Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Еднопосочен билет за Германия

 • 740
 • 29
 •   1
Отговори
# 15
 • Hamburg, Germany
 • Мнения: 500
Ако искате да следвате тук въпросът е друг. Решете в кой град. С английски също може. Аз помня,че преди 8 години държах един TEUFEL test за да запиша англ.филология,като втора специалност. Като студентка ще можете да работите,но само на половин работен ден и ще имате право на общежитие (листите на чакащите са километрични поне в Берлин).

Не и ако се задръстиш в нацистката част на Германия където още се поздравяват с зиг хайл. Там даже и книжовене немски не признават ако не им говориш на диалекта. Виж ако си в западната част - да там вече може.

# 16
 • Мнения: 42
Те си намират WG или общежитие. Някой за да го наеме това WG представя фишове. В момента сме в търсене на къща. Законно или не, няма човек,който не иска "Verdienstnachweis".  И вие сте права. Просто говорим за различни неща:hugs:

Аха... договор за наем и как ще го получи като няма работа и доход? Обясни, че нещо не ми е ясно - за договор за наем всеки хазяйн ти иска три фиша за последните три месеца. Ако няма от къде да ги представи - по-добре е да отиде в туристическа част на Германия, където основно се препитават с туризъм и осигуряват общежитие и квартира.

Не е закон да ти искат фишовете за работа. Много хазяи го правят това за да се подсигурят, но не е задължително.
Хиляди студенти идват всяка година без работа и си намират стаи и жилища без работа. Абсолютно възможно е.

GVN като IT няма какво да му мислиш, повечето IT фирми даже официалния им фирмен език е английски. Търсенето на кадри е огромно. Направи си LinkedIn профил и си сложи местожителство Германия. Не знам къде искаш да живееш, но в големите градове има много фирми, които търсят IT специалисти. Ако искаш ми  пиши на лично.

# 17
 • Мнения: 51
С IT и без грам немски ако си си навила на пръста да ходиш, отивай в Берлин.

На твое място бих си завършила тук. През това време учиш ангийски като хората, защото "на оправно ниво" звучи меко казано несериозно. Може и малко стаж да навъртиш, да понаучиш немски и тогава да заминаваш еднопосочно.

# 18
 • Мнения: 135
Ами аз не разбирам какво точно очаквате -  да Ви изсипят готова информация за работа, жилище и т.н.? Не става така, еднопосочния билет е най-лесното нещо, проучете много добре какво, къде и как. Немски трябва и ако сте с нула такъв, трябва много добър английски. ДОри и да сте със специалност с голямо търсене на кадри, никой няма да Ви постеле червен килим. Трябват и пари в началото, не малко. В големите градове намирането на жилище е като интервю за работа, не-немци, без договор за работа, деца, животни и цялата биография и т.н. - трудно и на високи цени. Потърсете информация, има много.
Вижте в немската тема и темата за родители на студенти в немско-говорящи държави.

# 19
 • Мнения: 135
IT специалист и в България изкарва добри пари. Лесно ще влезеш в топ 10% по доходи в страната.
За какво е това бързане да ходиш в държава, в която не знаеш езика, без завършено висше образование и опит, който да запишеш в СV-то?

# 20
 • Мнения: 154
Не съм казала, че искам всичко на готово на мен ми е пределно ясно, че най-лесното е да си взема билета. Не съм тръгнала с очаквания, че като замина ще ми падат пари, работа и всичко от небето. Всеки тръгва от някъде.

# 21
 • I want it all and I want it now.
 • Мнения: 4 092
Без език и признато образование се почва от мияч, чистач и т. н. За   IT се изисква писмен и говорим много добьр анг. и диплома. Кола не ти трябва на пьрви време. Градският транспорт е идеален. Ще си купиш от тук кола, като се установиш.

Последна редакция: нд, 03 яну 2021, 22:07 от Syn

# 22
 • Мнения: 135
Ами ето защо потърсете информация първо и задайте конкретни въпроси.
Има здравно осигуряване, което задължително се плаща без значение дали сте студентка, много зависи към кой град сте се насочили и още хиляди неща, които трябва предварително да проучите. На мен лично най-добре ми изглежда възможността да се запишете да учите тук, както по-горе се каза вече.

# 23
 • Германия
 • Мнения: 992
Освен всичко казано от съфорумките имай предвид, че в момента пазарът на труда тук е в тежко състояние. Завърших магистратура тук преди година и още си търся работа по специалността (изследване на пазара, статистика). Короната накара много фирми да спрат назначаването на нови кадри. Миналата година между март и май-юни нямаше никакви нови обяви за работа. После малко се пооправиха нещата, но въпреки това никак не е леко. За човек без немски и (предполагам) без доказателство за добро владеене на английски ще е още по-трудно, защото ще се състезава с далеч по-квалифицирани кандидати, владеещи немски.

# 24
 • I want it all and I want it now.
 • Мнения: 4 092
Като си имаш и работа се плащат и даньци, 😊който не са малко. За наема ти искат и предплата. За езика и тука може да се запишете на курс,но трябва и време да го посещаваш и да работиш.

# 25
 • Мнения: 1
Честита Нова Година

Аз съм също човек живееш от 6 год в Германия. Преминала съм през много неприятни ситуации за това си позволявам да коментирам темата.

1) Адресна регистрация (без познат при който да се регистрираш няма как да ти се направи)
2) Здравна застраховка (минимум 200 Евро на месец, дали имаш пари да платиш на никой не му пука, тя си върви)
3)Работа без език само долнопробна(тук под път и над път хора с английски). Съвет от мен разгледайте сайта на Макдоналц, там поне ще ви плащат всички осигуровки и ще имате истински договор за работа. Ако се занимавате с наши сънародници при които да работите, в повече от 50% от случаите договорите са фалшифи(Преживяла съм го лично). Много внимавай защото има много които ще се възползват от това че не знаеш немски.
4)В немските институции се говори само на немски. Нарочно не говорят на друг език, защото не им се занимава и така им е по лесничко. Само ще те гледат като опулени........
5) Сайт за работа Agentür für Arbeit
Онлай може да видиш какви позиции има  за съответния град.
6) Наемане на квартира в големите градове: искат минимум 3 Фиша за заплата, Договор за работа(затова ти трябва фирма с всички коректни осигуровки да ти се плащат, не наши сънародници които правят въртели), Шуфа (вид документ за твоята кредитна история), Кауцион(в повечето случаи това са 3 наема които се плащат предварително), Борбата е жестока в големите градове за жилища, самите фирми или частни лица предпочитат да дадът жилището на хора които говорят добър немски и имат стабилна работа. Не наемай жилище от наши сънародници ще ти побелее косата после. Жилище само от Wochngenossenschaft.
7) Застраховка за жилището, на мен за първото ми жилище не ми изисква ха, сега за второто ми искаха, оказва се че си зависи от Wochngenossenschaft.
SunglassesНе тръгвай ако нямаш минимум 3000 Евро в джоба.
Живота в Германия не е тази приказка която си мисли човек докато е в България.
Не приемате коментара ми негативно. Исках просто да сте подготвена какво ви очаква.

# 26
 • Мнения: 154
Много благодаря на всички отговорили. Всеки един отговор ми е от полза. Не се притеснявам да работя “долнопробна работа” пак ще кажа, че всеки тръгва от някъде. И отново благодаря. Ако, някой има още за споделяне, цялата съм в слух. Simple Smile

# 27
 • Hamburg, Germany
 • Мнения: 500
Ами ето защо потърсете информация първо и задайте конкретни въпроси.
Има здравно осигуряване, което задължително се плаща без значение дали сте студентка, много зависи към кой град сте се насочили и още хиляди неща, които трябва предварително да проучите. На мен лично най-добре ми изглежда възможността да се запишете да учите тук, както по-горе се каза вече.

Дамата отива при роднини - а не просто така. С две думи има гръб. Езика ще го научи в движение стига да иска. Когато аз отидох напълно сама без никой се оправих в началото с 300 евро докато не получа първата заплата. Някой говореше за 3000 евро. Сериозно? В голям град да - но не и в малък такъв където наема на жилището ти е може би към 350-400 евро месечно.

# 28
 • Мнения: 135
При роднини - добре, поне няма да е на улицата и ще има кой да и осигури храна, което е пожелателно де, ама за колко? Месец, два?
Немски на ниво "да си купя нещо в магазина" и на ниво да води служебна комуникация са две различни неща. Ще бъде необходим някакъв интензивен курс, който в най-добрия случай е половин ден, защото английския и, оставам с впечатление, също няма да стигне.

Относно разходите - ами смятайте - 4-500 наем, храна, транспорт, други разходи поне за 3 месеца...  То е ясно, че и с 10 евро и билет може да заминеш, ами после? Не е лошо да се помисли предварително, за да не изпада в излишни неприятни ситуации.

Не пиша нито да я плаша, нито да я разубеждавам, лично аз съм на мнение, че трябва да опита щом има желание, а много по-добре докато е млада, казвам само, че е добре да се осведоми, за да си спести неприятности, които поне могат да се предвидят.

Последна редакция: пн, 04 яну 2021, 07:01 от GlowFlow

# 29
 • Мнения: 3 584
Дамата отива при роднини - а не просто така. С две думи има гръб. Езика ще го научи в движение стига да иска. Когато аз отидох напълно сама без никой се оправих в началото с 300 евро докато не получа първата заплата. Някой говореше за 3000 евро. Сериозно? В голям град да - но не и в малък такъв където наема на жилището ти е може би към 350-400 евро месечно.
В малък град може жилището да е 350-400 евро, но и в голям, ако те приемат в общежитие или WG (Wohngemeinschaft). Остават здравните такси и храната, а също транспорта и студентските такси.
С по-малко от 2-3 000 евро начален капитал не виждам как може да се справи човек, още повече без немски език и във време на корона, когато и работа не се намира толкова лесно. В заведенията за чистачка даже не могат да те вземат, ако заведенията са затворени, както е в този конкретен момент. А да висиш на шията на роднините си, донякъде ще е ок, но не за дълго.

Понаучи немски, поне да можеш да водиш елементарен разговор, ако ще следваш на английски. Но тогава ще трябва и английски да научиш до ниво, да можеш да се обучаваш на него - тоест, много сериозно ниво.
Според мен, не е дошъл моментът да предприемаш тази стъпка, защото още не си готова. Подготвяй се, докато изчакваш да мине кризата с короната, за да имаш по-голям шанс да си намериш работа. Избери си ВУЗ, кандидатствай, нека те приемат. Виж конкретно какво се изисква там и т.н., едно по едно.

Общи условия

Активация на акаунт