Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Стиснати ли сте?

 • 11 383
 • 188
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 1 344
Стиснатост не означава да пазаруваш на промоция, за мен промоции трябва да има, защото в някои случаи промоционалните цени си отговарят на качеството/количеството, което получаваш. Не бих казал, че съм стиснат, а рационален и имам добра финансова култура. Купувам, това което ми трябва и ще ползвам. Мразя малките досадни неща, които не ми влизат в употреба и събират праха Grinning

# 31
 • Мнения: 3 942
Опитвам се да харча със сметка, ама май не ми се получава. Единствено спестявам от парно, че ако затопля цялото жилище както ми се иска ще ми излезе доста солено. Иначе все си намирам по някоя промоция, която ме изкушава и май доста излишни неща купувам. Старая се да не пестя от качеството на храната без да се изхвърлям да купувам някакви много скъпи деликатеси. Обичам, когато купувам нещо по-скъпо да събера информация и да купя възможно най-качественото за парите си. Когато купувам подарък обикновено също надвишавам бюджета. Абе, май никак не съм стисната.

# 32
 • Мнения: 3 179
Харча много, но мисля че имам добра финансова култура.
Празна пералня не пускам, това ми е в категория не еко.
Пазарувам на промоции и намаления, старая се да не хвърлям много храна.
Топлим навсякъде вкъщи, къпем се редовно, пускаме и водата на казанчето след ползване.
Не обичам да ползвам и се старая да купувам само в много краен случай найлонови торбички, за някой отстрани влизането ми в магазина с моя торба, може да се счете за стиснатост.
По отношение на подаръците си имам лимит. Определила съм си сума за деца и такава за приятелки, гледам да влизам в нея. За семейните подаръци нямам лимит, обичам да подарявам хубави неща.
Не се скъпя за парфюми, но гримовете ми са дрогерийни, по-същият начин съм с дрехите, не държа на марката, но винаги съм с хубави и по-скъпи обувки.

# 33
 • Мнения: 1 372
Ако се придържаме към предаването, май всички сме големи прахосници.Grinning
Иначе по темата. Преди бях със широки пръсти. Последните години съм започнала, когато си харесам нещо - дрехи, неща за домакинството, техника- си давам съответното на цената време да помисля. Ако е нещо от порядъка на 20-50 лв. мисленето е поне седмица, и с увеличаване на цената, се увеличава времето. Мислих 6 месеца, преди да се убедя, че действително искам телефона, от който пиша в момента.
За пестене, най-вече спестявам от храна. Гледам да е винаги домашна, не се хвърлям на най-скъпите неща. Месо, дълготрайни продукти, почистващи и козметични препарати се взимат винаги на промоция. Вечерята се съобразява спрямо какво има в шкафовете и фризера.
От вода не мога да пестя. Всекидневен душ, почистване на пода всеки ден, пералня през два дни. Гледам да пестя от ток със съответните енергийно ефективни уреди, енергоспестяващи крушки, изключване на това, което не се ползва.

# 34
 • Мнения: 9 477
Със широки пръсти съм, обичам да харча и го умея добре, но гледам да не се изхвърлям много над възможностите си.
Никога не правя компромис с личната хигиена, нормалната храна и хубавото кафе. Пазарувам толкова, колкото може да се изяде. Като свърши, отново. Не обичам да препълвам хладилника и след това да се изхвърля развалена храна, срамно и грешно е.
Ток и отопление използвам разумно, според нуждите. Уредите и крушките са енергоспестяващи, а жилището е с изолация и добра дограма.
Държа на хубавите парфюми и обувки. Може да имам само 1 парфюм и 2 чифта обувки, но качествени и на добри марки. Същото важи и за гумите на личните ми МПС.
Пазарувам от промоции, ако артикулът наистина ми е нужен.
Обичам да правя хубави подаръци на децата ми.

Джънк ям рядко, не пуша и не пия алкохол... та спестявам от тях Simple Smile

# 35
 • Мнения: 2 783
Точно тая вечер гледах по TLC предаването за спестовниците и не е живот т'ва.
Ами не съм стисната. Е, в крайна сметка всеки се простира според чергата си и колкото повече сме имали - толкова повече съм харчила. Сега малко съм се поспряла, но като цяло съм широкопръста. Не понасям стиснати хора и скъперници.
Да допълня, че страст са ми парфюмите. Предпочитам гладна да ходя, но не и с евтин парфюм. Въпрос на приоритети. Grin
Това все едно аз съм го написала. Абсолютно същото мисля от-до.

# 36
 • Мнения: 315
Стиснати ли сте, за какво не бихте харчили изобщо?
Обичам да пестя и понякога съм стиснат, не мисля че има нещо лошо в това, щом не е прекалено Simple Smile

# 37
 • Германия
 • Мнения: 521
Дори и да искам, не мога да съм стисната.😀 Решавам да купя нещо, търся, разпитвам, сравнявам цени. Накрая става така, че винаги се набутвам.

# 38
 • Мнения: 6 377
Изобщо не съм стисната. Обичам да се глезя и да харча. Е, гледам да имаме пари първо за жизнено важните неща и после за глезотии.

# 39
 • София
 • Мнения: 14 442
Обичам и харча, но в последните години доста разумно.
Скъпите покупки са скъпи покупки и си плащам пълна цена с ясното съзнание, че е качествена инвестиция.
Някои стоки никога няма да ги платя пълна цена, някои са ми както дойде.

Обичам да глезя и мен и скъпите си хора, но без бели пари за черни дни никога не бих останала.

# 40
 • София
 • Мнения: 7 159
По-скоро съм широкопръста,но напоследък се замислям преди да купя дадено нещо, особено ако вече имам подобно и все още мога да го ползвам.

# 41
 • Мнения: 5 304
Не съм стисната,някои неща обаче са ми над психологическата граница и търся по-евтин еквивалент.Но винаги имаме и спестени пари,много ни е важно това.

# 42
 • Монреал
 • Мнения: 1 439
Когато бях контрактор имах един много стиснат клиент, собственик на 30-тина жилища (с наематели), който караше дърта бричка и се пазареше с мен за всеки долар. Беше над 80 годишен, но ми помагаше усърдно, защото ми плащаше на час. Един ден ми писна от номерата му и казах да не ми звъни повече.

Наскоро разбрах, че е починал. Дали е бил щастлив? Ако трупането на богатство и имущество е било неговата страст, а наследството, което е осигурил на внуците си - удовлетворение, тогава вероятно е водил пълноценен живот. Екзистенционалните въпроси нямат точен отговор.

Аз бях стиснат докато изплатихме къщата и напреднахме с инвестиционния проект. Сега вече харча колкото изкарвам. Дали фактът, че не се стискам за да купя жилища на трите ми деца ме прави безотговорен?

# 43
 • Мнения: 9 256
Не съм стисната.
Но харча разумно и винаги имаме някакви спестявания.

# 44
 • Мнения: 476
Може би по-средата съм аз. Но като студентка и при определен бюджет винаги гледам да съм по промициите, защото така ми изглежда по-добре. Но ако искам да се поглезя за неща като например да ходя на маникюр щеш не щеш си спестявам пари за 2 месеца за напред за направата, защото един гел маникюр във Варна ми излиза 30лв. Grinning Иначе за други разни неща черния петък винаги ми дава възможност тогава да похарча повече пари. Има го това че 4 години си живях на общежитие , за да мога нещо по така да си позволя.

Общи условия

Активация на акаунт