Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Двустаен апартамент, който да изплаща ипотека за тристаен?

 • 2 547
 • 90
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 8 813
Тангра, малко ги мяташ тези цифри като салфетки. Може да са 1/10 от приятелите ти в тези среди с такива цифри, но за България това, което цитираш като заплати, не е реалистично. Но и да си прав, не виждам смисъла, ако има една добра заплата, да се набълбуква с още кредити и ипотеки. Ето тогава вече ще стане роб.

# 31
 • София
 • Мнения: 2 032
Е, щом има нужда от уточняване.
За мен всяка работа е вид робство. Разбира се, не в негативния смисъл, който се влага от някои хора, като например изразите "роб на банките".
За работа в ИТ има различни варианти.
Има хора, които много ги влече, интересно им е, и не го приемат като ограничение. При тях наистина е обективно неправилно да се говори за "робство".
Има и други типажи, като мен, които въпреки, че обичат техниката, не обичат да отделят време в ИТ работа. Правят го по задължение и не обичат да правят овъртайм. Като допълнително утежняващо обстоятелство, имат други интереси, хобита, задачи, за които им е необходимо критично количество време, енергия и психически и мисловен ресурс.
От тяхната гледна точка, инвестирането на сегашната добра заплата е път към финансова независимост в дългосрочен план. Оттам, освобождаването от "робството" ... Simple Smile

Босилка, тези числа, които "мятам" са минимума за моите познати и приятели. Масовата част от които са около 25-30г. Имам и не малко от тях с доходи 7-8-10к. Така че дори не ползвам усреднена сума, а минимума. И това не е само мое мнение. В предишни теми от други съфорумци и съфорумки се "чуват" същите числа. Естествено е хора, далеч от тази информация и ежедневие да са недоверчиви.

# 32
 • Мнения: 472
Много просто тангра - Защото може да не си вземв жена програмистка и да им е тегаво с деца и две ипотеки. А ако жена му се окаже някоя по-претенциозна и скъпа за поддръжка ще тегли и трета ипотека Simple Smile

# 33
 • София
 • Мнения: 2 032
Къде ги видя 2 ипотеки? Човекът говори, че в момента има 12к евро заем. 2 ипотеки може да вземе нови, и да има 3 апартамента. Тогава 2 ще дава под наем.
Каква ще тая скъпа жена за поддръжка!? Simple Smile
Бтв с ИТ заплата спокойно може жената да не работи. И пак стигат парите. Уловката е да не се набълбукаш с къща, за всичките 250к евра. И да нямаш доход от наем. Тогава като добавиш частните училища, и силикона на жената, наистина може да излезеш на червено. Simple Smile

# 34
 • Мнения: 8
Напълно си прав/права Тангра в размислите си относно "робството". Но понеже ми харесват мненията ти, исках да чуя обосновка на написаното от теб! За заплатите в София донякъде си прав, ако имаш много години опит - над 5-6 години и пак зависи, с какво точно се занимаваш, не навсякъде е така, 7-8 и нагоре вече е тавана, за малко от техническите позиции или ако си на висока мениджърска позиция. Жалко е, лекари, учители и други професии да получават ниско заплащане, за сметка на IT, които в развитите държави са си средна класа ... но това е друга тема!

# 35
 • София
 • Мнения: 2 243
Тангра, малко ги мяташ тези цифри като салфетки. Може да са 1/10 от приятелите ти в тези среди с такива цифри, но за България това, което цитираш като заплати, не е реалистично. Но и да си прав, не виждам смисъла, ако има една добра заплата, да се набълбуква с още кредити и ипотеки. Ето тогава вече ще стане роб.
Позавишени са цифрите, но с малко. Това което не виждам в разчета на Танграта е, дали изобщо човекът го влече да се набълбуква с Н броя ипотеки и да си играе на лендлорд, докато самия той живее под наем.
ОК, не е обмислил двустайния/променил си е решението/нуждите му са други, случва се. Хубаво е обаче да извлече максимума полза от малкия АП, което ние няма как да му кажем какво е - дали продажба (ако е на куцо място и трудно би се отдал), дали наем (ако на него самия не му е удобно) или сам да го ползва докато се оглежда или чака нов апартамент на зелено.

# 36
 • Мнения: 8 813
И с наемите не е толкова лесно. Тук повечето хора не вземат дори и 3К. За колко ще ги дава тези апартаменти, на тях също се плащат данъци, поддръжка и т.н. А и си е ужасна разправия с наематели. Кому са нужни такива хамалогии, ако може да си живее в 2-стайния, докато го изплати и щом е с добра заплата просто да заделя за по-голям. Трябва човек да е адекватен на цялата обстановка в страната, не само в средата си. Бе имам допир до различни среди аз, не е като да нямам, тъй че не ми обясняй. В България си е читалищна дейност с доходите, па ти се перчи колкото искаш. Но не затова е темата. Казах си мнението на автора.

# 37
 • Мнения: 3 604
...
За трайна/временна неработоспособност работодателят застрахова, кредитите от банките също се застраховат.
Само да вметна, макар че е малко офтопик. Работодателят може да застрахова, или не за неработоспособност - той няма изобщо такова задължение. Така че всеки сам трябва да си помисли и да се застрахова, ако прецени. А банките, те си застраховат така, че да не изгубят, ако  човекът се спомине или не може да им плаща повече и в своя, а не в негова полза. Та не бих съветвала някой да разчита на други, а да си се погрижи и да си се застрахова сам, ако иска да си намали риска.

# 38
 • София
 • Мнения: 2 032
Това са сериозни неща и всеки трябва да си проверява подробностите сам. Задължително е да се пита, и то точно отговорното място.
Ако работодателят застрахова, служителят задължително знае за тази застраховка, уведомен е.

# 39
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 279
Сега му е времето ако ще купува да купува и да взима заеми. Сега има време да ги изплати, не да ги влачи до пенсия.

# 40
 • София
 • Мнения: 27 601
Tangrata не ги сметна, според мен. Доколкото помня, квадрата на НС върви 1300 Е в момента. Тристаен трябва да вземеш поне 130 квадрата, от които реално ще имаш 100. 1300.130 =169 000 евро. Плюс 1000 лева на квадрат за ремонт - 50 000 евро за ремонт. Айде, от мен да мине, и обзавеждането включвам в сумата. Колко станаха? 220 000. Ще си затворя очите и за разходите по покупката.  
Ипотека на 220 000 евро, 240 месеца вноска = 1220 евро = 2440 лв.
Пари като вестници.

# 41
 • Мнения: 2 996
Всъщност на мен ми направи впечатление, че авторът май не е наясно какво ще се случи с кредита, ако остане без работа или се окаже нетрудоспособен за известен период от време. А не дай си боже, да се случи непоправимото.

Авторе, пак от опит ще ти кажа - на 34 години си все още относително млад (според застрахователите вече не чак толкова всъщност), но много хубаво проучи горните въпроси и вземи съответните мерки така че да подсигуриш себе си и своите наследници. Може да нямаш деца все още, но наследници със сигурност имаш. Животът се променя за секунди и за съжаление не само във филмите. Това пак от горчив опит да ти го кажа. Вариантът ‘на мен това няма да ми се случи’ не върви.

И последно, колкото и висока да ти е заплатата, не забравяй, че си на една заплата. Днес я има, утре може и да я няма. В този смисъл инвестицията в жилище, което да даваш под наем, е страхотна идея. Но изчакай малко - поне да си малко по-наясно какво  още трябва да преценяваш при покупката на жилище.

И непременно виж кой какво прави, ако ти не можеш да погасяваш кредита.

Успех!

# 42
 • Мнения: 3 604
Аз не бих купувала нещо, ако нямам поне 50% налични за самоучастие. Тоест, ако продължим разсъждението на Рокстар, ипотеката ще може да се изплати за 10 години вместо за 20, и ще бъде приблизително същата сума, 2400 лева на месец.

За колко време ще спести 50те процента, може да каже авторът, като има предвид опита си от първия апартамент. Това все пак е примерен разчет.

Според разните финансови съветници, ипотека над 7 години не е икономически ефективна, тук залагаме 10 години, горе-долу сме в рамките на ефективността.

Погледнах в едни обяви, има за тристаен предлагане на наем между 550 евро и 700 евро. Кажи го средно 620 евро като идея, което е 1200 лева или половината вноска по ипотеката.
Със заплата 5000 лева, авторът би могъл да си позволи да отдели  1200 лева и пак да издържа семейство съвсем прилично, живеейки в двустайното като начало. Не говорим за някоя разточителна кифла, защото това си зависи от автора, ами да си отваря очите, не знам какво  харесва. Докато стигне до частните училища, има да мине време, говорим за 10 години изплащане все пак. А ако се окаже непосилно, ще го разсрочи.

# 43
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 279
Еееее, с добра професия и години опит няма да остане без работа.

# 44
 • София
 • Мнения: 2 032
Да има вече почти изплатен 1 апартамент и да купува 2ри си е на практика 50% самоучастие. Също, няма да плаща наем и ще получава 1 наем.
Аз наистина не знам какъв профил трябва да има човек според вас, че да одобрите да тегли една стандартна ипотека.

Дали е икономически целесъобразно да се купува на 1300Е и да се дава под наем не го обсъждаме.

Общи условия

Активация на акаунт