Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 419
  • 780
  •   1
Отговори
# 630
Друго ме гложди мен. Аз не се интересувам наемателите какви данъци имат, какви плащат и какви не,
защо за Бога те ще се интересуват аз какво си плащам.

И повечето от тези наематели, които се интересуват от твоите данъци, нямат нищо против да вземат от работодателя си пари в пликче..... Обаче ако е за това дали ти си плащаш данъка, веднага са много праволинейни!

# 631
Както е задължение на наемателя да се регистрира на настоящия си адрес, така  трябва да има глоба, ако наемателят е напуснал и не е сменил адреса си - например 500 лв глоба за некоректния по сигнал на екс наемодател. Но държавата нехае и в момента принуждава наемодателите да нарушават закона,като не разрешават регистрация.
Реципрочно,механизмът на връщане на депозит е оставен в ръцете на наемодателя и ако той е недобросъвестен,наемателят трябва да тръгне по тежък и тромав път. Тук би трябвало също да има облекчен механизъм,нещо от типа на Запис на заповед,ако имотът е предаден в същото състояние и всички сметки са излезли, то наемодателят да бъде принуден да върне депозита.

# 632
И тогава, като наемодателят ти каже вместо 500 лв.наем примерно 800 лв. само заради това, че те регистрира, дали пак ще искаш яки глоби и регистрация?!?
Докато няма законов начин да отпиша някого от адреса си, няма и за го записвам. Ако иска.....насила не държа никого.
Ще каже толкова колкото може да вземе. Или сега ги дават по-евтини отколкото могат да вземат?

Все повече апартаменти има и ще има на пазара и тарикатите ще си ги държат празни.

# 633
  • София
Както е задължение на наемателя да се регистрира на настоящия си адрес, така  трябва да има глоба, ако наемателят е напуснал и не е сменил адреса си - например 500 лв глоба за некоректния по сигнал на екс наемодател.

И като не се е регистрирал на ново място - документи за глобата ще дойдат пак при наемодателя. ...
Писала съм в стари теми - 2007 г. купувам имот  за отдаване. 2012 г. на бившите собственици/майка и син/ им изтичат личните карти и те си издават новите с адрес - моя имот. Младежа е хазартно зависим и го издирват разни едри момчета. В процеса на издирване един от биячите се хареса с една от моите квартирантки. Ожениха се, вече и дете имат, купиха си собствен имот.

# 634
Все повече апартаменти има и ще има на пазара и тарикатите ще си ги държат празни.

Мечтай си! Празни апартаменти едва ли ще останат, освен ако не са тотал щета....

Ще каже толкова колкото може да вземе. Или сега ги дават по-евтини отколкото могат да вземат?

Когато повечето наемодатели вдигнат наемите под заплаха от някакви глоби, дали няма да извадиш повече пари?...или може би ще спиш на пейката в парка?

Защо наемателите са толкова злобно настроени към хората, които им дават жилище? Да, те си плащат, за да го ползват, но наемодателят е дал много, много повече, за да го има. Никой не спира никого да си купи негово, ако желае, да си намери по-нисък наем или по-хубаво жилище.... Защо са изобщо тези препирни?

# 635
  • Light of Zartha
Не е заради зона, чисто административно е. Знам за нежелаещи да се отпишат, не сме от тях. Знам, че е добре да го направим и е правилно, но и също така знам, че не всеки е съгласен. Иначе собствениците са в чужбина, чуваме се по вайбър, но не много често. Интересуваше ме самата процедура и до колко е задължителна. Те ако не са съгласни, аз нищо не мога да направя. Но в същото време да се отказвам от хубава квартира заради отказ от регистрация не ми се връзва.

# 636
Регистрация ви трябва, ако имате дете в градинска възраст или за училище, понеже има точки за адрес. Зелена/синя зона - за издаване на талон за паркиране. Ако искате да гласувате по настоящ адрес. Друго не се сещам за какво би могъл да ви е нужен настоящ адрес.

Процедурата е, че се отива в общината с копие от нотариален акт + договор за наем и нот.заверено пълномощно от собственика. Втори вариант - може без договор за наем, но собственикът трябва да е с теб, да са се подпише, че е съгласен да живееш на адреса.

# 637

Мечтай си! Празни апартаменти едва ли ще останат, освен ако не са тотал щета....

Когато повечето наемодатели вдигнат наемите под заплаха от някакви глоби, дали няма да извадиш повече пари?...или може би ще спиш на пейката в парка?

Защо наемателите са толкова злобно настроени към хората, които им дават жилище? Да, те си плащат, за да го ползват, но наемодателят е дал много, много повече, за да го има. Никой не спира никого да си купи негово, ако желае, да си намери по-нисък наем или по-хубаво жилище.... Защо са изобщо тези препирни?

И аз това се чудя?
Само не разбрах, защо реши всичко изписано.
Май наемодателите са много злобни и едва ли не правят услуга на скъсаните наемодатели като има предоставят ценният имот срещу заплащане.. като е ценен защо го дават?

# 638
Май наемодателите са много злобни и едва ли не правят услуга на скъсаните наемодатели като има предоставят ценният имот срещу заплащане.. като е ценен защо го дават?

Не съм използвала подобни определения и не бих. Или може би ти се определяш като такъв?

Наемателите са си нормални хора, както и наемодателите. Вторите имат актив, от който желаят да имат приходи. Жилищата са точно това - инвестиция, от която може да се изкарват пари.
Ако никой не си дава "ценния" имот, ти къде точно ще се прибереш вечер?

# 639
Не бери грижа за мен моля те.

По същество рано или късно ще се правят регистрации, без значение искат или не, харесва ли им или не. У нас всичко става бавно, но става

# 640
Кел файда, че хазяинът ще прибира по 300 лв. месечно повече, като не може да отпише 5 човека с постоянен адрес от провинцията и настоящ адрес някъде из София, неизвестно къде. Съответно не може да регистрира себе си или семейството си на адреса, защото е запълнена максималната бройка регистрации. Или ако си нов собственик на този апартамент и не можеш да се регистрираш в него. Писала съм и преди - пред мен в общината имаше точно такъв случай - новият собственик не можеше да се регистрира в новото си жилище, заради регистрации на наематели, неотписани от жилището. И за да не тръгнат спекулации какво било и не било жилището, ставаше дума за апартамент на ул. Шипка. Който не знае къде е и коя е тази улица в София, да я пусне в Гугъл.

Затова - по-добре да стои празен апартаментът или да го дам за 100 лв. по-малко, но без адресна регистрация. Ама имали били кола, трябвал им стикер за паркиране - наемете си гараж/паркомясто или паркирайте на платен паркинг. Или си търсете жилище с паркомясто. Много по-важно ми е детето ми/внучето ми да може да се регистрира на адреса, за да учи в (доброто) прилежащо училище, отколкото това, че някой имал кола.

Има и случаи на наематели, които наемат жилище за кратко, само за да си направят регистрация в района на дадена ДГ или училище, след което бързо се изнасят нанякъде. И тяхното дете ще заеме мястото на дете, което живее в района.

Може да звучи грубо за някого, но няма нужда да се правя на дипломатична - щом законът е написан така, че да не ме защищава, аз се защищавам сама.

# 641
Точно за теб не съм се загрижила. Въпросът е принципен.

Защо изобщо се занимаваш с алчните наемодатели, щом толкова те дразнят, просто си купи твое...?!

ПС: Явно просто не можеш да отговориш на никой от въпросите. Удобно ги прескачаш или подхождаш с агресия.

# 642

Щото е бизнес, бе, Алекс. Това че се отдава под наем значи ли, че не е ценен и че някой някога не е броил пари за него, не е работил да го изплати? То, ако имотите под наем са боклуци и по-добре да ги няма, моля всички да ми подарят... боклуците си.

И да, правят ти услуга. Тук обичате много да говорите за как е в Германия - само да ти кажа как е в Германия - правят ти услуга да ти дадат жилище, щото иначе си на улицата. Ама буквално. Чакаш с години за жилище, и то - пак не е сигурно, че ще получиш. Отиваш на оглед с още 20-30-40 човека и те оглеждат като на пазара - много е куул да си скейтър-рапер и каквито там има, обаче като те видят с дънки под г*за - си чао, без значение доход и кредитна история. ЕЙ така - щото не ги кефиш. И отиваш на следващия адрес - пак същото. Накрая пред теб стои избор - да си купиш риза и хубави обувки и да вдигнеш дънките, или да живееш в някое гето, в което не е препоръчително да излизаш сам от дома си - или изобщо.

Пък иначе, като не ти харесва услугата - си стои при мама и тате. Къф е проблема?

# 643
Точно за теб не съм се загрижила. Въпросът е принципен.

Защо изобщо се занимаваш с алчните наемодатели, щом толкова те дразнят, просто си купи твое...?!

ПС: Явно просто не можеш да отговориш на никой от въпросите. Удобно ги прескачаш или подхождаш с агресия.
За последно ти отговарям.
Защо си мислиш, че знаеш както имам или нямам, дали ще си купя или не имот, дали съм си купил или не и т.н.
Продължавай да си фантазираш и да си вярваш

@papapana, както аз избирам, така и мен ме избират и то в двете посоки, защото съм бил много години и от двете страни едновременно, не знам защо реши, че е еднопосочно, то и за работодателите има/имаше такива митове преди време.

# 644
Избираш, защото пазарът в София не е в голямата си част като в чужбина - я някой има 2-3 жилища, я не. Аз наемодател с под 5-6 сгради не знам - повечето, които познавам лично в Германия, са с по цели улички - някои и улици.

Дали мислиш, че твоето мнение за тях струва достатъчно, за да ти отделят дори минута, за да се срещнете?

Действат на принципа, на който потребителка Айша действа - 1 доверен брокер, който знае точно какво се търси, и си плащаш. Ходи се фръцкай тогаз, колкото си искаш.

В София минават всякакви номера и е свободия голяма - за това и толкова се тралала по темата. И туй е то. Друго няма.

Общи условия

Активация на акаунт