Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

БАЗЕДОВА БОЛЕСТ ТЕМА 12

  • 14 841
  • 674
  •   3
Отговори
# 420
  • Мнения: 9 850
ra2, съжалявам да прочета това. Направо ти се е сипало с голямата лопата.
Стресът е голям фактор. Миналата година, долу-горе по това време, се сринах и веднага ТРАК скочи. Между другото, не съм го и проверявала повече.
Дано се стабилизират при теб нещата и да караш възможно по-леко вируса. Дано донякъде сложената ваксина все пак те пази.

Аурора, добре сме. Мъжът ми започна работа. Аз не проявих симптоми. Иначе той чувства отпадналост и умора. Вероятно от вируса. А може би и от залежаването две седмици. То и мен ме смачка това лежане и от кухнята до спалнята - голямата разходка. Той постоянно е в движение и не е свикнал да стои на едно място и тези 14 дни направо изкукурига Smile

# 421
  • Мнения: 20
Здравейте, нова съм тук, на 23 години. Преди няколко дни резултатите от кръвните ми изследвания показаха отклонения в щитовидната жлеза ( TSH 0,005 при граници 0.300-4.200; FT4 27,47 при граници 12.00-22.00; FT3 9,54 при граници 3,20-6,80) Отидох при Начев в Майчин дом, пусна ми Trab, който беше завишен и ми изписа терапия с Метизол. Каза, че имам Базедова болест, която била наследствена (баба ми се е излекувала от Базедова болест на 30 годишна възраст). Все още не съм почнала да пия лекарството, тъй като цялата ми история е много странна и объркана за мен самата и мисля първо да повторя кръвните излседвания, за да съм сигурна, че няма грешка.
Всичко започна ноември месец 2020г. Стегна ме гърлото, но не беше болка като при настинка, а все едно нещо ме стяга и стиска. Същевременно езика ми се обложи. Пусках кръвна картина, секрети от гърло, но нямаше нищо. Започанх да имам странно сърцебиене (аз попринцип съм си с висок пулс в покой, около 85-90), което се проявяваше точно когато се унасях да заспя, изведнъж се събуждах и усещах, че сърцето ми ще изкочи. Това чувство в гърлото и сърцебиенето продължиха един месец, през който често поддържах и субфебрилна температура. Един месец от както усетих стягане в гърлото започнаха стомашни проблеми.  Диария, кашави изпражнения, които са основният ми симптом от тогава, и които ме мъчат вече почти години. Последваха всякакви изследвания за бактерии, кръвни и какво ли още не. Януари месец тази година кардиолог ме изпрати при ендокринолог, като се усъмни, че след два месеца неповлияна диария и отслабване с 6 кг (от 55 кг стигнах 49 кг.) може да е виновна щитовидната жлеза. Изследванията обаче бяха в норма и съответно отхвърлихме тази възможност. Няколко месеца по-късно обаче, тоест преди няколко дни реших да повторя изследванията за всеки случай и се оказва, че съм с Базедова болест. Мислите ли, че е възможно това нещо да се е отключило още преди TSH,FT3 и FT4 да покажат отклонение и то да е причината за стомашните проблеми, продължаващи вече почти година?
В допълнение, симпотмите, които са характерни за нервната система ги изпитвам от доста повече от една година. Преди около две години почина дядо ми, като го приех доста зле и от тогава започнах да имам паник атаки, нервни сривове, доста съм изнервена на моменти, в началото си плачех всеки ден и всяка нощ, обърнах си деня и нощта и дори и да се съвзех малко от малко, постоянно усещам, че съм подтисната и всякаш не съм същия човек, който бях.
За момента гастроенетеролога ми казва, че нямам нужда от колоно и гастроскопия, тъй като кръвните не говорят да имам възпаление. Той ме съветва да почна терапията за щитовидната, тъй като смята, че тя е причината за диарията.

# 422
  • Мнения: 9 850
Здравей Simple Smile
Няма какво да отлагаш. Отключила се е Базедова болест. Сходно на теб и при мен протече почти по същия начин. А и не само при мен. Първоначално се проявяват симптомите, пускаме изследвания, щитовидните хормони обикновено са все още в норма и след няколко месеца се отключва заболяването. Аз си пуснах МАТ антитела, те излязоха високи, а хормоните бяха в норма и докторът каза да се проследявам на 6 месеца. След около 8 месеца отключих Базедова болест. То няма как да не го усетиш. При мен направо се поду жлезата, дойде ми менструация на 15 ден от предходния цикъл. Цялата треперех, заспивах за кратко и се стрясках както ти описваш. Направо сърцето ми ще изскочи.
Кървясали очи, кашави изхождания, ускорен пулс, субфебрилна температура, това са съпътстващи симптоми при един отключен Базед. Може и кръвното да се повиши. Първоначално някои отслабват заради хиперфункцията, но последващо напълняват. Отлагането на лечението ще влоши нещата. Започни терапия и ще се почувстваш по-добре след месец, два.
Базедът се отключва при стрес, постоянна тревожност, вирусни и бактериални заболявания, раждане, бременност, аборт и т.н.
Щом и ТРАб-ТРАК е повишен, няма какво да чакаш. Съмнения няма, че лечение трябва. Още повече с тези хормони не може да стоиш така.

# 423
  • Бургас
  • Мнения: 9 477
Ох,когато млад човек напише такова нещо...сърцето ми се свива.
Аз бях на 24,когато отключих Базедова болест.
При мен беше след раждането и не успяха веднага да поставят диагноза.
Разбира се,че диарията е от Базедовата болест.
Организмът ти работи на свръх обороти,обмяната на веществата ти е ненормално засилена.
Щом няма данни за възпаление,си започвай Метизола.
Колкото и да не искам,ще го кажа:Това е сериозно състояние и не минава без лекарства,не става с хомеопатия,билки и т.н.,даже има някакъв безумен метод с цепване на небцето(не съветвам никого да пробва).
Мен ме водеха със следродилна депресия,доста се забави лечението и доста ми се увреди организмът.
Наистина съжалявам,че ти се случва това.

# 424
  • Мнения: 1 125
Анна, съгласна съм с Мери и Мими. Не чакай. Почвай си метизола. И без това нещата няма да се оправят бързо, става с месеци. Не губи време. Ти и без това в началото доста често ще правиш контролни изследвания. При повечето тук в началото на лечението всеки месец, че и на 15-20 дни. Млада си, взимай мерки бързо. Всичко което описваш - сваляне на килограми, тахикардия, лошо спане, кашави изпражнения, да не говорим за паник атаките, депресията, плачливостта .. всичко са типични симптоми.
При мен започна поне година и половина преди да ми се разбутат хормоните, със смъртта на татко. Поне така си го обяснявам.
Така че почвай лечение, ще се почувстваш по-добре.
Само да вметна, някои от момичетата тук може би си спомнят, че аз в началото бях на антидепресанти. Толкова зле се чувствах. Ти си попаднала на правилния лекар, а именно ендокринилога навреме. От метизола за месец ще започнеш да се стабилизираш. Стискам ти палци, успех♥️
Мери, много се радвам че сте добре. Видя ли как ти се размина леко, браво. И на мъжът ти ще му мине умората. Нека мине 1-2 месеца.

# 425
  • Мнения: 9 850
Сали, аз подозирам, че изобщо не съм се разболяла. 99% съм сигурна, да не кажа 100%. Това вирус да мине и да не ни закачи сама го писах преди няколко поста, защото наистина се е случвало, но не вярвам да съм го закачила и да съм карала безсимптомно. При нас е в двете крайности. Или пипваме и се тръшкаме, или вирусът ни заобикаля.
А се надявах тайничко изведнъж да се окажа с антитела.
Не съм пускала изследвания. Даже не знам дали изобщо да пускам, да си давам парите.

Последна редакция: вт, 21 сеп 2021, 21:22 от Merelenda

# 426
  • Мнения: 20
Много благодаря за отговорите на всички ❤ От утре започвам да си пия хапчетата.

# 427
  • Мнения: 45
Мереленда, радвам се че сте добре! Не вярвам да те е подминал вируса. След два месеца си пусни едни антитела и ще разбереш 🙂. Когато съпругът ми се разболя се изолира още преди да се проявят симптоми. Каза, че е отпаднал и беше изолиран на секундата. Отваря вратата с маска и ръкавици, миех и пръсках със спирт в банята, децата стояха в стаята си. Всички мерки бяха, понеже малкият ми син е с астма и много се притеснявах как ще се чувства. Въпреки мерките всички се разболяхме.

Анна аз също бих започнала метизола веднага. За да започне да действа и да се понижат хормоните трябва поне седмица прием, даже и 10 дена. Иди и си пусни в същата лаборатория само ФТ4. Спрямо него се определя дозата на метизола. ТРАК пада с месеци.

# 428
  • Мнения: 9 850
Със симптоми, с всичко си го изкарахте? Питам, защото аз нямах симптоми. Или карахте безсимптомно?
Дали е бил Делта вариантът при вас? При мъжа ми май беше алфа, съдейки по симптомите,но само предполагам.

# 429
  • София
  • Мнения: 3 751
Какви бяха симптомите при мъжа ти, Мери?

# 430
  • Мнения: 9 850
3-4 дни Т 37,5, 2 дни болки в мускули и стави и отпадналост (както ми я описа, парцал като при хипофункция- вървиш и се свличаш), след 4 ден нямаше Т и болки в мускули. Изгуби обоняние ( вкус имаше ) и лека суха кашлица, като прокашляне 1-2 пъти, не упорита. Това беше.

# 431
  • Мнения: 45
[video][/video]
Със симптоми, с всичко си го изкарахте? Питам, защото аз нямах симптоми. Или карахте безсимптомно?
Дали е бил Делта вариантът при вас? При мъжа ми май беше алфа, съдейки по симптомите,но само предполагам.



Аз не знам дали съм била с базед преди това🙂. По време на Ковид се появи сърцебиене, което не отшумя и след това. Кардиолог ме насочи към ендокринолог и така разбрах. Иначе си имах много симптоми. Боледувахме март.

# 432
  • София
  • Мнения: 3 751
Радвам се, Мери! Сега повечко силна храна и ще мине и умората и изтощението🍀

# 433
  • Мнения: 2 861
Ковида почва да отстъпва. Днес засега съм без температура. А хипертиреоидизмът ще си го търпя, дотато се появи ефектът от метизола.

# 434
  • Мнения: 1 125
Мери, дори да не си била болна, с вируса си се срещнала. Нали така го наричат лекарите. Малката ми дъщеря, която живее с нас, изобщо не се разболя. Много се пазеше. Стоеше си на втория етаж. Ние живеем в къща. И въпреки това си направи тест за антитела с нас и тя също имаше, макар и по-малко. Този вирус е доста вирулентен и има ли в едно жилище болен няма как и здравите да не се срещнат с него. Важното е че ти не се разболя. И аз мисля че няма смисъл да си даваш парите за тест за антитела, със сигурност имаш.
Няма проблем да има болни, дай боже само да минава леко. И ваксините за мен все още са голяма дилема.

Общи условия

Активация на акаунт