Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Много съмнителни намерения за усвояване на една шахта.

 • 862
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 163
Здравейте,

Живея в апартамент строен 39-та година в София. Жилището е с прилични размери, проблемът, е че домакинството ни набъбна и след някоя и друга година, живот и здраве, разни пъпчивци ще се бият пред вратата на тоалетната, която е една и е отделно от банята. Последната е 1.4м на 2.5. на късата стена има огромен прозорец, който винаги съм смятала, че е пътят към ада - тухлени стени, паяжини, вятър вие... и т.н. с две думи шахта. Един ден ми попадна архитектурния план на сградата и установих, че въпросната шахта е с размери 1.4м на 0.8м. И така, измореният ми от бебешки писъци мозък реши, че това е любимата ми шахта и ако има начин на този свят съвсем законно и с разрешение от когото е нужно да я усвоя към моята малка баня, като разбира се се остави малък "комин", който ако е снабден с вентилатор успешно да издърпва влагата от банята и  да не се  пречи на съседите отдолу и отгоре, ще съм много щaстлива. Според вас дали има някаква надежда... Нарисувала съм ви една картинка за да е по-нагледно и искам да вметна, че на първия етаж вече са се сетили и са се нанесли в шахтата, но те са първи етаж все пак. Ще се радвам да споделите опит и знание и не ме хранете много.

# 1
 • София/Перник
 • Мнения: 584
Всички мечти са прекрасни Grinning, но дълбоко се съмнявам (да не казвам направо, че е невъзможно), че някой ще го узакони това нещо.
Това са вентилационните шахти от едно време и е абсурд да бъдат прекъсвани. Така са се проектирали сградите по това време. Съседите ви на първия етаж най-вероятно са го направили незаконно това присвояване. Вие бихте могли да пробвате по същия начин, само и ако единствено сте непосредствено над тях. Това е.

# 2
 • София
 • Мнения: 5 409
Няма как да стане. Нито законово, нито пък чисто технически. Там нямате подова конструкция, няма на какво да стъпите. Съседите на първия етаж имат под, защото от тях започва шахтата и води нагоре, така си е построена сградата, затова са се изхитрили и са си преградили и таван. А при вас трябва под, който ще има сериозна носеща функция. Освен това ще се наруши площта на самата шахта, което ще компрометира и вентилационната й функция - с други думи ще спре да вентилира на естествена тяга и съседите отдолу ще писнат.

# 3
 • Мнения: 2 163
Мда, въобразявах си, че би могло да се изпълни технически с някакви арматури и кой знае, а и ако всички по етажите са съгласни биха могли да се възползват - все пак освен мен това са още 3 апартамента, техните бани също са впечатляващо големи.

А, в новото строителство колко са големи вентилационните шахти? Едва ли са 1 м2...

# 4
 • София
 • Мнения: 28 335
Брат ми стъпи леко в шахтата при ремонта на банята, ама може би 10-20см, не повече.

# 5
 • Мнения: 6 220
Имате отделна тоалетна и баня 1,4/2,5м?
Не знам колко души живеете в апартамента, ама чак да се биете за тоалетната🤔.
Живея в панелен апартамент, двустаен. Баня и тоалетна са заедно. Размерът на помещението 2/1,1 м. Три поколения сме, четирима души. Децата ми са на 10 и 6 години и няма все още бой за баня и тоалетна, има си ред кой след кого влиза и кога.
Ако има как да свържете с отходния канал в тоалетната, сложете една тоалетна и в банята.
С оглед мен в бъдеще по-скоро ще има бой за банята, в тоалетна се влиза за минутки за разлика от банята. Там е докато свърши бойлерът, освен ако не сте на ТЕЦ.

# 6
 • Мнения: 2 163
Имате отделна тоалетна и баня 1,4/2,5м?
Не знам колко души живеете в апартамента, ама чак да се биете за тоалетната🤔.
Живея в панелен апартамент, двустаен. Баня и тоалетна са заедно. Размерът на помещението 2/1,1 м. Три поколения сме, четирима души. Децата ми са на 10 и 6 години и няма все още бой за баня и тоалетна, има си ред кой след кого влиза и кога.
Ако има как да свържете с отходния канал в тоалетната, сложете една тоалетна и в банята.
С оглед мен в бъдеще по-скоро ще има бой за банята, в тоалетна се влиза за минутки за разлика от банята. Там е докато свърши бойлерът, освен ако не сте на ТЕЦ.

4 души сме и ние. На ТЕЦ сме и в банята совен мивка с шкаф, душ и в бъдеще още една тоалетна чиния трябва да сложа и пералнята, вероятно и сушилнята върху нея. Ще стане тясно, не е чак като възгордяла се душ кабина, но като има все пак някакъв вариант, защо да не го проуча.  Simple Smile 2,5 е по окомер, може и 2,3 да е, само за 1.4 съм сигурна...

# 7
 • София
 • Мнения: 28 335
Нямате ли някоя чупка в коридорите за пералнята и сушилня?

# 8
 • Мнения: 749
Технически може да бъде изпълнено дори да сте на гредоред, а не на плочи, но ще имате няколко проблема:
1. законно няма как да стане
2. със сигурност ще имате проблеми със съседите
3. скъпо е като изпълнение и ефекта е малък

За по-малко пари и разправии може да си вземете една комбинирана пералня-сушилня с мивка и ще си спестите главоболията.
Скрит текст:

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 18 405
Имам малък апартамент в стар тухлен блок от 50-та год.с ужасно малка обща баня и wc.1/1,30м.На партерен етаж е.Има шахта и съседите над мен/на 4ет.е/са си я усвоили.Има и една ниша в кухнята,която граничи с банята/преди е ползвана за килер/около 1/1,5м е/.Ние сложихме преди години там мивка и шкафове.
С усвояването на шахтата са усвоили и това място и сега имат дълга и тясна баня с тоалетна.Някои са сложили и малка вана.
Не са ни искали разрешение,съмнява ме да е узаконявано.
Ако някога се наложи там да живея и аз бих предприела този ремонт.

# 10
 • София
 • Мнения: 475
Живея в подобен блок. Този тип шахти са противоземетръсни. Преди години на част от съседите им беше хрумнало да усвоят  1/2 от шахтата  за да си разширят апартаментите/  т.е. още 4-6 квадрата/. Събраха се хората и го решиха. Започна изграждането на конструкцията и се появи архитект/ живущ в кооперацията, които също щеше да е в печаливша позиция от зазиждането на въпросната шахта, но не живее постоянно в сградата/. Той обясни защо е проектирана тази шахта, но ..........строежа на конструкцията продължи.  Същия човек извика всички възможни институции в сградата с цел да се върне шахтата в изходно положение. Глобиха част от хората, развалиха  металните конструкции и реално към днешна дата  само на 1 -вия етаж има подобна.
Всеки сам решава в какви приключения иска да влезе.

# 11
 • Мнения: 6 220
Направо се радвам, че живея в панелен блок, където тези "екстри" ги няма. Не, че и в панелките не се рушат трегери, за да се вкара балкона към кухнята/стаята.
Но пък съм виждала и други екстри като правене на допълнителна тоалетна / баня🤔 в гардеробната ниша и вкарване на водата в мръсния канал за кухнята. Това на последен етаж, не на първи.
Знам и за изнесена на балкона кухненска мивка, чиято мръсна вода е вкарана пък във водосточната тръба. Ама си е цвете в сравнение с пипане на шахти и усвояването им.

# 12
 • Мнения: 2 163
Вкарване на на мръсна вода в канал в гардеробна ниша няма как да е цвете в сравнение с това, за което аз питам. Тази шахта, в нашата сграда се намира в рамките само на моя имот. Намира се на външната страна на цялата сграда, т.е на т.нар калкан, който не съществува, защото сме долепени до друга сграда. Не е земетръсна шахта, стените са тухлени. За да я усвоя трябва да бутна стена, която не е носеща. Не сме и гредоред. В общи линии няма да направя нищо без да се консултирам с някой,  който има нужната експертиза, но ми беше интересно да видя дали има и други луди и техния опит. Благодаря ви за отговорите. Simple Smile

Sstaliq благодаря за предложението, но комбинирана не е вариант, но мивката отгоре е good point! Yellow Heart. Без да отварям темата за сушилните, мисля вече стана ясно, че отделните уреди са по-ефективни.

# 13
 • Мнения: 6 220
За такова нещо ви трябва проект и разрешително. Дали ще Ви го дадат не знам. Но ако аз съм под Вас, определено бих подала сигнал, за да проверят законно и безопасно ли е. В случай че документите са Ви наред нищо не губите, но ако се окаже, че нямате право на такова преустройство, то ще ви накарат да върнете всичко в първоначалния вид.
Проверете внимателно за какво е предназначена тази шахта, ще нарушите ли стабилността на конструкцията по някакъв начин, ако я усвоите, съседите Ви съгласни ли са да я усвоите, технически как може да бъде изпълнено това присъединяване и на последно място на каква цена ще Ви излезе и струва ли си съответно.

Общи условия

Активация на акаунт