Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

 • 560 080
 • 10 541
 •   94
Отговори
# 9 825
 • Мнения: 7 812
Какво трябва да знам за ваксината Oxford / AstraZeneca?

Какви са потенциалните странични ефекти от ваксините срещу Covid?
Скрит текст:
Всички лекарства, включително ваксините, имат някои странични ефекти. Най-често след ваксина срещу ковид те са леки и краткотрайни, включително локална болезненост, умора или мускулни болки и главоболие.

Ваксината на Oxford / AstraZeneca обаче е свързана с малък, но притеснителен брой съобщения за образуване на кръвни съсиреци, съчетани с нисък брой тромбоцити (тромбоцитите са клетъчни фрагменти в кръвта ни, които й помагат да се съсирва).

Те включват рядък съсирек в мозъка, наречен церебрална венозна синусова тромбоза (CVST). При неваксинирана популация горните оценки предполагат, че може да има 15 до 16 случая на милион души годишно. Но също много необичайна е комбинацията от CVST или други редки съсиреци с ниски тромбоцити, а понякога и необичайни антитела - и именно тази комбинация е в центъра на настоящите проблеми.

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) заяви, че получателите на дози от Oxford / AstraZeneca трябва да внимават за нови главоболия, замъглено зрение, объркване или гърчове, които се случват четири дни или повече след ваксинацията.

Докато главоболието е много често след ваксинацията, д-р Джош Райт, заместник-председател на Британското общество по хематология, подчерта, че тези, свързани с CVST, са необичайно тежки и постоянни и прогресивно се влошават за период от дни. Повечето случаи се съобщават в рамките на две седмици след ваксината.

MHRA също отбелязва задух, болка в гърдите, болки в корема, подуване на краката и необичайни синини по кожата като причини за търсене на медицинска помощ.

След като бъдат идентифицирани, симптомите могат да бъдат лекувани. Бевърли Хънт, професор по тромбоза и хемостаза в King's College London и представител на Thrombosis UK, заяви, че първата стъпка трябва да бъде даване на доза интравенозен гама глобулин - по същество даване на концентрирани антитела, които блокират ефекта на антителата, които биха могли да причинят проблеми със съсирването. След като пациентът е стабилен, тогава му се дават антикоагулационни средства, но не и хепарини.

Колко са случаите?
Скрит текст:
До 31 март включително, MHRA съобщава, че са получили 79 съобщения за случаи на образуване на кръвни съсиреци, съчетани с ниски тромбоцити, включително 19 смъртни случая, след повече от 20 милиона дози от ваксината на Оксфорд / AstraZeneca. Това се равнява на около четири случая на всеки милион ваксинирани лица.

MHRA добави, че 44 от съобщенията и 14 от смъртните случаи са свързани с CVST с нисък брой тромбоцити. От 19-те смъртни случая 11 са били при хора на възраст под 50 години, а три са били при хора на възраст под 30 години.

Два случая на образуване на кръвни съсиреци с нисък брой тромбоцити също са докладвани сред получателите на ваксината на Pfizer / BioNTech. „Това е особено рядка и много уникална форма на необичайно съсирване“, каза Райт.

Европейската агенция по лекарствата също разглежда три случая на венозна тромбоемболия, включващи ваксината на Джонсън и Джонсън.

MHRA казва, че кръвните съсиреци, съчетани с ниски тромбоцити, могат да се появят естествено при неваксинирани хора, както и при тези, които са хванали Covid, и че докато доказателствата за връзка с ваксината Оксфорд / AstraZeneca стават по-силни, са необходими повече изследвания.

Как може ваксината да причини тези проблеми?
Скрит текст:
Понастоящем механизмът, чрез който ваксината може да причини проблеми със съсирването, остава неясен. Но експертите забелязват сходство със съсирването, понякога наблюдавано сред хората, получаващи лекарството за разреждане на кръвта хепарин, при което се генерират антитела, които водят до активиране на тромбоцитите.

„В много редки ситуации хепаринът всъщност може да причини този проблем с активирането на тромбоцитите и да доведе до образуване на кръвни съсиреци на необичайни места. Така че има някои прилики между тези две състояния“, каза Райт.

Според Хънт една от възможностите е ваксината Оксфорд / AstraZeneca също да задейства производството на антитела, които активират тромбоцитите, като ги кара да образуват съсиреци. В процеса тромбоцитите се изразходват, което води до спад в броя на тромбоцитите.

Каква е настоящата официална препоръка?
Скрит текст:
MHRA, заедно с EMA и Световната здравна организация (СЗО), многократно са заявявали, че хората трябва да продължат да приемат ваксината на Оксфорд / AstraZeneca, тъй като ползите от предотвратяването на инфекцията от Covid далеч надхвърлят рисковете.

В сряда обаче MHRA призна възможна връзка между ваксината и съсиреците, добавяйки, че трябва да се обърне внимание на тези, които могат да бъдат изложени на по-висок риск от някои видове кръвни съсиреци.

Освен това Обединеният комитет на Великобритания по ваксинация и имунизация (JCVI) заяви, че препоръчва на хората на възраст между 18 и 29 години да се предлагат други ваксини срещу Covid - ако има такива - при условие, че са здрави и са с нисък риск от Covid. Във Великобритания има около 10 милиона от 18 до 29 годишни.

„Въпреки че рискът на всеки човек, получил ваксината, да получи кръвен съсирек с ниски тромбоцити е изключително малък, тъй като рискът от тежка Covid при под 30-годишна възраст без основно заболяване също е малък, JCVI смята, че като предпазна мярка е подходящо на хората от тази възрастова група да им бъде предложена алтернативна ваксина срещу Covid, когато дойде редът им за първата доза ваксина “, каза проф. Антъни Харден, заместник-председател на JCVI.

Бременните жени трябва да обсъдят с лекарите си дали да приемат ваксината на Oxford / AstraZeneca, тъй като бременността може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци, каза MHRA.

Междувременно в сряда EMA заяви, че синдромът на рядкото съсирване трябва да бъде включен в списъка като много рядък страничен ефект на ваксината на Oxford / AstraZeneca след преглед на 62 случая на CVST и 24 случая на тромбоза на планхнична вена, главно от Европа и Великобритания, където са приложени 25 милиона дози от ваксината. От тези случаи 18 са фатални.

„Досега повечето съобщени случаи са настъпили при жени под 60-годишна възраст в рамките на две седмици след ваксинацията“, каза EMA, въпреки че все още не са потвърдени специфични рискови фактори.

Според данни на MHRA, 51 от 79-те случая на съсирване и 13 от смъртните случаи са при жени, въпреки че жените са по-склонни да получат ваксина от Оксфорд / AstraZeneca, отколкото мъжете.

Трябва ли хората да приемат аспирин след ваксината ?
Скрит текст:
Не е имало съвет някой да приема лекарства за предотвратяване на редки съсирващи реакции. Хънт предупреди да не приема аспирин, подчертавайки, че се смята, че проблемите със съсирването се свеждат до имунен отговор.

„Така че приемът на аспирин няма да е от полза. Приемането на антикоагулант вероятно няма да бъде полезно, особено ако ще получите нисък брой тромбоцити, това ще увеличи риска от кървене “, каза тя. „И ние знаем, че ако приемате аспирин без да е нужно, ползите не са много добри и съществува риск от спонтанно кървене.“

Повишава ли противозачатъчното хапче рискът от образуване на кръвни съсиреци при жените повече от ваксината на Oxford / AstraZeneca?
Скрит текст:
Комбинираните хормонални контрацептиви, които съдържат естроген, са свързани с повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, включително CVST, дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия .

Според преглед на EMA през 2014 г. рискът от образуване на кръвни съсиреци варира от пет до 12 случая на 10 000 жени, които приемат комбинирани хормонални контрацептиви за една година, в сравнение с два случая всяка година на 10 000 жени, които не използват такива контрацептиви. „Комбинираното орално контрацептивно хапче е може би най-честата причина за тромбоза на мозъчния синус, така че е много добро сравнение“, каза Хънт.

Адам Фин, професор по педиатрия в Университета в Бристол и член на JCVI, каза, че могат да се направят и други сравнения между риска и ползата. „Видяхме данни, че годишният риск от смърт в автомобилна катастрофа, ако редовно пътувате с кола, е около 1 на 20 000, а рискът през целия живот е около 1 на 240“, каза той. „Ние приемаме тези рискове за даденост.“ Факултетът по сексуално и репродуктивно здраве подчерта, че рискът от образуване на кръвни съсиреци от хапчето също е нисък - много по-малък от риска от кръвен съсирек, ако са бременни.

Трябва ли да приемете втора доза от ваксината на Oxford / AstraZeneca?
Скрит текст:
По-голямата част от хората, които са имали първа доза от ваксината, включително под 30 години, трябва да получат втората си доза, с някои изключения.

„Всеки, който е имал мозъчни или други големи кръвни съсиреци, възникващи с ниски нива на тромбоцитите след първата доза на ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca, не трябва да приема втората си доза“, каза MHRA. „Всеки, който не е имал тези странични ефекти, трябва да се обади за втората си доза, когато бъде поканен.“

Всички 79 случая, описани подробно от MHRA, са възникнали след първата доза, но това може да се дължи на факта, че много повече хора са получили първата си доза, отколкото втората.

Могат ли други ваксини срещу ковид да причинят тези проблеми със съсирването?
Скрит текст:
В момента Хардън каза, че това не е ясно. „Тъй като все още не знаем какъв е причинно-следственият механизъм - и въпреки че има голяма вероятност това да е причинено от ваксината на Оксфорд / AstraZeneca, ние не сме 100% сигурни - не можем наистина да постулираме [за] други видове [ ваксини] в момента “, каза той.

Но появата само на два случая на кръвни съсиреци и ниски тромбоцити сред ваксинираните с Pfizerпредполага, че проблемът е свързан с Oxford / AstraZeneca, каза той.

Една от възможностите е тя да е свързана с вида на ваксината, като EMA изследва дали други ваксини, използващи технология, подобна на ваксината Oxford / AstraZeneca, представляват риск.

Ваксината Janssen (Johnson & Johnson) също използва модифициран вирус на настинката, за да въведе инструкциите за протеина в нашите клетки - но докато ваксината Oxford / AstraZeneca използва аденовирус от шимпанзе, ваксината Johnson & Johnson използва човешки вирус на настинка.

Д-р Питър Арлет, ръководител на групата за анализ на данни и методи, заяви, че до момента е имало три случая на венозна тромбоемболия, включващи ваксината на Джонсън и Джонсън.

„Въпреки това броят е изключително малък в сравнение с 5-те милиона пациенти, получили ваксината на Johnson & Johnson по целия свят. Това обаче е под строг контрол, [комисията] го разглежда внимателно и мисля, че би било справедливо да се каже, че има важен мониторинг на този въпрос върху всички ваксини. “

Кога за първи път се появиха съобщения за проблеми и как реагираха страните?
Скрит текст:
Норвегия и Дания бяха първите, които спряха временно ваксината на Оксфорд / AstraZeneca на 11 март, след като съобщиха за няколко случая на CVST, съчетани с нисък брой кръвни тромбоцити.

Австрия, България, Кипър, Дания, Естония, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Португалия, Словения, Испания и Швеция, заедно с Исландия и Норвегия, които не са членки на ЕС, впоследствие или поставят на пауза ваксината или забраниха използването на определени партиди.

По-специално германското министерство на здравеопазването заяви, че има "законово задължение" да спре ваксината в очакване на разследване от EMA. Според него честотата на събитията в получателите на Оксфорд / АстраЗенека изглежда е три или четири пъти по-висока, отколкото обикновено се очаква, като изглежда, че младите жени са свръхпредставени и че „има задължение да се грижи“.

Не всички страни последваха примера им: Белгийската здравна агенция заяви, че ще продължи да използва Оксфорд / AstraZeneca, тъй като спирането на ваксинирането на хората в условията на нарастващи случаи би било „безотговорно“. В сряда Белгия обяви, че ще ограничи ваксината до хора над 55 години.

Какви ограничения са поставили страните за използването на Оксфорд / AstraZeneca?
Скрит текст:
Повечето държави вече са възобновили ваксинациите с ваксината на Oxford / AstraZeneca, макар и често с ограничения. Но Дания и Норвегия удължиха първоначалното си спиране на ваксината до средата на април в очакване на допълнителни разследвания.

Страните, които са възобновили използването без ограничения, включват: Австрия, България, Кипър, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва и Румъния. Италия заяви, че хората, които не искат Оксфорд / AstraZeneca, може да получат друга ваксина по-късно.

Страните, които са наложили ограничения за използването на ваксината, включват Канада (ограничена до хора на възраст 55 и повече години); Финландия (65 и повече); Франция (55 и повече); Холандия (60 и повече); и Швеция (65 и повече).

Германия предлага ваксината само на хора на 60 и повече години и в групи с висок приоритет, като под 60-годишните, които са получили първи доза се препоръчват да получат друга, а Испания я дава само на тези на възраст 55-65 години, плюс основни работници над 65 години. Белгия я ограничава до над 55 години.

https://www.theguardian.com/world/2021/apr/07/what-do-i-need-to- … trazeneca-vaccine

# 9 826
 • Мнения: 3 182
Е как ще са признати.
Вземам си тест от аптеката правя го и е отрицателен, давам го на Х и той вече има отрицателен тест без да си е правил.


Ей така, признати са. Всички се чудим и маем също каква мярка е това да можеш да пазаруваш само с антиген тест направен през последните 24 часа, като на тях няма дата и име, но и това е твърда немска мярка. Не ме питай къде е логиката, по-позитивните само се смеем.

В немската тема има днес цитирано правилото за признаване на антиген тестове от граничните власти и снимка на моя тест от вчера.

Няма как в лаборатория да е по-точен резултатът, като течността в която е предварително е потопена клечка със секрета просто се накапва в едно прозорче и в другото излиза резултатът. Ето го комплектът и как изглежда тестът след резултат. Какво по-прецизно могат да направят в лаборатория?
Скрит текст:


Последна редакция: чт, 08 апр 2021, 16:52 от Soft Click

# 9 827
 • Мнения: 1 581
Тая клечка никога не бих могла да си я завра там,където в лаборатория го правят,затова нямам аз доверие на тия домашни тестове. А инструкцията е точно да е на минимум 5 см в носа...което си е същото.

# 9 828
 • Мнения: 99
Същият бърз тест си правих и аз вчера вкъщи 2 дни откакто имам симптоми, и беше отрицателен. Личният ми лекар ми издаде направление за pcr, но вече започнах лечение,  пия АБ, превантивно заради други мои здравословни проблеми. Pcr ще покаже ли със сигурност, дали съм с Корона и има ли риск според вас да се заразя, ако не съм болна от Ковид, докато съм лабораторията за тест?

# 9 829
 • Мнения: 14 298
Скрит текст:
А има ли зависимост между прословутите тромбози от АЗ и дали е сложена първа или втора доза?
И мен ме интересува след първа или втора доза са тези тромбози, но никъде не намирам такава информация.
Всичко, което чета до тук, е след първа доза. Няма все още друга натрупана информация.
От разговор с лекар в имунизационен кабинет във Великобритания зная, че там вече са започнали с вторите дози. Разбрах, че и бременни имунизират. Сега можем само да следим информацията, която излиза.
Пиши ако излезе информация за след втората доза.

# 9 830
 • Мнения: 1 370
Интервю с Аспарух Илиев

Той изрази мнение, че не е правилно след първа доза от АстраЗенека, втората доза да е от друг препарат. Д-р Илиев подчерта, че ако след първа доза от ваксината на "Оксфорд”не са се проявили странични ефекти, вероятността това да се случи при втората доза е минимална.
 
Той обясни, че няма нито необходимост, нито доказателства, че трябва да се пият лекарства за разреждане на кръвта след имунизация.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2021/04/08/lekar-po-riskovo-e-zar … aksinirane.486262

# 9 831
 • Мнения: 3 655
В Европа вече 54 завода произвеждат ваксини, така, че скоро може би ще се пренаситим. От ЕК очакват т.нар. "стаден имунитет"  да бъде постигнат след средата на юли месец.

# 9 832
 • София
 • Мнения: 19 320
А дано!

# 9 833
 • София
 • Мнения: 6 983
Има нова заповед.
Отваря се всичко до края на април. Ресторантите още в понеделник.

# 9 834
 • София
 • Мнения: 8 959
Има нова заповед.
Отваря се всичко до края на април. Ресторантите още в понеделник.
Да, а в края на април - дискотеки, барове - на 50%, но вероятно някъде тогава ще ни наложат задължителни маски на вън Grinning

# 9 835
 • Мнения: 3 273
И от първи май кой ще поеме отговорността за ситуацията?

# 9 836
 • София
 • Мнения: 9 397
И от първи май кой ще поеме отговорността за ситуацията?
Никой. Пуснаха ни по пързалката.

# 9 837
 • Мнения: 14 298
Цитат
Словакия твърди, че доставените й ваксини "Спутник V" се различават от тези в Русия

Словашкият държавен институт за контрол на лекарствата (SUKL) потвърди в четвъртък, че ваксините "Спутник V", съдържащи се в партидата, която наскоро е получила страната, имат различни характеристики в сравнение с партидите от проучванията, публикувани преди време в медицинското списание The Lancet и от партидите, проучвани от Европейската агенция по лекарствата (EMA), съобщава Ройтерс.

Според първоначалните констатации в списанието, "Спутник V" е между 91% и 96% ефективна за предотвратяване на COVID-19 след 21 дни от поставяне на втората доза. Ваксината "показа добър профил на безопасност и предизвика силен хуморален и клетъчен имунен отговор при участниците в проучването", се посочваше в информацията, публикувана навремето от The Lancet.

Местните медии съобщиха снощи, че Словакия временно е спряла процеса на разпространение на ваксината поради липсата на данни, тъй като институтът не е успял да даде ясен отговор дали е безопасно да се започнат ваксинациите и SUKL не може да определи ползите и рисковете от ваксината.

Словакия закупи през миналия месец 200 000 дози от Русия, което впоследствие доведе до принудителната оставка на премиера Игор Матович.

https://trud.bg/%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F … 1%81%D0%B8%D1%8F/
Ха така!
От руснаците всичко очаквам.

# 9 838
 • Мнения: 396
Да са ни честити!

⚠️Със заповедта се възобновява присъственият учебен процес за:

•учениците от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование;
•учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;
•учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището;
•учениците от 5-ти до 12-ти клас, при спазване на следния график: от 12.04.2021 г. до 23.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас; от 26.04.2021 г. до 29.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас.

✔️Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

✔️Във висшите училища се допуска провеждането на: практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

✔️От 12 април се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

✔️Отново от 12 април се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.

✔️От 29 април посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им.

✔️От 16 април  са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.

✔️От 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

✔️Със същата заповед здравният министър нарежда физическите и юридическите лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

# 9 839
 • София
 • Мнения: 9 568
Ама, да, защо не. Те отварят всичко, нека другите да затварят, няма само те да са лоши.  Simple Smile Сигурно така са си казали, след като са се разсърдили на всички.

Общи условия

Активация на акаунт