Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Двустаен апартамент, който да изплаща ипотека за тристаен?

 • 3 179
 • 96
 •   1
Отговори
 • Мнения: 9
Закупих двустайно жилище, което ще бъде с разрешение за ползване това лято, по-голямата част от което със собствени средства и малък кредит, но всъщност желанието ми е да имам тристаен апартамент, когато в един момент имам и семейство, деца.

Чудя се в тази връзка кой е по-добър вариант, дали да обзаведа това жилище, да се нанеса в него по-скоро, след което да тегля ипотечен кредит за тристаен апартамент, а този двустаен да го давам под наем и така да изплащам ипотеката. Другия вариант е да продам двустайния, когато получи Акт 16 и да закупя тристаен (с нов кредит, но не толкова голям), тук обаче ще чакам минимум година докато евентуално се нанеса най-вероятно.

Имали ли сте подобни дилеми и как сте постъпвали?

# 1
 • София
 • Мнения: 2 331
Ако можеш да теглиш кредит, не продаваш.
При мен е тоя принцип. Сега, ако не бях на лимита бих си купил туй онуй. Къща за пенсия/почивка на морето.

# 2
 • София
 • Мнения: 27 830
Да, имах такава дилема с два малки двустайни, които мислех да продадем и да купим тристаен. Но при сегашните цени /пък даже и 2019/ на имотите и ремонтите щяхме да се нагърбим с много тежък заем за доплащане на жилището и ремонта. Отказахме се.
Съветвам те да изчакаш и то точно сега. Оправи си жилището, намери си жена, пък живот и здраве....

# 3
 • София
 • Мнения: 2 331
Дам, всъщност, вместо 3стаен можеш да си купиш друг 2стаен, или 2 2ст, или 2 1ст. Важното е да си в бизнеса Simple Smile
Аз си купих 2ст, после 3ст, но май ще ми е малък някой ден и ще се наложи и от него да се местя. Така че, наистина, не се знае какви ще са нуждите на бъдещо семейство.

# 4
 • Мнения: 3 534
Ilian Andreev 605946
за да ти отговорят адекватно, трябва да дадеш още малко инфо  имаш ли къде да живееш в момента? Аз разбирам, искаш да живееш в един от новите апартаменти, т. е, нямаш къде другаде да живееш.
След като някой иска да има тристаен, за мен, трябва да си го купи още от самото начало.

Но ти вече, уви си купил двустаен на зелено. Тъй като нямаме никакви числа, а те са важни, не мога да прогнозирам колко ще ти бъде печалбата от това, че след време, цената му ще се вдигне. Не можем да знаеме и каква част от кредита ти ще се погаси с печалбата.
Не знаем и дали можеш практически да обслужваш 2 кредита едновременно, с цел да си запазиш двустайното, и да купиш и тристайно.
Няма как да изчислим, дали бъдещ наем на двустайното ще може да плаща тристайното и остатъка от кредита на двустайното. Зависи двустайният къде е в кой град/квартал/кв м/етаж/гараж и екстри.
Също не знаем двустайното за колко може да се продаде, за да се пресметне и вариант с продажбата му.
И най-накрая трябва да си изчислиш и колко лихва даваш на банката в избраните от теб варианти.
Имай предвид и ситуацията с Ковид-кризата (не пиша пандемия, а именно криза), която ще удари и финансовите пазари, в това число и имотните, последствията ще започнат да се усещат  именно от тази година...Демек, времето е малко рисково за такива сложни операции, че и 2 на брой.

# 5
 • София
 • Мнения: 2 331
Вероятно говори за София. Вероятно може да си позволи ипотека на 3стайния. Другият е купен със собствени средства.
Лихвата няма смисъл да се смята, защото се неутрализира с инфлацията.
Можело е да си купи 3стаен, но не си е купил. Бил е на 25 примерно, не е допуснал. Не е имало някой като мен да му каже (както казвам на моите колеги), колкото повече, толкова повече. Купувай колкото можеш по-голям. Никога няма да е излишно (разбира се, ако е за живеене).

Аз до колкото го разбирам, дори и да не покрива с наема ипотеката, не го бърка чак толкова. Говори абстрактно и приблизително. Т.е. може да си го позволи и не му е необходима прецизна сметка.

А откъде прогнозирахте тоя спад на имотите, след като никой от сериозните играчи, включително банките не го прогнозира?
То ако го вярвах, вече да съм започнал да разпродавам апартаменти.
Според мен, това го вярват хора, които нямат купено жилище. Иначе, защо не са започнали да продават?

# 6
 • София
 • Мнения: 27 830
Танграта, сори, но мисля, че не си прав. Той каза, че има малък заем сега и тепърва му предстои обзавеждане. Което много прилича на нашия случай. И ние имаме един малък заем.
Тристаен плюс ремонт е много голяма сума, която няма да може да покрие с продажбата на 2 ст. И ще стане заем плюс заем....и мама мия.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 331
Чак пък мама мия ...
Човекът не е казал, че ще има проблем с плащането на обзавеждането.
И изобщо не е казал, че има проблем с купуването на 3ст, без да продава този. Нали за това е темата, в крайна сметка?
Ако е ИТ ... (момент за хейт), може да си позволи сам ипотека на 3ст и да си свирка. Даже може и 2 да си вземе наведнъж.
А и няма особена несигурност заради ковида. И да затвори фирмата, за дни се намира нова.

# 8
 • София
 • Мнения: 27 830
Авторът да каже, защото тълкуваме първия пост по различен начин.

# 9
 • София
 • Мнения: 2 331
Чудя се в тази връзка кой е по-добър вариант, дали да обзаведа това жилище, да се нанеса в него по-скоро, след което да тегля ипотечен кредит за тристаен апартамент, а този двустаен да го давам под наем и така да изплащам ипотеката.
Е, това авторът го е писал.
Освен ако не се е объркал, и не знае, че банката няма да му даде ипотека само на база, на наем от 2стаен. Искат си сигурен доход от заплата, и то надхвърлящ доста ипотеката.

# 10
 • Мнения: 10 165
Твърде малко информация е дал, за да кажем дали ще му се получи или не.
Ако има къде да живее междувременно, ако двустайният има капацитет да бъде пуснат под наем, ако няма голямо текучество на наемателите и разходи след тях, ако авторът има силите да се справи с два кредита и пр., ще му излезе уравнението.

# 11
 • Мнения: 3 534

А откъде прогнозирахте тоя спад на имотите, след като никой от сериозните играчи, включително банките не го прогнозира?
То ако го вярвах, вече да съм започнал да разпродавам апартаменти.
Според мен, това го вярват хора, които нямат купено жилище. Иначе, защо не са започнали да продават?
аз не съм казала спад, казала съм криза. А ако знаем точно и подробности, да продаваме, или да купуваме, ама нали знаеш, обикновено малка част от хората знаят какво кога. Не вярвах, че петрола може да има отрицателна цена...Имам предвид, че е малко несигурна обстановката в дългосрочен план. Има хора, които губят работа, има хора, които така са разчели кредита си, че известно повишение на лихвата, ще им донесе проблем. Това също трябва да се има предвид, когато обмисляме план с 2 сделки във време до 2г, та нали първият ап. не е довършен все пак.

# 12
 • Мнения: 9
Наистина съм пропуснал доста детайли като гледам.

Двустайния мога да го обзаведа без да тегля кредит, ще ми останат едни 25 хил лв да изплащам по него, което не е толкова много, тъй като ... както Танграта позна, работя в IT сектора, така че реално в близко бъдеще ще трябва да плащам само кредита за тристайния апартамент.

Не мисля да разчитам единствено наема от този двустаен апартамент да покрива кредит за тристаен, но го вкарвам като опция за най-лошия възможен вариант, в който да речем нямам работа или е настъпила някаква злополука (не знам доколко застраховките покриват тези събития).

В момента живея под наем.

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 15:18 от Leo3300

# 13
 • София
 • Мнения: 27 830
А имаш ли къде да живееш или ше го ползваш за основно жилище?

# 14
 • Мнения: 9
А имаш ли къде да живееш или ше го ползваш за основно жилище?


Под наем съм в момента.

Общи условия

Активация на акаунт