"Обичам" Топлофикация - тема 5

• 33 595
  • 751
  •   1
Отговори
# 195
А водомерите какви са?

# 196
А нали има промяна от март тази година, че при смяна на уред, той задължително трябва да е с дистанционно отчитане /водомер, топломер и уред за радиатор/? Аз задължително бих сменила с модул за радиоотчет.

# 197
Водомерите ни не са с дистанционно отчитане, засега.
Да, вероятно ще взема топломер с дистанционно.

# 198
Заядливите коментари, които на някои от вас не смятам да ги коментирам.. Като искате плащайте си сградната инсталация, която при старото строителство е между 40-50% от месечната ви сметка, топлете тухлите и със здраве. Simple Smile

На вертикална инсталация не е възможно слагането на топломер. Това, което се слага на всеки радиатор се нарича топлоразпределител. Съвсем различно е от топломер. Със старите уреди (с недистанционно отчитане) е възможна манипулация, съответно кражбите продължават, плащате си СИ и ефекта е почти нулев. За топлоразпределители с дистанционно отчитане не знам дали подлежат на пипане (нямам познати с такива, че да доложат), но така или иначе основният проблем е вида на СИ.

Правя реално сравнение на сметките между двете опции, тъй като от няколко години живея в НС с хоризонтална инсталация - сметката за отопление + топла вода за ЦЕЛИЯ сезон варира между 200-250лв. СИ излиза най-много 20лв.. За два радиатора и лира. Без икономии.
Старият апартамент с ВИ (саниран) е с два радиатора в повече ама разликата пак е очевадна. На ежемесечно реално отчитане сме. Къде са 200-250 само за отопление на месец, къде са грубо 500-600 за целия сезон? Въпрос на практичност.. За мен лично не смятам, че си струва да топля тухлите и гълъбите на тавана, заради соц. проектирането.

За смяната не е необходимо разбиване на плочки, т.е не е задължително условие. Новите тръби може да минават покрай стените на пода или таван, кой както иска. Въпросът ми беше, ако има преминали през такава процедура моля да споделят опита си, колко им е струвало, за да си дадем сметка дали Топлофикация не ни послъгват със или без да искат, защото те ще извършват преустроиството. Мерси!

# 199
Толкова голям и сърдит пост Simple Smile, вместо просто да споделиш колко ви иска Топлофикация за смяната. И въобще каква им е офертата. Питаш ни, а ти самата информация не даваш.

# 200
LolaNicole, попитах колко ви излезе отоплението за целия период за последната година?
Не прогнозните сметки, a след изравняването, каква е сумата за отпопление, без топла вода.

Питам, защото имам наблюдения в/и 3-4 апартамента с хоризонтална и не виждам разлика с подобни с вертикална, дори в някои отношения вертикалната е по-евтина.

Разликите идват от особеностите на самите имоти, изложение, етаж, изолация и т.н.

Сумата за смяна също е индивидуална, дори на друг имот да е по-малка, няма да намаляват вашата. Според мен само ще дадете по едно 1000 лв. на апартамент, но сметките ви ще си бъдат същите.

Последна редакция: пн, 19 юли 2021, 22:45 от Не се сърди, човече

# 201
LolaNicole, от доста време насам процентът за сградна инсталация може да бъде определен по три начина, според закона за енергетиката, което вероятно не знаеш.
Един от тези начини е да се събере етажната собственост и да реши какъв процент да бъде сградната инсталация. Решението да се предостави на топлинния счетоводител. Ако имате много неползващи парно, е най-добре да определите максимален процент за СИ. Това ще е изгодно за тези, които ползват парно и неизгодно за "авантаджиите".

# 202
Толкова голям и сърдит пост Simple Smile, вместо просто да споделиш колко ви иска Топлофикация за смяната. И въобще каква им е офертата. Питаш ни, а ти самата информация не даваш.

Нямам конкретна информация още. Не я крия нарочно Simple Smile На етап съм организиране на събрание с представител на Топлофикация, който ще ни даде повече информация и евентуална конкретна оферта. Та, исках да съм предварително подготвена..

LolaNicole, попитах колко ви излезе отоплението за целия период за последната година?
Не прогнозните сметки, a след изравняването, каква е сумата за отпопление, без топла вода.

На реален отчет е входът ни. Месец за месец отчитат и плащаме. Няма изравнителна сметка. За целия период не съм смятала колко точно излиза. Не получавам крайна фактура, защото нямаме изравнителна такава. Най-ниската сметка беше около 140лв за ноември и толкова за април. За останалите месеци около 200лв. За три радиатора. Груба сметка +-900лв. на сезон без топлата вода. Има съседи и с по-високи сметки.
Принципно права сте, че може и да е от особеностите на имота, но апартамента и входа са санирани и с качествена дограма и пак сметките са такива, каквито бяха и преди подобренията, а не би следвало. Нещо ми се губи енергийната ефективност..
Та, не знам.. или се краде яко, или в инсталацията е проблема. В моя случай мисля, че ще си намалим сметките с минимум 40% колкото е таксата СИ за входа и ще се прекъснат кражбите, ако ги има и всеки ще си плаща реално потребеното. Такса СИ при хоризонтала е много малка - около 3-4%. Ако е 1000лв разхода за смяна си е супер оферта ама не вярвам да е толкова.. уви при тази инфлация Grinning

# 203
LolaNicole, това открих, за Пловдив е, под 1000 лв. на апартамент им е струвало.
https://www.marica.bg/biznes-zona/pestim-85-ot-razhodite-za-obsh … iq-v-horizontalna

Ще е интересно да споделиш, ако успеете. При нас в банята няма лира, минават 2 дебели тръби, които не можем да контролираме. Зимата е толкова топло, че отваряме към стаите, иначе не се диша. Пусках запитване да сложим лира, но ме отсвириха. Не знам как се процедира с тях при преминаване към ХИ. Защото те реално си остават общи части, няма как да се засекат отделно.

Колко е голям апартаментът?
Общо с топлата вода колко излезе за сезона?

Щом на всички са високи сметките, може би трябва да търсите причината в абонатната станция. В едно от предишните ни жилища не стига, че беше студено, ами и сметките огромни. Оказа се проблем с нея, смениха я и всичко се промени.

# 204
Не си представям двете гофрирани тръби да минават някъде по стената или в тавана във всяка стая, а докато стигнат до стаята всички кръгове минават през коридора /освен ако не се прави по друг начин инсталацията при преработка/. Звучи ми налудничаво, може би нямам фантазия. Жилище след ремонт /залепен дървен паркет, смемени врати, нов гранитогрес навсякъде, шпакловани стени и тавани/ и не бих се съгласила на радикалните волности на някой пишман майстор. Къде се поставя апартаментният топломер?
По-резонно е да си подмените абонатната станция. Ако е собственост на Топлофикация е за тяхна сметка.

# 205
Аз също не бих се съгласила на друго, освен вградени в стената тръби, които не се виждат. Но това вкопаване, на този етап, е невъзможно.
Съдейки по нашите вертикални, които плащаме като общи части, при добре работеща абонатна, изолация и вътрешен апартамент, те вършат сериозната работа за основното затопляне на жилището. С радиаторите регулираме само достигането на 1-3 градуса повече.
Когато са в стените, тези тръби ще губят голяма част от отдаваната енергия, но тя пак ще бъде начислявана в/у цената на единиците, няма кой да я плати, освен живеещите в сградата.
Предпочитам да плащам, но и да се възползвам от топлината.

# 206
Където минават по пода тръбите е много приятно, реално това е подово отопление и няма загуби. Нагряват се повърхностите, от където минават тръбите /но е доста тръбен път/.
Реално загубите идват от сградната инсталация, при нас това е минимален процент от сумата за отопление.

Произволна снимка за инсталацията на хоризонтално топлофициране.

# 207
Чудесно е с подовото отопление, но това е в блок със заложена такава инсталация Simple Smile
Въпросът е какво става при вече изградена и завършена до ключ (да използваме строителния термин) сграда! Прави са момичетата - шпакловал, измазал и боядисал си си таваните и стените, положил си настилките на пода, дали теракот, дали паркет, изчистил си си, подредил си си и изведнъж започва пробиване на стени, теглене на тръби и увиването им през всички (и целите!) помещения. При вертикалната инсталация в тухлените сгради видими тръби за парно няма, вкопани са в стените. В недолюбваните панелни сгради има, но поне са сврени  до прозореца в далечния ъгъл и при желание лесно могат някак да се поскрият. Обаче при евентуално преустройство постфактум!?
Ето как изглежда преустройството:

Хайде, разпределителната кутия на стълбището е скрита в кутия/куфар или както там се нарича, но в апартаментите:

Ако решиш да ги скриеш, пак ще топлиш стените и пода, а не стаите си, а ако не ги скриеш е грозно.

http://epicenter.bg/article/Kak-domoupravitelyat-Toshkov-prebori … nimki-/94288/4/53

И пак да повторя! Информацията за един (!) преустроен блок отпреди 5-6 години. Ако е толкова удачно, лесно и изгодно, все щяха и други входове и блокове да се осмелят и да го направят. Като със санирането, напр.
А да са го направили и журналистите да не са го надушили, не вярвам Simple Smile

Последна редакция: вт, 20 юли 2021, 14:17 от птица

# 208
Точно това илюстрирам как би трябвало да изглежда, а при вече изградени настилки в домовете да се започне такова грандиозно къртене и вкопаване - не за мен. Добре се вижда и как тръбата влиза от общите части в имота. Това е по зле от филма "Топло".

# 209
Здравейте, живея в голям апартамент, малко над 200 кв.м. чиста площ. Ново строителство 2010г. Не използвам парното, отоплявам се на климатици, но разхода ми за сградна инсталация идва средно по 110 лева на месец (без изобщо да пускам нито един радиатор). Топлата вода си е отделно, за нея ми е ясно. Питането ми е нормално ли е такава сума само за общи части, и дали ако например заявя в Топлофикация, че се отказвам от използване на парно, сметката би се променила (или то е едно и също, като така или иначе не го пускам)?
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт