Зимата е сезонът, на който децата искрено се радват от все сърце, защото го свързват с весели игри навън, правене на снежни човеци, бой със снежни топки и спускане с шейни.
Снежните пързалки са най-доброто място за игра през зимата. Чистият въздух и движението се отразяват благоприятно на здравето, укрепват имунитета, оказват влияние върху физическото развитие на децата. Те обикновено се забавляват заедно с приятели, така че пързалянето с шейни подпомага социалната им адаптация и общуването им с връстниците.

Всяко дете трябва да има своята шейна. Днес пазарът е залят от изобилие на цветове, материали и форми, но как да се ориентират родителите сред разнообразието на всички тези марки и модели?
Не се притеснявайте, ние сме тук, за да ви разкажем повече за различните видове шейни за сняг и да ви помогнем да вземете информирано решение за покупката на най-подходящия модел за вашето дете.

Преди да пристъпите към избора на шейна, трябва да се съобразите със следните критерии:

Място на пързаляне

Първо трябва да уточните къде ще използвате шейната – за разходка в парка, за весели игри по стръмни пързалки или ще имате нужда от универсален вариант.

Материал, от който са изработени

Дървени
 Класическите шейни.

Предимството им е, че са много здрави, но имат и някои недостатъци.
Те са по-тежки и може да не се хлъзгат добре по снега.
В градски условия могат да се развалят бързо заради въздействието на химическите препарати, които понякога се използват за посипване на улиците и тротоарите.Пластмасови

Тяхното главно предимство е, че са леки, красиви, с най-разнообразни форми и цветове.
Но не трябва да се забравя, че при много ниски температури пластмасата може да загуби част от своите свойства, което би могло да намали скоростта на пързаляне и здравината на шейната.Метални
Тези модели са здрави, студоустойчиви и леки.Надуваеми
Тези шейни са все по-популярни заради своята скорост, лекота и безопасност. Удобни за съхранение, стабилни и меки, изключват риска от нараняване. Надуваемите шейни издържат на силни студове и на жега, но се боят от камъчета и други остри предмети.
Допълнително удобство е това, че през лятото могат да се ползват и като лодки в морето или басейна.Комбинирани
От дърво и метал, дърво и пластмаса, метал и пластмаса – съчетават предимствата на материалите, избягвайки техните недостатъци.Възрастта на детето

Съвременните шейни за най-малките обикновено имат здрава, твърда облегалка, поставки за краката, ремъци за безопасност. Често се срещат модели с козирка, с колесници, с топло чувалче. Има и шейни с подвижна облегалка.Най-удобни за родителите са тези модели, които имат възможност не само да се дърпат, но и да се бутат.Децата над 4 – 5 години вече се пързалят самостоятелно, затова техните шейни трябва да бъдат опростени и леки, така че да могат сами да ги управляват и да ги връщат на старта. За да се намалят възможностите за травми, острите ръбове трябва да бъдат сведени до минимум.
Препоръчително е шейната да е по-ниска, за да не се нарани детето, ако се преобърне в снега.
По-усложнените модели, изискващи добър баланс, са подходящи за по-големите деца и тийнейджърите.


Няколко съвета за безопасност

Nature Snowflake   Изберете правилната шейна според възрастта на детето.

Nature Snowflake   За по-голямо удобство и сигурност е добре да изберете шейна с висока облегалка, подлакътници и достатъчно място за краката. Ако детето е съвсем малко, пристегнете го с ремъци за безопасност, за да не падне, докато се вози на шейната.

Nature Snowflake   Мястото за пързаляне трябва да е отдалечено от автомобилното движение, да не е прекалено стръмно, да няма камъни и други препятствия и да завършва на равно място (но не път или паркинг!).

Nature Snowflake   Гравитацията трябва да е единственото, което задвижва шейната на детето ви. Прикрепването ѝ към друго превозно средство е много опасно!

Nature Snowflake   Облечете детето с топли дрехи на няколко пласта, като не пренебрегвате топлите чорапи, шапките и ръкавиците.

Nature Snowflake   Пързалянето с шейни да става само през светлата част от денонощието, когато обектите се виждат ясно.


И накрая – най-важният ни съвет:
Тъй като за детето шейната не е само транспортно средство, но и голяма играчка, свързана с много емоции, особено важно е то да харесва външния ѝ вид.
Затова винаги избирайте шейната заедно!


Nature SnowflakeNature Snowman  Пожелаваме ви весели и безопасни игри в снега!  Nature SnowmanNature SnowflakeТази статия съдържа партньорски връзки – последван линк и евентуална покупка биха могли да генерират комисионен приход за форума.