Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Забравен инструмент в корена

 • 1 656
 • 42
 •   1
Отговори
 • Мнения: 733
Здравейте

Бях писала и в коментар в една от темите, но пускам отделна тема, защото ми трябва съвет.

Преди време бях при стоматолог, когото посещавам от години, а така също и голяма част от семейството ми. Става дума за стоматолог, който работи в частен кабинет и на цени, само една идея по-ниски от най-високия клас дентални клиники в София и на същите цени, както всички нормални дентални клиники. Правя тези уточнения, за да илюстрирам факта, къде съм отишла..
Имах проблеми със зъба, върху който той работи и реших да отида на друго място. Беше ми направена рентгенова снимка, при която се установи, че е забравен вътре в корена инструмента, с който се вадят нервите. Уточнявам, че ми беше обяснено, че става дума за почти целия инструмент , не някаква микроскопична част. Аз самата се уверих в това като видях самата снимка. И дете от първи клас ще види и ясно ще различи, това, което ми обясниха. После каналите са запълнени само повърхностно, а не до долу и така е оставено всичко! Всъщност, “благодарение” на това, че само повърхностно са запълнени каналите се вижда и инструмента. Толкова е неадекватна тази постъпка на стоматолога, че честно казано, се чудя, как и защо?! Въпросът ми е, някой от вас имал ли е такъв случай ? Другото, което ме интересува е , какви са правата ми като пациент в този случай? Ясно е, че ще ми прелекуват зъба на друго място, но как мога аз да потърся правата си ?

Последна редакция: нд, 17 яну 2021, 15:12 от Silver Light

# 1
 • Мнения: 18 141
Случва се понякога, и то не толкова рядко - иглите се чупят и остават (не се забравят). Не знам дали можеш да го съдиш, но можеш да искаш безплатно да си оправи работата. Предполагам, че ще внимава вече. На мен навремето една зъболекарка нещо не изчисти добре един канал и ми се получи гранулом.  Оплаках и се и тя така се впрегна, че ме лекува сума време, и йонофуреза правих, а после така го запълни, че 30 години не ми е мръднала коронката и нямам проблеми със зъба.

# 2
 • Мнения: 2 567
Никъде. Този "инструмент" реално е една тънка назъбена метална жичка, около 3-4 см дълга, която с лекота се чупи. Целият инструмент вътре няма как да остане, имате останало вътре парченце максимум сантиметър дълго - отчупено връхче на игличката. Ще се вижда във всякакво запълване, защото е метал, не зависи от качеството на самото запълване. Евентуално може да се извади от там. Моето парченце не успяха, защото беше по малко и в много закривен канал. Няколко различни зъболекаря ме успокоиха, че няма нищо страшно в това парченце, ако се презапълни канала както трябва.

# 3
 • Мнения: 733
Да, обясниха ми, че се случва, но така също обясниха, че не е пърченце, а много по-голяма част от инструмента и той е видял, т.е. отчупеното е доста по-голямо като размер от обикновено и ме увериха, че стоматолога няма никакъв шанс да не е видял, какво е станало.
Интересно ми е, не е ли редно да бъда уведомена, че това е станало и поне да се опита да го извади?
Още повече, няма ли как да си потърся правата? Гневна съм, защото, ако например си купя продукт от супермаркета, който посре се окаже дефектен, с изтекъл срок и т.н мога да го върна, да подам сигнал и прочие. А при такъв случай при лекар с лека ръка се казва “Ами случва се”.

# 4
 • София
 • Мнения: 3 627
Отиваш и се жалваш на зъболекаря, който е сгафил. Да си оправи поразиите. А парчето наистина няма как да е много голямо. Колко мислиш са дълбоки тези коренови канали? Отгоре и пломба има.  А като е по-голямо, тъй или иначе по-лесно ще се извади.

# 5
 • Мнения: 733
Отиваш и се жалваш на зъболекаря, който е сгафил. Да си оправи поразиите. А парчето наистина няма как да е много голямо. Колко мислиш са дълбоки тези коренови канали? Отгоре и пломба има.  А като е по-голямо, тъй или иначе по-лесно ще се извади.

Това е ясно, че ще се обърна към него. Завод си въпроса тук, защото се интересувам, какво може да се направи освен това.
Имам предвид, че , ако някъде ми продадат например мляко с изтекъл срок - ясно е , връщах го, подаваш сигнал, пишеш оплакване и т.н
А за нещо толкова сериозно - няма проблем и няма, какво да се направи. Аз ли съм кукумицин да считам, че ако ми е оставил метал в корена имам право да знам? Или имам право само да плащам? Единствения начин да си потърся правата е  да отида той да си оправи поразиите ли? Ами не желая този човек пак да ми работи , тъй като вече нямам доверие.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 627
Едва ли ти е оставил парчето от инструмента нарочно. Най-вероятно не е забелязал, че се е отчупил върхът. В този смисъл няма как да очакваш да ти каже "Абе, оставих ти нещо в корена". Ако дълго време си била доволна от работата му, смятам че можеш да пишеш случката в графа случват се такива неща и да му дадеш възможност да си поправи нещата. А за оплакване - наистина няма работещи механизми. Предполагам, че има там някакви лекарски/зъболекарски организации, но и да се оплачеш пред тях, се съмнявам да има някакъв ефект.

# 7
 • Мнения: 733
Благодаря за отговора, но, както вече написах, увериха ме, че съвсем не става въпрос само за върха на инструмента, а за голяма част от него. Категорично ми беше подчертано, че останалата част е такава, че няма никакъв начин стоматологът да не е забелязал. А щом е забелязал, би следвало да се опита да го извади и да ме уведоми - две прости действия, за които е необходима работна етика Simple Smile Аз самата се уверих, че въпросното парче е колкото почти целия корен - и дете може да различи на снимката. Ще продължавам да търся информация, но съм доста неприятно изненадана, че такива неща се приемат като “нищо не е станало”. Като клиенти от търговци си търсим правата като полудели, но за здравето ни нехаем...

# 8
 • Мнения: 18 141
Ето как изглежда една издънка на зъболекар като твоята:

https://dentalclinic.bg/%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0% … A%D0%B1%D0%B0.jpg

А ето така изглежда иглата за вадене на нерв - виж 15-цата, там е дадена счупената част и остатъка от иглата.

https://zabolekar-ralev.com/wp-content/uploads/2020/04/Schupen-i … ument-300x240.jpg

Както виждаш, съвсем малка е и може да се пропусне, че има счупена част. Особено ако и нервът е бил около иглата. Това се вижда само на снимка и е трябвало да те пратят на снимка преди да се затвори  зъбът. Това за мен вече  е небрежност.

# 9
 • Мнения: 733
Бихте ли ми казали, защо спорите и се опитвате да ми покажете как изглежда моят зъб и метала в него при положение, че аз лично вчера съм видяла реална снимка на моят зъб и какво има в него?! Парчето метал е 3 пъти по-голямо от това, което вие сте показала. Ако всичко е ОК, защо имам и гной около зъба и ми бе предписан антибиотик?

# 10
 • Мнения: 18 141
A кой казва, че е ОК? Само казваме, че се случва понякога и не знаем да можеш да искаш друга компенсация, освен безплатно лечение. Съжалявам, че не съм чувала за обезщетения и отнемане на лекарски права.

# 11
 • Мнения: 733
И това е скандално, тъй като не е адекватно единственият вариант е човекът, допуснал грешката да си я оправи, при положение, че нямам доверие вече в професионалните му качества. Следователно аз сега трябва да платя сума от почти 1000 лв, за да поправя неговата грешка.

# 12
 • Мнения: 18 141
Не убивай вестоносеца, каквото и да мислиш по въпроса, вината не е моя. Но пробвай да се оплачеш някъде, потърси и сигурно има такава служба. В свободна правова държава може и всеки да съди всекиго.

# 13
 • Мнения: 733
Не убивай вестоносеца, каквото и да мислиш по въпроса, вината не е моя. Но пробвай да се оплачеш някъде, потърси и сигурно има такава служба. В свободна правова държава може и всеки да съди всекиго.

Не съм написала, че вината е ваша (принципно с непознати хора се комуникира на “вие”) , а написах, че няма смисъл да илюстрирате със снимки, каква грешка е допусната, тъй като още в първия си пост написах, че съм видяла рентгенова снимка на собствения си зъб Simple Smile
Смятам, че темата е полезна, защото това явно е един въпрос, който следва да търпи развитие. Стоматолозите работят на доста високи цени и следва да поддържат също толкова висока прецизност и работна етика. Не е ли така? На минимална работна заплата за страната има-  няма 700 лв, едно лечение на зъб и пломба е между 400-600 лв. Аз съм човек с добри доходи и не ми е проблем да си пращам тези услуги, но това не означава , че не ценя парите и не знам тяхната стойност. В същото време не е нормално да има търпимост към грешки, а така също да няма измислени механизми, по които хората да си потърсят правата. Мисля, че живеем в 21 век..

# 14
 • Мнения: 18 141
Първо, тук във форума сме нещо като братство, по-точно сестринство и е прието да си говорим на ТИ. Това за протокола.
Иначе за всяка грешка първата стъпка е да се покани сгрешилият да я оправи и ако откаже, чак тогава идват следващите мерки. лекарите не са богове, че да не грешат.  Но както казах - потърси лекарски съюз, КЗП или друго място и подай оплакване.

Общи условия

Активация на акаунт