Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 208 501
  • 3 474
  •   1
Отговори
# 2 400
Ако беше пулпит би трябвало да се види на снимката и да ме боли и самият зъб. Поне така разбрах. Мен ме боли венеца и най-вече на зъба, който не е витален. Не е зачервен самият венец, поне това което се вижда и няма кървене, а само болка. Каза ми да изчакам 2 седмици и пак да се чуем, но просто всеки ден да ме боли ми идва в повече.

# 2 401
  • Варна
Пулпитна ли е болката?

# 2 402
Не съм сигурна каква е пулпитната болка. През повечето време е по-скоро тъпа болка, но понякога се усилва, например при миене на зъбите, но не само. Ползвам мека четка и не смея да ползвам елекрическата. Понякога и от самосебе си спира за няколко часа. Повлиява се от болко успокоителни.

# 2 403
  • Варна
Пулпитната болка е пулсираща, тупкаща, засилва се вечер, в началото се повлиява от болкоуспокояващи, но стига момент, в който вече не. Влияе се и от топло и студено. Аз имах един жив пломбиран зъб, при който започна такава болка и при отварянето му се оказа, че се е "самоумъртвил".

# 2 404
Не, болката не е пулсираща. При Вашият случай имаше ли болка в самият зъб? Аз не съм сигурна дали ако проблема е във виталният зъб ще ме боли венеца над съседният зъб. Знам ли вече, просто ми писна да ме боли нещо и по няколко месеца да не могат да разберат какво се случва.

Ще направя нова снимка след седмица и пак ще ходя да видим какво ще кажат.

# 2 405
Пълнолуние, отиди на зъболекар, който да бръкне до края на корена и да изчисти хубаво зъба  Wink

Алиса как си представяш човек с болки, да обикаля града пеша или с такси и да търси хирург който вади зъби? Просто питам  Simple Smile  Аз лично не познавам такъв и координатите му

🌹 Mimi Rose 🌹 зъболекарите ме съветват да изкарам всички мъдреци, но работата да я свърши някой друг, незнайно кой

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 19:55 от dsfds

# 2 406
dsfds Имаш предвид да се запълнят на ново каналите на не виталният зъб ли? Те са запълнени преди няколко години и докато не сменихме пломбата не съм имала проблем. Според  зъболекаря всичко е наред с тях. В началото на Май месец правих и 3D  на двете челюсти заради друг проблем. Имат снимката и я гледаха. Ако трябва ще направя и нова 3D снимка …

# 2 407
Зъбът трябва да се отвори, почисти хубаво и затвори. От само себе си болките няма да спрат. Личен опит  Simple Smile

# 2 408
Здравейте, имам въпрос относно отказа на повечето зъболекари да слагат упойка при правенето на кариес? По-бързо ли е без упойката или неща важе да се изпусне...мн ми е странно не е ли по-добре пациента след като иска да е спокоен и да си свършиш добре работата, а не да въртиш зъба и да не си спокоен,че може да мръдне и да направиш белятя?

# 2 409
  • Цюрих
Здравейте, пиша отново, за да споделя как ми се реши проблемът с ваденето на 6ти горен, десен зъб с киста 8мм.Надявам се информацията да е от полза за някого, тъй като аз не срещнах много публикации по темата.
На 29.06.2024г. получих абсцес на зъб, който се беше провокирал от остро вирусно заболяване.Изкарах "петата болест", която в повечето случаи протича като алергия и много хора не разбират, че са болни. Особено при децата протича без други симптоми, без температура, имат само ускорен пулс и червен обрив, който наподобява слънчево изгаряне. След преболедуване, бузите почервеняват като напляскани. Болестта е на вълни и обривът се възвръща многократно,провокира се от топлина и слънце и може да продължи до 3 месеца! Заразни сте преди да избият петната и 2 дни преди началото на симптомите.
При малък процент хора шарката може да предизвика абсцеси, не само на зъбите, но и на други места, където има хронично възпаление или недолекувана инфекция.
При много възрастни протича с висока температура, обща отпадналост и дори няма обрив. Има силни болки в ставите при всички, неимоверно силни.
При кръвната картона се открива завишени В12 и билирубин, СRP, левкоцити до 10хил.,лимфоцити увеличени леко.
Ето повече за болестта тук:
https://mamaitati.com/petata-bolest-koya-e-tya-i-kogo-zasyaga/
При мен за този абсцес ми изписаха Аугментин за 7дни, но се подух така или иначе. ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗНАЧЕНИЕ Е, веднага да се направи консултация със хирург, защото може да се наложи инцизия(да се цепне венеца). Аз не направих такава поради незнание  и гнойта на 4 ден от АБ лечение започна да ми изтича през дясната ноздра. Направиха ми 2 ПАНОРАМНИ СНИМКИ и 4 СЕКТОРНИ, на които не се виждаше нищо.Затова, след поредния преглед при стоматолог, ме изпратиха на 3Д компютърна томография, където се видя, че около зъба имам киста и тя е стопила синуса.
И тук идва най-важният момент.
Намерете си добър хирург, който да е в състояние да прецени нещата правилно и да ви каже дали зъбът е за вадене или подлежи на лечение.
Не искам да обиждам никого, но за мен е престъпление да ме викат на преглед така наречените "хирурзи", когато знаят, че излизат в отпуска или не са в състояние да решат проблема, само за да ми вземат 90лв или 100лв.Това е неморално и е подигравка с човешката болка!  Отказаха ми помощ и заради шарката, въпреки че ми бяха избили петната и не съм била заразна към настоящия момент.Бяха минали 3 седмици след началото на симптомите и почти 1 седмица след обрива.
Безумие... Кой става лекар, ако го е страх от болести? Хепатитните и спинозните дали ще си кажат, когато седнат на стола ви и ви заразят??
А аз защо си казвам ли? Нарича се етика.
Също така срещнах отказ за помощ, защото има ТРЕВОЖНОСТ И ПАНИК-АТАКИ.
Ами, не съм виновна за това, некадърни лекари ме докараха до това състояние,но това не значи, че не съм НОРМАЛЕН човек!!

Другото важно нещо е да си направите консултация с УНГ-специалист, за да видите дали не е одонтогенен синузит. При това състояние първо трябва да се овладее инфекцията и после да се реши какво да се прави.

Доколкото разбрах от всички проведени изследвания и консултации, подобна киста може да се излекува и с правилно ендодонтско лечение,но гаранцията за успеваемост е 50/50.Трябва да се разпечата зъба и да се прелекуват каналите, и да се следи.
При мен проблемът е бил в един недобре запълнен канал, но с оглед на сложността на ситуацията, наложително беше да се извади.

Операцията ми беше при д-р Едрев във Варна, в Медицинския Университет.
 Много ме беше страх, но той успя да спечели доверието ми главно с човешкото си отношение.
 Подходи с разбиране към проблема ми с тревожността и реагира адекватно, когато в средата на операцията получих паник-атака и вдигнах кръвно 200 с пулс 120. Упойката,която ми сложи беше Дентокаин, не получих странични ефекти от нея, само сърцебиене, бях в съзнание,въпреки че имаше опция и за пълна упойка. Операцията мина точно за 40мин.Докторът работи изключително бързо, много е уверен в работата си, заедно с процедурата обучава стажанти.При него винаги има сестра, асистент и анестезиолог. Постоянно разговаряше с мен и ме питаше дали съм добре.
Мисля, че това е най-страхотни хирург, който съм срещала и е изключителен човек! Отговори на всичките ми въпроси, мил и любезен.
За операцията платих 445лв и 115лв за анестезиолог. Последващите 2 прегледа и ваденето на конци са безплатни.Тоест, общо 560лв.
За прегледи  дадох 1000лв. Всичко за снимки и хирурзи,излизащи в отпуск.
 Поисках си парите от един, защото се почувствах излъгана и той ме напсува и ме нарече луда откачалка...
Преди да отидете при някого, дори само за преглед, потърсете мнения от хора, които са се лекували при този специалист. Уверете се също, че ще бъде в състояние да ви помогне и ще бъде на разположение в следващите 10 дни,ако става дума за вадене на зъб. Не четете отзиви в нета, те са платени и не са реални в повечето случаи.
Питай патило, не старило, гласи нашата пословица.

Ако имате въпроси към мен,пишете ми на лични.

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 17:03 от Шоколад

# 2 410
Здравейте, имам въпрос относно отказа на повечето зъболекари да слагат упойка при правенето на кариес? По-бързо ли е без упойката или неща важе да се изпусне...мн ми е странно не е ли по-добре пациента след като иска да е спокоен и да си свършиш добре работата, а не да въртиш зъба и да не си спокоен,че може да мръдне и да направиш белятя?

Кой ви отказва? За първи път чувам. Ходила съм при много зъболекари, веднага ми предлагат упойка, не съм имала случай да не предлагат или да ми откажат. Именно защото ще работят те по- спокойни.

# 2 411
В големите градове и клиники може и така да е, но в малките населени места не е ....и затова реших да попитам зъболекарите, по принцип за или против упойките?

# 2 412
Това е абсурдно. И преди 20 години без упойка не са ми правили кариеси, в обикновен кабинет в провинцията.

# 2 413
Здравейте, това какво е според вас? В девети месец съм бременна и се появиха преди две седмици. Не ме боли, нямам оплаквания. На бузата от вътрешната страна е.

# 2 414
Може да са гъбички. Идете на стоматолог.

Общи условия

Активация на акаунт