Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

 • 12 222
 • 348
 •   1
Отговори
 • Мнения: 94
Добре дошли в новата тема. Flowers Hibiscus

График на дейностите за прием в първи клас - ТУК
Система за прием в първи клас - ТУК
Електронна система за първи клас - ТУК
Ръководство - ТУК
Предишна тема: ТЕМА 8

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 13:08 от Фран

# 1
 • Мнения: 2 376
Електронната система за кандидатстване ще промени много неща. Дали ще я има тази година? ... Ще видим.

# 2
 • София
 • Мнения: 7 462
Засега се очертава да я има, но аз не вярвам, докато не я видя пусната Grinning След това, разбира се, ще има всякакви бъгове и проблеми, които ще се изясняват в последствие.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 426
Като казвате, че електронната система ще промени много неща, какво точно имате предвид?
Аз се сещам за това, че едно дете се класира само в едно училище на класиране и се взема предвид поредността на желанията (не мога да си дам ясна сметка това до какво води и реално как преди същото би се класирало в няколко у-ща, като само едно му се пада директно в района) и това, че вече си въвеждаш един адрес и не можеш да го играеш по настоящ и постоянен.. бих се радвала някой да се включи с какво още се променя и най-вече как това прави системата по-“честна”, благодаря Simple Smile

# 4
 • Мнения: 908
По-честна едва ли ще е. У нас винаги се намира вариант да се заобиколят правилата... Но ще дам един пример: имам близнаци, големи вече, които не ги приеха в нито една квартална ясла, тъй като нямаше система и всичко зависеше от добрата воля на г-жа директорката ... Ето това вече не може да се случи.

# 5
 • София
 • Мнения: 3 457
здравейте и в новата тема, и честит празник на всички!
рових се навсякъде, но не можах да намеря други новини за тази доработка на системата за ДГ, в която се предполага, че ще се кандидатства и за първи клас, освен вече споделените тук, рано е явно.
не мога да дам мнение доколко ще бъде "справедлива" или "честна" за всички системата, тъй като едва ли за всички справедливото разпределение по район ще бъде приемливо. училищата, които се падат по район за малкия ми син не мога да кажа, че са приемливи от гледна точка на местоположението на работното ми място, така, че дотук със справедливостта, ако така ще се измерва, след като ще трябва да препускам из софия, за да го водя или прибирам. ясно е и е честно да има критерии, по които да се класират децата, но не мисля, че трябва да бъдем изцяло лишени от избор, макар и не на първо класиране. това със смяната на настоящия адрес не го разбирам и не бих го направила, но е доста масово явление - това не е честно в морален план, но е плюс за пред системата обаче.
както вече писа някой, да видим какви ще са изискванията и значението на желанията Simple Smile

# 6
 • Мнения: 1 040
Ами то морал,морал ..но като си караш детето през 3 квартала , защото не искаш училището в което са те разпределили от РИО ,и ми идва и аз да си го сменя адреса.Иначе , радвам се ,че на малкият ви син се пада повече от едно училище по район ,защото ние имаме само едно прилежащо ,и почти никакъв шанс в друго,което искаме и което ни е в административния район.....но знае ли се ,може до сле 2 години и да ни стане прилежащо ...или пък накрая да им уврат главите и да се сетят ,че възможността да се ползва уседналостта в няколко близки училища,не противоречи на великата наредба 10 ( ако не се лъжа) , на министъра .
И да ,ако се наложи ще си сменя адреса - т.е. системата продължи да функционира така,че дете прието в ПГ в едно училище,не може да продължи да се обучава там , и съответно моето е прието според правилата за прием в ПГУ , заложени в същата система
 Дето се вика,моралът ми се изпари рязко ,още когато деца от класа на моето в ПГ бяха класирани в кварталното упилище( със сменени адреси в последния момент и дори такива деца ,които не бяха в списъците с кандидати и доста дори не живеещи в района). За второто дете ,просто нямам сили да чакам и  да се надявам на късмет .

# 7
 • София
 • Мнения: 1 250
Централизираната система би трябвало да е готова, нали все пак началото на кампанията по кандидатстване за 1-ви клас е от началото на април?
Най-удачно би било да се подават електронни заявленията в избраните училища, но дали ще е така?

# 8
 • Мнения: 5 265
Образованието винаги е било първи избор за експерименти, предложени от неразбиращи от материята хора, които се чудят как да си оправдаят заплатите. Така е поне от 40 години насам, не е само напоследък.

Ако т.нар. нова електронна система е аналогична на тази за детските градини, това би означавало, ако не запишеш детето си по първо желание в прилежащото училище (защото предпочиташ друго, съседно да речем), да губиш място в него. Което няма да е добре, според мен.

Ако ти се пази мястото на първо класиране, но участваш и на второ, то тогава местата от първото класиране ще се освобождават чак за третото, защото реално ще си записал детето на второ класиране, а до записването мястото му от първото класиране ще се пази. Голям хаос ще настане.

А моят личен опит сочи, че всяка електронна система при първоначалното ѝ пускане дава грешки. И изисква поне месец-два за отстраняването им, зависи колко сложна е. Сега сме вече март, дали има време за достатъчно тестове. И едно са тестовете, друго - реално използване.

# 9
 • Мнения: 1 040
Няма да има точки за поредност на желания. Пишеш адреса на детето , дали е в ПГ и други там критерии , както и сега се задават и системата те разпределя в определена група , според училищата ,които избереш. Т.е. имаш 1 училище в което си първа група и можеш да го сложиш на 1/2/3/4 място ( не ти носи точки поредността) и във всички останали си в 4-та група ( +/- точки за съседен район ). Във всяка група,съответно имаш/нямаш допълнителни точки. Т.е. системата макар и електронна е в същия си вид,като критерии както до сега.
Който е имал възражение ,си го е написал - обсъждането беше до 1-ви.
Класирането става,като идеята е да бъдете класирани според най -високото ви желание. Според Минчева (май) , след като сте класирани в едно училище , би могло да се запишете в него  и ДА МОЖЕТЕ да продължите да  кандидатствате за по-желано( ама дали е разбрала правилно и дали е имала в предвид по- желано -т.е. по-нагоре е желанията ви ,или просто в кое да е друго училище ...не се знае ).
След като сте класирани , всички документи ,за всички обстоятелства ,които сте заявили,трябва да се занесат при записването, в конкретното училище.
Лично смятам ,че първата година ще има бая издънки и е възможно в някои училища да има проблеми-например деца ,в същата група,но с по-малко точки но класирани, проблем при прилежащите училища и адреси. Още повече ,пък и на места ,където масово хората не знаят кое им е прилежащото училище тази година и или предишната ..но нали е пробна системата - следващите 15 години ще я усъвършенстват Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 10
 • Мнения: 5 265
Пък тези, които тази година ще кандидатстват, да му мислят - върху тях ще изчистват грешките.

# 11
 • Мнения: 1 874
С електронната система ще редуцират масовите записвания и отписвания. Предполагам малка част от приетите и записани в частни училища ще кандидатстват и за държавно. Още при подреждането на желанията родителите ще знаят къде ще ги огрее.
Опитът ми с голямата ми дъщеря ме научи, че училището не може да направи чудеса с нашите деца и че най-важни са личните им качества. Бих бягала от училището по район, само ако е от онези работещи по програмите за интеграция.

# 12
 • Мнения: 94
Вече всяко едно училище е включено в програмите за интеграция.

Заявленията според предложението, което е направено, ще се подават онлайн чрез самата система или чрез писмено подаване на заявление в прилежащото училище и от там комисията го вкарва в системата за прием.

Относно поредността на желанията. В предложението е описано, че под внимание ще се взима и подреждането на желанията тоест това, което аз предполагам, че системата горе-долу ще наподобява алгоритъма на системата за 7 клас, а именно класирането ще минава през всяко едно желание и ще сумира "бала" (точките), които ще получи детето.

Още няма информация как ще се процедира за второ класиране, а именно дали, като запишеш детето на първо класиране, ще може да участва на второ.

Има наистина много неизвестни. Малко нереалистично ми изглежда до края 31 март да излезе нещо по тези неизвестни, като се има предвид как ни работи цялата държава.

# 13
 • София
 • Мнения: 8 077
Аз от прочетеното разбрах, че ще е като при ДГ. Приемат те по възможно най-високо желание, до което ти стигат точките. По-ниските желания отпадат, а по-високите си остават за второ и трето класиране. Така ще се избегне случващото се досега едно дете на първо класиране да е прието на няколко места, а друго никъде.

# 14
 • Мнения: 46
При централизираната система за мен основната разлика с преди е това, че всяко дете ще бъде прието само в едно училище. За мен лично това е по-скоро недостатък. Предишните години още на второ класиране излизаха свободни места, а сега това ще става чак на трето - т.е. до тогава ще се чака и ще се притеснява човек. Това да има само едно училище, в което детето попада в първа група намирам за много ограничаващ критерий - можеше да го направят за административния район, за да има избор човек между 2-3 училища, но това и миналите години си беше така. Сега за мен ще е много важна подребата на желанията, защото само тя дава шанс да бъдеш приет в училище, което не си му в прилежащия район. Макар че, този шанс е нищожен на първо класиране. Надявам се да се запази това от минали години - да се запише детето на първо класирне и после да може да кандидатства на следващи класирания в по-желани училища. Като цяло вътрешно съм подготвена за големи неразбории, дано имат късмет децата.

Общи условия

Активация на акаунт