РЕСУРСНИЯ УЧИТЕЛ

• 77 544
  • 471
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Нонче, а тази ресурсна защо толкова се е разбързала? Имат норматив какво трябва да покрие детето ли, учебен план ли има? Какъв е този зор? Ако е така, защо не се уговориш с нея тя да диктува малко по- бавно, а вие да наваксвате останалото вкъщи? Защото ако детето се психира тя и да вика и да блъска само го плаши и панира. Ако й обясниш, че така не го мотивира, а тъкмо обратното  Thinking дали ще почне да се държи по- нормално? Това все пак е дете, не е някакъв робот.

# 106
Щом детето е с ресурсен учител, значи не може да учи с темпа на класа, следователно учи по индивидуална програма. Точно затова трубва да се следва тази програма с темпа на детето. Ресурсната учителка явно се престарава, защото няма точно определени правила, които да се спазват - правилата се определят за всяко дете индивидуално.
Затова , Нонче, те съветвам:
1. Ако не са ти дали да се запознаеш с индивидулната програма, да я искаш - те са задължени да я съгласуват с родителя, за да видиш какви задачи са си поставили там.
2. Ако учителката отново не се съобрази с детето, да се обърнеш към директора на ресурсния център, чийто подчинен е ресурсният учител.

# 107
Здравейте отново момичета. Благодаря на всички за съветите които ми дадохте. Незнам какви нормативи гонят за покриване просто тя си ми каза че си е такава няма търпение да изчаква децата ,А както ви казах той е доста притеснителен и при малкият проблем сълзите му тръгват, има деца които пък почват и те да и крещят но при него не е така. Просто се панира и е дотам . С него аз нямам такива проблеми диктувам му и бавничко но пише .Наистина съм решила живот и здравев понеделник да разговарям с нея и да влизам в часовете.Учудва ме факта че той държи да е при нея а не при другата. Въпреки че при онази госпожица е вече две години а и тя е толкова спокойна не ще и да чуе за нея. Ще искам и изготвена индивидуална програма  изобщо ако има такава до момента. Лошото е това че тук в малките градове нямаме много голям избор , много трудно се намират такива учители а те идват от София  защото при нас няма такива кадри и сме принудени донякъде да търпим  такива произволия от страна на учители.   smile3513

# 108
  • София
Да, мисля, че ако влизаш в часовете няма да си позволява да му крещи толкова, поне не пред теб.
Нонче, успех   bouquet

# 109
Здравейте момичета. Отново подхващам темата но просто исках да сподела с вас как мина срещата ни със ресурсната и изобщо часа със сина ми. Оказа се че не смее много да повишава тон пред мен и всичко мина много добре. Даже и тя се учуди колко много неща знае той, неща които преди не ги е показвал пред нея. Така че се разбрахме известно време да ходя когато имат часове пък и той е по спокоен ,Дори ми стана смешно после като я гледах как го целуваше и прегръщаше затова че се е представил отлично. За сега толкова  че след малко ще си дойде от училище и трябва да оправям за обяд.  cook cook

# 110
Нонче, благодаря, че сподели хубави новини. Виждаш ли, че един учител има значение как ще предразположи детето. То си знаело, ама не й го показвало. Постой там докато свикнат и двата да са по спокойни - и ресурсната и синът ти.

Вкусен обяд да му предложиш... Wink, в което не се съмнявам, нали Joy

# 111
писах аз и по-рано,че  искам амо да се хвалиш, с успехи и на детето и на теб в борбата за по-добро образование на детето ти.
БРАВО всеки ден ходи и да видим как ще са нещата. Успех!
следя темата непрекъснато.

# 112
Привет мили момичета. Подхващам тази тема за кой пореден път,но  се чувствам толкова спокойна когато споделя проблемите си с вас а пък  и съветите и куража който ми давате са ми толкова необходими. Днес много спорихме с ресурсната,да си призная че на места доста и се развиках, но не мога да стоя отвън и даслушам как вика вътре на сина ми. Не знам от какво значение е това да се пишат буквите в трети клас ръкописно , тъй като моят син среща известни трудности да изписва някои от тях ръкописно го научих да ги пише печатно. Наистина среща трудност и при четенето , и затова е на мнение че тази трудност идва от това че изписва буквите печатно. Не съм много компетентна  но  това има ли някакво значение, трябва ли да го уча тепърва да пише ръкописно и да тормозя пак детето , или да продължавамтака ,Моля ви дайте ми някакъв съвет , защото главата ми направо ще запуши
 smile3512

# 113
Нончетооо, подкрепям те в това, че си се развикала на ресурсната, ама тези хора от друго не разбират май, аз до такъв извод съм стиганала вече.

Значи пак е викала тази ресурсна, пак ще се тормози детенце, нали уж имаше спокойствие и от двете страни. Какво й стана пак?
 smile3511  Казах ли ти за[smilie=smile3513.gif] Агенция за закрила на детето, това го споменах в друга тема. Като подадеш там жалба, ходят на проверки. Ти трябва някъде да споделиш проблема си, как тази вика, крещи и как се отразя на детенце това. За това ли са тези ресурсни учители да ги стресират или обратното - да им помагат.
С нея да се разправяш май файда няма Naughty Без да споделяш с никой си избираш институцията т.е. и двете  - Регионалния инспекторат по образованието и Агенцията за закрила на детето, пишеш с жалба До.. и още едно До..., казвам ти от опит, защото аз всеки ден работя с такава поща от жалбоподатели. Докато го няма черно на бяло, заведено с вх. № в институция може да се разправяш с тази ресурсна още дълго време, което не ти пожелавам в никакъв случай.
Знам, че може да не ти се разправя по институции и искаш да се разбереш с нея, но аз ти казах, че докато ходиш ти там в часовете, всичко ще е наред, учителката няма да вика и да се държи така, както когато е сама с децата.

За това дерзай, бори се за детенце. Ако трябва още нещо.. питай, казвай, ако не ти е ясно какво писах по горе, ще ти го набера като форма и ще ти го изпратя по мейла например.

Чао за сега, че много ooooh! се разприказвах пишейки...

Последна редакция: ср, 29 ное 2006, 01:39 от Rosoneri

# 114
Здравей,  Росонери. Неведнъж и два пъти ми е идвало на идея да подам жалби ,  до преди три години и аз работех в общината и знам  горе долу как стоят нещата. Но какво да ти кажа тук при нас в провинцията много трудно се намират такива учители .  Всеки ден пътуват от софия , идват изнервени от път, недоспали , и всичко това се отразява върху децата. Изгонят ли ги други я се навили да идват я не, а има дечица които ги водят само при тях./ не че не крещи и по тях/ Честно да сипризная много съм объркана , не знам какво да правя не искам и другите деца да страдат покрай мен, но ако не ти представлява някаква трудност  ще се радвам да ми изпратиш по пощата нещо което би ми помогнало , това е адресът ми -non4etooo@abv.bg  , незнам в кой един момент ще ми избият   " чивиите'  и ще се носим с тях.  smile3527 

# 115
  • София, в офиса
Привет мили момичета. Подхващам тази тема за кой пореден път,но  се чувствам толкова спокойна когато споделя проблемите си с вас а пък  и съветите и куража който ми давате са ми толкова необходими. Днес много спорихме с ресурсната,да си призная че на места доста и се развиках, но не мога да стоя отвън и даслушам как вика вътре на сина ми. Не знам от какво значение е това да се пишат буквите в трети клас ръкописно , тъй като моят син среща известни трудности да изписва някои от тях ръкописно го научих да ги пише печатно. Наистина среща трудност и при четенето , и затова е на мнение че тази трудност идва от това че изписва буквите печатно. Не съм много компетентна  но  това има ли някакво значение, трябва ли да го уча тепърва да пише ръкописно и да тормозя пак детето , или да продължавамтака ,Моля ви дайте ми някакъв съвет , защото главата ми направо ще запуши
 smile3512

Основното предназначение на писмената рез е да изразява мислите на автора й, независимо на колко е години.
Под писмена реч разбираме или ръкописно написан текст ( с ръкописни или печатни букви) или печатно - т.е. звуковете с които говорим приемат графичен вид. Важното е детето да пише, ако може, без значение как, Порочната практика в нашето родно училище, е че всички трябва да пишат с ръкописни букви, при това с десен наклон, Добре , обаче има деца които са амбидекстрици ( с еднакво силни ръце) и пишат с ляв наклон. Има и такива, които поради нарушение на фината моторика не могат да пишат с ръкописни букви. ПИСАНЕТО С ПЕЧАТНИ БУКВИ Е ПО-ЛЕСНО, ЗАЩОТО ДЕТЕТО ПОЛЗВА ГРУБАТА МОТОРИКА, а нарушенията на фината не са предизвикани само от церебрална парализа, а и от други нарушения на нервната система или на психичните процеси.

Това е нещо, с което ресурсните хич не са наясно, или поне по-голямата част от тях.
Затова ти предлагам да отидеш на психолог и логопед, да ти направят по един подробен статус защо детето не може да пише с ръкописни букви, със статуса в инспектората и с молба официална за уважаване на мнението и детето да пише с печатни букви - защото иначе няма да излезнаеш на глава с учителите, особено както не проявяват разбиране. Все пак е по-важно да научим детето да пише - ако може, а не как - т.е с какви букви. Ами ако може да пише само с помощно средство - например клавиатура, тогава какво, няма да ходи на учлилище, защото ще ползва компютър или лаптоп, а другите не, така ли правим съвременно образование Twisted Evil

# 116
  • София и там където не се пуши
Нонче ако и това те успокоява - моето надарено голямо дете и на него не му иде отръки някои букви да ги пише ръкописно. Слава богу вече е пети клас и сега госпожата държи да не са дребни и да пише четливо. Е той пише все още грозно ама да видим до кога.

За съжаление докато пораснат трабва да сме до децата си независимо дали се справят сами в училище или не.

Така че ние попаднахме на свестна учителка /не лесно с преместване от една/ и сега караме с тази без ресурсен.

Учител отдала цялото си сърце не само към моето дете, а и към целия клас. Учител в координация с всички родители, които помагаме на класа си. Та мисълта ми е ние родителите трябва най вече да ги научим. Ти можеш. Ако трябва махни я ресурсната.

Ето получаваме съвети и от nnnnna  и от Оля. Благодаря им.

# 117
Абсолютно съм съгласна с Нина и Дори.по важно е детето да се научи да пише дори и да е печатно.

# 118
Привет мили момичета. Точно това се опитах вчера и аз да и обясна, че пише печатно само тези букви при които се затруднява / иначе ги познава и ръкописни и печатни изписани/  ,Опитах се да и обясна че голямата ми дъщеря пише напълно печатно без проблеми. но  знаете ли какво ми отговори ..- Ти  си направила от него едно нищо как може да го учиш да пиша и печатно и ръкописно. Едва ли не детето ми е пълен идиот. При което аз не издържах и го накарах да напише няколко думички ,както той може. И се получи ,само че аз не викам по него както тя. Заболя ме много от нейните думи ,затова и побързах да споделя и с вас , а може би ми дойде и твърде много със случката от предния ден/ когато децата бяхя решили да се пошегуват с него и казали на госпожата че се е наакал и тя разбира се без да го попита дали е вярно , му казала да си върви у дома./ Така че много се радвам че ви открих ,обичам ви много . Kissing Heart Kissing Heart Kissing Heart

# 119
Моята дъщеря в първи клас не можеше да пише главно д  .Научи го чак към края на учебната година,но господина нищо не ми е казвал за това,че го пишеше печатно.Правеше се че не забелязва. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт