Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Къща в Зелин (до Ботевград), без документ за собственост на земята

 • 521
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Привет.

Спряхме се на една къща в Зелин.
Всичко, което искаме за място и къща, е налично.
Цената е нормална.
Всички документи са валидни (нот. актове, т.н.).
Има ток, вода, газ, центр. канализация, и други добавки.

Единственият проблем е, че собсвеника няма документ за собственост на земята, върху която е построена къщата.
Той твърди, че това не е проблем.

Ние не сме наясно обаче.

Въпроси:
1. Може ли някой да сподели релаен опит за тези действия?
2. Може ли да оставите линк или контакт за надеждна адвокатска кантора в Ботевград или София, които се занимават с подобни проблеми?

Всяка допълнителна информация ще ни е от полза, защото ни е първа покупка.

Блягодаря ви!

# 1
 • Мнения: 434
Ами да извади като не е проблем. На кого е земята? На който е земята на същия е и къщата. Да не се окаже един ден , че къщата е нелегална или е на друг собственик защото земята е на друг.

# 2
 • Мнения: 715
А има ли документ за отстъпено право на строеж от общината? Ако има и се води на продавача проблем няма, много имоти са така, парцелите са раздавани на безимотни навремето и тогава не е можело да се купуват от общините. Продавало се е само отстъпеното право на строеж и земята още се води общинска на такива имоти.  На продавача реално плащате само къщата и след като я закупите може да си закупите и парцела от общината по техни цени  или да си живеете така.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 122
Не бих сключила такава сделка без документи за земята. Родом съм от там и мога да кажа, че цените не са никак нормални вече във вилната зона. Убедете се, че няма уловка.

# 4
 • Мнения: 3 604
Да питам и аз: на кого е земята?

# 5
 • Мнения: 15 134
Данъци плащал ли е за земята? Поискай да извади удостоверение по обстоятелствена проверка на имота.

# 6
 • Мнения: 2
Благодаря на всички отговорили!

Отговори:
- земята е общинска
- има право за построената къща, но няма право да се достроява и т.н.
- данъци за земята... не съм сигурен. Данъци за къщата - да, всичко е изрядно

Най-вероятно ще се откажем, защото се свързахме с община Ботвеград, и отговорите бяха... никакви.

Свързахме се и с адв. кантора която се "занимава" със сходни проблеми - договор да се сключи, молби да се подават към общимата, чакало се седмици за отгворои, и т.н. глупости, през които ние им плащаме.
И цените хич не са народни, щото били "вещи".

Объркана работа това да се търси каквото и да е в държавна институция, никой нищо не знае конкретно, общи приказки само.

# 7
 • Мнения: 715
Нещо не сте попаднали на който трябва нито в общината, нито при адвоката. Ако къщата ви харесва, намерете адвокат от тази община който си разбира от работата да ви обясни нещата. В нашата община много имоти са така и при нас реда е следния, купуваш си къщата от продавача, после ако искаш подаваш молба за закупуване на парцела от общината, общинския съвет се събира на някакво време(божа работа колко), разглежда тези молби и гласува цена на която да ги продаде. Процедурата е бавна и тегава, но не е нещо невъзможно, а цените и да са около пазарните няма как да ги надскочат, а понякога са и много по-ниски. А това дали може да достроявате имота без да сте закупили земята, при нас масово се практикува, но дали навсякъде разрешават не знам. Общо взето поне при нас парцелите рядко се закупуват, защото земята си върви с тази къща и няма как някой да я вземе.

Общи условия

Активация на акаунт