Трифоновден е православен църковен празник в чест на свети Трифон, който се отбелязва на 1 февруари (по нов стил). Празникът Трифон Зарезан, честван на 1 или 14 февруари (по стар стил), заема специално място в календарната система на българите и е част от самобитната култура на прадедите ни. Известен е като Ден на лозарите, градинарите и винарите, хората, които са се посветили на производството на тази божествена напитка – виното. А в него, както знаем, се крие не само истината, но и искриците на онази вълшебна лудост, наречена любов.

Вино се пие не за утоляване на жаждата и не за напиване. Това е напитка, предназначена да доставя удоволствие. Чувството, което предизвиква, може да бъде леко и краткотрайно, ако виното е просто и чисто, без раздразващ небцето привкус, или силно и пълно със загадки, ако виното е ярко и сложно – във втория случай човек се опитва да запомни етикета, за да може отново да се наслади на тези приятни мигове.Как се сервира виното?

Във всяка книга, посветена на виното, има специален раздел за тази тема, който започва с две важни условия: правилната температура, при която се поднася виното, и съответстващата му чаша, които един истински ценител трябва да владее до съвършенство.


За всяко вино съществува идеалната температура, при която то разкрива най-добрите си качества.
Общото правило гласи следното:
•   сладките или десертните бели вина, шампанското и шумящите вина (пенливи и искрящи) се поднасят охладени до 6-8°С;
•   белите – до 11-14°С;
•   леките червени вина, меки и с плодов вкус – до 12-14°С;
•   по-богатите и плътни червени вина – при стайна температура от 15-18°С

Най-добрият начин да се охлади виното, е да се положи бутилката в кофа, пълна с вода и лед. Когато тя достигне нужната температура, може да се отвори и да се поднесе на гостите. На пазара се предлагат и охладители за вино с вграден термометър, с охлаждащ гел, изработени от пластмаса, стъкло или метал, с различна големина и вместимост в зависимост от нуждите ви.Бялото вино се отваря непосредствено преди употреба, за да не загуби свежестта си, а червеното е желателно да престои около 2 часа (или поне 30 минути), за да се обогати с кислород. При контакта си с въздуха виното разкрива и отдава по-добре ароматния си потенциал. Що се отнася до скъпите вина, отлежали с години, по-добре е да бъдат откупирани непосредствено преди употреба, за да може букетът да съхрани своята изразителност и да не "увехне".В какво да сервираме виното?

Мнозина подценяват колко е важно да се подберат правилните чаши и по този начин се лишават от значителна част от удоволствието. Вината са най-различни по цвят – бели, розови, червени. В зависимост от произхода и възрастта си те се обогатяват с различни оттенъци: зелен, жълт, златист – за белите вина; виолетов, пурпурен или керемиден – за червените. Това богатство от цветове заслужава да бъде оценено. Затова е прието винените чаши да се изработват от тънко, прозрачно и безцветно стъкло.Човек, който е решил да се посвети на винения ритуал и да изпита максималното удоволствие от тази напитка, ще трябва да се снабди с няколко вида чаши. И няма да съжалява, защото за Нейно Величество Чашата, като инструмент за правилното възприемане на виното, може да се каже много.


"Чашата може да превърне виното във вода и обратното" – гласи любимата поговорка на производителите на чаши. В нея може и да има известно преувеличение, но не много – точно една глътка недоверие. Факт е, че размерът и формата на чашата са вкусообразуващи при досега на виното до езика. Оказва се, че едно и също вино, налято в различни по форма и големина чаши, се възприема по различен начин. Логично продължение на това откритие е принципът "съдържанието определя формата". На практика това означава, че хубавото вино може частично да се "убие", ако бъде налято в неподходяща чаша, и обратно, посредственото вино може да се облагороди, ако му се подбере подходящата "дреха", която да скрие недостатъка на произхода му.

Класическата чаша за вино трябва да има достатъчна вместимост (поне 100 мл), като чашата за бяло вино се пълни до 2/3, а с червено – до половината. Задължително е чашата да има столче – поне 4 – 5 см, за което да се хваща. Неправилно е да се нагрява чашата от телесната топлина, защото това възпрепятства усещането на истинския вкус на виното.И така, вече имаме подходяща чаша и хубаво вино с правилната температура. Какво още ни трябва, за да изпитаме пълното удоволствие от винения ритуал? Естествено – комфортна обстановка, достатъчно време (вино не се пие набързо и на крак!) и човек (или компания), с когото да се насладим на подбраното от нас вино.


Честит празник и наздраве!
Тази статия съдържа партньорски връзки – последван линк и евентуална покупка биха могли да генерират комисионен приход за форума.