Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпрос относно болничен

 • 382
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3
Здравейте,

Историята е дълга, така че ще се опитам да я сбия в максимално кратък текст, като дам най-важната информация.
През м.август 2020г. претърпях катастрофа, в следствие на която получих тежка отворена фрактура на долен крайник- общо 4 счупвания (голям, малък пищял, откъсване в глезенна става, връзки). Правиха ми спешна операция, с поставяне на пирони и планка. Бях в болница общо 6 дни, като при изписването ми предоставиха болничен лист от датата на постъпването.

От тук следват казусите. Прибрах се вкъщи със страшни мъки и се обадих да съобщя на работодателя, че съм изписана от болницата (още в спешното след снимките, уведомих, че съм претърпяла инцидент). Отговорът му беше, че желае бързо оздравяване и моли, ако евентуално имат нужда от моя помощ, да звънят и да питат, на което аз естествено се съгласих.
С течение на времето (2-3 дневен диапазон) всичката ми работа се върна при мен. Не съм конфликтна личност, замълчах си.
След изтичането на първия месец болничен, по молба на работодателя, не се явих на ЛКК. Работих си един месец от вкъщи. Но настъпи време за втора манипулация (изваждане на един от обездвижващите пирони), за която отново трябваше да вляза в болница. Та реших, че може би е добре да подновя болничния. След манипулацията, докторите ме изпратиха на рехабилитация в санаториум. И оттук започна лекият кошмар.
Прекият ми началник започна с пасивно-агресивните съобщения, тип "май не ти се работи" и аз от страх заради травмата и Ковид, да не остана без работа, продължих да работя, дори от санаториума. Къде съм ходила на процедури, къде съм пропускала, заради постоянно звънящия телефон, друга тема.

Та в момента съм в болничен (5 месец след операцията, но реално се водят 4 заради пропуснатия) и работодателят ми казва завоалирано, че това трябва да ми е последният месец. Докторите от ЛКК са на мнение, че болничният трябва да се продължи и ме викат и следващия месец.

Да прекратя ли болничния, въпреки болките в крака и да се върна на работа или да продължа, като този път обясня, че съм в правото си да го ползвам.


Благодаря предварително за мненията ви!

# 1
 • Мнения: 2 943
Само на база това няма как да се даде адекватно мнение. Естествено, че здравето е на първо място. Като свидетел на човек с подобни проблеми, но 5 години след инцидента, мога да кажа, че остава за цял живот когато се лекува. Ако не се лекува, не знам, но от състоянието на крака зависи и състоянието на гръбнака. Като свидетел на човек със сериозни болки в гръбнака, мога да кажа, че това съсипва живота и смисъла от него. Пууу че много болни около мен.
От друга страна, предполагам, че и вие ядете и плащате сметки. В зависимост от сферата може да е изключително трудно да си намерите друга работа. Вие си знаете финансовото състояние, имате ли мъж, деца, кой зависи от вас и на кого може да разчитате. Вие знаете на колко сте се осигурявали и евентуално какво може да очаквате от борсата.
Аз не бих напускала, но бих започнала да си търся работа в подходящия момент. Докато сте в болничен не могат да ви уволнят, после няма много смисъл да ви уволняват, но може и да се направят. Не бих подписала абсолютно нищо, което ми пробутат и по-скоро бих работила по 2-3 часа на ден (в удобно за мен време), отколкото да откажа болничния.

# 2
 • Мнения: 3
Благодаря за мнението.

Фирмата не иска да ме освободи от работа, при условие, че си работя, просто иска да си прекратя болничния, за да не тъка на два стана, така да се каже.
Аз не се натискам да работя, знам, че не е законно, но ме притеснява моментът, в който няма да имам право на болничен и ще се върна на работа.

Подчертавам изрично, че не го правя за тарикатлъка, а от страх да не остана без работа. Болничния го взимам уж за сигурност, защото още ходя с една патерица навън (ходя е силно казано, вървя 10-15 минути и болката става нетърпима), а вкъщи без.

Към момента мисълта да се върна в офиса е меко казано смешна. Въпреки че работя в офис, на стол, няма как да откарам 8 часа с висящ надолу крак. Имам предвид, не е тежка работа, просто положението ми е деликатно.

Последна редакция: чт, 07 яну 2021, 10:28 от miglena92

# 3
 • Мнения: 3 584
Така, както го описваш, е напълно възмутително. Ако ти желаеш да поработваш от вкъщи, едва ли някой може да те спре, но да те изнудват и заплашват едва ли не, ми се вижда не просто нередно, а направо наказуемо.
Ако получиш някакво доказателство за този тормоз, го запази, защото ако последват някакви наказателни мерки спрямо теб за това, че ползваш болничен, докато си болна - с доказателството директно - в Инспекцията по труда.

Погледни от друг ъгъл: в интерес на работата ти е да оздравееш по-бързо, а ако не се лекуваш, както ти препоръчват, няма да се възстановиш. Ти да не искаш да се инвалидизираш накрая!

Остави кой какво е казал и казва, гледай си здравето, а ако някой ти отправи заплаха, се оплачи на ръководителя на фирмата като начало, даже писмено с входящ номер върху копие от жалбата. Най-малкото това ще можеш да използваш пред Инспекцията по труда впоследствие.

Никой няма право да нарушава законите и да ти отнема правата.

# 4
 • Мнения: 3
Много благодаря за мнението, вдъхнахте ми кураж!

Като доказателство мога да предоставя екранни снимки във вайбър с прекия ми ръководител.
Надявам се това може да послужи, ако ли не... Дано не се стига до много големи катаклизми.
Подпитват ме как съм, що съм. Знам, че не е с цел съпричастност, а един вид "няма ли да се връщаш вече". Всеки път обяснявам, че не мога да си позволя да наруша препоръката на хирурга-ортопед, тъй като мога да куцам цял живот и въпреки това, психическият тормоз продължава.

Ще взема колкото болничен ми отпуснат и ще се надявам на най-добрия развой на ситуацията.

# 5
 • Мнения: 3 584
Точно така.
Знам,че всеки яде по три пъти на ден и парите са важни, но за да ги изкарваш, трябва да се възстановиш.
Така че най-добрият развой е да оздравееш напълно, спазвайки всички препоръки на лекарите.
От сърце ти го желая.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 457
Да, отношението от страна на работодателя е ужасно и не трябва да се търпи. Знам, че работата е важна, но здравето е по-важно, защото без него може да няма изобщо опция за работа после.
Съветвам ви да си вземете, колкото болничен се налага, рехабилитации и да не работите.
Запазете съобщенията от началника си и при нужда ги използвайте в Инспекцията по труда.
Оглеждайте се по-натам и за друга работа. Нещата с ковид тепърва ще се подобряват.
Бързо възстановяване Ви желая и успех!

# 7
 • София
 • Мнения: 27 588
Виж какво ще ти кажа! Ако сега пропуснеш нещо по лечението на този крак, ще куцаш до гроб.
Ако тоя педал нещастен те уволни, работа и други идиоти - колкото искаш.

# 8
 • София
 • Мнения: 10 857
Виж какво ще ти кажа! Ако сега пропуснеш нещо по лечението на този крак, ще куцаш до гроб.
Ако тоя педал нещастен те уволни, работа и други идиоти - колкото искаш.
 
Това е и моето мнение. Здравето е най-важно за единствения ни живот и за близките ни.
Работа има, винаги ще си намериш  по-добра ако търсиш.
Обичай се и не се подценявай.

Общи условия

Активация на акаунт