Месечни и целеви помощи за деца (детски надбавки) - инфо, документи, ВЪПРОСИ - 14

• 71 698
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
Привет! Имам следния въпрос - през първата година майчинство имам висок доход с бащата и не мога да взимам месечна помощ за отглеждане на дете. Втората година майчинство когато е ниско майчинството ще мога ли да взимам тази месечна помощ? Или пак няма да мога заради висок доход предната година? Както и има ли значение дали с бащата се водим на един и същ адрес, когато нямаме брак? т.е. ако сме с различни адреси това значи ли да се дели дохода само на 2 - майката и детето? Благодаря!!!

# 466
  • София-Младост
Гледа се настоящия адрес, без значение какво ви пише в личните карти. Смятате 12 месеца назад и когато влеете в критерия за доход, може да подавате документите.

# 467
От 1 април се покачват критериите за доход на член от семейството.
Цитат
От 1 април всички семейства със средномесечен доход на човек от 510 лв. ще имат право на надбавки. В момента този праг е 410 лв. Хората с доход от 510,01 до 610 лв. ще получават 80% от размера на надбавката. Размерът на месечните помощи за отглеждане на деца стават 50 лв. Към момента те са в размер на 40 лв. За две деца сумата става 110 лв., а за три - 165 лв. За семейство с 4 деца ще се дават 175 лв., като за всяко следващо дете в семейството помощта се увеличава с 20 лв.

# 468
Много се извинявам, но не успях да открия отговорът - бруто или нето се смята средномесечният доход?
Благодаря Simple Smile

П.П. допълвам, защото видях на предната страница, че се издава бележка с брутния доход... а защо при възнаграждение да е брутен, пък при другите се взима постъпленията/нето от сметката? Thinking

# 469
Здравейте мами.
Дск София имам превод на детски

# 470
А прословутото увеличение април ли ще го видим или при превод през май?

# 471
До колкото знам ще е през Април.

# 472
Парите за първокласници и осмокласници също са ги превели. Дано и за другата учебна година критериите останат същите, т.е. да не се гледат доходите на семейството.

# 473
Много се извинявам, но не успях да открия отговорът - ...
П.П. допълвам, защото видях на предната страница, че се издава бележка с брутния доход... а защо при възнаграждение да е брутен, пък при другите се взима постъпленията/нето от сметката? Thinking
От банкирането се вземат обезщетение за майчинство, за болничен, за безработица... Върху тези доходи не се дължат данъци и осигуровки. От АСП имат достъп до всички такива плащания и само ги сверяват с попълненото в заявлението. Те са част от брутния ни доход.

# 474
  • София-Младост
А прословутото увеличение април ли ще го видим или при превод през май?
Увеличението е от 01.04. , а сумата за април ще се преведе през май.

# 475
Здравейте! Извинявам се, ако е обсъждано, но не намерих отговор на въпроса си.
С бащата нямаме брак, водим се на различни адреси (аз при родителите си), малкия е вече на 1г3м и до сега не сме подавали заявление за месечни надбавки, тъй като аз се осигурявах на висока заплата и бяхме над минималния праг за получаване. Вече майчинството е по-малко и смятах, че след някой и друг месец ще може да се възползваме от детските. Обаче ми казаха, че за доход не се смята майчинството и съответно моят доход бил 0лв, след като не работя още. Това вярно ли е? Ако е, значи съм изтървала 1г надбавки 😒
След като с бащата живеем отделно по документи следва, че за себе си само трябва да подам декларация до колкото разбрах и само моят доход се гледа.

# 476
  • София-Младост
Не е вярно, обезщетението за отглеждане на дете, т.нар. майчинство Е доход.
За живеенето отделно по документи всеки сам си преценява как да декаларира. Гледа се настоящия адрес.

# 477
Не е вярно, обезщетението за отглеждане на дете, т.нар. майчинство Е доход.
За живеенето отделно по документи всеки сам си преценява как да декаларира. Гледа се настоящия адрес.

Благодаря и на мен ми се видя странно това твърдение, за това реших да попитам все пак.

# 478
Здравейте, ако подам документи на4 Април ( надявам се този път да хванем детски, нали вече дохода ще е 610лв) Та ако пусна на 4 Април, кога да очаквам превод?

# 479
  • София-Младост
Здравейте, ако подам документи на4 Април ( надявам се този път да хванем детски, нали вече дохода ще е 610лв) Та ако пусна на 4 Април, кога да очаквам превод?
Средата на май, ако сте одобрена.
Кой доход вече ще е 610 не става ясно.

Общи условия

Активация на акаунт