Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Индукционни котлони, тема N2

 • 2 412
 • 119
 •   1
Отговори

Анкета

Какъв индукционен плот използвате?

Опции:

* Гласуването приключва: чт, 13 май 2021, 14:49
* Може да изберете максимум 3 опции.

# 105
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 718
https://zora.bg/product/ehh3320nvk
https://zora.bg/product/ehh3320nvk
https://www.technopolis.bg/bg/Plotove-za-vgrazhdane/Plot-za-vgra … T321BCSC/p/702642
https://techmart.bg/%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D1%82%20%D0%B7%D0%B0%20%D … ELLI%20ACH-352IND

Тони, инсталацията не е нужно да е по специална. Тези котлони имат пиков ток само 3 секунди, което не е проблем.

# 106
 • Мнения: 313
Че той си се ползва като плот..... Реално не мисля че "изяжда" място  от кухненския плот. Нали не се нагрява отстрани та съм виждал жена ми докато готви нещо на единия котлон до него си стоят разни чинии, кофички кисело мляко и какво ли не. Тоест тя си го ползва за кухненски плот така или иначе.
Да се допълня че има и възможност плота така да се вгради че да стане равен с кухненския плот и тогава имате една обща повърхност.

# 107
# 108
 • Мнения: 1 197
Да, всъщност, ако мога да си ползвам една част от него като плот, докато готвя ще е добре. То е ясно, че няма да режа върху него и тн. Ще го обмисля, добре, че имам още малко време, докато стигна до там. Благодаря много за съветите Simple Smile

# 109
 • Мнения: 18 781
Бихте ли ме насочили към индукционна кафеварка “кубинка”  на приемлива цена, за 4 или 6 кафета? Мерси Simple Smile

На "Раковски", малко след пресечката с "Искър", ако вървиш по десния тротоар в посока "Сливница" има един магазин за чаши, тенджерки, кани и прочее. Там продават и такива кафеварки.

За индукционни котлони не трябва никаква специална инсталация. Вече е ясно, че ако пуснеш едновременно на макс всички котлони + фурна + бойлер + конвектори ще ти изключи предпазителят, ама това важи за всичко.  Моят плот сумарно е 7 киловата, но никога не работи на толкова - нито ползвам 4 котлона заедно, нито всички на макс.

Ползването като плот не е добра идея. Ясно, че няма проблем да си сложиш отстрани купичката със забъркани домати и подправки, кофичката кисело мляко или нарязаните гъбки. Но ползвайте само пластмасови съдинки за това, защото плотовете се драскат и е много дразнещо после. Това важи и за индукция, и за керамика. Никога не слагайте порцеланови чинии или пръстени гювечета. И пак ще се надраска, по неведоми причини, ама по-слабо и по-бавно.

# 110
 • София
 • Мнения: 1 807
Тони, инсталацията не е нужно да е по специална. Тези котлони имат пиков ток само 3 секунди, което не е проблем.
Мерси, че обясни! Аз, както казах, не съм на "ти" с тоците Simple Smile Знам, че нашият плот не е включен в контакт, а е вързан в ел. мрежата и е на един кабел с фурната - бях там като ги инсталираха. Така че, ако ще е един, този кабел трябва да е много сигурен.
Веднъж пробвахме да пуснем на макс двата големи котлона едновременно (без boost, на макс степен всеки е по 3.7 киловата - проверих). Е, не стана, вторият не искаше да тръгне. ММ каза, че това е защото плотът не е вързан към трифазния ток, а към обикновения. Иначе на предпоследна степен няма проблем, но на макс не тръгнаха едновременно (трябва да пробвам голям и малък котлон, мисля, че ще е окей). И предпазител никога не е падал, дори ако ползваме фурната плюс два котлона (но не на макс и двата).
Повече не знам Simple Smile Но предполагам, че ако е някоя стара инсталация, сигурно може да се стопи някой по-слаб кабел - затова съм запомнила, че трябва да се има предвид инсталацията.

У нас готварският плот не се ползва като работен, и аз не искам да се надраска преди да му е изтекла гаранцията поне. Пък и само ще се притеснявам дали нещо, което съм си приготвила за яденето, няма да се разсипе, та да трябва пак да го приготвям Simple Smile А, да, и не оставям тенджери и тигани върху плота, като приключа с ползването.

# 111
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 718
В една инсталация, правена по всички действащи наредби, закони, правила и норми, съвсем спокойно може да се вкрючват товари до 14 кв. демек 63 ампера. Моя плот е свързан на трифазен ток, защото редовно ползвам 4 броя и фурната.  
А в едно домакинство това също е нормална мощност при ползване.
Пример
Бойлер 3 кв
Пералня 2,2  кв
Хладилник 130 вт
Сушилня 2,5 кв
Лампи 200 вт
Печка 7
Ето мощност около 10 кв. Останалите 2 кв за други нужди.

# 112
 • Мнения: 18 781
В една инсталация, правена по всички действащи наредби, закони, правила и норми, съвсем спокойно може да се вкрючват товари до 14 кв. демек 63 ампера.

И така, и не така. Инсталацията ще издържи (това, дето писахме, че не е нужна специална инсталация не значи, че не трябва да е направена грамотно, с отделни кръгове, силови контакти и прочее). Обаче ЧЕЗ отпуска само нещо като 7 киловата на апартамент (поне на тристаен) и ако се пуснат 10 - 14 киловата ще изключи главният предпазител на апартамента в общото табло. Ако някой иска повече мощност се подава молба, плащат се пари и евентуално става.
Мен също ме беше страх, че 7 киловата е малко и ще имаме проблеми, но не сме имали. Все пак максималната мощност на уредите и реалната, на която работят, са доста различно нещо. И не работят едновременно. И най-накрая изключването от претоварване не е мигновено, както при късо съединение. Ако случайно натоварите със 7,5 киловата сигурно ще изключи след час или два. Вече ако са 15 ще е доста скоро.

# 113
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 718
Виж колко ампера пише на главното табло отвън. Такава наредба няма.  Моите са 63 ампера.

# 114
 • София
 • Мнения: 1 807
Точно казано, ЧС! Ако съм в апартамент, аз със сигурност ще карам ММ да провери тоците преди да купуваме уреди (например индкционни котлони); и ще искам да ми потвърди, че имаме и презастраховка с инсталацията.

Иначе, пишейки така във форума, няма как да знаем кой какво потребление има. Едно подово на ток например, ще вдигне доста консумацията Wink Нашето в банята не е мислено да е икономично и е 1 киловат. Ако имахме навсякъде...

# 115
 • Deutschland/HE
 • Мнения: 2 647
За да не се надраска готварския плот (керамитен или индукционен) има ето такива. Аз ако готвя само на едната зона, само нея откривам и да не се притекнявам да оставя нещо помощно в другата част. Моите са купени от ИКЕА, но не ги намирам в сайта им сега.

# 116
 • Мнения: 18 781
Виж колко ампера пише на главното табло отвън. Такава наредба няма.  Моите са 63 ампера.

Не ми се слиза, но го знам със сигурност, даже сме обсъждали със строителя. Не знам как е заварено положение в стари сгради, но за НС е така - ЧЕЗ си гони своя политика и си има техни правила - някаква стандартна базова предоставена мощност за различни апартаменти и по нея сключват договор със строителя. После има начин да я вдигна, ама са разправии и някакви пари. Иначе не би имало проблем и строителят директно да поиска по-голяма, ама не го правят и в 99% от случаите НС се дава с базовата.

# 117
 • Sofia
 • Мнения: 725
Не знам как е заварено положение в стари сгради, но за НС е така - ЧЕЗ си гони своя политика и си има техни правила - някаква стандартна базова предоставена мощност за различни апартаменти и по нея сключват договор със строителя. После има начин да я вдигна, ама са разправии и някакви пари. Иначе не би имало проблем и строителят директно да поиска по-голяма, ама не го правят и в 99% от случаите НС се дава с базовата.
15кВ мощност е максималната възможна мощност при използването на еднофазов ток. За това и стандартно се слага предпазител от 63А. Колко е договорено обаче е отделен въпрос. Напълно е възможно строителя да е заявил 7кВ на апартамент, с идеята, че в един блок всички няма да ползват 15кВ във всеки един момент, а се разпределя. По-този начин вероятно ще е необходимо да изгради по-малък травопост, който след това да продаде на ЧЕЗ. Доста често се пести и от силовите проводници и не слагат 3х16кв.мм, а 3х10 или дори 3х6кв.мм. Така се пести от всичко още повече. За жалост си е направо престъпно, но ако в блока има ТЕЦ, съвсем орязват мощността за електрическите уреди, под предтекста, защо ти трябва? А колко души са планирали например зарядно в гараж/паркомясто за електрическа кола?

Също така ЧЕЗ отпуска мощност в запас спрямо поисканата, за да се покрият разните пикови моменти. Ако имаш 7кВ заявена, вероятно може да разчиташ на 9. Най-добре се усеща проблема, когато целия блок е само на електричество и през зимата всички отопляват, ползват бойлери, готвят и т.н.

За повече от 15кВ, имаш само вариант трифазен ток, но за тази цел, освен, че ЧЕЗ трябва да имат свободна мощност, която да ти предоставят, трябва и да имаш възможност да смениш силовия проводник от електромера до таблото в апартамента. Той е поставен най-често в гофрирана тръба с диаметър, който естествено е възможно най-малък, за да е лесно да се скрие докато минава през общите части. Т.е. ако е положен 3 жилен кабел, например 3х10кв.мм е по-трудно и потенциално, в даден конкретен случай и невъзможно да замениш например с 5х10кв.мм.

Като цяло това е моя личен опит - ако ще правите нещо подобно вижте дали можете да замените първо кабела с подходящ за трифазен ток, преди да планирате електроуреди с голям разход (например 24кВ проточен бойлер).

Иначе с индукционен плот, едновременно съм ползвал максимум 2 котлона, заедно с фурната и проблеми не съм имал.

Както знаете, работата на тези котлони е на принципа включване/изключване и освен ако не ползвате всичките си котлони на максималната степен, то при хубавите модели циклите на вкл/изк се разминават между различните котлони за да се избяга от максималната консумация. А и на максимална консумация един котлон се ползва само ако ви трябва да заври вода бързо, иначе на такава степен за нищо друго не ви е необходима.

# 118
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 718
Никой не спори с вас. Не съм писал с големи букви, освен когато не започва изречение. Вие с малки букви ли искате да ги започвам.

# 119
 • Мнения: 18 781
Мисля, че се започва един типичен спор, в който и двете страни не казват кой знае колко различни неща, но ги казват по различен начин и става тя...
Аз лично, като инженер по автоматика, познавам принципите и методите за решаване на проблема, но нямам представа как точно и конкретно при индукционните плотове е решен оптимално (тоест достатъчни точност и бързодействие за минимална цена). Иначе бих могла да си измисля всякакви методи, но това ще е теория. Принципно обаче, около което се въртят нещата и по което няма спор е, че когато искаме по-ниска температура или поддържане на същата намаляваме ефективната стойност на тока, от там на полето, от там регулираме температурата с консумация доста под максималната. И понеже за това никой не спори да поспрем.

Общи условия

Активация на акаунт