Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 209 005
  • 3 482
  •   4
Отговори
# 3 075
Здравейте, искам да попитам цената за релечение на канали по- скъпа ли от цената за лечение на жив зъб?

# 3 076
Дефинирай лечение на жив зъб?
Но да..кореновото лечение е скъпо..повече отколкото правене на кариес.
Зависи и от броя на корените.

# 3 077
Дефинирай лечение на жив зъб?
Но да..кореновото лечение е скъпо..повече отколкото правене на кариес.
Зависи и от броя на корените.
Под лечение на жив зъб имам предвид, когато за пръв път ще му се прилага кореново лечение сравнено с релечение за втори път.
Не се изразих правилно.

# 3 078
Няма разлика в този случай..не и съществена...мисля.

# 3 079
Нормално ли е след лечение на коренов канал на 6-ти зъб в сряда да ме наболява и до днес венецът над 6-ти и 7-ми зъб? Доста ме "ръчкаха" (каналът бил извит), макар че точно тогава нямах усещания за болка, а чак след това.🤔🤔 Пия сашета Оki в момента. Дотук 5 посещения за обработка на трите канала на зъба (имаше заседнал стар материал от предишен зъболекар), само след последния път имам такава чувствителност във венеца.

# 3 080
Здравейте,правят ми металокерамика на предни горни 4 зъба.При първите 2 посещения когато извадихме нервите нямах болка от тогава стана страшно.След като извадихме нервите зъбите започнаха да ме болят адски много дори при най малък допир.Трябваше да поседя с лекарство,но отидох пак на зъболекар 4 упойки не ме хванаха.Направихме снимка всичко наред започнах да пия антибиотик.Днес бях на зъболекар да махнем антибиотика и да запълним коренов канал следователно този път всичко беше наред отново направихме снимка всичко изглеждаше перфектно.През нощта се събудих отново от силна болка дори при лек натиска на зъба.Моля за мнение или съвет.
Съжалявам да дългия пост.
Благодаря предварително.

# 3 081
Здравейте, как се случва специализацията в денталната медицина. Моят син е 2 курс и от сега мисли да специализира. Та въпросът ми е ще може ли да работи докато специализира или си е обучение, като магистратурата?

# 3 082
Възможно ли е зъб на бебе да поникне вече развален? На малкия така му поникна, че е леко кафяв, грапав, все едно олющен .. не мога да разбера какво е това...

# 3 083
Заведете го на зъболекар, от къде сте?

# 3 084
Здравейте!🌷
Студентка съм по дентална медицина във Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София.
🤍Ако искате вашето дете да има здрави и красиви зъбки, с радост ви предлагам безплатен преглед и лечение на зъбен кариес, пулпити и периодонтити за деца до 17 години.
Лечението се извършва под наблюдението на лекар-специалист. Можете да бъдете спокойни за качеството и грижата, която ще получите.
При нужда, можете да се свържете с мен на лично съобщение или на 📞0885756886.

📍Факултет по дентална медицина, ул. Георги Софийски, до ВМА.

# 3 085
Здравейте! В момента живея в Дания, но ето че пиша тук за да потърся някакво мнение и съвет, тъй като съм много разочарована от лечението си тук. Наложи се да ми се вади зъб, който е част от мост, който е направен преди доста време. Наложи се да се извади, защото беше с някакви проблеми и тн. Зъболекарката предприе веднага действия, но при ваденето зъбът се счупи и като цяло манипулацията беше доста трудна и неприятна. За съжаление получих усложнения и инфекция. В момента съм със силни болки, инфекцията не отшумява, но зъболекарката не ми изписва антибиотици. Единственото, което ми сложи днес е някакъв разтвор, като компрес или нещо такова, но аз мисля, че от това няма да ми мине. Шокирана съм и същевременно съм много притеснена, защото мястото е силно зачервено и болезнено. Когато бях в България си бях купила лекарства, взех си и антибиотици, защото тук в Дания, не изписват антибиотици. Сега от страх за състоянието, в което съм започнах да пия Зинат 500 мг., защото наистина не знам докъде може да стигне всичко това. Вече 5 дни съм така и въпреки, че не се подобрявам, а се влошавам, зъболекарката отказва да ми изпише антибиотици. Искам просто да попитам - Зинат може ли да ми помогне, или няма да бъде достатъчен при една по-сериозна инфекция след ваденето на зъб?

# 3 086
Gerg0198,  не мога да ти кажа зинат, дали ще помогне. Но от опит ще ти споделя, вземи йод и започни с него. Йодът е силен антисептик, трепе всичко, а се абсорбира лесно в тъканите. Може да мажеш бузата отвън, където е инфекцията. Също може с клечка за уши да намажеш и самото място, до където е възпалено. Само не прекалявай с количеството и честотата, за да не изгориш лигавицата и кожата на бузата.
Това съм го правила по препоръка на стоматолог, бях в едно село, когато ми се възпали, забра и отекох, а нямах възможност да отида в кабинет. Пих и таваник тогава, само него имах под ръка. Йодът оправи възпалението много бъзо, докато се прибера.

ПС Виж какво намерих:
Зинат действа на УНГ инфекции и е подобен на пеницилин.
https://www.zdrave.org/28803/%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%b1%d0%b … /#google_vignette
Цитат
Цефалоспорините са „подобрен модел“ – те са по-устойчиви към пеницилиназата, макар структурата им да е подобна на пеницилините,  както и механизъм на работа. Но те са с по-слаба чувствителност към този изработван от бактериите ензим, който пречи на ефективността. Те са и по-широкоспектърни.

https://medbul.net/%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D … 7#google_vignette
Цитат
Кои антибиотици лекуват инфекции на зъбите?
Антибиотиците %5Bu%5Dот класа пеницилин%5B/u%5D, като пеницилин и амоксицилин, най-често се използват за подпомагане на лечението на инфекции на зъбите.

Ако имате зъбна инфекция, която изисква антибиотици, ще трябва да ги приемате за около една седмица.]Кои антибиотици лекуват инфекции на зъбите?
Антибиотиците от класа пеницилин, като пеницилин и амоксицилин, най-често се използват за подпомагане на лечението на инфекции на зъбите.

Ако имате зъбна инфекция, която изисква антибиотици, ще трябва да ги приемате за около една седмица.

https://www.drdobrev.com/post/%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B1%D0% … D0%BB%D0%BA%D0%B0
Цитат
Какъв антибиотик за зъб да използваме при инфекция или абсцес?
Антибиотици за зъби, които убиват бактериите в устата

Съществуват няколко антибиотика, които унищожават често срещаните бактерии в устата, причиняващи инфекции в зъбите. Най-добрите (от първа линия) антибиотици за зъбна инфекция включват:
Amoxiclav 500-1000mg
Amoxigamma 500-1000mg
AMOXIGARD 500-1000mg
Augmentin 500-1000mg
Ospamox 500-1000mg

Ако в миналото сте имали лека алергия към пеницилин, ампицилин или амоксицилин, АСС препоръчва:
Перорален цефалексин: 500 mg четири пъти дневно в продължение на 3 до 7 дни.
Цефалексин и зинат са от една група - цефалоспоринова.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 04:58 от Diorela

# 3 087
Gerg0198,  не мога да ти кажа зинат, дали ще помогне. Но от опит ще ти споделя, вземи йод и започни с него. Йодът е силен антисептик, трепе всичко, а се абсорбира лесно в тъканите. Може да мажеш бузата отвън, където е инфекцията. Също може с клечка за уши да намажеш и самото място, до където е възпалено. Само не прекалявай с количеството и честотата, за да не изгориш лигавицата и кожата на бузата.
Това съм го правила по препоръка на стоматолог, бях в едно село, когато ми се възпали, забра и отекох, а нямах възможност да отида в кабинет. Пих и таваник тогава, само него имах под ръка. Йодът оправи възпалението много бъзо, докато се прибера.

ПС Виж какво намерих:
Зинат действа на УНГ инфекции и е подобен на пеницилин.
https://www.zdrave.org/28803/%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%b1%d0%b … /#google_vignette
Цитат
Цефалоспорините са „подобрен модел“ – те са по-устойчиви към пеницилиназата, макар структурата им да е подобна на пеницилините,  както и механизъм на работа. Но те са с по-слаба чувствителност към този изработван от бактериите ензим, който пречи на ефективността. Те са и по-широкоспектърни.

https://medbul.net/%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D … 7#google_vignette
Цитат
Кои антибиотици лекуват инфекции на зъбите?
Антибиотиците %5Bu%5Dот класа пеницилин%5B/u%5D, като пеницилин и амоксицилин, най-често се използват за подпомагане на лечението на инфекции на зъбите.

Ако имате зъбна инфекция, която изисква антибиотици, ще трябва да ги приемате за около една седмица.]Кои антибиотици лекуват инфекции на зъбите?
Антибиотиците от класа пеницилин, като пеницилин и амоксицилин, най-често се използват за подпомагане на лечението на инфекции на зъбите.

Ако имате зъбна инфекция, която изисква антибиотици, ще трябва да ги приемате за около една седмица.

https://www.drdobrev.com/post/%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B1%D0% … D0%BB%D0%BA%D0%B0
Цитат
Какъв антибиотик за зъб да използваме при инфекция или абсцес?
Антибиотици за зъби, които убиват бактериите в устата

Съществуват няколко антибиотика, които унищожават често срещаните бактерии в устата, причиняващи инфекции в зъбите. Най-добрите (от първа линия) антибиотици за зъбна инфекция включват:
Amoxiclav 500-1000mg
Amoxigamma 500-1000mg
AMOXIGARD 500-1000mg
Augmentin 500-1000mg
Ospamox 500-1000mg

Ако в миналото сте имали лека алергия към пеницилин, ампицилин или амоксицилин, АСС препоръчва:
Перорален цефалексин: 500 mg четири пъти дневно в продължение на 3 до 7 дни.
Цефалексин и зинат са от една група - цефалоспоринова.

Благодаря много за отговора. Всичките тези неща, за Зинат и другите антибиотици ги изчетох и аз днес, но аз не мога да се добера до никакви други лекарства, ако не ми ги изпише лекар, а стоматоложката тук не ми изписва нищо. Само някакви разтвори маже върху мястото на изкарания зъб и това е. Пия това, което съм взела, защото в моя случай, нямам голям избор. Страшно съм притеснена. Днес отново ще говоря с тази лекарка, че се налага лечение с антибиотици. То при мен си е просто наложителено. Ако не се съгласи, ще трябва бързо да действам и да търся друг доктор.

# 3 088
До преди 2 години и брат ми беше в Дания и негов приятел също . Идваха тук да си правят зъбите . За това не се мъчи и ако можеш ела в България да се лекуваш тук .

# 3 089
С какво се чисти зъбен душ?  Защото в моя зъбен душ се появи нещо като мухъл и не знам как да го почистя.

Общи условия

Активация на акаунт