Дистанционно обучение за учениците-Teмa 14 /Януари 2021/

• 48 717
  • 1 060
  •   1
Отговори
# 270
Сякаш в училище не се преписва. Всички сме били в гимназия и помним как е било. Даже и оценки в дневника си пишехме по някои предмети в Първа.

В момента на ДО единствено тази глупост с намалените часове трябва да се прекрати и да карат с нормалното време.

# 271
На всички ни е ясно, че в ДО се преписва в пъти повече и по-лесно. Има и помагащи родители, бдящи за доброто представяне. Няма нужда да се спори, нещата са несравними просто.
За стоенето пред устройство с часове пък съвсем е ненужно да се бистри. Може да твърдите, че е същото, но не е, черното няма да стане бяло.

# 272
  • София
Дъждец, естествено, че и присъствено се преписва, ама не в такива небивали размери.. И знам от личен опит за какво става дума, понеже на лични (дори от майки, ужас) получавам  молби да решавам цели тестове или отделни задачи по мат в реално време.. Та е разбираемо И такива (не само те, разбира се) да искат ДО. В темите за помощ също се пускат от ученици директно снимки, от които се вижда, че става дума за класно/контролно. И не, не си измислям, коментирахме  този въпрос в съответната тема преди празниците. И гарантирано не съм единствената, получаваща подобни молби. Застраховат се с искания в много посоки "майките-помощнички" или децата им...Познато дете от столична елитна гимназия сподели, че на контролно по мат са имали предварително създадена група с включени семегейци в нея, последните спретнали много бързичко всички задачи и  почти всички преписали - кой задача, кой две, кой всичко... Включително и безкрайно съвестно дете като споделилото се е възползвало от опцията при последната, по-трудна задача за разписване. Това е невъзможно да се случи  при ПО с такава масовост.

Скрит текст:
Което ми напомня, Манжелка, да ти кажа, да не идеализираме случващото се в чуждите университети при онлайн обучение по отношение на санкции и страха ан студентите от такива. Казваш, че преписват само немотивираните да учат..  Ами съвсем не. Интересно тогава как ще обясниш факта, че германци, сочени уж за дисциплинирана нация, приети с немска диплома за средно 1.0 (която  не се изкарва никак лесно за разлика от нашите дипломи за средно и показва безспорна мотивация) в специалност медицина, на единствения онлайн изпит през този семестър (всички други са били присъствени въпреки тежката обстановка) по епидемиология са взимали дейно участие в дискусията в група как се решава тази или онази задача по медицинска статистика, сравнявали са отговори.. Нашите деца са ги побългарили по бързата процедура ли? Или просто въпросните знаят, че няма шанс (или е малък) да ги хванат и бързо забравят принципността, съвестността и разните други добродетели.. Защо при учениците да е по-различно, били те и съвестно учещи по принцип? И защо въпреки всичко университетите максимално се стремят да провеждат присъствено изпитите си при  провеждани иначе лекции и упражнения онлайн, дали не е защото идеално знаят какво става иначе? Wink

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 10:00 от пенсионирана русалка

# 273
  • София
И после ще пишат от МОН "отчитаме отлични резултати от ДО"!

# 274
  • sofia
За пореден път обобщавате на едро и говорите наизуст.
Малко си разширете мирогледа, живеем в 21ви век. Става ли?
Не е зле понякога и сама да си следваш собствените съвети....Rolling Eyes

За избора на първи език АЕ: да, много родители и деца смятат, че като си в АЕГ и нищо не учиш в 8 клас. Смятат също, че АЕ си го знаят, защото е навсякъде. Голяма грешка. Език не се учи отгоре-отгоре, бил той и АЕ. Едно са школи и учене в кварталното училище и съвсем друго ЕГ. И аз съм учила в ЕГ и виждам разликата с хора, които учиха езика в школи или в друг вид гимназия. Но не съм по темата, та спирам.
За децата в ЕГ осми клас е наистина важен и се поставят основите на изучавания език. Дълго ДО за много от тях, без странична помощ, може да е фатално. Ако учехме НЕ, ИЕ или изобщо език, по който не мога да помагам, със сигурност бих прибягнала до частен учител в момента.
Напълно съм съгласна! Всички си мислят, че децата, които учат АЕ минават по-тънко, защото масово се учи още от първи клас, достига се добро ниво още в начален етап, но това не е така. Всеки сам си взима решението къде иска да учи детето му с цел най.доброто за него. Ще дам личен пример: Дъщеря ми има Б1.2 и по англиийски и по немски език. Сега в осми клас оставаше да започне тотално нов език, единия от гореописаните тотално да го изостави и да го обрече на забравяне, а втория просто да си го упражнява. Ако си има нужда детето от частен учител, ще ходи, ако е нужно. ДО също е вид обучение, дори и да ев по-семпла форма.

# 275
  • София
Не минават по-тънко, Нати 67, език (който и да е) се учи едва ли не цял живот  и колкото и сертификати за нива да има човек, пак има какво да научи на всеки един етап. И все пак специално в 8 клас доста малко деца започват с английския буквално от АВ, тъй като на пръсти се броят училищата, в които е учен немски, френски или руски до 7 клас като първи. Или са учили английски поне в училище, или са ходили И на курсове, та поне някаква стартова база имат - при едни тя е доста солидна, при други не толкова, но все  пак е някаква. Което си има значение при настоящата ситуация, каквото и да си говорим.. И това не е подценяване.А при другите езици  релацията е обратна, в класовете има по няколко деца, интензивно учили езика и преди това в училище/на курсове, но де факто преобладват тези, за които срещата с него е първа.

ПП Скаридка, има неваксинирани медици сред заявилите желание да бъдат ваксинирани сега, не след 8 месеца..

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 10:13 от пенсионирана русалка

# 276
  • Варна
Русалке, не знам какво са побългарили в немските университети, но мога да ти кажа, как е в АУБ в България. И навремето (понеже съм го завършила), и сега (племенникът ми го завърши 2020 и хвана един семестър онлайн) точно за преписване съвсем спокойно могат да те изключат. Пише си го в политиката на университета и никой не роптае. Същата е и системата на гимназиално образование в САЩ. Ако искаш, риксувай. Има даже специален административен орган,  който ти решава съдбата когато са те хванали да преписваш. Не случайно там от години се ползват софтуери против плагиатстване (не можеш да предадеш проект без да си го минал през него) и други, които бяха нововъдение в ДО -  заключват ти екрана докато правиш тест и не можеш да го сменяш докато трае теста (т.е. не можеш да превключваш, з ада търсиш или други подобни). Има обаче и още нещо - там почти няма смисъл да преписваш, защото заданията по принцип изискват отворени отговори и лично мнение и второ, целта е да се научиш, не да си губиш времето и парите в айляшки студенстки живот. Тъй че пак е въпрос на приоритети. Еле пък за бъдещи медици, на които пропуск може да коства човешки живот.

# 277
  • София
Ох, няма да споря, истината е само в една конкретна гимназия и само  в един университет,  а германците, горките ( при това в университет, позициониран  много напред в световни класации), айляшки си карат следването и ще морят даже и хора след време заради колективната работа на един изпит по медицинска статистика.Flushed Ако беше така и нямаше санкции за преписване, подсказване, плагиатство баш там и много високи прагове за взет изпит в добавка, нямаше процентът незавършващи българи (и други нации, разбира се) в чужди университети да е най-голям именно в Германия. Wink

Съвсем друг беше акцентът на писанието ми, ама айде....  Санкции има, мисълта ми беше, че усетят ли и най- малката пролука,  се възползват И съвестните. А в нашите училища пролуките са направо ями откъм мерки и последващи санкции за нарушаването им.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 10:29 от пенсионирана русалка

# 278
  • София
Няма да ваксинират всички медици и тогава втора група, защото много от медиците искат ваксинация след 6-8 месеца, защото са преболедували.
А кой говори за всички медици? Когато казвам, че има още доста неваксинирани медици, естествено, че нямам предвид всички, а само заявилите желание за ваксинация. От тях има неваксинирани и няма да започнат втора фаза преди да приключат с първа.

Манзхелка, детето на Rockstar иска да смени профил биология, който й е трети или четвърти профил. Аз също следя наборната тема, но за разлика от теб, не мога да преценя дали детето й е "загубило мотивация". Желането за смяна на профилиращ предмет, с който си приет в 8-ми клас обаче, не говори за загуба на мотивация, а за промяна на желанията за бъдещо развитие, което е съвсем номално за децата в тази възраст. Единици са тези, които още в 7-ми клас са избрали бъдещата си професия трайно и необратимо. Аз не бих правила такива кардинални изводи за чуждите деца от оскъдна форумна информация.
По отношение на преписването, то и в АК могат да те изключат за преписване, пише си го в правилата, ама ела да видиш дали не преписват.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 10:33 от sanaka

# 279
  • София
🙄 Кой какво загубил? Ангийския и испанския ни вървят чудесно, а за 3 и 4 профил - щом имаме избор, ще избираме.

# 280
  • София
+200 за написаното от Санака. Имам личен опит с 3 деца, минали през гимназията. И най-мотивираното сред тях, най- целеустременото в следването на целите си по принцип, най-съвестното още от 1 клас  е това, което в 12 клас направи рязък завой в избора си и сега е супер доволно. Така че всякакви изводи, още повече за чужди деца, базирани на  форумни изказвания на родителя,  са излишни и неуместни.

# 281
  • София
Не знам защо в целия спор се изпуска факторът "среда". Съвсем сериозно твърдя, че при ПО децата си влияят и взаимодействат, при това по  доста благоприятен начин. Поне в гимназията на сина ми е така. При ДО пак си взаимодействат, но темите на разговорите им се промениха тотално след 2-та седмица на ДО.

# 282
  • София
Мен точно факторът среда ме тревожи. Дъщеря ми вече почти не общува със съучениците си.
Синът ми пък тотално е отвикнал от училището и пак се започна със сутрешния рев. Вече се чудя с кафе ли да почвам или ракия?

# 283
sanaka, русалке, хванах се за поста на Iris,  че не са ваксинирани всички медици, а не всички желаещи медици!

Манжелка, всеки има виждане за живота си и този на детето, всеки си прави избори. По баловете за прием се вижда, че АЕ и НЕ са еднакво желани в Първа

# 284
  • София
Солничка, дори и при включени камери му намират цаката. По-трудно, да, но се справят. Това го правят обаче само несъвестните, нали знаеш? Wink

Общи условия

Активация на акаунт