Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 208 520
  • 3 474
  •   1
Отговори
# 2 370
Здравейте! Имам въпрос и към зъболекарите във форума, и към пациентите с умъртвени зъби. Имате ли случаи, в които умъртвени зъби болят дълго след обработка, запълване на канали, изграждане и тн. БЕЗ да се установява проблем в самия зъб?

Ситуацията ми е такава, че в последната година ми умъртвиха няколко кътника, имам дори един изваден. Причината е, че предходния зъболекар, когото посещавах, или неглижираше оплакванията ми и твърдеше, че няма кариеси, или просто е лепил пломби върху непочистени зъби. В резултат, изведнъж положението ми рязко се влоши и въпреки честите посещение при зъболекар, се оказа, че състоянието на зъбите е плачевно.
Сега, за лекуването - моят нов зъболекар се старае много да запази всеки един зъб. Досега е успял да спаси няколко с дълбоки кариеси без умъртвяване и с тях проблем нямам. Имам обаче три умъртвени последни кътника, горе и долу,  които, макар да са уж много прецизно обработени и запълнени по учебник и на снимката да се виждат пълните канали без усложнения, ме болят регулярно при натиск.
Има я тази особеност при мен, която лекарите наричат свръх сензитивност, но все пак си мисля, че тази болка трябваше да отшуми за няколко месеца. Никои от зъболекарите, които гледаха и зъби, и снимки не вижда проблем. Има дни, в които просто от нищото започва да боли при натиск, при все, че предходните дни не е боляло. Също така самите зъби са някак чувствителни на допир.

Направиха ми шина, защото според снимките се вижда, че отдавна скърцам нощем със зъби и зъбите не са съвсем стабилни, което според лекаря е възможна причина. Аз обаче се притеснявам, дали е достатъчно обяснение, защото вече веднъж се доверих на думите на друг лекар, че "няма нищо" и сега съм без здрав зъб в устата.

Моля споделете Вашето мнение и опит, в задънена улица съм. Не искат да прелекуват, не виждат смисъл. Не искат да вадят, но същевременно с това казват, че не е нормално да има болка.

Добавям, че болката се влияе от промяна във времето, стрес понякога, боледувания също.
Зъболекарят каза, че при повечето пациенти, ако има такива постоперативни болки те отминават в рамките на до 2 седмици, но всеки е различен и може да има изключения.  И това изключение е вече половин година.
[/quote]

При мен случая е същия. Преди половин година ми преправиха пломба, от тогава започна една чувствителност в зъба. Трима зъболекаря го отваряха и накрая се наложи да го умъртвят. Е вече половин година чувствам точно това, което Вие споделяте. При докосване с езика има една такава тъпа болка, която е с различна интензивност всеки ден и час. На снимки всичко е супер и не искат повече да го отварят. Правиха ми съседния зъб, да не е от него, а преди няколко седмици си извадих и мъдреца, който се намираше до зъба, за да се изключи и варианта да е от него. Сега изчаквам да заздравее добре, но ми се струва, че промяна няма. Вече се видях в чудо. Имам и друг умъртвен зъб, с който никога не съм имала такива проблеми.

# 2 371
Здравейте отново съм с въпрос . Преди три седмици извадих зъб този , който е след кучешкия долу от дясната страна . Раната все още заздравява . От начало мислих да си сложа мост , но сякаш не ми се рискува изпиляването на два зъба . Обмислям да си сложа имплант . Вие на какво мнение сте за имплантите ? Страшно ли е ? Как поставят желязото вътре ? Може ли да обясните малко повече ? Благодаря .

# 2 372
Страх ме беше, да, но с упойката грам не ме е боляло.

# 2 373
  • IC 1101,Abell 2029
Мен въобще не ме е било страх,защото хирурга бе известен,титулован специалист и му имах пълно доверие.Импланта се навива в костта,но с упойките нищо не се усеща.Върху импланта се поставя корона,обикновено от друг специалист.Имплантите сигурно е най-доброто засега при липсващи зъби.

# 2 374
Не от друг специалист според мен, от същия е хубаво.

# 2 375
Мен въобще не ме е било страх,защото хирурга бе известен,титулован специалист и му имах пълно доверие.Импланта се навива в костта,но с упойките нищо не се усеща.Върху импланта се поставя корона,обикновено от друг специалист.Имплантите сигурно е най-доброто засега при липсващи зъби.

А режат ли ти месото за да поставят желязото ? Колко време трае процедурата ? Болката като изваден зъб ли е ? Пропуснах да кажа, че пуша . Ще ги намаля , ноо трябва време . Каква е гаранцията на импланта ? Има ли избор за материал ? Какъв материал да избера или материала е един ? След поставянето на желязото след колко време се поставя короната ?

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 10:28 от ֍₰꙳꙳ Alisa ꙳꙳₰֍

# 2 376
  • IC 1101,Abell 2029
Може,ама ако е в клиника и хирурга има доста друга работа,а другият е в същата клиника,защо да не се разпределят задачите.Гаранцията за имплантите сигурно е доста,но зависи как си поддържаш зъбите след това.Моите импланти вече 9-та година са "бетон".Доколкото си спомням режеше се венеца и после се прави едно много хубаво почистване преди да се слага имплант,поне при мен беше така.Но каквото и да се реже и почиства щом има упойки,няма повод за притеснение.Процедурата трае различно,според специалиста който я прави.При мен времето беше нито бързо,нито бавно,просто такова че да не ме кара да губя търпение или пък да се чудя защо толкова бързо стана.Може да си избираш какви да са имплантите ти,но ако хирурга е свестен ще ти предложи най-доброто според джоба ти.Короната май се поставяше един,два месеца след импланта,отначало с временен цимент,а после ако всичко е окей с постоянен.Всъщност при мен сложиха постоянния цимент,след като вече временният не държеше и ми падаха коронките от това.

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 10:57 от alex_bg

# 2 377
Постоянната корона се поставя минимум половин година след поставяне на импланата, даже и след повече време.
Първо се поставя импланта и се зашива. После се ходи да се разкрие импланта, после се поставя абатмъна. После се ходи да ти поставят временна корона - тя е от хотополимерен материал, като пломбите, с която се стои минимум 6 месеца, поне по думите на моя стоматолог. Нещо свързано с натоварването на коста беше.. И едва след това идва поставянето на постоянната корона.

На мен ми бяха предложени три варианта с три цени. Като не можеш да избереш един имплант, например скъпия, а корона от друг ред, тоест евтина. Обясни ми, че си вървят заедно..Цените бяха за имплан плюс временна корона плюс постоянната корона, тоест състояха се от три разбивки и елемента, така да се каже...
Скъпият имплант беше свързан с това, че фирмата, произвеждаща ги, дава гаранция че още Х години напред ще поддържа резервни части за тях. При по-евтините импланти това го нямало, а все пак е добре, ако има нужда нещо да се подменя, да има от същият производител съответната част..нещо такова беше обяснението.

След имплантирането аз болки нямах, по-скоро нещо като сърбеж на мястото. Леко само подуване имах, което е нормално.

# 2 378
Постоянната корона се поставя минимум половин година след поставяне на импланата, даже и след повече време.
Първо се поставя импланта и се зашива. После се ходи да се разкрие импланта, после се поставя абатмъна. После се ходи да ти поставят временна корона - тя е от хотополимерен материал, като пломбите, с която се стои минимум 6 месеца, поне по думите на моя стоматолог. Нещо свързано с натоварването на коста беше.. И едва след това идва поставянето на постоянната корона.

На мен ми бяха предложени три варианта с три цени. Като не можеш да избереш един имплант, например скъпия, а корона от друг ред, тоест евтина. Обясни ми, че си вървят заедно..Цените бяха за имплан плюс временна корона плюс постоянната корона, тоест състояха се от три разбивки и елемента, така да се каже...
Скъпият имплант беше свързан с това, че фирмата, произвеждаща ги, дава гаранция че още Х години напред ще поддържа резервни части за тях. При по-евтините импланти това го нямало, а все пак е добре, ако има нужда нещо да се подменя, да има от същият производител съответната част..нещо такова беше обяснението.

След имплантирането аз болки нямах, по-скоро нещо като сърбеж на мястото. Леко само подуване имах, което е нормално.

Значи първо се поставя вътрешната част и половин година или повече докато зарастне . След това се отваря пак и се слага абатмъна и после се поставя короната . Трябва да са от един производител и да попитам дали се поддържат части . Нали правилно разбирам . А в последствие ако възникне проблем може ли да се махне ?

# 2 379
Не, не се чака половин година да зарастне, то зараства бързо мястото.  Половин година е от поставянето на временната до поставянето на постоянната корона.

# 2 380
Не, не се чака половин година да зарастне, то зараства бързо мястото.  Половин година е от поставянето на временната до поставянето на постоянната корона.

Благодаря за разяснението. Значи не е толкова страшно колкото си мисля. Просто съм претърпяла много и през 4 5 месеца все ходя та вече се плаша.

# 2 381
  • Цюрих
Здравейте пак! Трябва да ми извадят 6ти горен зъб  и ми предписаха 2 антибиотика - Зинат и Флажил, които да започна ден преди интервенцията. Пих вече Зинат, но имам гадене. Може ли Флажил да се пие след 6 часа, примерно, да не е едновременно? Или може ли утре да го включа? Много се притеснявам да започна 2 нови лекарства едновременно. Имам и тревожност, и допълнително гадене от нея вече 1 седмица преди това. Пия ксанакс при нужда и пробиотик 2х дневно. Не трябва да повръщам. Ако положението стане нетърпимо, има ли начин да ми бият инжекции? Как да стопирам това гадене?Наред с всичко заради жегите не ми се и яде. Какво да правя, моля ви, посъветвайте ме! Трябва да извадя зъба с кистата и да изкарам 5 - дневен курс на лечение, смятано от днес.Стопацид дали би ми помогнал и кога да го пия, че да не блокирам лекарството?

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 10:09 от Шоколад

# 2 382
Здравейте пак! Трябва да ми извадят 6ти горен зъб  и ми предписаха 2 антибиотика - Зинат и Флажил, които да започна ден преди интервенцията. Пих вече Зинат, но имам гадене. Може ли Флажил да се пие след 6 часа, примерно, да не е едновременно? Или може ли утре да го включа? Много се притеснявам да започна 2 нови лекарства едновременно. Имам и тревожност, и допълнително гадене от нея вече 1 седмица преди това. Пия ксанакс при нужда и пробиотик 2х дневно. Не трябва да повръщам. Ако положението стане нетърпимо, има ли начин да ми бият инжекции? Как да стопирам това гадене?Наред с всичко заради жегите не ми се и яде. Какво да правя, моля ви, посъветвайте ме! Трябва да извадя зъба с кистата и да изкарам 5 - дневен курс на лечение, смятано от днес.Стопацид дали би ми помогнал и кога да го пия, че да не блокирам лекарството?

Гаденето и липсата на апетит е от хапчетата . Дават ги като странични ефекти . Аз пия Родожил и има такива ефекти . Обади се на личния ти лекар и попитай дали можеш дa ги съчетаваш .

# 2 383
  • Цюрих
Зинат и Флажил ми ги изписа хирурга. Каза, че второто е за анеробна инфекция и не мога да не го пия. Може би има опасения за кистата, но като цяло е да се избегне инфекция на синусите и натравяне на кръвта. Чудех се дали мога да ги пия на 6часа?Ако всяко лекарство се излъчва  на 4 часа, може би това е добър интервал?Какво да пия за гаденето, ксанакс? Трябва да устискам някак си 5 дни.

# 2 384
Какъв ксанакс за гадене, това не е ли силно и тежко лекарство с рецепта?
Просто се храни преди приема на АБ.

Общи условия

Активация на акаунт