Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

 • 40 807
 • 726
 •   1
Отговори
 • Мнения: 11 931
Щитовидната жлеза е ключов регулатор на редица важни процеси в организма:
•   Поддържане и регулиране на нормалната сърдечна дейност:  при хипофункция на жлезата се развива брадикардия (забавяне), докато при хиперфункция е налице тахикардия (ускоряване)
•   Влияние върху централната нервна система (ЦНС) и периферната нервна система (ПНС): особено добре проявено е влиянието на щитовидните хормони в първите години след раждането, тъй като имат роля в нормалните процеси на растеж, физическо и психическо развитие, когнитивни умения, емоционален тонус.
•   Участие в терморегулацията на организма: При хиперфункция на жлезата е налице повишена чувствителност към топлина (болните се оплакват, че постоянно им е горещо), докато при хипофункция се описва повишена чувствителност към студ или зиморничавост (болните се оплакват, че постоянно им е студено)
•   Регулация на менструалния цикъл и овулацията, като при увреждане на щитовидната жлеза е възможно наличие на репродуктивни нарушения, затруднено забременяване и патологична бременност
•   Влияние върху кръвната захар: щитовидните хормони стимулират метаболизма на глюкоза и увеличават нейното усвояване в храносмилателния тракт
•   Влияние върху нивата на холестерол: щитовидните хормони участват в поддържането на оптималните нива на холестерол и балансирания липиден профил
•   Влияние върху теглото:  при хиперфункция се наблюдава ускорен метаболизъм и съответно редукция на теглото (независимо от храненето и двигателната активност), докато при хипофункция на жлезата във връзка със забавения общ метаболизъм е налице наддаване на килограми (дори на фона на гладуване, диети и повишено физическо натоварване)


Автоимунен тиреоидит на Хашимото и Хипотиреоидизъм са две различни състояния!!!

Автоимунен тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, при което в организма се създават антитела Anti-TG (ТAT) и/или Anti-TPO (MAT) които атакуват щитовидната жлеза. В следствие на тази атака във времето се нарушава структурата и функцията й и се стига до състояние на понижена функция (Хипотиреоидизъм) .  Хашимото се диагностицира по завишени антитела и/или по структура на жлезата при преглед с видеозон. Жлезата при Хашимото обикновено има структурни промени - хипоехогенни нехомогенни участъци, намалено кръвоснабдяване, намалени размери и т.н.
Хашимото НЕ се лекува с хормон!

Хипотиреоидизъм – това е състояние на понижена функция на щитовидната жлеза. Поради някаква причина щитовидната жлеза не успява да произвежда достатъчно щитовидни хормони нужни на тялото и затова се налага хормонозаместителна терапия. Приема на хормон НЕ лекува, а компенсира недостига и в повечето случаи се налага да се приема цял живот. Хипотиреоидизъм може да се получи по ред причини, една от които е автоимунния тиреоидит на Хашимото, друга е дефицит на витамини и минерали и т.н.

Симптоми, характерни за хипофункция(хипотиреоидизъм):
- Лесна уморяемост, липса на енергия (хронична отпадналост)
- Отслабена памет и лоша концентрация
- Констипация (запек)
- Нарушено храносмилане, забавен метаболизъм
- Покачване на теглото и трудно отслабване
- Чувствителност към студ
- Миалгия (болки в мускулите)
- Влошено състоянието на коса, кожа и нокти
- Затруднено преглъщане, стягане в шията, уголемена външно жлеза
- Изпотявания, сърцебиене
- Оток, сутрешна подпухналост
- Намалено либидо
 
Достатъчно е наличието на един или на няколко симптома, за да се насочи вниманието към проблем с щитовидната жлеза.

Изследвания, необходими за диагностициране на заболяването - TSH, FT3, FT4, Anti-TPO(MAT) Anti - Tg(TAT)  + ехография при ендокринолог.
НЗОК заплаща изследванията на хормоните: TSH, FT4, и антителата Anti-TPO(МАТ).


Значение и роля на хормоните – TSH, Т4 и Т3
Скрит текст:
TSH (тиреотропен хормон)  - Това е хормон произвеждан от хипофизата, има стимулиращо действие върху образуването и отделянето на тиреоидни хормони от щитовидната жлеза.
Т4 (тироксин) – Това е хормон произвеждан от щитовидната жлеза. Т4 се води неактивен хормон, защото той не може да се използва директно от организма. Щитовидната жлеза произвежда над 90% Т4.
Т3 (трийодтиронин) – Това е активният хормон произвеждан от щитовидната жлеза, който тялото използва. Щитовидната жлеза произвежда около 10% Т3. Другата част нужна на тялото се получава при преобразуване / конвертиране на неактивния Т4 в Т3.

Т4 се преобразува основно в черния дроб, червата и бъбреците. Когато там има някакви проблеми съответно и конверсията се затруднява. Много голям процент от хората имат проблем с преобразуването/конверсията. На нея могат да повлияят освен здравословни причини и някои лекарства за кръвно налягане, диабет, болкоуспокоителни, антидепресанти и нервни модулатори.
И затова понякога се стига  до ситуация, в която в организма да има достатъчно Т4, но ако той не може да се преобразува добре в активния Т3 и до клетките не достига достатъчно хормон. Те от своя страна подават сигнал за недостиг и съответно хипофизата започва да произвежда повече TSH за да стимулира жлезата. Симптомите на понижена функция са точно от нисък Т3.
Т3 има следните функции:
•   Стимулира основната обмяна
•   Действа върху състоянието на будност, обучение и запаметяване
•   Влияе върху емоционалното състояние
•   Увеличава абсорбцията на въглехидрати
•   Повишава сърдечния ритъм
•   Увеличава обема на циркулиращата кръв
•   Повишава дихателната честота
•   Подпомага нормалното развитие на костите
•   Стимулира отделянето на растежен хормон
•   Потиска отделянето на пролактин
•   Подпомага нормалното функциониране на мъжките и женските репродуктивни функции


Някои насоки за борба със завишени антитела:
Скрит текст:
Когато има образувани антитела в организма за тях има първопричина. Това може да са – възпалителни процеси в тялото, бактерии, вируси, хр.непоносимости, алергии, стрес и други.
Има обособена една теория за търсене на причините по следния начин:
Завишен ТАТ – търси се в периферията на тялото. Уши, нос, гърло, зъби, пикочо-полова система. Проверка за бактерии и възпаления в тези области.
Завишен МАТ – търси се в стомашно-чревен тракт. Всякакви стомашни, чревни проблеми, бактерии – Кандида, Хеликобактер, паразити и т.н. , хр.непоносимости.
Антителата често намаляват и при преминавана на безглутенова диета. Има теория, че глутенът влошава заболяването Хашимото. За причина се смята, че има повърхностно-антигенно сходство на молекулно ниво между молекулите на глутена и щитовидната жлеза – по този начин при прием на глутен се стимулира продукцията на антитела, които реагират с щитовидната жлеза.
Спиране приема на млечни също при някои хора дават добри резултати в посока намаляване на антитела.
Друг метод за овладяване на автоимунните заболявания е АИП – Автоимунен палео протокол. Има достатъчно информация за него, както и книга преведена на български.
Важно! Не всеки успява да намери и отстрани причината! Не при всеки изброените неща работят! Всеки организъм е уникален и човек трябва да намери нещата които сработват при него.
Хормонозаместителната терапия в България се провежда със синтетичен хормон тироксин (Т4). На пазара ни се предлагат препаратите - Еутирокс, Л-тироксин и Аку-тирокс (течен). Всичките са с една и съща основна съставка, но с различни пълнители и на различни производители. На всеки организъм различните препарати действат различно.
В други държави се предлагат смесени препарати (Т4+Т3) или само Т3, но нашия пазар те не са достъпни а и почти няма лекари които да се наемат да ги изписват и дозират.

Често срещани съпътстващи заболяването са някои дефицити на витамини както и завишени  инсулин/кр.захар и холестерол.
Допълнителни изследвания които при възможност е хубаво да се направят - желязо, феритин, вит.В12, вит.Д , кр.захар и инсулин на гладно, холестеролен профил


Витамини, минерали, хранителни добавки, подходящи за нас:
- Селен - се прием след изследване и не постоянно, защото може да се предозира. Предпочитайте под формата на l-selenomethionine който е органична форма. Предлага  се от много марки. Има клинични проучвания че дози от 200 mcg редуцират антителата ТАТ и МАТ.
- Витамин Д -важен имуномодулатор, често срещани са ниските му нива при хора с Хашимото. За установяване на дефицит се прави изследване на 25 OH Vitamin D. Избирайте вариант на капки а не таблетки. Най-разпростанен у нас е Вигантол.
- Магнезий
- ОМЕГА 3 помага за възстановяване на имунния баланс и за контролирането на нивата на възпаление в организма.
- Цинк
- Желязо - при установена анемия с липса на желязо
- B12 -при установена анемия с липса на B12
- Пробиотици -често срещано при Хашимото са проблемите с червата и храносмилането
- Енизими и диджестиви -подпомагат храносмилането. Не се употребяват при язва и гастрит.
Желателно отстояние между приема на витамини, минерали и хормона:
Витамин Д - поне осем часа след хормон
Витамин В12 - поне 4 часа след хормон
Магнезий - 4 часа след хормон и 10 часа преди хормон
Желязо - 8 часа след хормон и 10 часа преди хормон
Калций - 4 часа след хормон
Biozin Mama - 4 часа след хормон
Цинк - поне 4-6 часа след хормон /около обяд/
Комбинирани витамини - най-добре 8 часа след хормон (по инфо от Начев)
Добавки, за които нямаме информация - поне 4 часа (може и 8-часов интервал)

Съвети:
Скрит текст:
Избягвайте храни, които нарушават функцията на жлезата
   -   глутен - протеин, който се намира в ръжта, ечемика и пшеничните култури
   -   прекалено големи количества соеви протеини - прекаляването със соя е доказало отрицателно влияние при хора с хипотиреоидизъм и които пият изкуствени хормони.
   - йод и йодни продукти - има данни че възпалява допълнително щитовидната жлеза при Хашимото. Консултирйте се с ендокринолог дали е подходящ за вас.
Ограничете:
   -   кафе, черен чай, кока кола, енергийни напитки
   -   шоколад
   -   орехи
   -   колбаси

Околната среда, стресът и начинът на живот също оказват голямо влияние.
Отнасяйте се към себе си крайно внимателно:
   -   Не се прегрявайте и не се простудявайте. Не загрявайте с часове на плажа!
   -   Избягвайте ситуации и стрес, които може да ви накарат да се изнервите.
   -   Спете достатъчно, поне 7-8 часа.
   -   Откажете цигарите! Или поне ги намалете
   -   Увеличете физическата си активност. Но не допускайте да претренирате!
   -    Опитайте йога!

ОТСЛАБНЕТЕ!
   -   Но внимавайте с диетите! Гладуването ни е противопоказно! Както и прекалено ниските въглехидрати - диети тип кето
   -   Избирайте добре балансирани и дългосрочни режими.
   -   Ограничете въглехидратите (особено бързите), наблягайте на протеини (нетлъсто месо, риба, млечни, яйца) и зеленчуци.
   Имаме постигнати добри резултати с 90 дневна диета,  Зоната на д-р Бари Сиърс, по която работят и някои  български диетолози.

При засилен косопад и отпадналост или наднормено тегло
-За косопад да се провери за анемия. Изследването на феритин показва какви са запасите на желязо в организмът при резултат около долна граница обърнете се към хематолог.
- при наднормено тегло може да са касае за инсулинова резистентност обърнете се към еднокринолог който може да поиска да направите ОГТТ.

за хранителните добавки/селен - последните страници на тема 38 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=860143.705;;20

За тези, които проявяват интерес към алтернативно лечение - тук

Търсете информация в нета – има предостатъчно!
Не се доверявайте сляпо на всичко прочетено!
Не се самолекувайте!

Специалисти ендокринолози, от които сме доволни
Скрит текст:
СОФИЯ
 -  д-р Катя Тодорова - Преглежда в Плевен и София.
GSM на д-р Тодорова 0888 408 203

 - д-р  Емил Начев  - Частен кабинет в МЦ Панацея - тел. 02/952 39 35.
Частен прием в Майчин дом (влизаш през главния вход на МД, след 5 метра тръгваш по коридора в дясно. Минаваш го целия и в ляво има стълби, слизаш 1 етаж надолу, завиваш два пъти на дясно и пак в десния коридор търсиш кабинет 10) - София.
GSM на д-р Начев - 0888 896 843

 -  проф. д-р Здравко Каменов –  Частен прием в Клиника по ендокринология УМБАЛ "Александровска", Прегледи с талони от ЗК МЦ "Лора" - ул. "Позитано" 10, тел.: 02/980-80-65,
 GSM на д-р Каменов 0887 726 683

ВАРНА
д-р Николай Райков

ПЛОВДИВ
УМБАЛ „Свети Георги”
д-р Нончев - ул. "Ангиста" 3,  0888492828 -следобед

д-р Мечкаров - Ул."Арабаконак" №2, Пловдив
Пловдив, Ул."Арабаконак" №2
032 960 480 ; 0888 945 187

СТАРА ЗАГОРА
д-р Емилена Вучкова - Болница "Ритъм",  042/615000

ПЛЕВЕН
МЦ "Клиничен институт за репродуктивна медицина"

БУРГАС
д-р Димитрова - Поликлиника "Бургас", бул. "Ст.Стамболов" 132, срещу х-л Космос
Тел. 056/865473


Проверка за лекари, които работят със здравна каса

 
Заболявания на щитовидната жлеза и лечение - информация на английски тук: Stop the Thyroid Madness 
Thyroid pharmacist - Dr. Izabella Wentz
TiredThyroid.com

Блогът на Cioccolata на български с много полезни, преводни статии не само за храна, но и за проблеми с щитовидната жлеза.

Какво е автоимунен протокол- тук: постовете на Agressiva №644 и сл.
виж и - http://www.thepaleomom.com/autoimmunity/the-autoimmune-protocol

Взаимодействие между ТИРОКСИН  и ДРУГИ ЛЕКАРСТВА
Скрит текст:
Препоръки от холандската асоциация при щитовидно болни:
   Таблетките левотироксин се приемат сутрин на гладно или вечер преди лягане (тогава дозата за постигане на еутиреоидно състояние като цяло е по-ниска).
Абсорбцията на лекарството се повлиява от едновременния прием на жлъчни соли, антиацидни медикаменти, препарати, съдържащи желязо, калциев карбонат, алуминиев хидроксид и Sucralfate. Те трябва да се приемат с разлика от 2 до 4 часа от времето за приемане на тиреоидния хормон. Някои ензимни индуктори като Phenytoin, Carbamazepine, Fenobarbital и Rifampicin причиняват бързо метаболизиране и ускорен клирънс на левотироксин, което налага повишаване на дозата му.

  Магнезия се пие с 4 часа разлика,
желязото - 8 часа след прием на л-тироксин и поне 10 часа преди следващия л-тироксин Wink 

      Уведомете Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като Еутирокс може да окаже влияние върху техния ефект:
-    Антидиабетни лекарства (лекарства, понижаващи кръвната захар):
Еутирокс може да намали ефекта на Вашето антидиабетно лекарство, така че може да имате нужда от допълнителни изследвания на нивата на кръвната захар, особено в началото на лечението с Еутирокс. Докато приемате Еутирокс, може да се наложи корекция в дозата на Вашето антидиабетно лекарство.
-    Кумаринови производни (лекарства, използвани за предотвратяване на кръвосъсирването):

Еутирокс може да засили ефекта на тези лекарства, така че показателите на кръвосъсирването трябва да се изследват редовно, особено в началото на лечението с Еутирокс. Докато приемате Еутирокс, може да се наложи корекция в дозата на кумарина.
Убедете се, че се придържате към препоръчваните интервали за прием, ако трябва да приемате следните лекарства:
-    Лекарства, които се свързват с жлъчните киселини и понижават високия холестерол (като холестирамин или холестипол):
Убедете се, че сте приели Еутирокс 4-5 часа преди тези лекарства, тъй като те могат да блокират абсорбцията на Еутирокс от червата,
-   Антиациди (за облекчаване на киселините в стомаха), сукралфат (за язви на стомаха или червата), други алуминий съдържащи лекарства, желязо съдържащи лекарства, калциев карбонат: Убедете се, че сте приели Еутирокс поне 2 часа преди тези лекарства, тъй като в противен случай те могат да намалят ефекта на Еутирокс.

    Уведомете Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като те могат да намалят ефекта на Еутирокс:
-    пропилтиоурацил (антитиреоидно лекарство),
-    глюкокортикоиди   (противоалергични   и   противовъзпалителни лекарства),
-    бета блокери (лекарства, понижаващи кръвното налягане, използвани и за лечение на сърдечни заболявания),
-    сертралин (антидепресивно лекарство),
-    хлорохин или прогванил (лекарства за профилактика или лечение на малария),
-    лекарства, активиращи определени чернодробни ензими, като барбитурати (успокоителни, сънотворни лекарства),
-    естроген съдържащи лекарства, използвани като хормонозаместителна терапия по време или след менопаузата Или за предпазване от забременяване.

    Информирайте Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като те могат да усилят ефекта на Еутирокс:
-   салицилати (лекарства, използвани за облекчаване на болката и за понижаване на температурата),
-   дикумарол (лекарство за предотвратяване на кръвосъсирването),
-    фуроземид във високи дози от 250 тд (диуретично лекарство),
-    клофибрат (лекарство за понижаване на кръвните липиди),
-    фенитоин (антиепилептично лекарство).

Уведомете Вашия лекар ако приемате протеазни инхибитори (лекарства за лечение на СПИН), тъй като те могат да повлияят на ефекта на Еутирокс. Може да е необходимо редовно изследване на нивата на тироидните Ви хормони. Възможно е и коригиране на дозата на Еутирокс.
     Уведомете Вашия лекар, ако приемате амиодарон (лекарство, използвано за лечение на неправилния сърдечен ритъм), тъй като това лекарство може да окаже ефект върху функцията и активността на Вашата тиреоидна жлеза.

Ако се нуждаете от диагностично изследване или сканиране с йод съдържащо рентгеноконтрастно вещество, съобщете на Вашия лекар, че приемате Еутирокс, тъй като може да Ви бъде поставена инжекция, която да повлияе функцията на тиреоидната Ви жлеза.
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемал и други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Тиреоидните хормони не са подходящи за намаляване на теглото. Ако нивото на тиреоидните Ви хормони е в границите на нормата, приемът на тиреоидни хормони ще намали теглото Ви. Ако повишите дозата без специална препоръка от Вашия лекар, могат да възникнат сериозни или дори животозастрашаващи нежелани реакции.

Задължително на всяко новородено се прави изследване на щитовидната жлеза ОЩЕ в родилния дом и ако всичко е наред, НЕ пращат резултати.
 - виж Диди6, пост 125, с.10 

С Хашимото се забременява! И се раждат здрави деца!

Какво е желателно да е ТСХ преди и по време на бременност:

TSH < 2,5 - преди бременност
TSH < 1,0 - в първи триместър
TSH < 2,5 - във втори и трети триместър
по инфо от magnet_for_happiness

Хормони в норма, не означава - оптимални хормони!!!Цитат от jerami
Оптималните стойности на хормоните са TSH - 1 uIU/ml, FT4 - 18 pmol/l, FT3 - 5 pmol/l.
Препоръчителните референтни граници за TSH са 0.8-2.5 uIU/ml, за FT4 са 15-19 pmol/l, за FT3 са 4-6 pmol/l.
Стойности на TSH между 0.5-0.8 и 2.5-3 са сиви граници, TSH под 0.5 показва наличие на хиперфункция, TSH над 3 показва наличие на хипофункция.
Идеалното съотношение между FT4 и FT3 е 3.6 (в pmol/l, ако са в друга мерна единица първо преобразувайте), тоест делите FT4 на FT3 и колкото повече резултата се доближава до тази стойност, значи толкова конверсията ви е по-добра.
Също е много важно разбирането, че основната симптоматика зависи главно от FT3, не от FT4, не от TSH, а от FT3, ако FT3 е прекалено ниско или прекалено високо, дори и с перфектни TSH и FT4, човек най-вероятно няма да се чувства добре.

Книги по темата преведени на български

Предната тема

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 10:01 от mibobo

# 1
 • София
 • Мнения: 2 468
Мерси за новата тема!
Аз директно се включвам с един въпрос.
В12 трябва ли са се приема с някакво отстояние от храна и колко дълго се взима? Видях по-назад, че имаше препоръкза за 1 месец и после контрола. Това важи за доза 1000 мкг ли?
Вит.Д го приемам заедно с храната, но не съм сигурна за Цинк и К2. Селенът е на гладно, а магнезият вечер преди лягане.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 518
Аз сега си видях резултата на Tsh, правих го този път в Кандиларов, че ендокриноложката се усъмни в резултатите на Бодимед. Преди 45 дни беше близо 6, сега е 1.98. Приемам по 50 мг. Л - тироксин. Изненадах се, защото бях сигурна, че пак не съм се повлияла в лечението. Чувствам се като парцал.

# 3
 • Мнения: 11 931
Мерси за новата тема!
Аз директно се включвам с един въпрос.
В12 трябва ли са се приема с някакво отстояние от храна и колко дълго се взима? Видях по-назад, че имаше препоръкза за 1 месец и после контрола. Това важи за доза 1000 мкг ли?
Вит.Д го приемам заедно с храната, но не съм сигурна за Цинк и К2. Селенът е на гладно, а магнезият вечер преди лягане.

По принцип казват за В12, че е препоръчително на гладно. Но на мен понякога ми става лошо и затова аз винаги вземам след храна и на сина си така давам. Относно приема - зависи какъв е дефицита зависи и каква доза се приема. Но ако има дефицит и се приема доза около 1000мкг , то е необходим прием поне 2-3 месеца. После се прави спиране за поне 2 седмици, най-добре месец и се прави контрола.

Аз К2 го вземам заедно с вит.Д , цинк рядко вземам, но обикновено както дойде Simple Smilemia1 ТСХ не е определящ за симптомите ти, важни са какви са  и Т4 и Т3. А парцал може да си и от дефицити на витамини.

# 4
 • Far away from here...
 • Мнения: 1 307
Здравейте,
диагностицирана съм с Хашимото от няколко години, но не пия хормон и уж следим показателите.
При последните изследвания TSH е 1,8, ft3 изобщо не беше включено, а ft4 е 12,8 при долна граница 12.
Според вас необходимо ли е започване на хормон или, ако отново не ми назначат терапия, е време за смяна на ендокринолога?
Не, че държа да пия лекарства, разбира се, но трябва ли да падна под долната граница, за да взема мерки? На каква база лекарят преценява това?
Благодаря предварително!

# 5
 • Мнения: 1 543
Да, хормон ви трябва, и то ни най-малко не може да се каже каква доза, защото е по-съществено да се открие причината за това тсх при толкова нисък фт4. Тсх не реагира правилно на фт4. Ако имате възможност, направете проверка на хипофизата чрез ЯМР. Не знам дали друг ендокринолог ще ви обърне необходимото внимание с тсх 1,8. Наистина тр да потърсите някой, който да се задълбочи в резултатите.

# 6
 • Far away from here...
 • Мнения: 1 307
Благодаря за бързия отговор!
Правих ЯМР по-миналата година и казаха, че всичко е наред. Тогава ft3 и ft4 отново бяха на долна граница (малко по-високи от този път), а TSH беше 1,6.
Ендокринологът каза, че резултатите ми са чудесни, а аз се чувствам като парцал, имам световъртеж, шум в ушите, сърцето ми прескача.
Не знам дали всичко това може да се дължи на жлезата, но и не знам какво повече да изследвам...

# 7
 • Мнения: 1 543
Вижте инсулина, кортизола, половите хормони и андрогените. След като фт3 е бил долу, вероятно от него са неприятните симптоми. Може и на своя глава да пробвате с хормон и да видите как се чувствате. Както прецените. И все пак потърсете друг ендокринолог.

# 8
 • Столичанин ама не в повече :D
 • Мнения: 1 999
Мерси за новата тема!
Аз директно се включвам с един въпрос.
В12 трябва ли са се приема с някакво отстояние от храна и колко дълго се взима? Видях по-назад, че имаше препоръкза за 1 месец и после контрола. Това важи за доза 1000 мкг ли?
Вит.Д го приемам заедно с храната, но не съм сигурна за Цинк и К2. Селенът е на гладно, а магнезият вечер преди лягане.
С твоята стойност ти трябват 2-3 месеца прием на б12 1-2 часа след хранене. Ако не е написано изрично никога не пия каквото и да било на гладно.

# 9
 • Мнения: 2 008
Още не съм дочела началната страница - но да кажа: на мен ЛЛ и ендокринолога д-р Ангелов от Окр. болница София ми казаха, че ехографията Не се заплаща от ЗК(явно Ако мине номера). И аз си платих без спорове и въпроси. Може ли повече информация - поне други да не пострадат като мен.

Луна и грош, сигурна ли си, че се храниш пълноценно и здравословно? Преди години така не се чувствах добре. Лекарка ми каза:"Яж 6 маслини и 3 лъжици извара преди всяко хранене." Беше права, почувствах се по-добре.

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 05:34 от 512

# 10
 • Far away from here...
 • Мнения: 1 307
512,

Освен Хашимото, при диагностицирането се оказа, че имам и инсулинова резистентност, затова избягвам въглехидратите, но не чак в кето вариант, както и пакетирани храни, захар, колбаси.
Общо взето се стремя да се придържам към препоръките за хранене предимно с месо, риба, яйца, млечни, без да преклаявам, малко ядки, повече зеленчуци и по-ограничено плодове. Не пия никакъв алкохол, понякога си позволявам фреш, малко черен шоколад, но пък пия по 2 кафета всеки ден, понякога дори 3. Храня се по два пъти на ден - обяд и вечеря.
Когато правих ЯМР, изследвах и полови хормони - уж всичко беше в норма.
Сега, освен ниското ft4, в изследванията излезе и дефицит на витамин Д, но доколкото се ориентирам, това е често срещан проблем и веднага започнах да го приемам, докато ми дойде датата за вторичния преглед, когато ще си занеса резултатите на ендокринолога.
Боледувах от Ковид през втората половина на декември, ако това е дало някакво отражение, но ft3 и ft4 си бяха ниски и преди това. Бях на два антибиотика и кортикостероид, вероятно черният ми дроб и стомахът/червата не са в оптималното си състояние,въпреки че приемах пробиотик и  хранителна добавка за черния дроб около месец след това.

# 11
 • Мнения: 541
Ехографията на щитовидна жлеза не се поема от здравна каса, при моя лекар на вратата му го пише с големи букви и за второ мнение като съм ходила също навсякъде го има като информация преди да влезеш. Цената варира според специалиста и града.

# 12
 • Мнения: 11 931
Ехографията на щитовидна жлеза преди не се поемаше от касата, но от преди повече от година я приеха да  е по каса.
Синът ми е при детски ендокринолог, аз съм при такъв за възрастни и двамата не сме плащали за последните си прегледи. Явно е наистина където мине номера, по едно време бях чела, че трябва лекарят нещо да подаде като документи май за да почне касата да му ги плаща и може и това още да го има и да не им се занимава, че по-лесно. Скоро ще ходя при лекаря на детето и ще я питам точно как стоят нещата.

Иначе съм чувала от хора, които твърдят, че и МАТ не е по каса, според техния лекар, което не е така.

Но за ехографията ще разуча по-подробно и ще пиша после, даже го изтрих от първия пост докато не получа потвърждение как са нещата.

Ето от нета https://ipatient.xyz/2020/02/12/%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B3%D1%80%D … 0%BB%D1%8E%D1%87/


Таблица с данни за ваксините - производител, тип, ефикасност и т.н. за който го интересува
https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/790/Image_9557790_0_0.jpg

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 15:07 от mibobo

# 13
 • столицата
 • Мнения: 3 943
Привет. Някой питал ли е лекаря си дали за хора с Хашимото е препоръчително да се ваксинират за Ковед И евентуално с коя ваксина.

# 14
 • София
 • Мнения: 2 468
Привет. Някой питал ли е лекаря си дали за хора с Хашимото е препоръчително да се ваксинират за Ковед И евентуално с коя ваксина.
Привет, от списъка в линка изберете специалност “Еднокринология” и ще прочетете какви са препоръките на еспертния съвет относно Хашимотото.
https://www.infoz.bg/bulgaria/8058-preporaki-za-prilaganeto-na-v … pi-ot-naselenieto
Моята лична лекарка ми каза изобщо да не се колебая и да се ваксинирам. Медицинската й сестра, с дългогодишно Хашимото се беше ваксинирала и каза, че не е имала никакви странични ефекти или разместване на хормоните. Но тя е на еутирокс. Аз се колебая, защото още не съм на хормон и ТСХ ми е високо. Повече клоня към ваксиниране, но ще изчакам още малко.

Общи условия

Активация на акаунт