Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 208 501
  • 3 474
  •   1
Отговори
# 3 240
Тhe Queen1, за кой град става въпрос?

# 3 241
Като казах един от най-добрите ендодонти в София, имах предвид точно такъв. За който се чака дълго за час и лечението е изключително скъпо. Така че да се отвори зъб, който е затворен срещу 1000 лв е несериозно. Попитах дали някой е имал неврогенна болка неслучайно. Моля да се включат хора с подобен опит. Или специалисти, които могат да ми дадат повече яснота. Аз с моя лекар утре ще се свържа.

Аз съм с тъпа болка след умъртвяване вече 1,5 години и никой не открива причина за това. Храня се главно на другата страна и вече съм отчаяна и мисля, че ще трябва да свикна. Това е!

# 3 242
И колко да е добър този ендодонт?  Доцент в стоматологичния факултет не ми е взел толкова за лечение на гранулом. Както казват, не е луд който яде зелника.

ПС
Скрит текст:
Здравейте, лекувам гранулом вече месец. Пих два антибиотика докато през повечето време зъба беше отворен. Запълниха зъба с лекарство и 2 дена след спиране на 2рия антибиотик пак заболя. Друго ме интересува обаче, трябва ли да се отворят всички канали при лечението, защото моят зъболекар е отворил само корена с гранулома? Възможно ли е да има инфекция в другият корен?
Вашият зъболекар не извършва правилно лечението ви.  Ако случайно се облекчи, то ще е временно, Ето ви аргументи защо не се прави така, както прави той.
1.Това, че зъба има гранулом, означава, че има голяма вероятност и другите канали да имат инфекция
2. Зъб не се оставя отворен, освен ако подутината вече е толкова голяма, че има риск за око, ухо, мозък.
Когато вашият зъболекар го остави отворен и ви мине, това е само временно, дългосрочно в каналите влизат микроби от устната кухина и става супер инфекция(микробите във вашия зъб и новите от устната кухина)
3. Вместо това вашият зъболекар трябва да направи така нареченият преендодонтик, така зъбът имат 4 стени и може да остави огромно памуче над каналите и отгоре да запечата с временна пломба. Давам примерна снимка от моята практика

Давам и втори пример, ако вашия зъболекар ползва такъв преендодонтик, то може да работи в локва от дезинфектанта(който съдържа белина), ако не ползва, няма как да ползва най-силният дезинфектант с белина, защото тя ще се излее навсякъде, включително и към гърлото. Ето и снимка на това, което имам в предвид

Ако вашият зъболекар не прави всички тези неща, то той няма голяма вероятност да спаси този зъб. Той може да е добър, усмихнат човек, който е средностатистически зъболекар, но ако не ползва кофердам,ако не е направил преендодоник и ако не може да прелекува всички канали, то трябва да потърсите зъболекар, който спазва тези стандарти. В повечето сайтове и фейсбук страници топ зъболекарите имат снимки, в които се вижда дали работят така.
За долен зъб си представям локвата белина. А за горен как се подхожда?

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 20:23 от Diorela

# 3 243
Ох, обиколих 4-ма ендодонтисти докато си оправя зъба за около 3 месеца, преди това бившата стоматоложка се упражнява да чисти канали. На такива абсурди се нагледах, два пъти платих един и същ зъб, но го оправи последният. Lunagirl, точно такава болка имах при хранене. На мен ми казаха макс 1 месеца болка след лечението.

# 3 244
  • пустинята Гоби
Според мен ще е полезно да се споделят имена, защото поне аз няма да се откажа да ползвам услугите на ендодонти, видяла съм ползите. Да, скъпо е, но си заслужава.

# 3 245
Зъболекарката при която ходя, е с няколко специалности, вкл. и ендодонтия, така, че вече не ми се налага да търся други. Преди това много съм си патила от прехвалени стоматолози.
А като чета, бих се доверила и на thedentist.

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 23:35 от Diorela

# 3 246
Благодаря за изчерпателния отговор!

Само че при всяко затваряне болката става нетърпима. Единствено ме облекчава, когато зъбът не е запушен с временна пломба.. чувствам се в безизходица честно казано. Запазени са четирите стени на зъба. Днес отидох при друг зъболекар, който отвори и третия канал, та чак откри и четвърти. Проми го с белина, но пак остави отворен. Четвъртък ще доразшири новите два канала и ще видя какво ще каже за по нататъчното лечение.
   Би трябвало до ден два да имате подобрение, ако са отворили и разширили всички канали. Имах 3 такива случая и трите преминаха след като аз направих това, което на вас са направили. Кажете след ден два как е.

Здравейте, постоях си с лекарство една седмица, всички беше 6. Днес отидох да сменим лекарството с калциев хидроксит (мисля, че така се казва) и отново започнаха болките.. нормално ли е това?

# 3 247
  • София
Понякога се случва, реално ключов момент е да може този зъб да изтърпи Калция от 7 до 10 дни.Понякога става отново това, което при вас и отново сменят Калция с памуче с белина може би и временна пломба или цимент. Макар и рядко това се случва, въпроса е , че аз няма как да знам дали са намерили всички канали, защото и това има значение.

# 3 248
И колко да е добър този ендодонт?  Доцент в стоматологичния факултет не ми е взел толкова за лечение на гранулом. Както казват, не е луд който яде зелника.

Цената, която съм посочила е за еднокоренов зъб. За такъв с повече канали е 1000+. Най-известните ендодонти са Кафелов, Йовчев, Чурлинов, Дойчинова. И цените при всеки от тях са от 1000 лв нагоре.

# 3 249

Цената, която съм посочила е за еднокоренов зъб. За такъв с повече канали е 1000+. Най-известните ендодонти са Кафелов, Йовчев, Чурлинов, Дойчинова. И цените при всеки от тях са от 1000 лв нагоре.
.  Аз си лекувах зъб при Кафелов и ми излезе 1000 и нещо,но съм доволен от резултата.Зъба беше почти неспасяем,но вече трета година след лечението зъба си е на мястото без проблеми.Жена ми се лекува при Мирена Дойчинова и там цената е същата,но и тя е доволна от резултатите

# 3 250
  • пустинята Гоби
И аз съм на мнение, че парите си заслужават. На който са му много, може да ходи да си правят експерименти със зъбите му, защото нали “колко да е учил този зъболекар и т.н”. Не се става ендодонт току така и не сме толкоз прости тези, които даваме тази пари.

# 3 251
Само казах, че преподавателите, ендодонти в стоматологичния факултет, които обучават студентите, не вземат толкова много. Казах и, че зъболекарката, при която ходя и ми оправи всичко, една от специалностите й е ендодонтия, бори се за всеки зъб. Но щом считаш, че те си правят експерименти, ок.
Мен не ме е боляло след затваряне на лекуван зъб от тези зъболекари. Нали от там тръгна въпроса - как да отвори зъб, за чието затваряне са платени 1000 лв., а има болка. Преди това ми беше писнало от прехвалени светила, които се интересуват само от парите, а не от моите зъби.

# 3 252
  • пустинята Гоби
Мога да чета, не е нужно да подчертаваш. Ендодонтите ходят на специализации и курсове в чужбина, така че това, че ти ходиш при преподавател няма никакво значение. Освен уменията, важна е и апаратурата. Изобщо, малко крайно изказване, едва ли си изръчкала всички, че да даваш мнение какви са. Освен това не си ми в устатата, та да знаеш къде какви нерви имам и защо ме боли. Нали парите не са твои, аз съм ги имала, дала съм ги, зъбите ми са в устата и съм доволна.

# 3 253
Дами, всяка има правота в мненията и вижданията си. Моля, запазене ги за себе си. Коментарите ви са далеч от темата.

# 3 254
Ходих при преподаватели, които не излекуваха зъба и при човек без специализация в университета, който обаче ходи на курсове и се справи, та съм доста скептична по темата. Според мен работата е много на късмет за всеки конкретен случай

Общи условия

Активация на акаунт