , му го дадоха в последният му работен ден .

# 8
 • Мнения: 547
Да си прочете хубаво заповедта за прекратяване преди да я подпише. Ако е съкратен ще му се полага по-голямо обезщетение от борсата, ако има право на нея.
И доколкото знам, по принцип трябва да има 8 месеца трудов стаж изобщо, не само в тяхната фирма, за да може да ползва платен отпуск. На месец по ден и половина, мисля че така се падаше. Поправете ме, ако греша.

# 9
 • Мнения: 7 120
А съпругът Ви има ли и други отсъствия, подобно на последното? Питам, защото според мен, през тази седмица, в която е бил болен, но не е представил болничен лист, те ще го водят в отпуск. (Все в нещо трябва да го водят... )И ако има и още такива отсъствия - може да се окаже, че няма неизползван отпуск, подлежащ на изплащане.

# 10
 • Мнения: 1 960
Да си прочете хубаво заповедта за прекратяване преди да я подпише. Ако е съкратен ще му се полага по-голямо обезщетение от борсата, ако има право на нея.
И доколкото знам, по принцип трябва да има 8 месеца трудов стаж изобщо, не само в тяхната фирма, за да може да ползва платен отпуск. На месец по ден и половина, мисля че така се падаше. Поправете ме, ако греша.
С последните поправки в Кодекса на труда, от преди месец, 8 месеца се заменя с 4 месеца. Но конкретния случай и питането са други. Пиша го само за информация.

# 11
 • Мнения: 39 099
След като не е подал заявление за предизвестие, значи по друг член ще го освободят.
А защо няма болничен? Нали е лекуван по телефона?
За отпуска - дължат му платен отпуск и трябва да го платят, след като не е използван.
Също не разбрах защо е работил 1 месец без ТД? Фирмата очевидно не е свястна.

# 12
 • Мнения: 1 818
Два месеца.
При това човекът е майстор,  не е като да набира текст.

# 13
 • Мнения: 610
Отсъствал е , когато се роди малкия 6-7 дни . Защо няма болничен - защото , когато каже , че ще занесе , му казват , че няма нужда . Предполагам , че не им се занимава да го предават в НОИ . До сега всяко отсъствие в тази фирма е било без каквито и да е документи . Когато започна в началото при тях беше началото на м.Декември , а първите здравни осигуровки са му за м.Февруари .
Да ми е жив и здрав , наистина е майстор и то в сектор , в който няма много подготвени кадри . Общо взето са няколко по - сериозни фирми и хората , които работят този занаят повечето се познават ( за това и бързо получи офертите за работа).

Последна редакция: сб, 26 дек 2020, 20:03 от Jay , Mocking Jay

# 14
 • Мнения: 39 099
Той има ли въобще ТД?
Как така не им трябва болничен?
Много странно звучи всичко.

Общи условия

Активация на акаунт