Професия учител - 11

 • 51 134
 • 738
 •   1
Отговори
 • Добрич
 • Мнения: 5 383
Защото да си учител е най-добрият начин да промениш света...

Добре дошли в новата тема!

Старите теми:


Нормативните документи в МОН са в процес на непрекъсната промяна, но все пак ето няколко линка:

Наредби и полезни линкове


В случай, че си търсите работа, като учител, посете сайта на съответното РУО.

Допълнете за някой пропуснат линк, давайте предложения, докато все още мога да коригирам първия пост.

# 1
 • Мнения: 1 459
Благодаря за новата тема!
Е, как да кажа дали ще се ваксинирам, като не знам боледувала ли съм КОВИД 19!
Първо трябва да се изследвам!
Защо никой не ни препоръчва да се изследваме?
Никак не е научно обосновано да се ваксинираш, ако си прекарал болестта.

# 2
 • Добрич
 • Мнения: 5 383
Не чаках да ми казват нещо от училище, за да се изследвам. Когато търсят кръв за преливане на плазма при тежките случаи, искат да има 40 дни от заболяването. В края на ноември съпругът ми беше с пневмония. Затова и двамата си направихме в началото на януари тестове и имаме антитела. Намерихме лаборатория, която прави такива тестове, платихме си и готово. Направихме за IgG и IgM.  Доволна съм от резултата, защото не искам да се ваксинирам. То в случая и няма смисъл. Ясно ми е, че с времето е логично антителата да намаляват, но все пак организмът "помни своя имунен отговор".

Относно отпуските, и при мен остават дни за другата година. Редовно пиша двойки и имам поправки.  През учебно време при нас няма практика да се ползва отпуск. Трябва действително да  е нещо сериозно, за да си позволим такъв лукс.

# 3
 • Някъде по Дунава
 • Мнения: 4 704
Благодаря за темата. И при нас съобщиха, че списъкът с щелаещи за за ваксиниране остава отворен, но никой не иска, освен малкото записали се по- рано.

# 4
 • Мнения: 1 706
Благодаря за новата тема! Относно ваксините, аз със сигурност няма да се ваксинирам сега, защото съм с автоимунно заболяване. Притесненията ми са по някакъв начин да не ни задължат.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 3 344
В предната тема споменах, че съм ползвала два пъти по един ден в учебно време отпуска. Първия път ми се наложи да пътувам по личен въпрос, а втория път беше за обучение. Но пък наблюденията ми са, че се налага рядко и все с основателна причина, та затова не сме имали проблеми досега.

# 6
 • Бургас
 • Мнения: 1 972
Скрит текст:
Цитат на: Джемма в пн, 11 яну 2021, 19:41
Цитат на: Лилянa в нд, 10 яну 2021, 22:00
Това не е редно. Имаш право да си поискаш неизползвания отпуск, дори и в учебно време и той не може да ти бъде отказан.
Помня, че още Даниел Вълчев беше издал заповед ли, наредба бякаква ли имаше, пе в учебно време е забеанен платеният отпуск. Това отпадна ли, защото аз реално никога не мога да си използвам целия отпуск. Имам производствена практика до 14 юли.
Основният закон, който регламентиря отпуските, е кодексът на труда. Там няма такова правило за причина за отказ, особено, когато отпускът не е ползван и може да изгори. Право на всеки е да ползва толкова отпуск, колкото му е отредил закона, и поради това, че е имал не отложна работа, когато другите са почивали, то работодателят му е длъжен да го осигури, ако работникът си го поиска. Не ми се търси сега КТ, но съм сигурна, че имаме право да си поискаме отпуск по всяко време, а отговорът може да е отрицателен, но добре аргументиран. Този отговор може да се оспорва например пред ИТ(инспекция по труда). Познавам колежка от друго училище, на която лятото ѝ се наложи веднъж да работи по някакви проекти и не можеше да ползва отпуск. Директорът ѝ предостави отпуската в края на календарната година, беше месец и нещо, а на нейно място осигури заместник. Така че варианти има, особено, ако ни остава много отпуск. Бившата ми директорка караше колегите да си правят програмата в 4 дни и петия да го пускат като отпуск, за да чистят отпуска, добре, че се надигнахме накрая и тя спря. Сега просто, който е с повече отпуск, гледа да го чисти лятото, не ни слагат да дежурим, не ни викат за разни комисии и т.н.
Права е Лиляна. Разбирам Джемма. Това е "гореща " тема с ММ. Не може да приеме Янка Такева като почтен човек, след като с толкова години синдикален стаж, допусна директорите да станат "малки феодалчета" , и да вменяват на учителите непрекъснато чувство за вина. КТ е основен закон, но  те си имат собствен прочит. Струва ми се, че едва сега, при дистанционното обучение, някои родители осъзнаха колко много работа вършите, но има директори, на които им се струва, че работата от дома не е работа  и карат колегите да ходят в училище /понякога  трябва да пътуват с м/уградски транспорт, само за да провеждат обучението от учителската стая.

# 7
 • Мнения: 6 644
Благодаря за новата тема!
Отказах ваксината, но и антитела нямам. Мъжа ми изкара ковид, бяхме карантинирани заедно, мислех, че съм го изкарала леко, но уви!

# 8
 • Мнения: 5 917
Вела благодаря за темата.
Аз доброволно ще си карам тази седмица часовете от училище,  без друго дребния е присъствено и го водя. У дома освен мен има един деветокласник и съпруга ми, който втори ден е на курс ( ДО) и вече не го свърта на едно място. Само пита как издържаме токова време.

# 9
 • Мнения: 883
Относно ваксините - аз се включих в списъка, но смятам да си направя тест за антитела преди това.
Така се надявах от 18 -ти да ни върнат в училище. От 26 октомври съм ДО. Disappointed

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 13 995
Благодаря за темата! Flowers Sunflower
В нашето училище само 3 човека искат да се ваксинират, другите изчакваме, пък да видим по-нататък. Проблем ми е само ако забранят без ваксина да се пътува, тогава е съм в голяма дилема.
Иначе охраната поискал, но той не е на щат към училище и не може.
На мен пък ми се иска да сме в ДО, най-вече за да наглеждам моята калпазанка, която учи от вкъщи, но ... няма начин, ние сме присъствено. Болни засега няма, но и 10-тина колеги вече го изкараха, някои имат доста дълги последици и още са в болнични.

# 11
 • Мнения: 5 917
На мен пък ми се иска да сме в ДО, най-вече за да наглеждам моята калпазанка, която учи от вкъщи, но ... няма начин, ние сме присъствено.
Успяваш ли да наглеждаш ?
Скрит текст:
При нас в двете стаи бяха двамата ученика аз в третата, познай дали разбирах дали са в час или не. Разминаваха ни се часовете и изобщо нямам поглед, само светвайки иконката в школо разбирам какво се случва. Ето днес прави класна по математика големия, идея си нямам какво е правил, чувам как отговаря, но и клавиатурата, когато е в играта различавам... . Не очаквам отлични резултати само да са си негови. 

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 3 344
На мен пък ми се иска да сме в ДО, най-вече за да наглеждам моята калпазанка, която учи от вкъщи, но ... няма начин, ние сме присъствено.

Преслава още ли бойкотира френския?

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 13 995
Ох, успявам доколкото да не заспи. 

Скрит текст:
Преди да излезем в дистанционно през ноември имаше отсъствия, защото аз я вдигам, излизам и тя отново ляга. Ама като ни строиха една онлайн среща с психоложката и класната, а след това ѝ лепнаха забележка с предупреждение се постресна. Преди това изрева една кофа сълзи и не пожела да се покаже на камерата.
Френския го бойкотира наполовина. Знае цялата граматика, до 12-ти клас, няма никакви проблеми с нея, само че не си дава зор с думите. Защото си харесва госпожата от уроците, учи с нея, а сама да седне - мисия невъзможна. Абе общо взето е по-добре от миналата година, но има много, много, много какво да се желае.
А и нали знаете какви гадняри са учителите - имат лошия навик да задават въпроси, да чакат отговори , да пишат оценки ... наясно сте Grinning

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 187
Очаквам с нетърпение да се ваксинирам, не ме интересува дали съм го карала и дали имам някакви антитела. Няма причина да изчаквам и да отлагам.

Общи условия

Активация на акаунт