Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отрязаха дървото пред къщата ни

 • 1 301
 • 16
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1
Извинявам се че темата е в тази категория, моля модератор да я премести на правилното място!

Та, здравейте.
Преди няколко дни отрязаха липата пред къщата ни наполовина с причина че пречела да минава камиона за боклук.
Това обясни един от резачите. След това взеха дърветата и оставиха само клоните пред вкъщи. Днес минаха и ги събраха с каруца и тях. В улицата ни няма контейнер повече от месец. Позволено ли им е да правят така, да осакатят половината дърво? Пък даже и да вземат дърветата след като не им принадлежат??

# 1
 • Мнения: 4 736
По принцип не е хубаво това, но пък ако настина пречи сигурно имат право да го маправят. Щом нмате контейнер, си търсете правата писмено където трябва.
Взели са ДЪРВАТА, а не дърветата.

# 2
 • Мнения: 18 128
А тази липа в двора ли е, или на тротоара? Защото ако е в двора как са влезли? А ако е на тротоара как е ваша на чужда земя?

# 3
 • Мнения: 3 685
Общината има грижата за дърветата по тротоара.
Можете да им напишете, ако считате, че дървото е осакатено.
Да не би да искате, след отрязването, да оставят клони в тревата, правилно е да почистят.
Грижа на общината е и да коси тревата, но рядко го правят.

# 4
 • Мнения: 4 185
Оплачи  се в общината.
Дървото, наполовина отрязано, е варварство. Виждала съм в планината отрязани по този начин дървета от  определена етническа общност. Няма да се учудя, ако отрязването е незаконно.

# 5
 • Мнения: 4 736
Аз пък разбрах, че са го окастрили наполовина, а не както "братята" режат на един метър от земята.

# 6
 • Мнения: 8 789
Напишете питане в общината кой и защо е разрешил това отрязване. Подпишете запитването няколко човека, за да бъде уважено. Входирайте го по законовия ред и до месец ще получите отговор на посочения за контакт адрес.

При аналогичен случай за орязване на 3 броя 50 годишни кестена, отидох и питах резачите имат ли разрешително - имали. Поисках да го видя - обърнаха ми гръб. Обадих се на 112 и дойде проверка доста бързо и така спасих останалите 2 кестена.
Наложиха на строителя, който се оказа, че сам решил да ги отреже, защото му пречели на строежа глоба + заповед да възстанови дърветата и да засади още 100 на някакво общинско място. Засади нови дървета  на мястото на старите и те не се хванаха Sad

# 7
 • Мнения: 1 564
Специално , липата се възстановява в кратко време .Което не пречи да си зададете въпросите на общината .

# 8
 • Мнения: 1 861
Тези, които ходят да режат не са ли точно от общината. Мислех, че кастрят дървена, които пречат или на електрически жици, или на транспорта, с цел предотвратяване на повреди.

# 9
 • Мнения: 8 789
Тези, които ходят да режат не са ли точно от общината. Мислех, че кастрят дървена, които пречат или на електрически жици, или на транспорта, с цел предотвратяване на повреди.

Да, би следвало да са общински служители. Има главен специалист по озеленяването. Правят се огледи, ходи се и по сигнали и ако специалиста прецени дървото се подкастря /ако има изсъхнали клони/ или направо се маха, ако има риск за минувачите.
В нашия град си гледат доста съвестно работата. Вечно недоволните обаче не го виждат това и все мрънкат, което е обидно и дразнещо. /последното изречение не визира авторката, а само вечното наше недоволство от работата на ДРУГИТЕ/.

# 10
 • Мнения: 121
Относно дървото само ще си изгубите времето и нервите из тези институции, нищо няма да направят по въпроса.Нито ще глобят идиотите, нито ще ги изгонят, основно такива "хора" работят там-тези с трионите имам предвид.Иди му обяснявай на бай Мюмюн, че трябва уважение към природата, че е осакатил дървото и очаквай се съобразява.Имах подобен случай с една бреза до нашата ограда на улицата-от общината бяха пратили един човекоподобен да и окастри клоните, защото пречели да минават не колите, а точно боклукчийския камион.Тогава мъжът ми си беше в къщи и излезе да се разберат-в смисъл, че той ще ореже клоните, до къде трябва и т.н. и наистина го направи, но после брезата изглеждаше като пипната от ландшафтен дизайнер(и не пречеше с клоните си), а не обезобразена, както са  дърветата след "човешка намеса".Ако имате и други дървета около вашия имот и искате да не ви ги келешат, може вие(ваш близък) да кастрите, за да ги опазите и да няма недовоство.

# 11
 • Мнения: 58
И пред нашата къща преди няколко години, точно от общината, ги окастриха по същия начин. Не помня каква беше причината, но не мисля, че е от изброените по-горе.

# 12
 • Мнения: 18 128
Ама това все пак не е сред природата, а са крайпътни дървета, не може да си растат на воля, какво ви учудва?
И пак не разбрах къде е дървото - вътре в двора или на тротоара. И ако е на тротоара как така "нашето дърво". 

# 13
 • Варна
 • Мнения: 21 592
Лошото е, че когато ги кастрят не вземат под внимание видовите особености и в много случаи просто унищожават дърветата. Пример е масовата "санитарна" сеч от последните години във Варна, благодарение на която цели улици оголяха. Мисля че наскоро за пореден път влязохме в националните новини. Това е абсолютно престъпно, не може да кастриш дървета така, че да ги убиеш. Това, че е град не значи, че трябва да заприлича на бетонно гето.

# 14
 • Мнения: 18 128
И за това си спомням един случай, когато и по телевизията показваха "варварско окастряне" на улични дървета. Но специалистите казаха, че така се прави - за момента изглежда грозно, но после ще е за добро. И наистина на следващата година вместо няколко дебели клони през цялата улица дърветата имаха спретнати гъсти зелени корони от млади клонки.

Общи условия

Активация на акаунт