Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 208 468
  • 3 474
  •   1
Отговори
# 3 255
Само казах, че преподавателите, ендодонти в стоматологичния факултет, които обучават студентите, не вземат толкова много. Казах и, че зъболекарката, при която ходя и ми оправи всичко, една от специалностите й е ендодонтия, бори се за всеки зъб. Но щом считаш, че те си правят експерименти, ок.
Мен не ме е боляло след затваряне на лекуван зъб от тези зъболекари. Нали от там тръгна въпроса - как да отвори зъб, за чието затваряне са платени 1000 лв., а има болка. Преди това ми беше писнало от прехвалени светила, които се интересуват само от парите, а не от моите зъби.
Относно експертизата на ендодонта, при който се лекувам, няма какво да доказвам. Но се включвам, за да ви кажа, че при мен се оказа невропатична болка след исхемизиране на тъканите в зоната . Бях на невролог, предписа ми лечение. И проблемът изобщо не е от зъба, а от нервите в челюстта, които се дразнят при работа там и най-вече от адреналина в упойките. Но всичко това го установи моят ендодонтист и ми препоръча лечение. Той е специализирал ендодонтия в Барселона. И е преподавател и в България.

# 3 256
Пак съм аз с моя гранулом. В понеделник сложиха кациев хидроксид и още вечерта ме хвана зверска болка. Вторник го премахнаха, но болката ме държа до вчера, засега все още леко костта наболява. Казаха ми, че явно е било рано за това лекарство, но въпреки това най-вероятно е убило бактериите дори и за кратко престоял в зъба ми. От премахването му съм с антибиотик в каналите и временна пломба. Според вас трябва ли да има повторен опит с този калциев хидроксид. Въобще не ми се иска да затварям зъба ей така. Как се разбира въобще кога е време за окончателното им запълване?

# 3 257
Възможно ли е подобно изглеждаща "маса" в синуса да е причинена от гранулом и дали ще изчезне след лечението на гранулома?🤔

Снимката, която слагам е примерна от интернет, на моето cbct левият синус е ок, а десният изглежда запълнен изцяло от нещо подобно, което най-вероятно не е полип. Оттам нататък дали е киста или друго, не можаха да ми кажат. Препоръчаха ми консултация и с лицево-челюстен хирург. Да подчертая, че нямам абсолютно никакви симптоми откъм синуса, нямам запушен нос, изкривена носна преграда, секрети, главоболие, подутини и др. подобни. Бях на прегледа заради бъдещ имплант, заради който ще се наложи и синус лифт.
Също така, нормално ли е над седмица след поставяне на коронка да ме наболява челюстта над коронката? Болката не е постоянна, понякога е известно време след хранене, но най-често е вечер. Сякаш усещам зъбът под коронката, а коронката като чуждо тяло, нещо външно за зъба (което е странно, защото този зъб е умъртвен преди много години и няма как точно в него да има болка).

# 3 258
  • София
. Според вас трябва ли да има повторен опит с този калциев хидроксид. Въобще не ми се иска да затварям зъба ей така. Как се разбира въобще кога е време за окончателното им запълване?
Разбира се, че трябва повторна апликация на Калциев хидроксид. Представете си го така. Микробите са много агресивни. Калция влиза вътре и почва битка(война) на микробите и защитните сили на организма, в такaвa битка има убити клетkи на имунната система, както и убити микроби. Всичко това реално е гнойта вътре, която имате. Зъболекарят ви отваря зъба, промива калция и слага нещо по неутрално, за да се успокои зъбът. Задължително трябва втора апликация на Калция. Когато го сложат и този зъб го изтърпи, тогава може да се запълни зъбът.
Не се притреснявайте. В моята практика, макар и не толкова ендодонтски насочена, за последните 2 месеца имах 3 случая, в които след калция, хората реагираха с болки и някои и с подуване. Всички изтърпяха второто слагане без проблеми. Което разбира се, не значи, че при вас ще е толкова гладко, но това е протокола. Надявам се така обяснено разбирате смисъла на всичко, което се прави.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 22:45 от thedentist

# 3 259
. Според вас трябва ли да има повторен опит с този калциев хидроксид. Въобще не ми се иска да затварям зъба ей така. Как се разбира въобще кога е време за окончателното им запълване?
Разбира се, че трябва повторна апликация на Калциев хидроксид. Представете си го така. Микробите са много агресивни. Калция влиза вътре и почва битка(война) на микробите и защитните сили на организма, в такaвa битка има убити клетkи на имунната система, както и убити микроби. Всичко това реално е гнойта вътре, която имате. Зъболекарят ви отваря зъба, промива калция и слага нещо по неутрално, за да се успокои зъбът. Задължително трябва втора апликация на Калция. Когато го сложат и този зъб го изтърпи, тогава може да се запълни зъбът.
Не се притреснявайте. В моята практика, макар и не толкова ендодонтски насочена, за последните 2 месеца имах 3 случая, в които след калция, хората реагираха с болки и някои и с подуване. Всички изтърпяха второто слагане без проблеми. Което разбира се, не значи, че при вас ще е толкова гладко, но това е протокола. Надявам се така обяснено разбирате смисъла на всичко, което се прави.
На зъбите, които запълниха досега, никой не ми е слагал калциев хидроксид. Това по протокол ли е или само за специфични случаи?
И трябва ли да снимам синуса, защото грануломът беше на кучешкия десен зъб и имаше киста , която сега е запълнена с течност като тази на каналите. Въпреки че е запълнен, и пломбиран на мястото, където бе пробита коронката, като натисна горе, близо до нослето, пак си усещам , че я има кистата, и усещам нещо като вакуум-странно усещане. Трябва ли да я оперирам и има ли неинвазивни методики за премахването й?

# 3 260
  • София
Здравейте моля за помощ, имам много странен проблем за мен.
Първо усетих съвсем лека болка в небцето, точно над 3,4 и 5 горен зъб. След това някакво изтръпване от външната страна на венците много нагоре под скулите. Зъбите не ме болят.
4-ти горен зъб ми е с инплант, поне от 6-7 години. За съжаление,  зъболекарят който ми е слагал импланта не е в БГ, записах си първи възможен час за 25-ти юни.
Но болката, по скоро изтръпването ми се увеличиха и ми се поду и лимфен възел, забелязах и разраняване на венеца, но назад над 5-ти зъб и реших, че може там да е проблема и да се разнася болката.
Когато стисна зъби имам само страно усещане в кучешкият зъб или 3-ти, на задните зъби нищо - без болка.

Направих си снимка и отидох при моя зъболекар, вече с надеждата, че не е от зъба с импланта и ще реши проблема ми.

Той погледна снимката и беше категоричен, че е от зъба с импланта и че имам голям джоб и гной от вътре, от към небцето. Изчисти го, сложи антибиотик и да ходя при зъболекаря, който ми е поставил импланта.

Между временно съм на антибиотик, лимфният възел се поуспокои. Но забелязах че се е появила нова раничка на венеца над кучешкият зъб, сега започнах да се мажа и с индекстол.

Някакви съвети?
Прочетох, че се жабурите с кислородна вода, как се прави - разрежда ли се?

# 3 261
Разрежда се 1:1. Колкото кислородна вода, толкова количество вода се смесва.

# 3 262
Здравейте,имам следния казус.Преди месец ми вадиха мъдрец с киста около 1.5 сантиметра ,раната е на финала по зарастване няма болка там.Ходих на зъболекар за промивки няколко пъти и казва ,че всичко е наред и няма проблеми и било нормално.
Обаче продължават леки болки(нещо като дискомфорт и тежест,няма пулсиране или нещо такова в челюстта,и нещо като дърпане към ухото и врата) Не е нетърпимо,но е нещо като постоянно напрегнато.Страх ме е от инфекци, остеомеолит или алвеолит,но скрит.Възможно ли е да има нещо отвътре което не е наред ,дори и отвън всичко да изглежда добре.Нямам точно болка,няма пулсиране,гной или такива неща.Много съм притеснена ,но моят лекар не иска даже на снимка да ме изпрати.Може ли съвет как да действам.Благодаря ви.

# 3 263
Сама може да си направите снимка. Не е задължително зъболекар да  Ви изпрати. Може да потърсите второ мнение.

# 3 264
Здравейте, предполагам  в следствие на прекаран хеликобактер и моноклеуноза и сринат имунитет страдам от афтозен стоматит от около две години с  кратки периоди на  затишие.
Постоянно се разраняват при почти всяко хранене особено ако има сол или други подправки. В момента имам около 10 бели афти, който се намират главно горе на небцето и отстрани. Трудно минават, трудно се повлияват от мазила вече и са много болезнени. Понякога се притеснявам от най-лошото. Минах антибиотичен курс скоро, и сякаш се засилиха още повече.
Имам  леко ретиниран мъдрец който не ми създава проблеми, и зъболекар ми препоръча щом не боли да не го вадя, но допускам и него като причина ..  какво бихте ми препоръчали

# 3 265
Консултация с добър УНГ.

# 3 266
Консултация с добър УНГ.
Бях, препоръча ми биозин за имунитета и да не приемам никакви антибиотици(но поради доказания хеликобактер беше задължително да изкарам курс)  и диета без тежки меса.  Погледна ме, предполагам ако беше видял нещо притеснително щеше  да отбележи.
Кръвните са ок, желязо ок, б12 също.. автоимунно не е  мисля тъй като правих и АНА скрининг… много се притеснявам вече
Пия вирупринол биозин и всякакви добавки за имунитета от около месец и чакам резултат … но сякаш не се повлиява

# 3 267
Преди 10-тина дни лекувахме кариес на млечно зъбче на дъщеря ми (на 6). Тя беше послушна и всичко мина и замина много бързо и без болка. Стоматоложката ни показа огромно като топче на венеца на този зъб, доста зачервено. Каза, че е възпаление покрай кариеса, намаза го с нещо и препоръча жабуркане със смрадлика и мазане с елгидиум рипеър гел. Признавам си, че бяхме стриктни 2-3 дни, после имахме семейни пътувания и ангажименти и занижихме грижата. Детето не се оплаква от болка. Днес я погледнах и видях, ч все още има подуване и зачервяване. Има подобрение, но по-скоро незадоволително поне според мен за изминалото време. При пипане и натиск на самото място детето казва, че усеща болка, иначе не.
Утре ще звъня на зъболекарката, но някой да се е сблъсквал с такъв проблем седмица + време?
Пиша отново като последствие.
Днес отново беше доста подут венецът под зъбчето. Отидохме на спешен кабинет, ако мога така да го нарека. Казаха, че зъбчето не е добре излекувано и се е самоумъртвило, а подуването е фистула. Отвориха го и пукнаха с игличка, изтече нещо. Кошмар някакъв 😭 понеже заминаваме за море, оставиха зъбчето отворено с инструкция да слагаме памуче като яде, са жабурка вода за уста и вечер да мацваме с клечка за уши напоена с йод тинктура. Много съм притеснена за цялата тази работа. Разумен ли е този подход докато се върнем и имаме възможност за лечение (2 седмици)? Направо в чудо се виждам в неделя вечер 😩

# 3 268
  • София
Здравейте! Дали някой има телефон на д р Адрияна Йосифова да ми помогне да зАпиша час? Ходила съм преди години за предни зъби пломби и бях доволна.

# 3 269
Здравейте, предполагам  в следствие на прекаран хеликобактер и моноклеуноза и сринат имунитет страдам от афтозен стоматит от около две години с  кратки периоди на  затишие.
Постоянно се разраняват при почти всяко хранене особено ако има сол или други подправки. В момента имам около 10 бели афти, който се намират главно горе на небцето и отстрани. Трудно минават, трудно се повлияват от мазила вече и са много болезнени. Понякога се притеснявам от най-лошото. Минах антибиотичен курс скоро, и сякаш се засилиха още повече.
Имам  леко ретиниран мъдрец който не ми създава проблеми, и зъболекар ми препоръча щом не боли да не го вадя, но допускам и него като причина ..  какво бихте ми препоръчали

Намери някой да ти донесе алботил 36% разтвор от Германия, предимно там се намира. Това е стария ваготил, който продаваха в нашите аптеки. Трепе болестотворните микроорганизми, а не влияе на полезните.  Има и регенериращо действие.  С клечка за уши намазваш афтата и поне половин час не пиеш и не ядеш нищо. Вкусът е неприятен, но афтите бързо минават в него. Старите стоматолози го знаят много добре.
Също може да се ползва и за гнойна ангина, намазват се с бързо движение сливиците и налепите падат до половин, един час. Може и за декубитални рани и още много други.

Или си го поръчай от амазон. Доста е скъп вече, около 100 евро, но много помага. Може да си го съхраняваш в хладилник с години, не се разваля.
https://www.amazon.de/-/en/ALBOTHYL-Concentrate-36-Vaginal-Solution/dp/B00DIVTIDI

Също питай и в аптека Ерудита дали вече могат да правят екстемпорална форма от ваготил. Те се опитват да внесат субстанцията и да го правят, но не зная до къде са стигнали.
https://eruditabg.com/?pid=8

Общи условия

Активация на акаунт