Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Най-доброто отопление, според нашия дом.

  • 2 768
  • 63
  •   1
Отговори
# 60
  • Велики Преслав
  • Мнения: 2 702
Как да нямам. Вие от къде знаете. Аз го слагам. Отоплението с подово става само, но охлаждане не!
Има една наука физика. Топлия въздух е горе, студения долу. Няма да ме обедите, че охлаждането с термопомпа с подово е комфортно. Пода от термопомпата, може да достигне 8 градуса в тербо режим. Айде, отопление става, но охлаждането без изкуствена конвекция е неравномерно в такива площи, неикономично и некомфортно.
За останалата част с термопомпата сме на едно мнение.

Последна редакция: ср, 15 сеп 2021, 08:02 от Vasil Vasilev 676271

# 61
  • Мнения: 4 685
За охлаждане при  подово допълнително се слагат радиатори. Ние не сложихме такива, защото сме в планински район и не ни се налага да се охлаждаме. Ако пък на някой му е важно да има охлаждане, то може да си сложи и конвекторни радиатори или пък климатици.
Супер сме доволни от термопомпата въздух-вода с подово и два слънчеви панела. Поставено е в сглобяеми къщи на 1 етаж. Супер топло е навсякъде. Има си термостати и си регулираш температурата. Ако желаеш може в някоя от стаите, които не ползваш изобщо да изключиш отоплението. Още не сме използвали системата за един пълен месец на нормални цени на тока. Бяхме на строителен ток, а зимата пък още не бяха пуснати соларите. Сега като започне отоплителният сезон ще видим реалните сметки за електроенергията. Лятото само няколко пъти инцидентно сме включвали помпата, защото водата ни се топли основно от панелите. Зимата като пуснахме термопомпата не смеяч я спирали, защото ни обясниха, че така работи най-ефективно с най-малък разход на електроенергия. Веднъж като загрее водата в систематадо нужната температура после само подгрява от време на време.
Подовото отопление с термопомпа няма нищо общо с такова на ток! И не мисля, че инвестициата в термопомпа е много по-голяма от такава за котел на пелети или на газ. Обаче преди да се изгради такава инсталация и тя да е рентабилна и енергиино ефективна, задължително се прави проект част "Отопление, вентилация, климатизация" от фирма с такъв профил. Не просто да идете в магазина и да кажете къщата е 100 кв. каква термопомпа да купя! Преценяват се много обекнивни и субективни особености на имота и на хората, които живеят в него.

Последна редакция: ср, 15 сеп 2021, 10:41 от fatalina

# 62
  • До морето
  • Мнения: 5 845
По принцип, пода е студен на първия етаж. Приоритет за подово, трябва да ви е той. Второ, не е по-компактно. Трето, само с подово няма да стане работата. Ако обичате високи Т⁰, долу ще ви изгорят краката, горе ще е хладно.

Аз никъде не говоря за охлаждане. Коментирах този пост. Който е пълна глупост, ако трябва да се изразя като Вас. Това са думи на човек, който хабер си няма от отопление с подово и термопомпа, пък не Ви знам какво слагате.

За охлаждането, когато има нужда, имаме климатици. Но не това коментираме в момента.

# 63
  • Велики Преслав
  • Мнения: 2 702
Ама вие, можете ли да четете или не. В другия си пост оправих грешката. Исках да кажа,  че отоплението  отоплението с термопомпа, е много комфортно, но не е приятно охлаждането. Или вие хал хабер нямате от физика. За какво ви е термопомпа като се охлаждаде на климатици. От това по-голяма глупост не бях чел.
Послепис: даже не сте ме разбрал. Написах, че подово е нужно най-много на първия етаж, защото пода там е най-студен.

Общи условия

Активация на акаунт