Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 208 463
  • 3 474
  •   2
Отговори
# 3 225
Преди 10-тина дни лекувахме кариес на млечно зъбче на дъщеря ми (на 6). Тя беше послушна и всичко мина и замина много бързо и без болка. Стоматоложката ни показа огромно като топче на венеца на този зъб, доста зачервено. Каза, че е възпаление покрай кариеса, намаза го с нещо и препоръча жабуркане със смрадлика и мазане с елгидиум рипеър гел. Признавам си, че бяхме стриктни 2-3 дни, после имахме семейни пътувания и ангажименти и занижихме грижата. Детето не се оплаква от болка. Днес я погледнах и видях, ч все още има подуване и зачервяване. Има подобрение, но по-скоро незадоволително поне според мен за изминалото време. При пипане и натиск на самото място детето казва, че усеща болка, иначе не.
Утре ще звъня на зъболекарката, но някой да се е сблъсквал с такъв проблем седмица + време?

# 3 226
Това подуване не е ли като абцес ? Ако е трябва да се пукне от доктора .

# 3 227
Моля, препоръайте ми добър спеиалист по ендодонтско лечение в София? Благодаря предварително.
Аз съм доволна от доктор Йовчев( Йовдент) и доктор Дойчинова (Ендоклиник)
.  Аз, от доктор Кафелов (Сведент)

# 3 228
Здравейте,
вече се предлагат различни видове зъбни протези, но може ли някой да сподели как да си изберем. Кой материал е най-безопасен, кои са по-комфортни?

# 3 229
Здравейте, лекувам гранулом вече месец. Пих два антибиотика докато през повечето време зъба беше отворен. Запълниха зъба с лекарство и 2 дена след спиране на 2рия антибиотик пак заболя. Друго ме интересува обаче, трябва ли да се отворят всички канали при лечението, защото моят зъболекар е отворил само корена с гранулома? Възможно ли е да има инфекция в другият корен?

# 3 230
  • София
Здравейте, лекувам гранулом вече месец. Пих два антибиотика докато през повечето време зъба беше отворен. Запълниха зъба с лекарство и 2 дена след спиране на 2рия антибиотик пак заболя. Друго ме интересува обаче, трябва ли да се отворят всички канали при лечението, защото моят зъболекар е отворил само корена с гранулома? Възможно ли е да има инфекция в другият корен?
Вашият зъболекар не извършва правилно лечението ви.  Ако случайно се облекчи, то ще е временно, Ето ви аргументи защо не се прави така, както прави той.
1.Това, че зъба има гранулом, означава, че има голяма вероятност и другите канали да имат инфекция
2. Зъб не се оставя отворен, освен ако подутината вече е толкова голяма, че има риск за око, ухо, мозък.
Когато вашият зъболекар го остави отворен и ви мине, това е само временно, дългосрочно в каналите влизат микроби от устната кухина и става супер инфекция(микробите във вашия зъб и новите от устната кухина)
3. Вместо това вашият зъболекар трябва да направи така нареченият преендодонтик, така зъбът имат 4 стени и може да остави огромно памуче над каналите и отгоре да запечата с временна пломба. Давам примерна снимка от моята практика

Давам и втори пример, ако вашия зъболекар ползва такъв преендодонтик, то може да работи в локва от дезинфектанта(който съдържа белина), ако не ползва, няма как да ползва най-силният дезинфектант с белина, защото тя ще се излее навсякъде, включително и към гърлото. Ето и снимка на това, което имам в предвид

Ако вашият зъболекар не прави всички тези неща, то той няма голяма вероятност да спаси този зъб. Той може да е добър, усмихнат човек, който е средностатистически зъболекар, но ако не ползва кофердам,ако не е направил преендодоник и ако не може да прелекува всички канали, то трябва да потърсите зъболекар, който спазва тези стандарти. В повечето сайтове и фейсбук страници топ зъболекарите имат снимки, в които се вижда дали работят така.

# 3 231
Благодаря за изчерпателния отговор!

Само че при всяко затваряне болката става нетърпима. Единствено ме облекчава, когато зъбът не е запушен с временна пломба.. чувствам се в безизходица честно казано. Запазени са четирите стени на зъба. Днес отидох при друг зъболекар, който отвори и третия канал, та чак откри и четвърти. Проми го с белина, но пак остави отворен. Четвъртък ще доразшири новите два канала и ще видя какво ще каже за по нататъчното лечение.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 20:53 от Littlepiggy

# 3 232
Вашият зъболекар не извършва правилно лечението ви.  Ако случайно се облекчи, то ще е временно, Ето ви аргументи защо не се прави така, както прави той.
1.Това, че зъба има гранулом, означава, че има голяма вероятност и другите канали да имат инфекция
2. Зъб не се оставя отворен, освен ако подутината вече е толкова голяма, че има риск за око, ухо, мозък.
Когато вашият зъболекар го остави отворен и ви мине, това е само временно, дългосрочно в каналите влизат микроби от устната кухина и става супер инфекция(микробите във вашия зъб и новите от устната кухина)
3. Вместо това вашият зъболекар трябва да направи така нареченият преендодонтик, така зъбът имат 4 стени и може да остави огромно памуче над каналите и отгоре да запечата с временна пломба. Давам примерна снимка от моята практика

Давам и втори пример, ако вашия зъболекар ползва такъв преендодонтик, то може да работи в локва от дезинфектанта(който съдържа белина), ако не ползва, няма как да ползва най-силният дезинфектант с белина, защото тя ще се излее навсякъде, включително и към гърлото. Ето и снимка на това, което имам в предвид

Ако вашият зъболекар не прави всички тези неща, то той няма голяма вероятност да спаси този зъб. Той може да е добър, усмихнат човек, който е средностатистически зъболекар, но ако не ползва кофердам,ако не е направил преендодоник и ако не може да прелекува всички канали, то трябва да потърсите зъболекар, който спазва тези стандарти. В повечето сайтове и фейсбук страници топ зъболекарите имат снимки, в които се вижда дали работят така.
Здравейте.
Аз имам подобен проблем, с тази разлика, че след запълване на каналите, направихме снимка и видя, че не ги е запълнил както трябва. Насрочи час след 10 дни и им сложи временна запечатка с цитодур. Цитодур падна, аз си закупих и си правя сега сама отгоре запечатка, за да не влизат микроби. Какво да правя като в моя град никой не работи с кофердам и ме гледат като паднали от Марс, а за преендодонтик не са и чували?

# 3 233

Здравейте, преди една година ми се отлепи този мост от първата снимка, тогава зъболекар ми обеща да опитаме да спасим тези два зъба, но явно от дългото чакане вече има ново мнение и ми каза, че и двата са с изгнили корени и не може нищо да се направи. Моля за второ мнение това така ли е? Процеса на гниене може ли да се спре и да се спасят по някакъв начин? Поне единият от тях и да го ползвам за нов мост, който да се захване на последния зъб? Също ми предложи ако не искам да слагам два импланта да направя общ мост на цялата Горна страна, но това много ме притеснява. Нямам болка там, страшно ли е, ако ги държа така с гниещи корени или е опасно?

# 3 234
  • София
Благодаря за изчерпателния отговор!

Само че при всяко затваряне болката става нетърпима. Единствено ме облекчава, когато зъбът не е запушен с временна пломба.. чувствам се в безизходица честно казано. Запазени са четирите стени на зъба. Днес отидох при друг зъболекар, който отвори и третия канал, та чак откри и четвърти. Проми го с белина, но пак остави отворен. Четвъртък ще доразшири новите два канала и ще видя какво ще каже за по нататъчното лечение.
   Би трябвало до ден два да имате подобрение, ако са отворили и разширили всички канали. Имах 3 такива случая и трите преминаха след като аз направих това, което на вас са направили. Кажете след ден два как е.

# 3 235
Много ще съм благодарна на включване от специалист и някой с подобен на моя казус.
2 седмици след кореново лечение започнах да изпитвам тъпа болка в зъба, който е лекуван. Болката е от вчера. Зъбът е лекуван от един от най-добрите ендодонти в София, не е имал грануломи, кисти и тн. Умъртвен е заради лоша смяна на стара пломба от друг зъболекар. Т.е нямах пулпит или нещо друго. На снимка и 3д всичко е изпълнено перфектно от ендодонта. Съседните зъби също нямат индикация за проблем. Но болка има, тъпа и лека до умерена. Не се предизвиква от нищо, но гадното е че не изчезват и от медикаменти. Четох за неврогенна зъбна болка, но се чудя възможно ли е да е това?
И ако да, какъв е вашият опит с това?
Преди няколко месеца след умъртвяване на зъби заради мост от другата страна имах същите оплаквания. Месеци изследвания, скенери и кой ли не ме гледа, причина няма, болка има. Но тогава поне минаваше от хапчета, а сега не се влияе от обезболяващи.

# 3 236
Отиди да го отвори и почисти хубаво тоя много добър ендодонт. Зъб не трябва да боли 2 седмици след посещение а примерно ден два неразположение след лекуването. Дано не е счупил някой инструмент вътре

Всеки втори стана зъболекар, без да има нужните знания и умения

# 3 237
  • пустинята Гоби
Мен ме е болял зъб седмица-две след умъртвяване. После мина, сниман е - всичко 6. Три години след случката си живея живота. Така, че не е вярно, че не е нормално да има и по-дълго време болка в умъртвения зъб. В случая обаче не знам какво да кажа, зъболекарят би следвало да вземе отношение.

Освен това счупения инструмент не винаги е причина за болка, имам и опит с такъв. Читавите ендодонти вадят подобни неща от зъбите, не ги оставят.

Да не е от венеца болката, скоро имах подобен проблем, вече отмина?

# 3 238
Отиди да го отвори и почисти хубаво тоя много добър ендодонт. Зъб не трябва да боли 2 седмици след посещение а примерно ден два неразположение след лекуването. Дано не е счупил някой инструмент вътре

Всеки втори стана зъболекар, без да има нужните знания и умения
Абсолютно съм съгласна!!! Навъдиха се зъболекари само на диплома, и то платена. Рядко се попада на добър специалист.

# 3 239
Като казах един от най-добрите ендодонти в София, имах предвид точно такъв. За който се чака дълго за час и лечението е изключително скъпо. Така че да се отвори зъб, който е затворен срещу 1000 лв е несериозно. Попитах дали някой е имал неврогенна болка неслучайно. Моля да се включат хора с подобен опит. Или специалисти, които могат да ми дадат повече яснота. Аз с моя лекар утре ще се свържа.

Общи условия

Активация на акаунт