РЕСУРСНИЯ УЧИТЕЛ

• 77 556
  • 471
  •   1
Отговори
# 135
От много от написаното в тази тема, както и в "петокласници" на Нашите деца ме навява на мисълта дали децата в България биват изследвани за дислексия?  Има видове, които не се отнасят само до буквите и четенето, но и до правенето в мозъка свръзка между отделните елементи на текст и неговото възпроизвеждане. Има и вид дислексия / май, с друго име/, което се отнася за математиката. Децата не могат да правят връзка между числата и затова не могат лесно да се справят със задачи.
 bowuu bowuuособенния вид дизлексия, който се отнася до математическите способности на децата се нарича дизкалкулия
Има и дисграфия-проблеми с писането. Wink

# 136
Малко глупаво се чувствам но моляви  обяснете ми какво представлява дислекцията защото почвам да се шашкам

newsm78 NaughtyДизлексията е проблем при, който страда четивната способност на детето. За целта е нужна усилена работа с логопед, много ,много тренировки и нещата се получават

# 137
  • София и там където не се пуши
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=99 … 8&format=html за дискалкулията

# 138
заради върнатия архив рекох пак да се запиша в темите, които следя. Нонче, как са нещата, предколедни промяни има ли?

# 139
Здравейте, извинявам се за късното включване нопреди малко се върнах от работа и веднага както може би се досещате седнах пред компютъра. Нещата при нас сега вървят добре. Оставих го сам да се справя , за момента нямаме проблеми с ресурсната . но докога не се знае. Пък и аз реших да не се занимавам повече с нея само съм му казала ако много почне да му крещи да ми каже.

# 140
От много от написаното в тази тема, както и в "петокласници" на Нашите деца ме навява на мисълта дали децата в България биват изследвани за дислексия?  Има видове, които не се отнасят само до буквите и четенето, но и до правенето в мозъка свръзка между отделните елементи на текст и неговото възпроизвеждане. Има и вид дислексия / май, с друго име/, което се отнася за математиката. Децата не могат да правят връзка между числата и затова не могат лесно да се справят със задачи.
 bowuu bowuuособенния вид дизлексия, който се отнася до математическите способности на децата се нарича дизкалкулия

Извинете, че така се намесвам в темичката, но в момента тече пилотно изследване за ранно локализиране на т.нар. проблеми в научаването (Learning Difficulties / Disabilities) сред ученици в начален курс. Очакват се резултати в края на февруари, ако искате ще ви известя, когато докладът стане готов.

# 141
Искаме,да. Grinning

# 142
Да искаме, определено. Също така като мое мнение, че родителите трябва също да минат на някакво обучение как да се оправят с децата си. Защото мое мнение е като не ги ангажират достатъчно, като не им помогнат, защото видиш ли те се били оправяли навремето, като не преценят достатъчно добре дали имат училищна готовност децата се шашкат и правят други глупости. Също така има деца много надарени и знаещи, да ама знаещи в първи клас и дори и по-нагоре и те свикват да не учат и после нищо не излиза от тях. Дисциплината също е много важна. Родителите искат да не са децата в кварталното училище, ама не тръгват по-рано и децата да не закъсняват. Защото както започнат сега със закъсненията, така ще продължат цял живот. Какво им пука на някои родители, че щели да им спрат детските.

Агресията е също част от това

Родител - Като те бият бий и ти
Да ама детето как да прецени някой път дали не са го ударили без да искат или бутнали и почва боя.

# 143
Аз също съм за,  всяка една информация ще ми бъде от голяма полза, Има неща наистина които иаз самата незнам по какъв по лесен начин да му ги обясна и много пъти съм се  обръщала към учителите  за помощ.
Права е Дороти  много важна роля имат и родителите във възпитанието и  обучението на децата,но изпуснат ли ги в началото после вече е много късно.   

# 144
И нещо друго пропуснах да споделя с вас преди време ви бях писала за спора който имахме с ресурсната учителка относно писането на ръкописни и печатни букви. Тогава и казах че той не може да пише много от буквите ръкописно а тя пък твърдеше че може,И какво беше учудването ми когато  опитвайки се да го накарам да ги пише както тя иска се оказа че  наистина вече може да ги пише и то много по добре отколко печатно. Така че се оказа че не съм била права за което много се радвам че е така, но и родителите много често бъркаме в някои моменти.

# 145
и аз искам да се включа относно побоищата.Вярно е по-горе казаното, че родителите съветват бият ли те-бий, но никога не се знае в един бой кой как ще удари и кой е по-силен, сума си бели могат да станат про една такава ситуация.Да не си мислят такива родители, че децата им са непобедими и ,че те няма да са пострадалите.
Правилния подход според мен е -не се бий, опитай се да победиш с думи и с дела.Помогни и на побойника да се промени, не му отвръщай с лошо, дано докоснеш нещо в сърцето му , което да го накара да се промени.

А за Нонче и  ръкописните букви на мал;кия, направо не знаеш колко ми стопли сърцето като прочетох, че дори ги пше по-хубаво-значи  и ние като децата не бива да преценяваме прибързано , и да съдим с лоши думи и озлобление може би и учителите понякога са прави, но на нас ни се иска реакцията да е както на нас ни харесва.пожелавам весели празници, ако не се включа скоро, защото започвам подготовките.

# 146
http://www.legasthenie.com/pdf/bulgarisch.pdf

не знам не ми се проверява дали съм я пускала тази статия за дислексията.

# 147
Здравейте и от мен. Вече съм на линия. Липсвахте ми много през тези дни, когато не ми оставаше време и за нета дори.
Много се радвам, за вас Нонче. Щастлива съм, че малкия вече пише ръкописно и то добре, че нямаш привикания с  #2gunfireресурсната #Cussing out.

Аз оставям малката сама да си избере момента кога да обърне внимание на предмет, който съм й оставила, за да видя какво ще прави с него, реакцията й. Защото когато я карам аз на момента не винаги се получава или въобще не иска. За това го оставям в стаята и когато сама дойде при мен и ми го показва /като една топка от вътре с по-малка и външната топка всъщност са елементи захванати с различни форми на отвор за вграждане на елементи/, даже подрънкваше и казваше "токата" и ме молеше с поглед да й я дам.

Нова Година - Нов късмет - повече късмет с ресурсните учители и да няма привикания, а напротив да са много сърцати и добронамерени ресурсни учители.

# 148
Обещавам да ви изпратя резултатите, когато излязат. Весели празници и много усмивки Simple Smile

# 149
Относно дислексията,всичко е мижи да те лажем.Истината е,че никой не иска да се занимава с трудни деца.Дъщеря ми е на 16 г.и е сепилепсия,докато разберем,че има дислексия и дисграфия мина сумати време.По начало приемат,че хора с епилепсия са умствено изостанали но не е така.В първи клас познаваше всички букви и числа,но неможахме да я научим да чете и смята,най много да прочете някоя дву или три буквенна сричка. Но текстовете от буквара ги знае и до днес на изуст,когато госпожата я караше да чете тя всъщност ги е разказвала.От тогава до сега нямаме особен напредък ,понеже не сме намерили логопед който да се занимава с нея вкъщи,.. имайки предвид заболяването и.

Общи условия

Активация на акаунт