Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да ходя ли на работа, бременна по време на ковид?

 • 2 340
 • 71
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 3 607
Аз излязох в болничен след третия месец на бременността. Тогава казах на шефката и съм й много благодарна, че сама ми предложи да изляза болничен. И това беше година преди ситуацията с прословутия Ковид и имах съвсем нормална бременност. За мен най-добрият вариант за една бременна жена е да си е вкъщи, да си почива,да си нагласи къщата, да напазарува за бебето, да се подготви психически за промяната. Не разбирам жените, които драпат да ходят на работа до последно, че и се хвалят Rolling Eyes
Ключовата част на мнението е "за мен". Всеки решава за себе си. А ако иронизираш или се изразяваш обидно за други хора, които са на различно мнение, не знам това до какви точно ползи води.
Нали обменяме мнения. Личните нападки и собственото възвеличаване показват само дефицити на нападащия.

Хора, научете се да спорите с уважение към всяко мнение, само ще спечелите привърженици на тезата си.

# 46
 • Мнения: 13 579
От магазина е съвсем невероятно да се зарази, от разходки пък изключено.
Каква е разликата между хората, които ще срещне на работното място и тези , които ще се блъснат в нея на улицата или в магазина например? Спазва ли се някаква дистанция реално според вас. Разхождали ли сте се в парка през почивните дни в последно време, в Борисовата например не може да се разминеш от народ. В магазинте има опашки и този зад теб редовно ти диша във врата. Как точно ще спреш непознат да кихне или да се изкашля насреща ти на улицата. ....


Ще ходи в магазина извън пиковите часове и в парка, когато не гъмжи от народ. Като не ходи на работа ще може да си разпределя времето така, че да не и се налага да се бута в тълпи.

# 47
 • София
 • Мнения: 1 179
Че то там баби постоянно за какви пикове часове говорим изобщо? Вече няма такива проверки за маски и колко народ влиза по магазините...

# 48
 • София
 • Мнения: 16 273
Около нас навсякъде се следи за маски и не пускат без.

# 49
 • Мнения: 114
Не бих работила, ако имам шанс да взема болничен. Колко пъти през живота сме бременни, в стандартния вариант 2-3. Да излагам бъдещо дете на риск, не мерси. За протокола имам една позната, която реши да работи до последно и загуби детето седмица преди планово секцио и това много преди Ковид, всички останали мои познати спряха работа веднага след + тест. Та айде от тия геройства няма нужда, медали не връзват на работа.

# 50
 • Мнения: 12 016
За съжаление деца губят и жени, които са решили да не работят. Ако имаше такава закономерност - не работиш, не губиш дете,  работиш, може да го загубиш, никой нямаше да пусне нито една бременна жена на работа.

Последна редакция: пт, 08 яну 2021, 07:36 от Sunny29

# 51
 • Мнения: 3 607
Много жалко, че така се е случило и жената е изгубила бебето. Все пак ми се струва, че седмица преди планово секцио тя най-вероятно е била вече в отпуск по майчинство поне от 3 седмици, по мои бакалски сметки.

# 52
 • Мнения: 2 630
Значи, има си официални инстанции които дават препоръки за това кое в опасно за бремените и кога трябва да не работят! И на мен ми се искаше да си седя в къщи, но тези инстанции казаха че мога да не работя едва след 28 седмица!

# 53
 • София
 • Мнения: 16 273
Никакви официални инстанции няма, единственият откогото зависи е проследяващият лекар, все пак той издава болничният, съответно след това и лекарската комисия.
 Не е нужно да има проблем с бременността, за да се издаде болничен. Има жени с лека и прекрасна бременност, чиято работа обаче е такава, че може да навреди на плода, ако не спрат да я извършват.

# 54
 • Мнения: 2 630
Живея в чужбина и инстанцията е The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. Именно те правят препоръките за бременните и всички работодатели се видят по тях, както и личния ми лекар и гинеколога който ми следи бремеността.
https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/coronavi … nd-womens-health/

# 55
 • София
 • Мнения: 16 273
Извинявам се тогава, за България говоря аз.

# 56
 • Варна
 • Мнения: 179
Много крайни изказвания натрупа тази тема.
Естествено, че за да се отговори на въпроса трябва да се имат предвид доста неща - естеството на работа, как протича бременността и общ здравен статус на майката, навиците и и т.н.
Ще си позволя обаче да кажа, че по мое мнение в България твърде често се случва бременните жени да спират работа още в началото без са имат основателна причина за това, не само по време на пандемия. Може би и тук трябва да има препоръки по въпроса както в UK, за да не се злоупотребява.
В края на краищата всяка бременна и нейния следящ АГ си преценяват. Дали ще изглеждам нелепо или героично в очите на хора, които очевидно не са склонни да приемат друга гледна точка ми е все тая.
Доброто състояние на духа по време на бременност е също толкова важно, колкото и физическото състояние на тялото, така че колкото и да е странно за някой има хора, които се чувстват добре и пълноценни ходейки на работа и други, които се чувстват добре почивайки си вкъщи.

# 57
 • Мнения: 1 398
Значи, има си официални инстанции които дават препоръки за това кое в опасно за бремените и кога трябва да не работят! И на мен ми се искаше да си седя в къщи, но тези инстанции казаха че мога да не работя едва след 28 седмица!

Значи, ако дамата беше в държава с такива инстанции, надали щеше да пусне темата.
Сега персонално към авторката - аз не бих работила и действително не съм работила през периода на бременност. Ако има някакво значение си спомням, че гинекологът ми беше казал, че може да започне да ми дава болнични когато вляза в 4-ия месец. Говоря за 2016 г.

# 58
 • Мнения: 2 630
Виж сега, на всички е ядно че в Бг масово излизат в болнични само защото са бременни, а не защото имат проблеми!

# 59
 • София
 • Мнения: 16 273
Само че тази и миналата година ситуацията е доста по-различна от обичайната.

Общи условия

Активация на акаунт