РЕСУРСНИЯ УЧИТЕЛ

• 77 565
  • 471
  •   1
Отговори
# 300
  • София и там където не се пуши
В помощно ли училище - пак питам. Какъв специалист си щом работиш с такива деца. Какви деца приемат в помощните училища. За съжаление учителите споделят с мен, че от ден на ден децата с ниска концентрация се увеличават в "нормалните" училища. Това което се замисля е сутрин всички да са заедно, а след обяд да им се обръща внимание, който има нужда от психолог, който има нужда от логопед и т.н. Също така се счита, че такива деца със ниско самочувствие, които не могат да се справят дори отличници посягат към наркотици, психиката им не издържа. ( а това са вече много болни деца). Ако нещата се обхванат отвсякъде, а най-важното и лекарите си свършат работа да се стараем да отгледаме едно здраво прихически поколение. С тези нервни родители, които като цяло смятат, че щом те навремето са се справили и тяхните деца ще са така. (аз пък имам около мен такива случаи).

А родител който казва - щом те бият бий - и детето не може да прецени дали дете минало покрай него и леко го докоснало го бие или не и тогава другото остава без око например.

Друго което е - адекватна психична помощ на децата става с много пари в днешно време. 

# 301
  • Sofia
Децата с ниска концентрация не са за помощни училища.

ПС: Аз преподавам по цветарство.Не съм сигурна дали още ще съм там, защото си намерих по добра работа, не агитирам а изказвам мнение.

Последна редакция: нд, 29 юли 2007, 23:27 от ivben

# 302

Аз мисля че помощното училище е най добрият вариант за деца с умствена изостаналост.Ресурсният учител не е вълшебник.Програмата в масовите училища е много натоварена-тези деца само се тормозят там от своите неуспехи.Това не е интеграция, а игнорация към горките дечица.

Тук в тази тема, родителите си помагаме с мнения. Например хиперактивни, с ниска концентрация да и ползуват ресурсни някои и децата се справят. Определени са, че не са за помощни. Аз навремето имах съученичка, която беше с епилепсия и си беше с нас.

А ресурсни ползуват и за малцинствата.

# 303
Когато почнахме да ходим на логопед (това беше преди много години) логопедката ни каза че Петя е междинно дете ,но в БГ няма училища за такива деца и те учат или в помощни училища при деца с умствена изостаналост или в редовни училища,където им е много трудно да се справят с учебния материал.Затия деца трябва да се полагат специални грижи за да могат когато порастнат  да се интегрират в общество баз проблем.

Надявам се да ме разберете правилно.Много е трудно.Ще ни трябват доста години още да можем да осигурим качествено образование за нашите специални деца. Praynig

# 304
Покрай стачката забравихме тази тема тази учебна година, ще разказва ли някой, ако няма стачкуващи. Аз тази година го записах при училищния психолог, много симпатична жена и май  Praynig и той я хареса. Ама стачка, ще видим.

# 305
  • София
Ние,както споделих и в другата тема,ще имаме нова ресурсна.Обаче за съжаление все още не е дошла.Говорих с инспекторката по интегрирано обучение в РИО-каза ми,че от октомври.Но ето,мина почти половината месец и още я няма.Иначе хубавото е,че тази година тя ще бъде всекидневно в градината,защото има събрана група от 6 деца.Само остава да се появи.

# 306
  • София
Моето дете е  и с дефицит на внимание и хиперактивност. Изкара четвърти клас горе долу. (Да не влизам в подробности за всички несгоди). Досега имаше една класна и се погаждаха. Сега обаче е различно. В V клас са няколко учителки. Пуснахме молба в училището за индивидуална форма на обучение, но от районната община отказаха да отпуснат средства за това, т.е. да отпуснат часове. Детето е с IQ 103, което е средна оценка на интелект, но на моменти е агресивно и ме е страх да не стане някоя беля. Учителите не го искат в час, защото руши дисциплината, защото от 15-20 минути не може да изкара повече. От инспекторатът пък казват, че не могат да отказват да го приемат в час. По закон било така. Хубаво казано, но за два дни учене преди стачката за 5 часа всяка учителка го е водила при директора. Какво да направим.? В правилата на Ресурсния учител влиза задължението да влиза с него в час. За цялата минала година нито веднъж РУ не е влязъл в такъв час. Направо се чудя какво работи. Но хайде да не подклаждам огъня, че току що мина стачката. И се питам. Какво ни остава. Да го водим на училище, защото образование му се полага със всички страхове да не стане нещо лошо или... какво.

# 307
А имате ли телк.
Ако имате можете да кандидатствате за соц, асистент.

Пуснах ти нещо на лични! Peace

Последна редакция: чт, 08 ное 2007, 16:32 от HJKL-vanche

# 308
  • София
Не няма ТЕЛК. Пък и не съм наясно с това. Това не е ли за инвалидност? Детето има само диагноза от Медицинска Академия, за която го водим всяка година преди началото на учебната година.

# 309
  • София
Благодаря за информацията. Ще се възползвам.

# 310
Здравейте мили мами,
аз съм ресурсен учител и съм крайно учедена от вашето отношение към ресурсните учители.Може и да има такива който ходят от ден за ден,но как да помагаме като имаме 12 ученика-т.е падат се по 2 часа седмицно на дете,което според мен е крайно недостатъчно.Системата също е тромава и в повечето случай непригодна за децата с проблеми.
поне при нас в Кубрат помощ от родители не получавам,а тя е много важна според мен.Има на деца на който повечето часове биха им помогнали,но нямам физическата възможност,а и когато никой родител дори и като те срещне случай даже и не попита как върви в училище малко се обезкуражавам.

# 311
В класа на дъщеря ми, има дете с ресурсен учител и трябва да знаете, че на класната не и е лесно. Нямам нищо против децата с проблеми.  Даже ми е мъчно, че в България не получават нужното внимание, но бога ми аз съм свидетел как това дете всеки ден подлежи на подигравки от страна на съучиниците си и в такъв момент, човек се замисля, дали това детенце няма да се чуства по добре в специализирано заведение. Мен ме боли сърцето.  Зная, че никой не е застрахован и всеки иска най- доброто за детето си. Кое обаче е добре? Незнам. Не мога да се съглася, че едно такова дете, се чувства добре сред дъжд от присмех.

# 312
  • Бу-у-урга-а-ас
Milena7466,
може би ако посетиш едно помощно или специално училище ще придобиеш по-голяма представа, кое е по-добре и защо родителите искат децата им да са в масово училище.  Peace

# 313
За подигравките са си виновни, както учителите така и родителите на децата. При мен няма подигравки, децата много го обичат, но родителите са им невероятно интелигентни - много им благодаря. Това ми е второ училище, в първото беше ад и детето само като мине покрай тази сграда изпитва ужас.

# 314
Не няма ТЕЛК. Пък и не съм наясно с това. Това не е ли за инвалидност? Детето има само диагноза от Медицинска Академия, за която го водим всяка година преди началото на учебната година.

Здравейте момичета, чета ви от време на време и искам да вметна, че
оценяването на децата се прави от РЕЛК (Районна експертна лекарска комисия), която оценява % загубена способност за социална адаптация на деца,
а не от ТЕЛК (териториална експертна лекарска комисия, която оценява % загубена работоспособност на пълнолетни граждани). Такава е нормативната регламентация. Поздрави, Малвина74

Общи условия

Активация на акаунт