Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Оградата ми в двора и този на съседите

 • 1 516
 • 17
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • Всички
 • Мнения: 4
Имам нови съседи който скоро купиха къща и се нанесоха (надумкаха се дум бам тряс) предишните собственици ги осъдих да ми плащат за времето през което са ми ползвали дворното място щом не иска да си премести оградата от 10 години да ми плаща 10 години или да плати всичко и да направи нова ограда по истинските граници. На човекът му беше по изгпдно да направи цялата ограда и с изричното ми знание как и кога. 

Новите съседи започнаха някакъв строеж в задния двор който е на 15см. от оградата. Сега постройката е на метър и половина над оградата. Оградата е плътна на 2.20м. до колкото знам трябва да имаме съгласие за започване на строеж а те дори имат крепежни елементи по оградата и постройката и така нарушиха носещия трегер и разместиха тухлите.
Има и построен гараж който навлиза в дворното ми място измерено от геодезисти но човека не иска да премахне гаража и да сложи оградата.

Какво мога да направя аз съм наследник все още нямам нищо на мое име.

# 1
 • Мнения: 4 856
След като не си собственик, не можеш нищо да направиш, освен да говориш с твоите роднини-собственици.

# 2
 • Мнения: 610
Колко са били влезли във вашето място?
А гаража колко е влязъл? Предполагам, че става дума за сантиметри/до метър?

Такива "собственици" много харесвам, дето се разпореждат с на мама/тате/баба къщата и се имат за велики.
Най-вероятно става дума за общ имот 😁 Къща на няколко етажа с общ двор?

# 3
 • Мнения: 10 625
Защо пък да няма отношение към къщата на мама/тате/баба, особено ако те са ощетени, а не смеят, не могат или не знаят как да се защитават.
Освен това, доколкото разбирам, съседният имот вече е собственост на чужд човек, а неуредените навремето имотни спорове, най-вероятно заради роднинство и "да не си разваляме отношенията", сега се превръщат в сериозен проблем за тях.
Проучване на законите, сравняване с кадастралния план на имота и съвет с адвокат.

Последна редакция: ср, 24 фев 2021, 13:16 от птица

# 4
 • Мнения: 610
А има и една порода криви собственици, дето и вятъра им пречи.

Все пак ако отида и си направя гараж в мястото на комшията дали няма да го махнат/да ме принудят да го махна за нула време?
Има си закони(е, и вратички има...) и следва да се спазват от всички страни. Как са продали имота, заедно с гаража, който е в чуждо място? Чисто документално възможно ли е?

Според мен автора отдавна е проучил нещата с адвокат и е разбрал, че нищо не може да направи. Все пак е съдил предишните собственици.

# 5
 • Мнения: 49 223
Към автора - проверете в общината дали съседите имат разрешения за строеж за тези нови постройки. Може с жалба от името на родителиге ви, вие по АПК може да ги представлявате с пълномощно БЕЗ нотар.заверка на подписа, само писмено да е.

За оградата - тя трябва да е по регулационна граница . Ако не е по нея, е в нарушение. Подлежи на премахване. Пак жалба до кмета пишете.

Щом е 2.20м плътна, трябва да е с РС. Без РС е ако е до 60 см плътна част бетон да речем, нагоре мрежа - чл.151 ЗУТ.
Коя година е правена оградата?

Ако е изцяло в собствено място, ваше съгласие не се иска. Трябва обаче на 2.20м от нея да няма жилище с прозорец.
Вижте чл.48 ЗУТ за оградите.

Преди да пуснете жалбите се уверете че и във вашия имот няма незаконно строителство. Може и вас да проверят.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 489
Доста объркано написан пост. Аз имам подобен казус, но аз съм страната навлязла в чужд двор. Купихме къща и сега направихме комбинирана скица и се видя , че оградата ни влиза в съседния парцел. Имаме стара комбинирана скица, от времето на строежа- 2007г. но  на скицата по  стария план двора е изглеждал по различно, в  2012 приемат  нов план и се получават навлизания в съседния двор. Оградата ни е бетонен пояс с метални пана. Според геодезиста най-доброто решение е да купим  от съседите това място  в което сме навлезли на пазарни цени. Не знам при вас за колко навлизане става въпрос , но да искате да събаряте висока ограда е безумие. Защо не се разберете с хората да ви платят това , което са завзели? И за колко навлизане става въпрос?

# 7
 • Мнения: 49 223
Трябва да се оправи ПУП-а, то не е само да го купят. Промяната на ПУП кой ще я плати?

Да си питат в общината. Става дума вероятно за придаваеми места, там ке им обяснят кое що.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 489
Промяната на ПУП ще е по евтино от събарянето на ограда 2,20 височина и изграждането на нова. Защо не се опита първо с добро?

# 9
 • Мнения: 49 223
Да опита, но може да не е възможно. То имаше срокове, които изтекоха, след тях служебно ли се местеше регулацията.
Чл.16 и следв.от ЗУТ, и в допълнителните разпоредби също имаше.
Да си питат в общината...там са плановете, те знаят.

Да го купят, но да не остане маломерен единия парцел.

Без документи само гадаем.

# 10
 • Мнения: 10 625
Аз доколкото го разбрах, той не възразява срещу оградата, построена навремето с негово съгласие, а срещу гаража, навлязъл в имота му и срещу новия строеж, който се извисява 1.5 м над въпросната ограда залепен за нея и разбутал я.
С ограда 2 метра и строеж още 1.5м то какво им остава от двора на горките хорица!? Зависи от двора, разбира се, но като знаем нашите масово срещани дворове, поне половината сигурно е в непрекъсната сянка.

# 11
 • Мнения: 2 820
Доста неясен пост. Като не е ваш имота, да ви направят пълномощно иначе като какъв ще имате претенции? Този гараж, който влиза в двора ви сега ли е строен от 20 години ли е там? Най-вероятно на предните им е писнало от разправии и са се оттървали. Вие какво искате, да се събори гаража, да ви се плаща някакво обезщетение, да не се строи изобщо в съседния имот? Каква ви са ви претенциите и желанието?

# 12
 • Мнения: 4
От едната страна навлизат в мястото с гаржа и комшията събори оградата която е бетонови колчета и от другата страна другите комший закрепиха бесетката за новата ограда с метални компоненти и я строшиха. И от двете страни на двора старите собственици продадоха къщите и има нови собсвеници. А нашата къща е на баща ми и на майка ми защото са женени трябва ли да се регисрирам някъде нещо за сега няма нищо раделяно
Етажна собсвеност дворно място и такива неща всичко е едно само има пробшем с оградите.

# 13
 • Мнения: 49 223
Без скица извадка от ПУП и др.документи няма как да ви се отговори, разберете го!
Нито зная каква е тази граница - регулационна, или кадастрална, нито кое кога е строено и с книжа ли или без.

# 14
 • Мнения: 4
А има и една порода криви собственици, дето и вятъра им пречи.


__________________________________________
 Да бе верно че е така обаче;
Баба ми по бащина линия е водила това дело и е спечелила това го разбрах след като заведох дело за същото нещо и ми казаха че делото е излязло с крайно решение в моя полза!

- гаража още си е в мойто място и няма ограда защото новия съсед се беше напил и събори новите бетонни колчета сега като не съм собственик мога ли да го съдя че е счупил оградата като сме съседи?

Година и половина съм спестявал пари от заплатата за да направя ограда и той я счупи

__________________________________________Все пак ако отида и си направя гараж в мястото на комшията дали няма да го махнат/да ме принудят да го махна за нула време?
Има си закони(е, и вратички има...) и следва да се спазват от всички страни. Как са продали имота, заедно с гаража, който е в чуждо място? Чисто документално възможно ли е?

Според мен автора отдавна е проучил нещата с адвокат и е разбрал, че нищо не може да направи. Все пак е съдил предишните собственици.

Последна редакция: пт, 26 фев 2021, 19:33 от PhotoAlbum Album 689472

# 15
 • Мнения: 4 856
Фото албум, дали правилно разбирам, че ти си наследник, а родителите ти не са между живите?
(Извинявай, ако неправилно съм те разбрала).
Тоест, ти си собственик, нали така?

# 16
 • Мнения: 610
Три поколения имате проблем с този имот.
Защо просто не продадете?  
Собствениците и от двете ви страни са избягали вече.

Иначе, би могъл да подадеш жалба в полицията за вандализъм или нещо от сорта? Обаче ще е дълга и широка...

А гаража колко е влязъл във вашето място?  Защото има разлика между 3 метра и 30см.   Ако  заема голяма площ от двора ви все трябва да има начин да се премахне?


Пс. Къщата е била на бабата и дядото, сега наследници са родителите му,  които са живи. Авторът няма нищо на свое име, нали така?

# 17
 • Мнения: 4
Фото албум, дали правилно разбирам, че ти си наследник, а родителите ти не са между живите?
(Извинявай, ако неправилно съм те разбрала).
Тоест, ти си собственик, нали така?Не, баба ми и дядо ми по бащина линия (на баща ми родителите) са завели дело срещу предишния собственик на съседния двор и когато заведох дело разбрах че за същото вече има излязло решение. Ама това явно си е между собсвениците въпреки че ако видя съседа някой път ще му кажа да не ми се измъква скришум да го подсетя че няма да го чакам да си плати застроеното.
,, Господ забавя но не забравя''

Общи условия

Активация на акаунт