Седмокласници 2020/2021 - Тема 8

• 32 388
  • 749
  •   1
Отговори
# 285
Аз не смятам за нужно да се учат наизуст тези дълги стихотворения, което не значи, че не трябва да се познават добре! Принципно съм против всяко наизустяване, на каквото и да е и никога не бих харесала учител с подобни изисквания. Това за мен е сигурен белег за не добър учител!

# 286
  • В светлината на слънцето
И аз съм против наизустяването.
Моят продължава онлайн/присъствено по мат (курс и индивидуални уроци) и присъствено по бел (индивидуални уроци). И школата по английски е онлайн. Не е ходил на ПИ, нито е правил у дома. Но от 1 март го подпуквам яко, ще гледам да го запиша и някъде присъствено на ПИ.
Имаме драма, всъщност две драми. Първата - баш сега взе, че се влюби, леко несподелено. Втората - на два поредни теста по мат в училище (присъствено) получи паник атаки. Ама сериозни: с бели петна, главоболие, повръщане, спазми в корема, падане на кръвното - по учебник. Подозирам две двойки след това, но не за тях се притеснявам - все ще ги оправи до края на срока. Проблемът е ако това се случи на самия изпит. Та приемам съвети какво да правим. Хич не е добре тая работа. По бел не е имал такъв проблем, само по мат.

# 287
  • София
Лу, това което пишеш за детето е много неприятно. Предполагам много се е притеснил и затова се е стигнало до там. Единият вариант е да му говорите и да го успокоявате. Другият вариант е преди тест или пък НВО, ако е много притеснен да му дадете шоколад и кола (аз много често изравнявам двете граници и ми се случва същото. Спасяват ме шоколада и колата)
Ако обаче това стане постоянно е най - добре да се консултирате с лекар. Стискам палци всичко да се оправи  🤞

# 288
  • Ланкър, планините Овнерог
Лулу, моята също се панира на пробния по математика, който правиха в у-ще последния ден преди пак да минат онлайн. Не знам как ще е на истинския изпит.

# 289
Аз съм решила да на изпита да му дам едно хапче ( пробиотик) преди изпита и да му кажа че е леко успокоително, за да е спокоен. Моят син често го боли корем от напрежение и стрес, но аз хапчета за корем не давам (от страх заради апандисит) и винаги давам едно хапче пробиотик , с което му казвам че ще му мине и наистина да 10 мин има ефект. Много ги товарим горките , големи очаквания имаме към тях и стреса им расте. Не знам дали действам правилно , но ако го заболи корем на нервна почва плацебото помага , ако е сериозно ще тичаме в спешното ( слава Богу за сега не се е налагало). Въпреки това пък трябва да свикват със стреса , защото ще ги съпътства в живота и трябва да се научат да приемат предизвикателствата спокойно.

# 290
  • Варна
lulumba, може би чрез присъствени ПИ напрежението му да намалее или поне да успява да го контролира . Ние постоянно говорим, че НВО са изключително важен момент и за 1ви път всичко е само в  неговите ръце. Но в никакъв случай това не означава, че ако не се справи според очакванията му , светът ще свърши. Все някъде ще бъде приет и все нещо ще учи . Синът ми също трудно понася това напрежение и за съжаление се стига до задух и пристъпи . В 4ти клас, ден преди да започнат матурите, той направи пристъп . Имаше много силен спазъм , едва се яви. Много се страхувам да не стане така и този път. Хомеопатията много ни помага  в подобни случаи .

# 291
  • София
Стресът и очакванията при тях наистина са много големи. Спомням си след БЕЛ моя син си видя грешките и се разрева като малко дете и няма успокояване. След като мина и математиката 10 - ина дни спа до обяд (учеше втора смяна), а е от ранобудните. След време ми каза, че като се наревал хубаво и после бил много по - добре.
Сега с дъщеря ми положението е още по - зле, защото тя иска да учи в топ 3 гимназиите на София и така се е пренавила, че не ми се мисли до НВО какво може да стане. Почти всеки ден си говорим, че с НВО - то не се свърша света и ако има желание да се развива в някоя област, ще успее, ако има желание, дори и в кварталното училище да учи. Тя, обаче е на друго мнение 🙄

# 292
  • София
Лулу, аз бих се опитала да не давам толкова тежест на резултатите от НВО, поне пред детето (макар че те усещат и колкото и вие вярвате в това, толкова по-добре). Аз наистина смятам, че когато се затваря една врата, се отваря друга. И има живот извън МГ и ЕГ Wink В крайна сметка, има и поправка през есента и четвърто класиране тук-там, и все ще има училище за всички. И не се знае кой къде ще е най-добре.

Скрит текст:
говоря го като майка, която преди години беше убедена, че тази година наборът вероятно ще гони МГ, а днес е в музикално училище и там иска да си стои. Там също би могъл да докара паник атаки, знаеш, но се опитваме да сме абсолютно лежерни пред него поне

# 293
Аз след време с дъщеря ми ще го имам този проблем. Тя е притеснителна, като мен. Сега по-скоро аз трябва да овладея паниката си преди изпита, за да не я предам на синът ми. Той се владее, в това отношение прилича на баща си.

Lulumba, прочети за капките на д-р Бах /оригиналните/.

# 294
  • у дома с любимите си хора
Ziggy, благодаря за информацията.

lulumba,звучи много притеснително това с паник атаките.
 Моята също се притеснява само на математиката. В училище правиха пробен присъствено и доста контролни. Не се справи,а решава много задачи у дома и в школата,,но като чуе контролно блокира тотално. Дори математичката е забелязала,че като я пита или проверява домашните ѝ всичко е наред,но на контролните направо не е тя. Детето също няма обяснение. Твърди,че другите от школата вечно са без домашни или с частични такива,не разбират материала,който им се преподава,а на двата пробни към школата имат максимални резултати. И естествено въпроса - защо аз не се справям като се трудя толкова. Говорихме да спре да се сравнява с другите - всеки е различен. Сигурна съм ,че не се е пренавила ,нито пък е свръх амбициозна. И все още търся причината. Ако я открия,може би ще мога да ѝ помогна.

# 295
  • България, София
С този 7 клас стресът си е много голям. И за нас, и за децата. Ние все пак намираме някакви механизми да се справим. Слава Богу има вино, бейлис и други напитки за всеки вкус Simple Smile
Но при децата ... Наборката напоследък също се оплаква от болки в корема и то в дни, в които я няма обичайната причина. Има болезнен цикъл, но корем напоследък я боли не само тогава. При болки давам бусколизин или спазмалгон. Също и магнезий. Подозирам, че болките са от стреса, но трябва да я заведа на лекар все пак, за да изключим друга причина, не дай Боже! Тя като цяло е доста притеснителна.
В понеделник сутринта пак имаше болки. Дадох й Седатив. Хомеопатия е. Дори и да не е помогнало, то и плацебо ефектът лекува.
А тези сривове могат да изиграят толкова лоша шега. Синът на моя позната миналата година  по математика изкара 36 т. Не от незнание. От притеснение и паника.

От понеделник сме в ново училище.

Последна редакция: пт, 26 фев 2021, 08:57 от velina_v

# 296
  • София
И моят син е същият. Учителката му по БЕЛ в началото на годината ми каза, че е уверена, че знае много и че се притеснява, че той ще се панира. Такъв бил на контролни и класни, дори когато вдигал ръка в час, треперел. Говоря много, но не помага. По математика наистина е много добър, но на ПИ рухна. Вече не знам какво да правя, ще видя и аз капките на Бах

# 297
  • Бургас
Добро утро от мен!
Много притеснителна и тъжна е ситуацията, в която са децата. ДО, голяма част от децата са на допълнителни уроци, ПИ и в един момент срив или апатия.
Ние ще пропуснем следващите пробни в Регалия. Ако има възможност ще я запиша на последните два пробни. Предполгам, че и тяхното училище ще направят пробен, така че ми се вижда напълно достатъчно. В часовете по БЕЛ постоянно правят тестове и преразкази. По математика госпожата им прави школа/напълно безплатно/.
Видях й резултатите от ПИ в Регалия. Доволни сме и двете, но знам, че може и повече. Общо 93 т., като на първа част има само една грешна задача.
Попита ме дали не може да й ги нанасят и да се приключва. Дано покаже такива резултати и на същинските изпити.
velina_v, успех в новото училище!
Хубав ден от мен!

# 298
  • Варна
Велина, успех в новото училище! Дано се чувства добре девойката там и да е по-спокойна.

Лулу, радвам се, че се върна - липсваше ни Simple Smile Това, което споделяш за паник атаките не е шега работа. Преди години бях свидетел на такава, колега, мъж на около 30г какво му стана от нещо супер дребно, викаха линейка, той не може да диша, блед като платно, целия в пот, страхотия! Никой не го иска, но по-чувствителните деца (и възрастни) са застрашени. Не мога да те посъветвам нищо, но ви желая успех да ги преборите и в сюблимния момент младежът да покаже какво може Wink

Иначе и моята дъщеря както си беше супер спокойна, така взе да се паникьосва на ПИ, на контролни. После се драматизират разни неща ("ще имам тройка, нищо не написах" = 5.25). Точно по математика е най-трагично, защото там сякаш има/ме по-големи очаквания, винаги се е справяла добре, у дома сме математици, инженери. А по БЕЛ винаги съм й казвала, че държа да пише грамотно. Толкова. Не очакваме да пише невеороятни съчинения, преразкази или пък да прави задълбочен анализ на творбите. И тя явно е спокойна и това я освобождава да се разгърне. Определено много помага и учителката в училище - невероятна жена, с чувство за хумор, но и много взискателна и знае какво прави.

Калка, браво на детето! Вярвам, че ще надскочи това на истинските изпити, та да не бърза да й ги пишат Wink

# 299
  • Русе, у дома
За нервните стомахчета, на мойто му помага Спаскуприл, на Heel е. Иначе на голямата, НВО в 7-ми клас и давах една комбинация на шуслерови соли. И Баховите са ни помагали, но в детската градина.
Повече тренировки (пробни) също помагат да се намали стреса на самия изпит.
Оф, трябва да усещат подкрепа децата, ама и аз съм от постоянно изискващите майки Sad

Общи условия

Активация на акаунт