Януарчета 2021 ❤️💙

• 25 931
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
Wednesday28, ние вървим все заедно 😁😁 Каката засега е здрава/чукам на но дърво, плюя в пазва и т. Н. / иходи на градинка, бебето днес тъкмо се похвалих и от обяд почна рев и яко дране, даже се притесних да й няма нещо. Каката се прибра и е ужасна... Само се тръшка, не слуша, само инати.... И у нас е дране от бебето, крещене по каката.... Цирк пълен. Искам да избягам някъде 😁😁

# 496
Някъде бях чела, че преди да изчезнат напълно коликите стават по-силни. Като гледам тук повечето са на нашия хал. Дано да е това причината и след 2-3 седмици да са само спомен.

# 497
Катерина, аз уж се пооправих със запушването, но одеве ново двайсет, суче 5 минутки и почва едно ядосване, едно опъване, пуска, пак търси, дърпа и пак пуска и откачаммм...реве гладна е, с мъжа ми се скарахме, вика ми нямаш мляко, дай и от изцеденото...е как нямам, сложих помпата аз и чакаме да текне, еми от едната наистина не текна нищо...какво става? В началото сучеше от нея и преглъщаше, свърши ли? Как така ще е свършило? Слагам помпата на другата гърда чакаме да текне, много време нищо, и аз започвам да се чудя какво става няма и капка, след доста дълго време излязоха няколко капчици, през това време бебето се дере, ние с мъжа ми се караме. Слагам пак на гърдата, суче, суче и пак започва да се блъска и ядосва, какво е това нещо, какво означава, не и стига кърмата ли, намаля ли ми или ще ми спре, направо ми идва да се хвърля от някъде. Катерина дано се оправиш бързо с твоето запушване и аз четох, че от притискане се получава също и от стегнати сутиени. Къде се свързваш с консултант по кърмене, платен или не, искам и аз да попитам какъв е този ужас който ми се случи тази вечер, в момента зърната ме сърбят зверски, тъкмо се изкъпах и ще ги намажа с лансинох.
Аз пък нямам нито батко, нито кака, но за сметка на това си имам едно неспящо и вечно мрънкащо бебе, което трябва постоянно да е на ръце. И тъй като ми е по-удобно да го нося отляво, на лявото рамо, или да лежи на лявата ми страна, съм с твърда гърда от снощи и болка...Esito, и аз пак съм в играта...Писах на консултант, каза, че от притискане - с автомобилен колан, ако бебето лежи върху мен, от спане по корем, от удар, се получават запушвания. Да следя за твърдината, болката не е показател, щяло да ме боли поне седмица, дори и да овладея запушването, което мисля, че направих. Но наистина боли ужасно, като натъртено, като набито, а малкият току-що пак почна да реве и пак иска на ръце...Не се издържа. Одеве даже се разревах... Не съм спала, ям на крак с него в ръце и ям каквото ми падне, обикновено всякакви бързи глупости вафли, бисквити и пр. Нищо не ми се прави, искам само да спя...Еми пак се оплаках...

# 498
Явно всички Януарчета са кисели и криви напоследък. При нас не е по-различно. Уж поминаха коликите, ей го на, от 3 дена е пак както беше преди. Особено вечер е кошмар. На всичкото отгоре и таткото и баткото бяха с някакъв вирус, трябваше да се отделим с бебка в една стая. Нея по-точно, аз няма как да се затворя, но ми беше доста притеснено дори аз да не ѝ пренеса нещо, и все още съм на тръни.
Есито, Катерина от 02.03 имам 3 запушвания, все на едната гърда. На 02.03 се събудих посред нощ от болката и усетих, че нещо не е както трябва. До сутринта ме тресеше сериозно, бях като пребита, всичко ме болеше от треската, но странно температура нямах - вдигнах чак следобяда. Обадих се и на консултант и на мамолога ми. Насоките и от двамата бяха сходни, само където той предложи компреса да е с риванол. За три дни се оправих с лецитин, компрес от зеле, топли компреси. Тъкмо се оправих и пак същото, на същото място. Пак същата процедура, но този път пих и Нурофен. И след още 2-3 дни, пак така стана, на същата гърда, но на друго място. На другия ден отидох и на мамолог за всеки случай, но на ехографа нищо не се видя. Даже и запушване на каналче. И температура нямах, а ме тресеше толкова силно и бях “като парцал”. Сега, вече трети ден не ме боли, не знам до кога... поне кърмата пак ми се увеличи, че и аз се бях притеснила, че е доста намаляла. А за цеденето, това не е показател. Може да си има доволно кърма, и пак да не можеш да изцедиш нещо.
Ами, здрави да сме, здрави нерви и търпение.

# 499
Катерина, аз уж се пооправих със запушването, но одеве ново двайсет, суче 5 минутки и почва едно ядосване, едно опъване, пуска, пак търси, дърпа и пак пуска и откачаммм...реве гладна е, с мъжа ми се скарахме, вика ми нямаш мляко, дай и от изцеденото...е как нямам, сложих помпата аз и чакаме да текне, еми от едната наистина не текна нищо...какво става? В началото сучеше от нея и преглъщаше, свърши ли? Как така ще е свършило? Слагам помпата на другата гърда чакаме да текне, много време нищо, и аз започвам да се чудя какво става няма и капка, след доста дълго време излязоха няколко капчици, през това време бебето се дере, ние с мъжа ми се караме. Слагам пак на гърдата, суче, суче и пак започва да се блъска и ядосва, какво е това нещо, какво означава, не и стига кърмата ли, намаля ли ми или ще ми спре, направо ми идва да се хвърля от някъде. Катерина дано се оправиш бързо с твоето запушване и аз четох, че от притискане се получава също и от стегнати сутиени. Къде се свързваш с консултант по кърмене, платен или не, искам и аз да попитам какъв е този ужас който ми се случи тази вечер, в момента зърната ме сърбят зверски, тъкмо се изкъпах и ще ги намажа с лансинох.
Аз пък нямам нито батко, нито кака, но за сметка на това си имам едно неспящо и вечно мрънкащо бебе, което трябва постоянно да е на ръце. И тъй като ми е по-удобно да го нося отляво, на лявото рамо, или да лежи на лявата ми страна, съм с твърда гърда от снощи и болка...Esito, и аз пак съм в играта...Писах на консултант, каза, че от притискане - с автомобилен колан, ако бебето лежи върху мен, от спане по корем, от удар, се получават запушвания. Да следя за твърдината, болката не е показател, щяло да ме боли поне седмица, дори и да овладея запушването, което мисля, че направих. Но наистина боли ужасно, като натъртено, като набито, а малкият току-що пак почна да реве и пак иска на ръце...Не се издържа. Одеве даже се разревах... Не съм спала, ям на крак с него в ръце и ям каквото ми падне, обикновено всякакви бързи глупости вафли, бисквити и пр. Нищо не ми се прави, искам само да спя...Еми пак се оплаках...

Esito, член съм на групата във Фейсбук "Всичко за кърменето" и малко нахално, но видях една от консултантките, която отговаря в коментарите, и сега доста често й пиша, когато имам въпроси, жената винаги ми отговаря. Иначе на платена консултация ходих при Ася Демирева, доволна съм и препоръчвам. Препоръчвам да изглеждаш клипа й в youtube "Имам ли достатъчно кърма?", напиши и ще ти излезе. Изобщо в канала си качва супер полезни видеа. Каналът й е под името Ася и слънчогледите. Когато й се обадих за първи път, ме попита какъв е проблемът, ако можем да го решим по телефона, но той беше свързан с болезнените ми зърна и затова поиска да се видим, за да види как суче бебето. Иначе можеш да се свържеш и с Христина Янева - Хедра. Препоръчвам и книгата й, и страницата й във Фейсбук. Много са полезни! Консултацията при Ася Демирева беше 60 лева. Но ходих до София.
Относно това, че бебенцето ти почва да суче и се пуска и после пак повтаря същото. Цял ден ми прави този номер. Посуква по малко, пуска и се дърпа, реве, после пак... Имам чувството, че имат някакви периоди, през които минават, и просто трябва да си минат. Вижте, че повечето споделяме за едно и също поведение при малчовците.
Аз пък да не ви казвам, че малкият изобщо не спи, цял ден реве като магаре. Само дремва по 15 минути и пак рев и нервност. Умира за сън, но не заспива, хипер превъзбуден е и не знам от какво. Инати се, искам да го облегна хубаво на рамото си, защото пък иначе иска да е прав, той си тръшка главата в мен, заравя си носа... Направо ми взе душата днес. Знам, че се адаптира и не му е лесно, но и моите нерви са на предела...
Иначе пак се сетих за Ася. След консултацията ми каза, ако имам някакви въпроси и проблеми, че винаги мога да звънна и да поговорим, да даде съвет. Много е отзивчива. Срещата ни беше доста полезна за мен, даде ми съвети не само за кърменето, а и като цяло за отглеждането на бебето.
Относно количеството кърма, наистина цеденето не е показател, аз днес цедя от запушената по около 50 мл по няколко пъти на ден, а преди седмица веднъж само от нея изцедих за 10 минути около 140 мл... Друг път 70, 90, различно. Но в същото време чувам как малкия гълта ли гълта от нея днес и даже се дърпа от струята в началото, на няколко пъти като я пусне рязко, изхвърчава една силна струя, та чак очи затваря, а аз трябва да притисна с ръка, за да спре да шурти. Да не би и твоето бебче да се дърпа от струята? Понякога това ги изнервя, ако е прекалено силна, а може и просто да е период, както ти казах.
Ето нещо полезно от страницата на Хедра.

Явно всички Януарчета са кисели и криви напоследък. При нас не е по-различно. Уж поминаха коликите, ей го на, от 3 дена е пак както беше преди. Особено вечер е кошмар. На всичкото отгоре и таткото и баткото бяха с някакъв вирус, трябваше да се отделим с бебка в една стая. Нея по-точно, аз няма как да се затворя, но ми беше доста притеснено дори аз да не ѝ пренеса нещо, и все още съм на тръни.
Есито, Катерина от 02.03 имам 3 запушвания, все на едната гърда. На 02.03 се събудих посред нощ от болката и усетих, че нещо не е както трябва. До сутринта ме тресеше сериозно, бях като пребита, всичко ме болеше от треската, но странно температура нямах - вдигнах чак следобяда. Обадих се и на консултант и на мамолога ми. Насоките и от двамата бяха сходни, само където той предложи компреса да е с риванол. За три дни се оправих с лецитин, компрес от зеле, топли компреси. Тъкмо се оправих и пак същото, на същото място. Пак същата процедура, но този път пих и Нурофен. И след още 2-3 дни, пак така стана, на същата гърда, но на друго място. На другия ден отидох и на мамолог за всеки случай, но на ехографа нищо не се видя. Даже и запушване на каналче. И температура нямах, а ме тресеше толкова силно и бях “като парцал”. Сега, вече трети ден не ме боли, не знам до кога... поне кърмата пак ми се увеличи, че и аз се бях притеснила, че е доста намаляла. А за цеденето, това не е показател. Може да си има доволно кърма, и пак да не можеш да изцедиш нещо.
Ами, здрави да сме, здрави нерви и търпение.
Dageya, как усещаш болката? При мен боли като натъртено, много неприятно. И както казах, не напипах бучка, а цялата гърда ми беше твърда и сякаш доста пълна.

Последна редакция: вт, 16 мар 2021, 11:21 от katerina__

# 500
https://lllbg.org/kontakti/ - ла лече лига са организация в подкрепа  на кърменето.Има телефон,  на който консултират доброволки.  Не съм звъняла ,пускам го като информация.

# 501
Благодаря ви, момичета, моето бебе както много пъти съм писала тук е от кротките и послушни, но то пък се появяват други проблеми и така. Уж съм гледала и чела доста от нещата на Ася Демирева и Хедра, но сега се разрових пак, за да търся за нервността при кърменето. Намерих информация че доста майки имат същия проблем и описват нещата точно както аз. Някои пишат, че в началото има силна струя от мляко и в последствие тя намаля, а бебето започва един вид да се ядосва че пуска малко. Ако е това и не спре с тези номера аз няма да издържа просто. Вярно ли е че Лецитина увеличава кърмата? В аптеката това ми казаха.

# 502
Катерина, страхотен и много информативен пост!

Есито, спокойно, дори да е намаляла кърмата, ще се увеличи отново, при правилно кърмене. Аз съм казвала и друг път тук - кърмих първото ни дете 2.5г, дори когато цедях ВМЕСТО кърмене, цедях от двете гърди 30мл общо. Помпата не е абсолютен критерий.

Просто са много големи паузите в кърменето ти, особено за новородено, нямаш нощно кърмене, получи се запушване - всички тези неща са сигнали за тялото ти “намалявай кърмата”. Разбирам, че малката е поспаланка, но ако искаш да запазиш кърменето, е добре да намериш нежен начин да я будиш и да промените ритъма си.

# 503
Да попитам момичетата със секцио.... Понякога усещам като тежест ниско долу.... И като ходя по малка нужда един вид напрежение усещам, все едно не излиза всичко(болката не е като при цистит! Просто тежест).
 Не кърмя... Мисля, че един цикъл мина вече доста обилен, но продължава пли малка нужда да изтича жълтеникаво-кафяв секрет. При вас как е? Взех да се шашкам 😁

# 504
  • Седмото небе
Здравейте мамчета! Напоследък денем само ви чета набързо, но пък за пореден път се убеждавам, че всички дребосъци и ние самите минаваме през едни и същи периоди...
При нас коликите отминаха явно, сега поне денем като съм сама Анастасия е спокойна. Заспива относително бързо, даже понякога и сама без да съм близо до нея, както например сега. Чак не ми се вярва, пу пу пу дано по-често имам тоя късмет. Наши близки ни дадоха да пробваме шезлонг и ура!!! Там се унася и като заспи дълбоко я пренасяме в леглото и. Сега вече само вечер я оставяме между нас на спалнята. Буди се поне по 2 пъти на нощ, понякога само заради пълния памперс, друг само да хапне малко. Спи денем различно между 2 и 4 часа, а аз имам време да подремна, да си свърша това онова вкъщи и изобщо да ми “просветне” пред очите. Обаче вече много се удължиха паузите между съня. Ядем по около половин час и после минават често и 2 часа в разни занимавки.
Вечер като започне кривенето и истериите поне таткото си е вкъщи и я прехвърлям основно на него. Аз само я храня. Той се оказва волски търпелив и спокоен, играят си, успокоява я някак, за да си почивам аз. Обаче много я свиква на ръце, за което май аз ще “плащам” денем, но да видим.
А за кърменето... скоро също се бях уплашила. Тя мрънкаше, сърдеше се постоянно, аз се цедих после и нищо почти не излизаше. Будеше се често и много гладна, сърдита. Добре, че имах запаси във фризера. Два дни изкарах на батерии просто, почти без сън и с ужасни болки в гърба от постоянното слагане на гърда и опити за цедене. Сега пак всичко е Ок.
Но пък продължава малката с връщането на по малко пресечено мляко. Без значение дали е била на гърда или със шишето, независимо и колко време след хранене е минало. Надявам се бързо да го израстем и това.
Започна при нас ужасно обилно слюноотделяне. На ден се преобличаме по 2-3 пъти, също толкова и лигавници-бандани сменям.
Е оплаках ви се и аз, че няма на кой друг. Знам поне ще ме разберете, че иначе всички ме “успокояват”- аааа свиквай, натам ще става все по-трудно. Ама моля ви се, супер ме окуражавате. Затова вече на никой нищо не споделям, освен тук, а това държане на всичко в себе си в комбинация с почти двумесечно нервно човече е почти убийствена. Много и се ядосвам на бебка понякога, повишавам и тон, за което после съжалявам. Хем знам, че тя не е виновна, нито ме разбира сега, ама пак се изпускам...

# 505
Есито, миналата седмица имах сходен проблем. Голямо пискане, дърпане и бодуване по 3-4 часа ,заради това, че не може да се нахрани. Не беше скок в растежа. Пробвах различни пози на кърмене и наистина помогна. Хареса му да сме легнали, кърмех го 2 дни така после пак писна и открих, че му харесва да е на корема ми и така да суче, след това се върнахне на кърменето на възглавницата за кърмене. За да съм спокойна имам ли кърма си взех чая за кърмачки на Хип, Лактил капсули и хапвам сусамов тахан. Аз също бях писала на лично на консултант по кърмене и тя ме подсети за тези триктчета.
При мен и помпата за кърмене се развали, според мъжа ми не се е развалила, но пък аз усещах, че вакуума не е така силен и аз не успявах да изцедя нищо, но стисна ли зърното си имах.

# 506
Wednesday28, благодаря ти, но вече сме на режим който сама си направи на 3 часа, ако не се събуди през деня, будя я аз, имаше няколко по-поспаливи дни, но сега се нормализираха нещата, абсурд на по-малко от 3 часа не може да огладнее и не иска да суче. Нощно нямаме отдавна, всички лекари ми казват да няма, но и тя сама си го махна може би на 1 месец. Сега след запушването ставам в 3часа през ноща да се цедя. Знам че начина ни на кърмене не е такъв какъвто препоръчват консултантите и затова и спрях да пиша в темата за кърмене, ами моето дете си е такова, спи му се и не иска да яде на 2 часа, не искам и аз да си го причинявам цял ден да ми е на гърдите, добре ни е така. Но след запушването последва и това ядосване иначе нещата си вървяха.
I Belive in Angels, благодаря ти имам чайчета за кърмачки, но да си призная не обичам чай и съм пила 5-6 пъти, но от днес започвам да пия, лецитина го пия от запушването помага ли за увеличение? Моя братовчедка ми каза орехи и бадеми, сурови и по много. Честно да ти кажа и на моята помпа и отслабва вакума и усилвам до край степените...понякога не дърпа както трябва. Но ето моята госпожица само снощи в 21.00 часа ми прави тези номера, после в 00.00часа хапна 10 минутки и не искаше повече, пак едвам събудена, в 06.00ч нямаше проблем наяде се доволно и в 09.00ч пак същата работа, няма дърпане, няма нерви, незнам какво е това чудо.

# 507
Аз забелязах, че когато не спеше, моя беше супер кисел вечер и нощем. Откарвал е няколко часа буден преди и аз си виках "явно не му се спи". Е не е така, разбрах, че нямали механизъм да се успива сами и затова вече на 2 часа бодърстване го успивам аз. Гушкам, давам биберон, пускам бял шум и заспива. Кофтито е, че спи само на ръце и ще го закъсам, но консултантката по детски сън ми каза, че докато са толко малки можем да правим каквото е нужно за да спи. После след 4-5м нещата са поправими и можем да го приучим на нови навици.
Наистина добре, че е темата да се ожалим, защото няма къде.

# 508
Ние днес бяхме на консултация, която е меко казано смешна. Педиатърката ни я нямаше. Добре, болна е от ковид, ама и предния месец не беше по-различно. Сестрата го премери само. 😅 Нещо, което реално и ние можем да направим с баща му. Иначе е качил 1 килограм, изцяло на кърма, доволна съм. 😀 И друг куриоз - трябваше да поставят ваксина на малкия. Нямало ваксини, от другия месец. 🤦‍♀️ Имам чувството, че това само в България се случва. Споделете и вие по колко качиха бебчетата ви. На кърма ли са, или на АМ? Правихте ли вече ваксини, как ги понесоха?
Esito, аз попитах консултантката във Фейсбук за лецитина, като  бях чула, че помага при периодични запушвания, а както вече казах,  съм склонна към такива. Тя ми обясни, че лецитинът се ползвал за промяна на мазнините в кърмата при повтарящи се запушвания. Много не го схванах този отговор честно казано, но коментирахме и други неща и не обърнах много внимание конкретно на лецитина. Не съм сигурна, че нещо, освен честото сукане на бебето, може да увеличи кърмата, но все пак и аз се изкушавам да купувам разни неща. Имам чая за кърмачки на Babylove, марката на  DM. Взех си и на ХИП. Пия Лактил. Пия доста вода, но защото по принцип ми се пие повече, откакто кърмя. Преди да забременея и родя не съм пила толкова вода, сега някак организмът ми си я търси. Аз също съм чувала за орехите, бадемите и овесът, че подпомагат поризводството на кърма, но не мога да кажа дали наистина е така. Ася ми препоръча прием на Омега 3, често похапване на риба и магнезий, последният заради вазоспазмите по-скоро, мисля. Но не ми е казала яж това и това, за да имаш кърма. Дори и препоръчаните неща бяха от гледна точка на това, че са полезни за моя организъм като цяло. Също така много се изсмя на това, че педиатърката ми каза да не хапвам цитруси, шоколад и разни други. Според нея няма никакъв проблем да се хапва от всичко, защото до кърмата стигат вещества от приетата храна - протеини, въглехидрати, мазнини, като последните е особено важно да са полезни такива, не транс. В кърмата, казва, не достигат семки от ягоди, мъх от праскови и газообразуващите вещества от боба, а стигат преработени веществата, които те съдържат. Микро и макроелементи. И има логика. 🙂

Последна редакция: вт, 16 мар 2021, 12:38 от katerina__

# 509
Благодаря ти, Катерина, много изчерпателна и полезна информация. Моята бебка качи 850гр. за месец, казаха че е добре, аз писах в групата след прегледа, мисля че е малко ама...ваксините ще слагаме на 23, като ротарикс няма да слагам. Моята лична само ме плаши с ковида, ако и пренесем нещо на бебка, след като сме и сложили ваксините, все такива неща. Какво да ви кажа умирам от страх, мъжа ми я с маска, я без, писна ми да се караме затова с него, родителите му същата работа, всички работят заедно, имат семеен бизнес, но на тях без маска не им давам да идват вкъщи. Моите родители се ваксинираха с първата доза на Астра Зенека и сега се притесняват какво ще стане с втората им доза...после как да не ми намаля кърмата като само проблеми.
Иначе имаше някой въпрос за секциото, нищо ми няма, всеедно нищо не ми е правено, няма болка, няма течения, 1 цикъл ми дойде, даже и овулация имам.

Общи условия

Активация на акаунт