Дистанционно обучение за учениците-Teмa 14 /Януари 2021/

• 48 738
  • 1 060
  •   1
Отговори
# 255
Не знам защо ни почистиха. По отношение на 8 клас, само се кръстя и плюя в пазва, че ние не сме.
ДО е идеално за индивидуални уроци по език. Обаче за цял 8 клас в гимназията - пълна трагедия.

Ами, за твоето дете може би да е пълна трагедия, за моето може би да е много добро попадение. Защо обобщаваш?
Примерно моят син, почти не учи по английски, нивото му е много добро. Той лятото приключи б1, а те сега в училище са на А2. Вместо да си губи(буквално) 18 или 19 часа да седи в училището, и да гледа стар за него материал: сега се наспива, и си има други занимания. Той е с профил програмиране, и скоро ще стартира СофтУни.
Малко му е криво по философия, но пък аз съм на разположение.
Това е. Аз съм ОК с ДО. Ползва си времето пълноценно, вместо да го губи в час.

# 256
  • София
Rumka833, и  какво като за твоя син е ОК... За множество други не е. Не всички деца  учат английски като първи език в гимназията, който е навсякъде около тях (книги, филми, чатове, игри) и който в доста случаи още преди 8 клас е на повече от прилично ниво и подплатен със съответния сертификат даже. Тогава наистина човек може да се  позанимава и сам, дори в час само да се маркира основното. Ама я смени сега английския с немски, френски, испански, японски, китайски от АВ на дистанционно 20 часа седмично.. Дали е съвсем същото? Wink Определено не. Миналата година  при ДО втория срок поне от няколко потребителки във форума на лични получих питания за координати на частни учители по немски, понеже хората се притесняваха, че децата им адски изостават в базовия 8 клас. А говорим за деца от три различни училища с немски в София,  съответно при различни учители, та едва ли всичките преподаватели са били некадърни и децата с ограничен потенциал, нали? Отделно, ако не греша, Рокстар преподава език някъде, та сигурно има опит и  малко по-обективни наблюдения как стои въпросът с интензивното изучаване на език онлайн индивидуално и в голяма група от 26 , предимно начинаещи деца, избрали съвсем целенасочено друг език за основен в гимназията, а не английски...

# 257
И понеже това не е нов език за твоете дете -другите кучета ги яли.Ех ,че двоен стандарт ! Всички , които не сме за ДО сме обвинявани за егоисти , за несъстрадателни към уязвимите групи, а га какво стана - всеки искал това , което устройва него. Не знам как се учи немски за първа година ДО- не искам и да си представям.

# 258
Че как да се учи НЕМСКИ индивидуално?? Аз съм се явявала на изпит така, и изкарах най-високата оценка от всички?

За пореден път обобщавате на едро и говорите наизуст.

Предният ми коментар беше по повод написаното, че било ужас за ВСИЧКИ за цяла година в осми клас ДО. Еми не, не е за ВСИЧКИ ужасно.

Малко си разширете мирогледа, живеем в 21ви век. Става ли?

# 259
Не е ли редно докато текат ваксинациите на учителите да са си на ДО.  За да не е тотално затваряне, не може ли да е по училища или области. Ако ги изследват за антитела и тези, които имат и не желаят да се ваксинират да си работят присъствено, също е вариант.

Няма да ваксинират всички медици и тогава втора група, защото много от медиците искат ваксинация след 6-8 месеца, защото са преболедували.

Румка,  средно се записва според интересите на детето и вие сте избрали детето  да скучае една година. Имам две познати, които избраха АЕГ, независимо че децата им ходят на школи и взимат нива от първи клас. Желанието им било да изкарат лесно средното, да си поживеят и все пак да са отличници.
Много от децата са с напълно нов език с идеята от средното да излязат с два езика

# 260
  • София
И за пореден път нападки за ограничен мироглед ...само защото някой е на друго мнение. Wink

Немски съм учила и в немска гимназия, и в университета (при това дисциплини на него, а не просто езика), трите ми дъщери в добавка  завършиха немска гимназия (та имах  многогодишен поглед и като родител вече), следват в Германия, та позволи ми да знам  как се учи  и напредва  във времето с немския.. Въобще не е като с английския.

# 261
  • Русе
Имам две познати, които избраха АЕГ, независимо че децата им ходят на школи и взимат нива от първи клас. Желанието им било да изкарат лесно средното, да си поживеят и все пак да са отличници.

Обучението в АЕГ, не мисля, че се покрива с обучението в школите и нивата. Учат се предмети на английски. Надали в школите ще минат цялата биология на английски със специфичната терминология или ще пишат разработки по съвременна история. Синът ми АЕГ  има съчуници ,класирани за национални олимпиади, които нямат отлична оценка по предмети, изучавани на ангилйски

# 262
  • Варна
И понеже това не е нов език за твоете дете -другите кучета ги яли.Ех ,че двоен стандарт ! Всички , които не сме за ДО сме обвинявани за егоисти , за несъстрадателни към уязвимите групи, а га какво стана - всеки искал това , което устройва него. Не знам как се учи немски за първа година ДО- не искам и да си представям.

С ДО, което е синхронно, не виждам проблем да се учи така, както и в присъствено. Има камери, микрофони, може да се пита и види все едно си в класната стая. Синът ми е в школа за подготовка за олимпиада и не е спрял да прави диктовки в реално време или да работи с граматика/писане на есета по абсолютно същия начин, по който стартира в училище. Честно казано, стига оправдания, че някой станал апатичен - сигурно в училище всички са супер мотивирани и  затова средните резултатите са "впечатляващи". Има и ощенещо - детето на Рокстар е набор на моето и неволно следя с годините в набирната тема - ами то си беше загубило мотивацията още в 8 кл, искайки да смени ПП. Може би това също е от съществено значение, без да се обвинява ДО конкретно.

Скаридка, понеже сме в едно училище да кажа и за АЕ - синът ми изкара бал, който му позволяваше да избира всяко едно училище и всяка една паралелка в града. Избра АЕ с ясното съзнание, че му предстои все още дълъг път, за да го научи подобаващо. Не искаше да чува за НЕ. И макар че влезе с отлична основа и В2 сертификат, през вдичките тези 3 години никога не е стоял със скръстени ръце - винаги има какво да учи, особено когато разказвателните са на ЧЕ. Смятам, че всеки, който напише, че след някакво ниво на курс детето знае езика, значи самият той не знае този език, не е учил в ЕГ и не може да прецени за какво иде реч. И тук е разковничето - понеже детето ми никога не се е водило от моди, а от собствени цели, мотивацията при него винаги е била голяма. До колкото си дпомням твоето дете още ходеше на частни уроци по математика и език - като знам преподавателите в училище, не виждам причина за това. Да, изискванията са високи, но едно добро отработване на наученото в клас с допълнителни задачи от сборник или упражнения по език е напълно достатъчно.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 08:25 от Manzhelka

# 263
  • София
А  резултатите от ДО пък са  толкова впечатляващи (без кавички) на пръв поглед, че човек ще рече, че там е истината.. Шестици на кг от преписване и  подсказване на второ четене, обаче ... И да, знаем, Манжелка, при вас не се  преписва, подсказва, помага,  само другаде е анархия. Wink

ПП И е  някак нередно да  определяш избора на език, различен от АЕ, като мода, по която синът ти не залитал... Сякаш избралите немски, френски  или азиатски езици в своята цялост са водени от стаден принцип и нямат своите цели, а оттам и мотивация.
Скрит текст:
Писала съм назад в годините пример с познато дете. В тежката откъм изпит по математика 2009-та имаше близък до максималния бал (при средна оценка от 3 и нещо за набора в страната). Избра  с него да учи японски, макар че му стигаше за навсякъде в страната този бал. В годините в гимназията  спечели всякакви ораторски състезания на японски с международни участници, после  завърши със стипендия висше образование в Токио.. И е с ниво С2 по английски. Май си е имало съвсем ясни цели детето и  хич не му е липсвала мотивация, нали..

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 08:40 от пенсионирана русалка

# 264
...Не е зле никак да не се изхвърля човек, ако няма актуален поглед над това какво се учи в гимназиален етап
Преди пандемията не къде да е , а в най-елитни езикови гимназии и при целия предвиден хорариум, за който споменахте  никак, ама никак не се гарантира дори усвояване на езика на ниво В2. Това при положение, че вече са отбрали и работят с най-учещите и най-упоритите деца заради изключително трудното класиране.
 И понеже са такива - сериозни и упорити, те отново тръгват по школите...където учат език заедно с нас.
 Съгласни или не, факт е какво се случва. И на мен ме ми харесва.

.... Имам две познати, които избраха АЕГ, независимо че децата им ходят на школи и взимат нива от първи клас.  
И това го има и по школите, даже и в добрите. Не опира нито до метода , нито до преподавателя , но  за най-високите нива едвам се събира група и то от няколко района.
Децата ходят от първи клас и ...

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 08:30 от mamamari

# 265
  • Варна
Навсякъде се преписва, но винаги се прави от тези, които не са били заинтересувани да учат. А това няма нищо общо с ДО. Както казах, въпрос на ценности, цели и мотивация. А и на някои места ако те хванат, последствията са големи - за гимназиите може би не толкова, но ако си в чужд университет, има голяма вероятност да те изхвърлят. Така че по-добре да ги възпитаваме в правилните добродетели.

Mamamari, то никъде нищо не ти се гарантира. Дават ти се възможности и ако искаш, учи. Знанието не може да се налее с фуния в главата.

Русалке, напротив, тук сме на едно мнение. Водещи трябва да са желанията и целите на детето, не модата. При някои са АЕ, при други - японски, при трети - наистина НЕ. Това, което искам да кажа, че докато ученикът сам не пожелае да се развива в определена посока, а не просто да следва моди или наложено от родители, няма как да има пълноценна мотивация.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 08:41 от Manzhelka

# 266
Обучението в АЕГ, не мисля, че се покрива с обучението в школите и нивата. Учат се предмети на английски. Надали в школите ще минат цялата биология на английски със специфичната терминология или ще пишат разработки по съвременна история. Синът ми АЕГ  има съчуници ,класирани за национални олимпиади, които нямат отлична оценка по предмети, изучавани на ангилйски
Амбър, и аз мисля така и затова избра ЕГ пред МГ , но когато основната мярка е взетото ниво така разсъждават хората. Децата ни ходеха заедно на школа. Пишат съчинения сами от 6 клас, доста напредничаво обучение предлагат, но е далеко от АЕГ
Детето на Румка мисля е в МГ, там точно ще си учат колкото и в школа.

Манжелка, моят е в 8-ми клас с НЕ. Виждам какви усилия полага, виждам и колко е трудно на класната им. Да часовете текат синхронно, но най-малкото са по 35, а не по 45 мин. А 18*10 = 180 мин = 3 астрономически часа на седмица.
На уроци по математика ходи, защото това е варианта да поддържа ниво като в МГ и бяхме наясно, че 5г това ни чака.
Уроците по НЕ се налагат заради извънредната ситуация, защото никой у дома не може да му помогне. Тези 3 астрономически часа ги компенсира с 2 астрономически през уикенда.

Има един голям плюс - пише бързо като машинописка на клавиатурата и не допуска правописни грешки, защото биват наказвани от учителките с намаляване на оценката Simple Smile

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 08:41 от скаридка

# 267
  • София
Навсякъде се преписва, но винаги се прави от тези, които не са били заинтересувани да учат. А това няма нищо общо с ДО. Както казах, въпрос на ценности, цели и мотивация. А и на някои места ако те хванат, последствията са големи.
За жалост, не, преписват/възползват се от помощ и учещи деца, особено сега при ДО.. Но кой ще си признае, че е така?Никой... В добавка и някои учители (не всички, разбира се) си затварят удобно очите. Не помня за кое училище ставаше дума из темите , но родители споделиха, че е  качен долният праг на успеха за стипендия за този срок - явно вследствие на чувствително нарасналия брой "отличници" от миналогодишното ДО през втория срок. Та явно не са наказвали много-много преписвачите тук и там...Wink

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 08:51 от пенсионирана русалка

# 268
За пореден път обобщавате на едро и говорите наизуст.
Малко си разширете мирогледа, живеем в 21ви век. Става ли?
Не е зле понякога и сама да си следваш собствените съвети....Rolling Eyes

За избора на първи език АЕ: да, много родители и деца смятат, че като си в АЕГ и нищо не учиш в 8 клас. Смятат също, че АЕ си го знаят, защото е навсякъде. Голяма грешка. Език не се учи отгоре-отгоре, бил той и АЕ. Едно са школи и учене в кварталното училище и съвсем друго ЕГ. И аз съм учила в ЕГ и виждам разликата с хора, които учиха езика в школи или в друг вид гимназия. Но не съм по темата, та спирам.
За децата в ЕГ осми клас е наистина важен и се поставят основите на изучавания език. Дълго ДО за много от тях, без странична помощ, може да е фатално. Ако учехме НЕ, ИЕ или изобщо език, по който не мога да помагам, със сигурност бих прибягнала до частен учител в момента.

# 269
  • European Union
Аз лично не виждам какво може да се направи в училище, което не може да се направи онлайн и то точно в обучението по чужд език.
Не забравяйте, че присъственото обучение тази година няма нищо общо с предишните. Например онлайн е много по-лесно да се даде групова работа на 4 ученици, присъствено е невъзможно.
И като се замисли човек кого лъжат учениците с това преписване - себе си или учителя?

Общи условия

Активация на акаунт