Дистанционно обучение за учениците-Teмa 14 /Януари 2021/

• 48 716
  • 1 060
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Всичко вече стана толкова объркано, че човек не знае кое е по-добре. Ако в началото онези си бяха направили труда да начертаят един смислен план с едни смислени мерки, за които не се правят компромиси, нямаше и да я има тази тема в този й вид и тук да се дърпаме за глупости. Когато техните цели се разминават с нашите цели, тогава нищо не е както трябва - нито децата научени, нито родителите спокойни, нито учителите си вършат работата.

# 286
  • София
Абе, айде стига с това преписване! Joy
Малките може да преписват, гимназистите развиват софт скилс, работа в екип и креативност. Stuck Out Tongue Winking Eye
Да не мислите, че е лесно да се направи стройна организация, в която да се впрегнат толкова хора едновременно?

# 287
  • София
Не познавам дете, което не би преписало, ако му се отдаде възможност, или поне да си свери нещата, дори и да е учило и да знае, ей тъй, за да си подсигури оценката. Може да не препише от страх да не го хванат, но да не препише от внезапен и неудържим порив на академична честност и съвест - не съм срещала такива. Може и да има де, ама са малко като Неси - всички са чували за тях, но никой не ги е виждал. Joy

# 288
Andariel, объркват се нещата, защото темата за и против ДО от гледна точка на борбата с вируса е едно, а темата предимства и недостатъци на ДО от гледна точка на образованието и развитието на децата е нещо съвсем друго.

# 289
  • София
Ако не беше епидемията ние никога нямаше да имаме онлайн обучение, никога. За да направиш едно такова начинание се иска здраво планиране и организиране и обучение на самите хора, които ще се занимават. А при нас както винаги - хубава работа, ама българска. Каквито са ни мерките, такова ни е и ДО-то. Затова всеки се спасява поединично и се моли учителите на децата му да са отговорни хора.

# 290
Не познавам дете, което не би преписало, ако му се отдаде възможност, или поне да си свери нещата, дори и да е учило и да знае, ей тъй, за да си подсигури оценката. Може да не препише от страх да не го хванат, но да не препише от внезапен и неудържим порив на академична честност и съвест - не съм срещала такива. Може и да има де, ама са малко като Неси - всички са чували за тях, но никой не ги е виждал. Joy
Joy Аз си казвам честно, че бих се притеснила, ако се появи такъв порив. Това дете как ще оцелява в живота после?

Слънчева, права си за организацията за преписването. За МОН е все тая, математическите умения на целокупното население не намаляват. Децата от СМГ са се упражнили в крайна сметка. Joy

Андариел, по сведения от форума, за това как е в чужбина, нашето ДО си е доста добро като организация. Просто ДО като такова си е осакатена форма на обучение.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 11:32 от solnichka

# 291
Стаматов е споделил в профила си статия по въпроса за това, как ще продължи обучението на учениците след 18 януари.
Кратък преразказ.
Пет варианта за продължаване на учебния процес след 18 януари са обсъждани на Отрасловия съвет, проведен в края на миналата седмица. Окончателно решение не е взето.
Учениците от начален етап най-вероятно ще продължат с присъственото обучение.
Засега учениците в прогимназиален и гимназиален етап ще се обучават в електронна среда от разстояние.
В училищата, където броят на учениците е малък( около 200-300), всички да се завърнат в клас, а в големите градове това да се случи само за ключови класове - пети, седми и дванадесети. Това ще се направи с т. нар превключване ( например една седмица присъствено обучение, една - обучение в електронна среда). Обсъждан е и вариант за стъпаловидно превключване, като идеята е да се осигури поне седмица присъствено обучение за всяка паралелка.
Решението как да продължи обучението на учениците трябва да бъде взето през тази седмица.

# 292
Ще дам личен пример: Дъщеря ми има Б1.2 и по англиийски и по немски език. Сега в осми клас оставаше да започне тотално нов език.....
Видях подигравателните коментари на съмняващи се.
Напълно е възможно написаното от потребителката.
Преминаването от едно ниво в друго става само след съответния успешно положен изпит, а школите които имат право да го провеждат и да издават съответния сертификат се отнасят много сериозно и отговорно към всичко това.
 Коментираните сертификати са с валидност две години  и мен ме предупредиха , че нашите ще изтекат много преди да е стигнала  до университет, но нейния избор не е трети език , а продължаване на същите в следващото ниво.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 11:25 от mamamari

# 293
  • Ямбол
Ако не беше епидемията ние никога нямаше да имаме онлайн обучение, никога. За да направиш едно такова начинание се иска здраво планиране и организиране и обучение на самите хора, които ще се занимават. А при нас както винаги - хубава работа, ама българска. Каквито са ни мерките, такова ни е и ДО-то. Затова всеки се спасява поединично и се моли учителите на децата му да са отговорни хора.
Не е съвсем така. В много училища Офис 365 беше внедрен доста преди епидемията и сме го ползвали и преди ДО. Там съм давала домашни, проекти, имах създадени групи, където да си качват работите от часа, отделно учителите минахме почти изцяло на управление през Офис365. Само Тиймс не бяхме ползвали, но се случи и това. Иначе останалите приложения - Forms, OneDrive, Sway, Word, Excel, PowerPoint, си ги ползвахме отдавна и учениците ни знаеха как се работи там. Затова по отношение на организацията при нас нямаше проблем. Проблемите идват от друго и най-вече от липсата на визуален контакт и общуване.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 11:37 от Лилянa

# 294
Моят осмокласник не преписва. Ама не защото е толкова съвестен, честен и трудолюбив, а защоти го мързи. Казва, че преписването изисква повече усилия, от една страна. От друга, няма и от кого да препише. Всички търсят него, а той си изключва телефона. И последно, му е все тая колко ще изкара.
Малкият, шести клас, би бил по-склонен да препише, но и той счита, че е неоправдано усилие да ровиш в учебника и да търсиш информация. Предпочита да изпляска набързо каквото знае, да зареже или играе на тото при избираемите отговори, когато нещо не знае, и да се приключва. Няма да си губи времето с разни тестове, я.
Знам си аз. Моите са безотговорни и мързеливи, но и аз нямам претенции да съм супер мама.

# 295
Дааам, осми клас очевидно никой не смята, че е ключов. Поне хората в отрасловия съвет. Повечето деца са в нови училища, едва се познават помежду си и с учителите, учат нов чужд език. Но нищо, това не е проблем за никого...Close
9-11 клас пък са съвсем забравени. Явно те могат да си стоят на ДО до безкрай.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 12:09 от Анонимен

# 296
Mamamari, не съм визирала теб. Из темите има доста изявления за нивата на децата по английски. Не се съмнявам, че има деца, които са доста напред за възрастта си, но имам C1, при това не издадено от школа или езиков център и като видях учебника на сина ми от неговия курс, който твърди, че извежда към B1 и видях колко основни неща липсват там, винаги ме усмихват тези етикети.

# 297
  • София
Значи пак готвят едно голямо НИЩО!
Но пък от Стаматов разбрахме, че след 7.клас ги чакат матури. Joy
10.клас не е споменат, значи няма да имат матури. Може би само НВО? Grinning

# 298
  • София
Осакатена е, защото никой не го е планирал да стане както трябва. Нещо като като събирано набързо, колкото да спасява положението, няма как да е особено качествено. Нашите не са и планирали толкова дълго да има ДО, затова и не са си правили труда през лятото да се стегнат и да направят нещо смислено централно. Ако не планираш да живееш някъде, не си и правиш труда да ремонтираш сериозно.

# 299
  • София
А какво ще стане с децата със СОП?
Синът ми е с увреждане. Посещава ЦСОП към столично училище. Дефакто се води, че е в редовен гимназиален клас, но на практика посещава само центъра. Там в клас са не повече от 5-7 деца в клас, като често някое дете отсъства по здравословни причини.
Сега децата от центъра ще ходят ли, защото са малко на брой или няма да ходят, защото учениците във въпросното СУ са много?
Вече е много трудно с него вкъщи. Всъщност центърът (бивше помощно училище) е единственото място, където той се социализира извън семейството, а сега това му е отнето. Същото важи и за другите деца.

Общи условия

Активация на акаунт