Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 208 474
  • 3 474
  •   1
Отговори
# 3 300
То генът е оправдание за всичко Simple Smile

За всичко не , но и той влияе .

# 3 301
Здравейте, колко време може да стои временна коронка( на кътник)? Започвам втори месец с нея, пада три пъти. Имам постоянен дискомфорт, боли ме венеца и не мога да се храня на тази страна.Днес отново ходих да я лепи и попитах дали може да стоя без нея ,докато изработят постоянната (метало-керамика).Не ми позволи, защото щял венеца да се срасне и да не пасне постоянната.Нормално ли е всичко това, за първи път слагам коронка?Зъбът е умъртвен.

# 3 302
  • София
Налага ми се да ми бъдат умъртвени 4 зъба, за да ми бъде сложен мост с 2 предни зъба. Знам, че цените са различни, но моля да ми кажете ориентировъчно колко би ми струвало това. Пропуснах да питам зъболекарката и ми е неудобно да и́ звъня и да я питам.
Не се налага да бъдат умъртвени, слагането под мост не е причина да ги умъртвят. Съветвам вашият зъболекар да прочете някоя статия или да отиде на някой конгрес.Каналите често не са това, което виждаме на рентгеновата снимка. Те имат десетки разколения, които нашите инструменти не могат да обработят, да не говорим, ако зъболекарят ви не използва кофердам(може да видите в youtube какво е), той ще вкара инфекция в зъб, който е без такава. Така че според мен това, което сте избрали с вашия зъболекар, не е най-доброто.

# 3 303
  • София
Каква паста за зъби е подходяща за хора с протези (с противовъзпалително действие)?

# 3 304
  • гр.Пловдив
Не желая във факултета, може ли да препоръчате клиника в Пловдив

Да,на Д-р Панайотови

# 3 305
Не желая във факултета, може ли да препоръчате клиника в Пловдив

Щом не желаете във факултета на символични цени, а споменахте, че не разполагане с достатъчно финансови средства за всички зъби, съветът ми е да направите консултации в няколко от по-големите клиники и да ви направят планове за лечение. Консултациите са платени, но сумата е доста по-малка отколкото да се хвърлите на сляпо избрана клиника. Вижте плановете, изберете този, който е по джоба Ви, разпитайте на консултациите за всички възможни лечебни опции и техните цени и преценете. Различените клиники имат различни подходи и може да ви предложат различни лечебни опции.

# 3 306
Сагата със зъбчето на моето дете продължава.
Припомням, че след кариес и пломба, отново й се поду венеца като голяма гнойна пъпка (точно преди да заминем за море). Отвориха го по спешност в неделя следобяд и пробиха венеца, от който изтече гной. Оставиха го отворен, докато се върнем от море, да слагаме памуче, когато яде, да жабурка с вода за уста и да мажем венеца с йод тинктура вечер.
Върнахме се от море и сме в провинцията. Зъбчето е (уж) спокойно, не я боли, венецът изглежда добре. Днес бяхме на зъболекар, изчистиха дупчицата и сложиха някакво лекарство и запечатаха. Ако всичко е наред, другата седмица ще го затворят. Но казаха, че няма да се прави кореново лечение, не се практикувало за млечни зъбчета. (детето е на 6) Наистина ли е така?

# 3 307
Здравейте! След вадене на мъдрец , имам чувството , че леко ми се измести захапката . Възможно ли е това ?

# 3 308
Аз доколкото знам, на моите деца е правено кореново лечение на млечни зъби.

# 3 309
На млечни зъби не се провежда стандартно кореново лечение.

# 3 310
Сагата със зъбчето на моето дете продължава.
Припомням, че след кариес и пломба, отново й се поду венеца като голяма гнойна пъпка (точно преди да заминем за море). Отвориха го по спешност в неделя следобяд и пробиха венеца, от който изтече гной. Оставиха го отворен, докато се върнем от море, да слагаме памуче, когато яде, да жабурка с вода за уста и да мажем венеца с йод тинктура вечер.
Върнахме се от море и сме в провинцията. Зъбчето е (уж) спокойно, не я боли, венецът изглежда добре. Днес бяхме на зъболекар, изчистиха дупчицата и сложиха някакво лекарство и запечатаха. Ако всичко е наред, другата седмица ще го затворят. Но казаха, че няма да се прави кореново лечение, не се практикувало за млечни зъбчета. (детето е на 6) Наистина ли е така?
Да, на млечни зъби кореново лечение не се практикува. Ще се опитам простичко да го обясня. Млечния зъб е като “водач” на постоянния (показва му пътя) и да кажем, че го “изхранва”, което изобщо не е правилен термин, но го казвам така, за да не навлизам дълбоко в ембриология на зъбите. Когато се направи кореново лечение има опасност, ако не е направено като хората да се засегне развитието и пробива на постоянният зъб. В американските гайдлайни се препоръчва екстракцията на млечен зъб, а не да се лекуват. На освободеното място се слагат местопазители, за да може да пробие правилно постоянния зъб.
Освен това самото кореново лечение на млечните зъби е малко по-сложно. По-широка пулпна камера и по-широки коренови канали. Съответно има и повече инфекция в каналите.

# 3 311
  • пустинята Гоби
Лекуват се корените на млечните зъби, как така не се практикувало подобно лечение. Нерва са умървява, канали не се запълват. Това са сериозни неща, хубаво е читав зъболекар да се изкаже. На моето дете му умъртвиха един млечен зъб, падна и вече е със здрав постоянен. Лекува го млад лекар, който по принцип е в час, така че вярвам на него.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 01:14 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 3 312
Е тя пулпата не е в корените. Няма кореново лечение като разширяване и промиване на канали и пълнеж пак там ...умъртвяването се свежда до премахване на пулпата.

Не помня на колко години бе синът ми..но за един такъв зъб пърният отсече да се вади. Втори снимка искаше и го почисти и затвори. Той пак втаса..трети го отвори..така стоя малко и накрая го извадихме.

# 3 313
  • пустинята Гоби
Така де, ама лечение се практикува, това искам да кажа, така че не е вярно, че нищо не се прави и че млечните зъби не се лекуват. Мисля е логично, че щом има постоянен зъб под млечния е малко трудно да се пълнят и чистят канали, на които реално им няма нищо.

# 3 314
Тя питаше за кореново лечение..такова не се прави.
За нелекуване не е ставало дума.

Общи условия

Активация на акаунт