Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Двустаен апартамент, който да изплаща ипотека за тристаен?

 • 2 547
 • 90
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 27 601
Значи, ще се ползва за основно жилище. Значи пак същото - оправи си го, пренеси се, изчакай поне догодина да видиш как ще си.

# 16
 • Мнения: 62
Няма нищо по-хубаво от това да живееш в ново или новоремонтирано жилище с ново обзавеждане. Дори да е за няколко години и после да го дадеш под наем. Тамън няма да те е яд, че някой друг съсип... амортизира новите мебели.

Вече когато нещата отиват към семейство (конкретно, а не хипотетично) и ако ще има брак, може би е по-добре заедно да изберете семейното жилище. И евентуално заедно да го изплащате. За обзавеждането му пък може да има доста неразбирателства: повечето мъже вдигат ръце и все едно живеят на чуждо (донякъде вярно). Не е лошо и при развод да има собствено жилище от преди брака, различно от семейното Wink

# 17
 • Мнения: 3 604
На мен много ми хареса вариантът да оправиш двустайния, да живееш в него, докато / ако решиш да вземеш тристаен и тогава да живееш в тристайния, а двустайния под наем.

Също ми хареса начинът, по който мислиш, и това че си отворен към варианти в зависимост от ситуацията.

# 18
 • София
 • Мнения: 3 739
Не мисля, че е най-добрия съвет на млад, свободен, необвързан човек да му давате съвети да се набълбука с кредити още отсега.

# 19
 • Мнения: 472
Ако бях вьтвоето положение щях даследвам следните стъпки.

1. Нанасям се в 2ст
2. Изплащам 2ст
3. Намирам си жена или ако имам заживявам с нея в 2ст
4. Ако станат нещата, правите чаве или две. Докато са бебета, спокойно се гледат в 2ст.
5. Почваш да се оглеждаш за 3ст
6. Ти и жената заедно сте натрупали кеш и теглите кредит за 3ст.
7. Местите се в 3ст, а 2ст давате под наем и изплащате заема.
8. Повтаряш схемата, ако искаш повече деца.

Не мисля че към момента ако не си на ниво жена и деца има смисъл да мислиш за 3ст. Тези неща не стават за няколко месеца, а за няколко години. А и жената може или по-точно ще има претенции за локацията.

# 20
 • София
 • Мнения: 27 601
Да, локацията има огромно значение, когато си с деца. Но ти имаш години до този момент.

# 21
 • Мнения: 252
Човека вече го оженихме и разведохме.Joy Ако бях на твое място, бих рискувала в общия случай. Но точно сега може да има някаква промяна на цените, иначи щом си ит, без работа няма да останеш. Според мен изчакай поне година и се порадвай на новото жилище.

# 22
 • Мнения: 2 996
Авторе, от опит ще те посъветвам да поживееш в новото жилище няколко години. Така ще усетиш за себе си неговите плюсове и минуси и когато тръгнеш да избираш следващото, вероятно приоритетите ще бъдат други.

Жилището, в което живея в момента със сина си и приходящата си майка, купих преди 12 години. Тогава бях на 28 години, сама и нуждите ми по отношение на дом бяха съвсем различни.

Към средата на месеца, дай боже, ще подписвам за друго жилище. Приоритетите ми, когато търсех и избирах, бяха съвсем различни отпреди 12 години и не само заради това, че вече не съм сама. Установих например, че много държа кухнята да има прозорец и да бъде отделена с врата от хола, терасата да гледа към вътрешен двор, а не към улицата, да има мазе, да има втора тоалетна. Много внимателно разгледах и квартала - доста повече, отколкото преди 12 години. Единствено втората тоалетна ще трябва да прежаля в новия апартамент - така и не намерих някой с две тоалетни, който да отговаря на останалите ми критерии. Намерих един с три, обаче беше само с две спални, а аз искам три.

Така че поживей на новото място и след година, две, пет или когато перспективата за семейство стане реалност, отново нареди приоритетите си и търси нещо друго.

# 23
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 279
Иди първо в банка и ги питай какъв заем биха ти отпуснали при тези условия, щото сметка без кръчмаря...

# 24
 • София
 • Мнения: 2 243
Аз бих живяла в двустайния, за сам човек би трябвало да е достатъчен като площ. Така ще имаш възможност да спестиш за първоначална вноска за следващия, а и да се оглеждаш спокойно, без наем и зор.

# 25
 • Мнения: 3 604
Ти пак можеш да си купиш тристайния, като посъбереш някаква сума като самоучастие, и да го даваш него под наем, за да се самоизплаща. Така самоизплащането с наем ще е по-скоростно. Само ще трябва да си направиш все пак сметка какви са наемите на тристайни в този район, за да видиш дали само това ще е достатъчно за вноска за ипотеката, или ще додаваш  от заплатата си.

# 26
 • София
 • Мнения: 2 032
Човекът няма проблем с изплащането. И не е задавал такъв въпрос. Не знам защо много хора му правите сметката и го карате да чака години.

Да разделим дохда му по пера.
Каква сума от заплатата предлагате да отива за инвестиция в имот
Каква сума за вноска и разходи за кола и транспорт(да предположим, че е купена със заем)
Каква сума за екскурзии
Каква сума за храна, дрехи, подаръци.
Каква сума за спестяване и непредвидени.
Предполагаме, че е допълнително здравно осигурен. Т.е. допълнителните здравни разходи са покрити.

Има хора, на 100 пъти по-несигурна и по-зле платена работа, се хващат с кредити и купуват жилище. Защо млад, здрав мъж да се превъзнася от страхове и да се страхува от несигурности? За кога да чака!? В други теми, други хора пишат "станах на 40, късно ми е вече за кредит. Няма да го плащам до 70". Е, тогава кога е правилното време според вас!? Май никога. Той вече се е заробил като ИТ. И не е свободен. Няма кредита да го зароби. Напротив, той ще усили ефективността на вече съществуващото робство и ще направи така, че свободата му да дойде по-скоро.

Моето предположение:
Храна, екскурзии, подаръци, дрехи: 1000-1500лв.
Кола и транспорт до 500лв.
Спестяване и непредвидени 500-1000лв.
При 5000 заплата, остават 2500лв за ипотеки. С тях могат да се вземат апартаменти за 250к Евро. А сегашният заем от 12к Евро може да се рефинансира.
Липсата на тези кредити няма да го направи по-свободен. Колкото и да е млад. Ще започне да харчи по 4000лв на месец за екскурзии или по казина!? Или ще остане без работа? Не го виждам това.
За трайна/временна неработоспособност работодателят застрахова, кредитите от банките също се застраховат.

# 27
 • Мнения: 8 813
Това в България ли е 5К заплата? Къде? Архитект, инженер, мениджър в технологична фирма? Simple Smile

И аз бих карала поетапно. Първо изчаквам и се нанасям в 2-стайният, после се оглеждам и решавам дали ще вземам 3-стаен, кога и къде.

# 28
 • София
 • Мнения: 2 032
Човекът каза, че е в ИТ фирма. В такива на 3к започват студентите с 0 стаж. На 25 са вече с по 5к.
И да, има и изключения, но горните числа са масовите. Имам доста колеги и приятели. А със 7-8г стаж вече отиват на 7к нето. И в бъдещето ще продължават да растат. След 10-20г какво ще са 1000лв ипотека. Цените и стойността на парите ще са други.

# 29
 • Мнения: 8
Той вече се е заробил като ИТ. И не е свободен. Няма кредита да го зароби. Напротив, той ще усили ефективността на вече съществуващото робство и ще направи така, че свободата му да дойде по-скоро.

Това по-горе не го разбрах Simple Smile Или по-скоро го разбрах, но искам да уточниш написаното от твоята гледна точка. А иначе не съм много млад, на 34 съм вече , поради различни фактори във времето покупката на жилище закъсня доста от това, което бях предвидил за жалост.

Общи условия

Активация на акаунт