Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 208 422
  • 3 474
  •   1
Отговори
# 2 355
  • Plovdiv
Шоколад няма за какво! Smiley

# 2 356
Selah D,кажи на зъболекарката,че искаш да ти го изчисти и запълни до края.След като свърши си направи една контролна снимка,за да се види дали канала е добре почистен и запълнен до край добре.Това гарантира,че вътре всичко е ок.След това изчакай месец, два да видиш дали ще е ок...После отиваш при хирурга за апикалната остеотомия да резне връхчето.Това се прави с цел да се почистят лезиите които са над корена и в костта около него,да се махнат всички отпадъци, които са се утаявали там и са поразили върха и костта.Няма значение дали имаш малко кост около зъба,това не е проблем.Хирурга ще си свърши работата и така ще си запазиш зъба...
Имаш ли снимка?Качи я.
Ако си от  Пловдив мога да ти кажа къде да отидеш.

Шоколад,д-р Едрев е отличен специалист.Можеш спокойно да му се довериш.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 22:31 от Zhani

# 2 357
Selah D,кажи на зъболекарката,че искаш да ти го изчисти и запълни до края.След като свърши си направи една контролна снимка,за да се види дали канала е добре почистен и запълнен до край добре.Това гарантира,че вътре всичко е ок.След това изчакай месец, два да видиш дали ще е ок...После отиваш при хирурга за апикалната остеотомия да резне връхчето.Това се прави с цел да се почистят лезиите които са в края на корена и костта около него,да се махнат всички отпадъци които са се утаявали там и са поразили върха и костта.Няма значение дали имаш малко кост около зъба,това не е проблем.Хирурга ще си свърши работата и така ще си запазиш зъба...
Имаш ли снимка?Качи я.
Ако си от  Пловдив мога да ти кажа къде да отидеш.

Здравей, Zhani, живея в София, мога да кача само най-първите снимки, които направих, но те май не са показателни, защото като отидох на зъболекаря, който в момента се занимава със зъба и ми направиха снимки там, изглеждаха по съвсем различен начин, не знам от ъгъла ли, или от какво. Тя каза, че първите снимки изгелждали по-страшно, но реално просто някакъв шифт бил сложен по еди какъв си начин и затова изглеждало така ... Не че го обясних разбираемо Grinning

Направиха ми снимка на място в кабинета, но не са ми я изпратили. А 3D снимката е във формат DCM, пробвах да я отворя в различни сайтове, но без успех Sad

И аз си представях така нещата, както ти ги описа, притеснява ме факта, че някак си не успявам да получа от зъболекаря конкретна информация защо е необходима такава операция, ако се окаже, че изкелуваме инфекцията и каналът се запълни. Отговора беше, че зъбът бил прелекуван много пъти и нямало как, че три години, откакто е правен зъба за последно, се е събирала гной.. нещо подобно...

Благодаря много за отговора Simple Smile

Поздрави!

# 2 358
Защото щом е правен много пъти и ти избива  гной това означава,че инфекцията вече ти е в костта около корена,а не в самия зъб и за това е наложително ходене при хирурга...Но преди това трябва да е абсолютно сигурно,че зъба е перфектно почистен и запечатан.Т.е. да се изключи възможността да е от вътрешността на зъба.
А може да не ти е бил хубаво почистен до края до сега,колкото и пъти да са ти го правили преди....Или пък ти е бил хубаво почистен и запълнен както трябва? Това тя трябва да го е видяла на снимката и обяснила положението, преди изобщо да ти го отвори и започне...Щом имаш 3Д снимки там се вижда най-добре къде е проблема.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 16:58 от Zhani

# 2 359
Тази гной не е ли от венеца . Набира и става като пришка . Ако е от това преди имах времен зъб , който беше забит в самия венец след около 2 г венеца набра и се наложи хирург да го извади . Доктора след това ми даде гелче да се мажа няколко дни .

Много е важно да се почисти добре и добре да се пломбира .Да не стане като при мен . Уж почиства и пломбира и в един прекрасен ден се обажда. Правя снимка на която се вижда един запълнен и един празен канал от което се е развила инфекция под корена . Наложи се да го извадя вече 10 - ти ден зараства .

# 2 360
Защото щом е правен много пъти и ти избива все още гной това означава,че инфекцията вече ти е в костта около корена,а не в самия зъб и за това е наложително ходене при хирурга...Но преди това трябва да е абсолютно сигурно,че зъба е перфектно почистен и запечатан.Т.е. да се изключи възможността да е от вътрешността на зъба.
А може да не ти е бил хубаво почистен до края до сега,колкото и пъти да са ти го правили преди....Или пък ти е бил хубаво почистен и запълнен както трябва? Това тя трябва да го е видяла на снимката и обяснила положението, преди изобщо да ти го отвори и започне...Щом имаш 3Д снимки там се вижда най-добре къде е проблема.

Надявам се да не е в корена... това звучи доста по-страшно. Снимката, която направихме в нейния кабинет, не беше 3D, 3D-то направих в друга клиника и й пратиха резултатаите. ХИрурга беше още там и просто споменаха, че нямам много кост около този зъб.. Когато я занесох, само я видяха и коментираха, насрочи ми час за след седмица тогава, който реално беше вчера. Тогава само доизвади останалата гутаперча от каналите и му сложи калциев разтвор някакъв, за да убие бактериите и да стопира гнойта... надявам се да подейства.. До вчера, малко преди да седна на стола, си събираше по капка гной горе, но сега ми се струва, дано не си внушавам, че няма гной, което значи, е лекарството може и да действа... ще видим Simple Smile

# 2 361
Защото щом е правен много пъти и ти избива все още гной това означава,че инфекцията вече ти е в костта около корена,а не в самия зъб и за това е наложително ходене при хирурга...Но преди това трябва да е абсолютно сигурно,че зъба е перфектно почистен и запечатан.Т.е. да се изключи възможността да е от вътрешността на зъба.

Надявам се да не е в корена... това звучи доста по-страшно. Снимката, която направихме в нейния кабинет, не беше 3D, 3D-то направих в друга клиника и й пратиха резултатаите. ХИрурга беше още там и просто споменаха, че нямам много кост около този зъб.. Когато я занесох, само я видяха и коментираха, насрочи ми час за след седмица тогава, който реално беше вчера. Тогава само доизвади останалата гутаперча от каналите и му сложи калциев разтвор някакъв, за да убие бактериите и да стопира гнойта... надявам се да подейства.. До вчера, малко преди да седна на стола, си събираше по капка гной горе, но сега ми се струва, дано не си внушавам, че няма гной, което значи, е лекарството може и да действа... ще видим Simple Smile

Ако има инфекция в корена на панорамна снимка се вижда едно черно петно в корена . Ако няма значи проблема е другаде . Ако инфекцията е в корена не може да се лекува защото е под зъба . Аз моя го извадих поради тази причина . По добре без 1 зъб отколкото да тръгне тази инфекция и другаде . Тая гной която тече от венеца ли е ?

# 2 362

Ако има инфекция в корена на панорамна снимка се вижда едно черно петно в корена . Ако няма значи проблема е другаде . Ако инфекцията е в корена не може да се лекува защото е под зъба . Аз моя го извадих поради тази причина . По добре без 1 зъб отколкото да тръгне тази инфекция и другаде . Тая гной която тече от венеца ли е ?

Той реално е правен в годините няколко пъти, като последния път преди 3- 3,5, не знам във времето кога е почнала да се образува тая гной.. ама реално и зъболекарката чак вчера ми сложи лекарство в зъба. Прикачвам най-най първата снимка, която направих в деня, в който ми изби гнойта, зъба не е отварян тогава. При втората снимка, направена при зъболекарката, изглеждаше по доста по-различен начин, по отношение на това стърчащо нещо на първата снимка. Във втората го нямаше, сигурно заради това, че в правена под друг ъгъл, знам ли .. иначе от венеца тече гнойта, да

# 2 363
От секторната снимка ,която са направили в кабинета може да се види къде е черното петно също.И ако няма много кост ОКОЛО зъба също ще е малко по-тъмно в сравнение с положението около съседните зъби.

От това ,което се вижда на горните снимки май няма да се разминеш с хирурга.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 00:48 от Zhani

# 2 364
  • IC 1101,Abell 2029
Selah D,кажи на зъболекарката,че искаш да ти го изчисти и запълни до края.След като свърши си направи една контролна снимка,за да се види дали канала е добре почистен и запълнен до край добре.Това гарантира,че вътре всичко е ок.След това изчакай месец, два да видиш дали ще е ок...После отиваш при хирурга за апикалната остеотомия да резне връхчето.Това се прави с цел да се почистят лезиите които са над корена и в костта около него,да се махнат всички отпадъци, които са се утаявали там и са поразили върха и костта.Няма значение дали имаш малко кост около зъба,това не е проблем.Хирурга ще си свърши работата и така ще си запазиш зъба...
Имаш ли снимка?Качи я.
Ако си от  Пловдив мога да ти кажа къде да отидеш.

А знаете ли дали в Пловдив може някъде да ми направят лазерен кюретаж,така че да остана доволен,а не само да ми вземат парите.С пародонтит съм.Преди 2-3 години ходих там при един уж пародонтолог,който ми прави обикновено дълбоко почистване.Питах го на колко време се прави такава процедура.Той ми каза 5 години.Но само след 1,5 години пак започнах да имам проблеми,което би трябвало да значи че или не си е свършил работата както трябва или незнае на какъв период се прави.

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 10:57 от alex_bg

# 2 365
Здравейте, преди 2 дни претърпях операция по вадене на мъдрец. Възстановявам се нормално,  но имам една твърдина от вътре на бузата. Какво ли може да е това? Възможно ли е да е гной, защото преди операцията имах гной на раната( зъба беше ваден предварително само короната 2 дни преди това)? Иначе нямам температура и се чувствам добре, но имам лек оток. Също има малко бяло по раната, как да разбера дали е гной или оздравителен процес?

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 11:54 от elica_2007

# 2 366
Здравейте! Имам въпрос и към зъболекарите във форума, и към пациентите с умъртвени зъби. Имате ли случаи, в които умъртвени зъби болят дълго след обработка, запълване на канали, изграждане и тн. БЕЗ да се установява проблем в самия зъб?

Ситуацията ми е такава, че в последната година ми умъртвиха няколко кътника, имам дори един изваден. Причината е, че предходния зъболекар, когото посещавах, или неглижираше оплакванията ми и твърдеше, че няма кариеси, или просто е лепил пломби върху непочистени зъби. В резултат, изведнъж положението ми рязко се влоши и въпреки честите посещение при зъболекар, се оказа, че състоянието на зъбите е плачевно.
Сега, за лекуването - моят нов зъболекар се старае много да запази всеки един зъб. Досега е успял да спаси няколко с дълбоки кариеси без умъртвяване и с тях проблем нямам. Имам обаче три умъртвени последни кътника, горе и долу,  които, макар да са уж много прецизно обработени и запълнени по учебник и на снимката да се виждат пълните канали без усложнения, ме болят регулярно при натиск.
Има я тази особеност при мен, която лекарите наричат свръх сензитивност, но все пак си мисля, че тази болка трябваше да отшуми за няколко месеца. Никои от зъболекарите, които гледаха и зъби, и снимки не вижда проблем. Има дни, в които просто от нищото започва да боли при натиск, при все, че предходните дни не е боляло. Също така самите зъби са някак чувствителни на допир.

Направиха ми шина, защото според снимките се вижда, че отдавна скърцам нощем със зъби и зъбите не са съвсем стабилни, което според лекаря е възможна причина. Аз обаче се притеснявам, дали е достатъчно обяснение, защото вече веднъж се доверих на думите на друг лекар, че "няма нищо" и сега съм без здрав зъб в устата.

Моля споделете Вашето мнение и опит, в задънена улица съм. Не искат да прелекуват, не виждат смисъл. Не искат да вадят, но същевременно с това казват, че не е нормално да има болка.

# 2 367
Пояснете това че зъбите не са стабилни? Как така- клатят се, мобилни ли са? Коста как е на снимката там ..

# 2 368
Пояснете това че зъбите не са стабилни? Как така- клатят се, мобилни ли са? Коста как е на снимката там ..

За съжаление нямам снимка в мен, за да покажа, но аз не усещам да се клатят. Зъболекарят обаче при натиск, докато проверяваше възможни причини за болката, каза, че са по-подвижни, отколкото трябва в идеалния случай. Костта е добре.

Добавям, че болката се влияе от промяна във времето, стрес понякога, боледувания също.
Зъболекарят каза, че при повечето пациенти, ако има такива постоперативни болки те отминават в рамките на до 2 седмици, но всеки е различен и може да има изключения.  И това изключение е вече половин година.

# 2 369
  • пустинята Гоби
Аз имам умъртвен зъб, който ме боля дълго време след умъртвяването и сега 2 години след това се обажда чат-пат. Болката не е силна, имам и мигрена и свързвам цялата болка и с нея. В случая говорим за болка, която се появява от време на време и не е силна.

Общи условия

Активация на акаунт