Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

TSH, FT4, FT3, TAT и MAT - щитовидна жлеза и проблем с качване на килограми

  • 816
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 16
Здравейте.
Някой дали може да ми помогне със съвет и евентуално разчитане на резултати от тест за хормони TSH, FT4, FT3, TAT и MAT
От близо година започнах да качвам прогресивно килограми.
Храня се предимно с домашно приготвена, немазна храна, избягвам безалкохолните и сладките неща, но килограмите си катерят на горе и на горе.
Винаги съм била между 53 и 56кг, но в момента съм 67кг (тежи ми)
Направих си 20 антицелулитни процедури на бедра, корем, талия, ханш с цел да подпомогна лимфния поток и изчистването на тялото. Но резултат нямаше никакъв - нито свалих килограми, нито натрупания целулит мръдна, нищичко не се промени за тези 6 седмици.
Пия средно 2л вода всеки ден. Но на фитнес не ходя, стигат ми драмите с кучето и ходенето пеша из града (по задачи или на работа)
"Консултирах" се с приятелки и накрая си направих и тест на щитовидната жлеза. Но лабораторията не желае да ми разтълкува резултата. (претоварени са с тестовете за ковид)

FT 3              4.46                 pmol/l   3.20 - 6.80
FT 4            13.86                 pmol/l   12.00 - 22.00
TSH             0.775                   mIU/l   0.300 - 4.200
TAT (Anti TG)   <10.00                   IU/ml   До 115.00
MAT (Anti TPO)   10.30                   IU/ml   До 34.00

Някой може ли да ми помогне, разчитайки резултата и да ме посъветва какво да направя, с цел да сваля качените килограми (или поне да спра да дебелея)? Резултатите дали са добри или трябва да предприема нещо?
Колкото и комично да прозвучи, дебелея от въздуха Simple Smile))
П.П. тъй като годините вероятно имат значение: на 42 съм

Благодаря Ви предварително

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 19:15 от GeryIV

# 1
  • Мнения: X
Резултатите се тълкуват от лекар-ендокринолог. Може би имате лек хипотиреоидизъм, нямате Хашимото. Толкова от моите познания за щитовидната. Бих ви препоръчала да пуснете кръвна захар и инсулин на гладно, възможно е да имате инсулинова резистентност. Високият инсулин е честа причина за надебеляване. Ако на гладно захарта ви е над 5, а инсулина над 7, вероятно сте в този казус. Лекува се с трайна промяна на начина на живот - редовен спорт и нисковъглехидратен режим на хранене. Свалянето на килограми е страничен ефект от подобрението на състоянието. Не е лесно и бързо.

# 2
  • Мнения: 16
Резултатите се тълкуват от лекар-ендокринолог. Може би имате лек хипотиреоидизъм, нямате Хашимото. Толкова от моите познания за щитовидната. Бих ви препоръчала да пуснете кръвна захар и инсулин на гладно, възможно е да имате инсулинова резистентност. Високият инсулин е честа причина за надебеляване. Ако на гладно захарта ви е над 5, а инсулина над 7, вероятно сте в този казус. Лекува се с трайна промяна на начина на живот - редовен спорт и нисковъглехидратен режим на хранене. Свалянето на килограми е страничен ефект от подобрението на състоянието. Не е лесно и бързо.

Благодаря Ви за съветите.
Ще потърся ендокринолог и ще пусна тест  за кръвната захар/инсулин.
Просто вече буквално търся "под вола теле", за да открия защо се получава това дебелеене.

# 3
  • Мнения: X
Благодаря Ви за съветите.
Ще потърся ендокринолог и ще пусна тест  за кръвната захар/инсулин.
Просто вече буквално търся "под вола теле", за да открия защо се получава това дебелеене.

Разбирам ви, фрустриращо е, при мен се оказа това, макар че и щитовидната ми леко куца. Често е комбинация от двете.
По възможност пуснете инсулина и захарта сутрин след 10 до 12-часов глад, без кафе преди изследването, предишният ден - нормална вечеря без прекаляване, не пийте алкохол вечерта преди изследването и в идеален случай бъдете наспана, т.е. не след нощна смяна, будуване или нещо такова, за да могат резултатите да са максимално показателни.

# 4
  • Мнения: 1 767
Попитайте в темата за Хашимото, там могат да помогнат момичетата. Но мисля че са добре

# 5
  • София
  • Мнения: 6 950
Не е от щитовидната жлеза пълнеенето (поне според изследванията). Изследвайте се за инсулинова резистентност - кръвна захар и инсулин на гладно, най-вероятно и обременяване с глюкоза ще препоръча ендокринолога.
При ИР е много типично качването "от въздуха", пълнеенето основно в поясната област, неконтролируемия глад и пр. Огледайте се за нисковъглехидратен високомазнинен режим, те са най-ефективни при такива проблеми, а и потискат "гладните" кризи.

# 6
  • Мнения: 412
Не разбирам от съотношенията на хормоните, но е по-добре да се намалят въглехидратите, а не мазнините. Другият ми съвет е, че няма нужда от умишлено "наливане" с вода. И аз го правех в отчаян опит да задвижа метаболизма си, но ефекта е нулев и даже отрицателен, задържане на течности...

# 7
  • Мнения: 921
Само ТСХ е завишено, но не знам дали това е причината за килограмите. По принцип ендокринолозите гледат да е под 3 поне. Но задължително посетете ендокринолог за мнение.

# 8
  • Мнения: 1 767
Само ТСХ е завишено, но не знам дали това е причината за килограмите. По принцип ендокринолозите гледат да е под 3 поне. Но задължително посетете ендокринолог за мнение.
Тсх не е завишено

# 9
  • Мнения: 16
Само ТСХ е завишено, но не знам дали това е причината за килограмите. По принцип ендокринолозите гледат да е под 3 поне. Но задължително посетете ендокринолог за мнение.

Как така ТСХ-то ми е завишено, щом е едва 0.775 ?

# 10
  • Мнения: 1 767
Само ТСХ е завишено, но не знам дали това е причината за килограмите. По принцип ендокринолозите гледат да е под 3 поне. Но задължително посетете ендокринолог за мнение.

Как така ТСХ-то ми е завишено, щом е едва 0.775 ?
Не е завишено тсх

# 11
  • Мнения: 412
Аз бях чела, че когато ТСХ е ниско, но и хормоните са ниски, това може да е от някакъв стрес за организма. Но е много, много рядко срещано. А и не съм задълбавала в тази посока, т. к. при мен не е имало несъответствие между ТСХ и метаболизъм.
Но прекомерния стрес води до неадекватно функциониране на организма по принцип, дори и човек да е здрав. Надбъбречните жлези също участват в метаболизма.
Има ли замесен стрес или други проблеми / фактори / промени, или е само и единствено напълняване?

# 12
  • Мнения: 921
Извинявам се , гледала съм ФТ3 за ТСХ, наистина е в норма. Отново се извинявам.

# 13
  • Мнения: 16
Аз бях чела, че когато ТСХ е ниско, но и хормоните са ниски, това може да е от някакъв стрес за организма. Но е много, много рядко срещано. А и не съм задълбавала в тази посока, т. к. при мен не е имало несъответствие между ТСХ и метаболизъм.
Но прекомерния стрес води до неадекватно функциониране на организма по принцип, дори и човек да е здрав. Надбъбречните жлези също участват в метаболизма.
Има ли замесен стрес или други проблеми / фактори / промени, или е само и единствено напълняване?

Стрес не липсва. Разведена жена с две деца, бореща се сама в частния сектор - стреса си е нон стоп.
Но така е от години и преди нямах този проблем с килограмите.
Чувала съм, че някои от стрес качват, други отслабват.
Може би проблема е в ЕГН-то или пък ми е време за критическата ( и това не знам кога настъпва).
Тази сутрин си пуснах изследванията за инсулинова резистентност - утре вечер ще ми излязат резултатите.

# 14
  • Мнения: 412
GeryIV, може да прочетеш за адренална/надбъбречна умора, но като цяло аз не мога да помогна много, когато организма работи "странно", понякога и лекарите не могат да помогнат...
Пожелавам ти да намериш решение на твоя проблем!

# 15
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 007
В никакъв случай не целя да обидя авторката и не казвам, че нейният случай е такъв, но има хора, които не си дават сметка какви количества изяждат. Някои въобще не отчитат такива дреболии като почерпиха ме бонбон, чопнах си от тавата, преди да сервирам вечерята, доизядох на детето яденето - две хапки останали, ни да ги прибереш, ни да ги хвърляш и т.н.
Имам близка, която се оплаква, че не може да мръдне от 80 килограма, каквито и да прави, но си има апетит момичето и си похапва добре, дори и да е здравословно яденето. Примерно, за вечеря голяма купа салата и сухари, а после не може да се начуди защо хем гладува, хем не сваля килограми. Опитвала съм се да подскажа, че с глад няма да отслабне трайно, но засега не може да го осъзнае.
Мисля, че хранителен дневник би помогнал да се установи какъв точно е калорийният прием, но трябва да се води много съвестно, пък и е пипкаво всеки ден да пишеш и да смяташ какво и колко точно си ял.

# 16
  • Мнения: 412
Тук авторката казва, че проблемът е от около година само...

# 17
  • Мнения: 16
Тук авторката казва, че проблемът е от около година само...
Да, качването на килограми е през последните 12 месеца. Нямам проблем с хапването/апетита. Като започна проблема с надебеляването, пробвах една-две диети. Хапвам често 4-5 пъти дневно, но по малко. Стомаха се сви и вече е почти невъзможно преяждането, поради намаления обем на стомаха. Често, ако изпитвам глад и нямам подръка някоя ябълка или нещо подобно, просто изпитвам 0.5л вода и усещането за глад изчезва. Но като цяло не гладувам. Все още чакам резултатите за ИР, но предполагам , че част от проблема е ЕГН-то и липсата на спорт.
Като казвам, че качвам килограми, визирам голямо увеличение на талията и ханша. И моите 67кг не са мускул, а просто мазнина. Срам ме е да облека къса пола/панталони.

# 18
  • Мнения: 16
Днес 25-ти ми излязоха и резултатите за ИР:
Име на теста (изследване)      Резултат   Единици   Референтни стойности
Глюкоза (Glucose)                      5.21   mmol/l                       3.60 - 6.10
HOMA (IR) индекс                      3.49   индекс                     < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR
Инсулин (Insulin)                    14.50   mU/l                     2.6 - 25.0 на гладно

резултатите от 23-ти за щитовидната жлеза
FT 3                         4.46                 pmol/l       3.20 - 6.80
FT 4                       13.86                 pmol/l     12.00 - 22.00
TSH                        0.775                   mIU/l    0.300 - 4.200
TAT (Anti TG)     <10.00                   IU/ml          До 115.00
MAT (Anti TPO)   10.30                   IU/ml          До 34.00

Моля, помогнете ми с разтълкуването на двете изследвания и евентуално със съвет какво да предприема, за да спра дебелеенето и да обърна процеса. От днес вече ходя и на фитнес, планувам да добавя и плуване, но дали ще е достатъчно?

# 19
  • София
  • Мнения: 6 950
Не съм лекар, но за мен това е чиста ИР. И глюкозата, и инсулина на гладно са завишени, НОМА  показва също ИР.
Според мен се консултирайте с ендокринолог. Те обикновено изписват метформинови препарати, но аз бих се огледала за нисковъглехидратен и високомазнинен режим. За да има ефект, въглехидратите са около 20-25 гр/ден (стриктно кето), следят се с мобилно приложение най-лесно.
Спортът е хубаво нещо, но при ИР няма да е достатъчен.

# 20
  • Мнения: 2 071
И според мен си с ИР. Оттам дебелеенето. Основно трябва да се оправи храненето, спортът е важен, но борбата започва в кухнята.

Има тема тук във форума, прочети първия пост, много е информативен. Темата е постоянно активна и хората са отзивчиви, стига да си прочела поне основите.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1293833

# 21
  • София
  • Мнения: 25 193
Резултатите са в норма. И при мен е така. ЩЗ в норма, хормони в норма., ПКК в норма. Сега отивам на вариант натоварване с глюкоза, инсулин на гладно и кръвна захар. Ендокринологът предполага ИР.

Някой пил ли е нещо от групата на глюкофаж? Има ли странични ефекти? Да се подготвя психически.

Аз ли трябва да си купя глюкозата от аптеката преди натоварването?

# 22
  • София
  • Мнения: 6 950
Глюкоза дават в лабораторията.
Метформиновите препарати действат различно на хората, някои имт странични ефекти (стомашен дискомфорт, разстройство, гадене), други - не (аз бях в тази група). Обикновено се започва с по-ниска доза и се увеличава постепенно.

Общи условия

Активация на акаунт