РЕСУРСНИЯ УЧИТЕЛ

• 77 560
  • 471
  •   1
Отговори
# 330
Раче, ама учителите не искат друг учител в клас - чувствуват се като следени.
Това просто не е вярно.Аз съм учител в ДГ и направих всичко възможно - убедих родителите да подадат документи,да направят всичко необходимо за отпускане на ресурсен учител .И какво стана после - този ресурсен учител съм го виждала от м.9 само 3 пъти и толкова да е бил и при колежката.Нямаме нищо напротив да влиза в групата по всяко време,ама май той не иска ,защото не ми беше необходимо повече от 10 минути за да установя ,че хабер си няма от педагогика и още по - малко от отношение и обучение на дечица със СОП.Поднесе ми документи с невярна информация и констатации за дето.Проформа попълнен формуляр и от всичко стана ясно,че и като психолог го няма никъде.Децата в групата са 2 , а той не е успял за едното да направи поне един верен извод.Документите му трябват за заплатата и до тук май се ограничават интересите към интеграцията на тези деца.Не виждам смисъл ,когато идваш 2 пъти в седмицата по 30 минути, какво точно правиш за тези деца и за интеграцията им.Пък и толкова не идва.
               Далеч съм от мисълта ,че всички ресурсни учители са с качествата на този ,който идва при нашите деца , но да се оправдаваш ,че титуляра учител в групата те следи .....или вие като родители да мислите,че не си вършат работата защото учителя ги следи си е направо наивно мислене,да не кажа по-силна дума.След като един учител има в групата/класа си такова дете той търси и иска помощта и на специалисти,но за съжаление се оказа,че много от ресурсните НЕ СА такива.Имат просто само една завършена педагогика и нищо повече.На обикновения учител квалификациите са повече ,за опита и знанията да не говорим./поне в нашия случай/. Peace

# 331
  • София и там където не се пуши
Didia миналата учебна година 2006-2008 г, тогава говорих с учителките от първи клас просто на приятелски разговор и 4-те казаха, че няма да има е притно ресурсен с дете със СОП да влиза в клас.

Аз мисля, че особено за детска градина разбира се ресурсния учител трябва да е при децата и за детска градина съм сигурна, че никоя учителка няма да има нищо против да е при тях, но в училище децата щели да се обръщат назад и да се разсейват.

# 332
Didia миналата учебна година 2006-2008 г, тогава говорих с учителките от първи клас просто на приятелски разговор и 4-те казаха, че няма да има е притно ресурсен с дете със СОП да влиза в клас.

Аз мисля, че особено за детска градина разбира се ресурсния учител трябва да е при децата и за детска градина съм сигурна, че никоя учителка няма да има нищо против да е при тях, но в училище децата щели да се обръщат назад и да се разсейват.
Миличка,децата от ДГ МНОГО по-лесно се разсейват когато има чужд човек и не само се обръщат ,но и активно контактуват с този човек.Става един малък хаус.Ей,така си го възприемат тоз човек като гост и си дивеят и показват всичките магарии и въпреки това АЗ го искам този ресурсен .Само ,че до сега той /учителя/ не е показал ,че умее да раоти с такива деца  Mr. Green А аз и сега седя пред компа и чета това което ми трябва за утре. Peace

# 333
  • в полите на Балкана
Раче, ама учителите не искат друг учител в клас - чувствуват се като следени.
Това просто не е вярно.Аз съм учител в ДГ и направих всичко възможно - убедих родителите да подадат документи,да направят всичко необходимо за отпускане на ресурсен учител .И какво стана после - този ресурсен учител съм го виждала от м.9 само 3 пъти и толкова да е бил и при колежката.Нямаме нищо напротив да влиза в групата по всяко време,ама май той не иска ,защото не ми беше необходимо повече от 10 минути за да установя ,че хабер си няма от педагогика и още по - малко от отношение и обучение на дечица със СОП.Peace

Сякаш говори класната на моя син в началния курс. Тя искаше такъв учител в клас само че той не пожела да влезе. Ресурсната си нямаше халхабер от това как да работи с такива деца пък и по - лесно и беше да работи като сервитьорка през ноща и през деня да дреме в у-ще и да крещи на децата. Сега детето ми е при друг учител които не е ресурсен,но заема тази длъжност и съм много по доволна. Има още много какво да се желае но всичко се постига с малко труд и много желание. Лошото е, че не може да разбере състоянието му на почти постоянна умора и го товари за да навакса. Това обаче са бели кахъри в сравнение с другото което преживяхме с предишната учителка.Беше се стигнало до там, че да му каже, че щом е инвалид да си стой в къщи тя не е длъжна да го мъкне. Детето ми е с физическо увреждане и е на количка. Тогава бях зелена ,но сега ако се случи ще си намери мястото в армията на вечно безработните.

# 334
А ето какво разбрах за ресурсния учител.
На седмица по 4 часа.Ресурсните са помощни педагози ,които да научат учителите как да работят с дете със СОП. Това е 2та часа ,а другите 2 да са с ученика.Но много от редовните учители не желаели да полагат допълнителни старания относно децата със СОП.

# 335
  • в полите на Балкана
Има и учители,които работят много добре с децата с проблем,но това зависи от  това до колко са отворени да приемат различните наши деца  като нормална част от обществото.

# 336
Тази година учителите на дъщеря ми са превъзходни не само като учители но и като хора и нямам думи да изкажа своята благодарност към тях.Те успяха да разберат проблема й и да и дадът стимул.

# 337
А ето какво разбрах за ресурсния учител.
На седмица по 4 часа.Ресурсните са помощни педагози ,които да научат учителите как да работят с дете със СОП. Това е 2та часа ,а другите 2 да са с ученика.Но много от редовните учители не желаели да полагат допълнителни старания относно децата със СОП.
Боже,боже добре,че не съм я чакала защото детето вече е при мен 3-та година.Нямаше да може дори да се облича.Не виждам точно какво може да ме научи защото тя не знае един въпрос да зададе поне по 2 начина.Нито как да предизвика и задържи интереса на детето.Пак повтарям,че не твърдя ,че всички са такива.С психолога и логопеда нямаме различия и екипа е чудесен,ноооо с ресурсния - цък не се получава.Всичко е проформа според мен.
               Най-лесно е да ксажеш ,че основния учител не си е свършил работата и че не желае.Хайде,да видя как точно ресурсния ,който идва при нас за 30 мин два пъти в седмицата ще помогне .Пълна мистерия.Да ми даде насоки,че тя половин година не може да запомни в кое помещение да намери детето ,а като стаж и опит е на светлинни години след мен.Може да се роптае срещу "старите" учители ,но ние сме научени да си вършим САМИ работата и да си търсим сами информацията.Не съм чакала ресурсен да дойде  Sick Как логопеда и психолога намират време да дойдат и не се притесняват от основните учители и даже сме приятели,а ресурсните като богоизбрани - на крива ракета и космоса и пречи.Извинявам се за цинизма ,ама ми писна от такива "заинтересовани" дето гледат друг да е виновен за несвършената работа от тях.Първата ресурсна издържа само 15 минути на съвещанието и когато и се поиска нейната част от индивидуалната програма за дтето се изпари ,сети се ,че имала спешна работа с дете. Mr. GreenА втората преписа и двете програми си приличат като две капки вода , а децата са различни и като поведение и като личности.Хайде,да спирам,че почвам да се връзвам още повече.Ама нали и аз съм от вашия отбор не мога да се сдържа.  bouquet

Последна редакция: вт, 05 фев 2008, 20:38 от Didia

# 338
  • Кубрат/ Пишурка
Прегледах темата. Малееей! Аз мислех догодина да ставам ресурсен!Май ще се откажа! Макар че  вече 25та година работя в Помощно.Само дето нещата отиват към закриването им,в полза на ресурсно обучение. Системата ,явно ,не е дообмислена! Според мен ресурсни трябва да стават само специалисти със специалност дефектология /извинете ме за тавтологията/ и поне 5 години стаж по нея.А не завършили социална педагогика или психология - там не се учи методика за работа с деца със специални нужди!

# 339
  • Бу-у-урга-а-ас
baba qnka, в професиоаналната характеристика не е посочено, че социални педагози могат да работят този вид дейност. На тях им се заплаща в случая като на неспециалисти. По мои наблюдения малцина са психолозите, които търсят реализация като ресурсни учители.

# 340
  • Кубрат/ Пишурка
Ами в нашия край масово са такива! Дори в селото,в което живея започна работа младо момиче,завършило социална педагогика,а сега кара магистратура - психология. И де на очни, де на изпити...май доста рядко се вижда из село. И миналата година психолог им беше ресурсен! Опитваше се момчето,работеше с децата,ама едва дочака годината да свърши!

# 341
               Бабче Янче, и тук се намерихме  Laughing.Като искаш да ставаш ресурсен - не се отказвай.Аз принципно не отричам ролята на ресурсния,а коментирам факта,че се уреждат хора дето хич ги няма.Първо заплатата е по-голяма и за това е по-добре там отколкото основен учител.Второ - от дъжд на вятър при детето - я транспорта закъснял, я задлъстване,я болна.Или се захващаш яко с работа или хич не се захващай.Само ,че младите не искат да са учители с тези условия,в които работим ние.И намират "вратичкат" при ресурсните  Mr. Green според тях хем лесно ,хем не се доказва какво си свършил.Дал бил указания на основния учител .....врели некипели ....тези ,които идват при нас не могат да се ориентират в това,което се изучава камо ли указание да ми дават.Изобщо не са в час.
               Думата ми беше ,че на КНИГА всичко е ОК , но на практика отношенията и интеграцията все още са в сферата на фантазията.За съжаление. Cry

# 342
  • Кубрат/ Пишурка

Диде,напълно си права! Принцип в целия ми живот е била максимата : Ако се хванеш да вършиш работа - върши я както трябва, в противен случай не се захващай! Смущава ме факта, че децата са от начален курс,а аз винаги съм работила с големи. Не знам ще имам ли нужното търпение. А ако ме пратят в детска градина -съвсем ще сдам багажа! Така че бъди по-снизходителна !
Иначе ще ми е сто пъти по-добре.На село училището е на 20 м от дома ни - чувам звънците!Няма да пътувам! Няма да се налага да безпокоя майка си като оставам - не че тя се безпокои! Няма да се ядосвам с прости директори! Няма да предавам на толкова много ученици и ще ми бъде по-спокойно! А в у-щето на село съм почнала като млад учител и ще бъде за мен като завръщане у дома! Още повече,че почти всички сегашни родители там са ми бивши ученици!
И все пак нещо ме притеснява.Но.......има още време.До наесен я камилата,я камиларя....

# 343
                   Янче,щом ти е близо  и имаш възможност не се отказвай.В ДГ не е трудно особено ,ако учителя си е на място.Има си програма ,в която е указано точно какво трябва да научи конкретното дете.Работата е индивидуална за интегриране на детето и за достигане на необходимото ниво за възрастта.Можеш  да влизаш и по време на занимание .Тогава просто помагаш на детето да се справи с конкретната задача.Не,че не го правя и аз,но трябва да задържа детето след занимание,когато другите играят и нали се сещаш,че тогава губи от контакта в игрите.Ресурсната идва при мен в 11.30 ч и това е времето когато децата прибират играчките,мият се и подреждат за обяд.Познай от раз,колко заинтересувано е детето и колко я слуша в момент когато около него се шуми и се трака посуда. Mr. GreenЩе ти демонстрирам с пример какво се получава : Въпрос - какъв е този цвят?Отговор - ?!?!?!?!следва втори въпрос - какъв е този цвят?Отговор - погледа се рее из тавана  и ?!?!?!?! Трети път същия въпрос и следва - нали е жълт?Отговор - да.Въпрос - какъв е цвета и .......всичко се повтаря докато аз не издържам и не се намесвам за да обясня как трябва да се попита,да се провери дали изобщо вижда цвета /може и да е далтонист/ и т.н.След това когато тя влиза излизам защото се дразня от конкретния човек.С логопеда и психолога - нямам проблем,разбираме се с поглед,но пък и те си разбират от работата или поне си я вършат както трябва.
                   Така,че не  се отказвай изобщо не е трудно.Аз съм и детски,и начален и преподавател по БЕ.Така ,че не ми е било трудно в нито една от възрастите,но така съм решила и останах при бебоците.Те поне те обичат и ти се радват най-искрено,както и аз си ги обичам като мои бебчета-внучета вече. Mr. Green

# 344
Не искам да ви обезкуражавам момичета, но това с ресурсния учител си е пълна измислица.В нашето училище имаме такъв от 2 месеца.Отчита някаква дейност.Като се има на предвид,че е всъщност начална учителка ,ама без АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ педагогически стаж.Е, събира си ги децата по списък-да минава часа.

Общи условия

Активация на акаунт