Банкова сметка на ученик – препоръки

 • 14 961
 • 51
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 433
Здравейте, търсих такава тема и понеже не открих, пускам тази/дано не дублирам/
Детето ми е на 14г и половина и от гимназията в която учи ни задължиха да извадим банкови сметки на децата, за да могат да си получат стипендиите.
Няма опция да е на ръка, така че събирам препоръки за банки
кои са с най-изгодни условия-имам предвид без такси подръжка, минимални суми и всичките такива скрити вземания
и без това тази сметка ще е само за стипендия, а тя се превежда еднократно
Коя банка бихте препоръчали?
Благодаря

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 10:04 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 13 453
ДСК имат сметки за ученици, сина ми ползва ДСК- СТАРТ и ДСК –ТИЙН- те нямат такса откриване и обслужване . Виж в тарифата им.

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 13:29 от Пролетно цвете

# 2
 • Мнения: 1 109
и аз предлагам ДСК

# 3
 • Мнения: 3 173
ДСК и ЦКБ бих препоръчала само на "враговете" си.
Всички банки предлагат сметки за ученици. Тези трите бих препоръчала, ако искате спокойствие
Райфайзен банк
Първа инвестиционна банка
Уникредит

# 4
 • Мнения: 6 166
Аз бих препоръчала ПИБ.

# 5
 • Мнения: 12 469
Аз имам добро впечатление от ЦКБ.
Можете  да откриете спестовна сметка. Такса за откриване е 2 лева, за годишна поддръжка 1 лев.
Щом няма да правите преводи от там, не ви трябват таксите за преводи.
Искате ли да имате дебитна карта?

# 6
 • Мнения: 46 342
В тези банки към сметката на родителя ли се прави такава за ученика или си е самостоятелно?

Аз също не харесвам и не работя с ДСК, но преди 2 г. само там предлагаха вариант, самостоятелна сметка на непълнолетен, а не допълнителна, към сметка на родител. Ходих в двете банки, които ползваме с мъжа ми (Райфайзен и ОББ), самите служители от другите банки ни насочиха към ДСК.

# 7
 • Мнения: 303
В ДСК съм запозната, че откриват сметки на ученици. Изисква се акт за раждане и две лични карти /родител и дете/. Минималната сума за внасяне първоначално е 10 лева. Няма месечни такси. Децата до 18 години са ограничени да теглят с картата до 100 лева на ден само. Няма друг вариант. Също така имат право и на интернет банкиране, напълно възможно е родителят да наблюдава през него какво се случва със сметката на детето му.
Колкото и да ви стресита това, че детето ви пораства-  дайте му възможност да стане самостоятелно. Много мои познати използват тези сметки, ако децата им учат в съседни градове и са на общежития, за да им изпращат джобни. Учудващо децата се справят доста добре.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 433
Аз имам добро впечатление от ЦКБ.
Можете  да откриете спестовна сметка. Такса за откриване е 2 лева, за годишна поддръжка 1 лев.
Щом няма да правите преводи от там, не ви трябват таксите за преводи.
Искате ли да имате дебитна карта?
не искаме да има дебитна карта
поне засега

# 9
 • Ямбол
 • Мнения: 28 236
Извинявай, че няма да препоръчам банка, но искам да ви кажа, че в този случай не могат да ви задължат да откривате сметка. Има как да се плащат на ръка. Но вие си решавате вече дали ще им вярвате.
При нас пък банката беше задължителна, но за няколко деца се наложи да се застъпя като класен, че не могат да задължават с банка и превеждаха на ръка. Сега вече може в която и да е банка.
Мисля, че ако попитате в банките, повечето имат такива карти, които да са за ученици и да са без такси.

# 10
 • СИ
 • Мнения: 4 406

"... от гимназията в която учи ни задължиха да извадим банкови сметки на децата, за да могат да си получат стипендиите.
Няма опция да е на ръка..."!Доста от гимназиите злоупотребяват с това. Не могат да ви принуждават и задължават. Естествено, че могат да им ги изплащат в брой. Правят се на ударени и използват повода да притискат родителите.
На една родителска среща се беше появила някаква важна лелка. Не я разбрах много каква беше... Зам.директорка ли или някаква друга. Та се пени да ни обяснява как било задължително и как било наредено от незнам къде си, какви указания имали и прочие. Та ми стана смешно и поисках да ми прати на мейла заповедта на тоя който е разпоредил, както и указанията. От кого са, на какво основание, министерска заповед и прочие. Лелката се вкисна доста. Нищо не получих на мейла, но се оказа, че по изключение тази година, който искал можело и по ведомост. Тоест в касата срещу ордер, ученикът да си ги получи. Така със задължителните банкови сметки...      Wink

# 11
 • София
 • Мнения: 2 041
На Булбанк направихме миналата седмица.За тийнейджъри си води.

# 12
 • София
 • Мнения: 12 318
В училището са длъжни да изплащат стипендиите по удобен за ученика и семейството му начин. В брой, по ученическа сметка или по сметка на родител.
Иначе всички ученически сметки са без такса и ако детето е над 16 г. трябва да присъства на откриването на сметката и да получи лично картата си. Подписват се и родителят, и детето. Може да се отвори само сметка без карта, но тогава парите не могат да бъдат теглени до навършване на 18 г. от детето. След 18 започват да се дължат такси. Дебитната карта може да е с лимит на теглене и със забрана за разплащания онлайн.Т.е. да е само за теглене до определена сума. Навремето сме правили на големите ни дъщери сметки в ПИБ, по които получаваха стипендии, заплата през летните месеци и ние захранвахме с известни суми за джобни. Голямо удобство е, защото така не са носили големи суми в тях и спокойно разполагаха с известна сума. След навършване на пълнолетие промениха вида на сметките си.
Малката ми дъщеря получава стипендия и доскоро си я вземаше на ръка. Даваха им я накуп за целия срок в канцеларията. За наше удобство през пандемията подадохме декларация да превеждат парите по моята сметка и аз ги тегля и й ги давам.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 2 499
Иначе и аз предлагам ДСК.
1. Ако детето е малолетно, сметката е към тази на родителя. Предимството е, че виждах веднага всичко през банкирането, а зареждането на картата ставаше като трансфер между мои сметки /веднага и безплатно/.
2. Като стана на 14 сметката вече си стана на детето. Пак всичко в банката се върши с родител, но сметката и банкирането са на неговия профил. Така трябва да искам да ми отвори банкирането, за да проверя нещо.
Синът ми в процеса на свикването имаше няколко издънки с дребни суми при интернет разплащания през картата. 
Няколко пъти ми звъняха от банката за съмнителни операции с картата и то на практика веднага, от което съм впечатлена. Вече не прави такива неща, но нямаше как да се научи, ако не ползваше карта от 12 годишен. В света, в който живеем, трудно може да се живее без карти/банкиране. За мен колкото по-рано добият финансова култура, талкова по-добре.

# 14
 • Мнения: 2 452
Аз бих препоръчала ПИБ.

Ние също открихме сметка на тийнейджъра там, та и аз като Елфичка препоръчвам ПИБанка.

Общи условия

Активация на акаунт