Как да изберем детско столче за кола - консултации с експертите от Деца на борда

 • 121 644
 • 437
 •   1
Отговори
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 551
"Няма да пътуваме дълго, само за 200-300 метра...", "Бебето мрази да пътува в столчето си...", "Детето ми мрънка и ще го взема само за малко в скута си..." - оправдания, които всички сме чували, въпреки съществуващите законови изисквания и огромния обем информация за рисковете от неправилно обезопасяване на децата при пътуване.

Правилното използване на столче за кола намалява драстично риска от сериозни травми при пътен инцидент.
Това е и причината, поради която всички родители е необходимо да превозват децата си в подходящи столчета винаги още от раждането на детето и да превърнат това в основно правило, в естествен навик.

В настоящата консултативна тема два пъти седмично (във вторник и петък) Радослава Митрова и Милена Захариева ще отговарят на Вашите въпроси, свързани с обезопасяването и правилното пътуване на децата:

•   Защо е важно да возим децата си в столче?

•    Как да изберем подходящо столче за бебето и малкото дете?

•   Защо е важно да возим детето си обратно на движението максимално дълго?

•   Как да разберем дали столчето за кола отговаря на изискванията за безопасност?

•   Кое е най-безопасното място в колата?

    


Милена Захариева и Радослава Митрова

Радослава Митрова и Милена Захариева са приятелки, неразделни от раждането на синовете им преди 5 години. Ради има и по-малка дъщеричка на 2 години.

Ради и Милена живеят в София и поради забързаното им ежедневие се налага всеки ден да пътуват с колите си, а децата им са неизменно с тях. И двете обръщат голямо внимание на детската безопасност в автомобила и отделят много време на избора на подходящите столчета за всеки етап от живота на децата.
Като ежедневни участници в натоварения трафик забелязват колко много деца се возят в колата без столче, без колан, тичат между седалките, седят в скута на шофьора или някой от пасажерите, или пък са в столчета, но неправилно поставени, много облечени и т.н.
Това е поводът за тяхното решение да помагат на повече родители в избора на детско столче и правилната му употреба.

Радослава Митрова и Милена Захариева създават сайта ДЕЦА НА БОРДА - инициатива за осигуряване на детската безопасност в автомобила - и правят всичко възможно да помогнат на другите родители да разберат важността на това да возят децата си правилно в колата.

Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.


#СпециалиститеГоворят


Правила на консултативните теми във форума

Последна редакция: пн, 12 дек 2022, 18:43 от Жaклин

# 1
 • Мнения: 216
За нас е радост да бъдем част от най-голямото онлайн общество в България - BG-Mamma, в качеството си на консултанти! В следващите месеци ще се постараем да сме ви максимално полезни за осигуряване на безопасността на децата ви в колата. Вярваме, че ако родителите знаят колко е важно да возят детето правилно в автомобила, никога не биха го возили по друг начин!
~Ради и Милена

Децата имат много слаба (или никаква) преценка за рисковете, което неминуемо води до различни инциденти, ако ние родителите не вземем необходимите мерки.

Едно от най-опасните неща, които ежедневно правим, е шофирането и участието в движението по пътищата. Никой не излиза от дома си с идеята, че точно днес ще стане участник в катастрофа, но всъщност никога не знаем какво ще се случи. Именно затова е важно да осигурим защита за децата си, без значение от разстоянието, на което ще пътуваме.

Децата са особено уязвими участници в движението и по-лесно стават жертви при катастрофи. Скелетът им не е достатъчно зрял, за да се справи със силите, предизвикани в автомобилна катастрофа.

Тялото на децата се различава много от това на възрастните:
-  Главата им е много по-голяма и тежка – около 25% от тялото (при възрастните, тя е 6% от теглото);
-  Мускулите на врата и гърба са много слаби и трудно поддържат това тегло;
-  Детските кости са много меки;
-  До 3-годишна възраст гръбначният стълб на детето се състои от прешлени, които са свързани с хрущял;
-  Костите на шията при малки деца не са достатъчно развити, за да могат да защитят гръбначния мозък при силно натоварване.

Именно защото са изключително крехки, децата имат нужда от допълнителна защита в колата, за да може тялото им да се справи със силите, предизвикани в една катастрофа. При удар, преобръщане или внезапно спиране необезопасените деца рискуват да бъдат изложени на несъвместимо с живота количество кинетична енергия.

Правилно избраното, монтирано и използвано детско столче за кола обаче намалява рисковете от наранявания или фатален изход.

При скорост 50 км/ч. вероятността от смърт на детето, седящо в скута на родителя, е около 70%.

Можете да задавате всичките си въпроси към нас тук, а ние всяка седмица ще качваме нови полезни публикации и видеа.

Какво бихте искали да научите за детската безопасност в колата най-напред? >>>

Последна редакция: чт, 08 апр 2021, 17:31 от Редактор**

# 2
 • Мнения: 216
Знаете ли, че возенето в колата с дебели дрехи е опасно?
В това видео можете да видите защо това е така и как да возите детето си през зимата топло и безопасно:Разкажете ни вие как возите децата си през зимата.

# 3
 • София
 • Мнения: 5 568
Това за дебелите дрехи важи ли и за деца,които вече използват столчета от категория 15-36,и се возят с коланите на автомобила?

# 4
 • Мнения: 216
Bubble, важи за всички. Дори и за възрастните Blush
Колкото по-близо е коланът до тялото ни, толкова по-ефективно ще ни предпази. И обратното - колкото повече място има между колана и тялото, толкова по-вероято е да получим травма.
В някои държави в началото на зимния сезон се провеждат специални кампании, които напомнят на всички участници в движението (шофьори и пасажери) да свалят дебелите дрехи в колата.

# 5
 • Мнения: 216
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ БРЕМЕННИТЕ СЪЩО ТРЯБВА ДА СЛАГАТ КОЛАН?

Въпреки че законът освобождава бременните жени от задължението за поставяне на предпазния колан в колата, използването му е единственият начин да защитите себе си и нероденото си дете в случай на пътен инцидент.

За да избегнете ненужния риск и дискомфорта, може да следвате тези прости стъпки:
- Раменният дял на колана трябва да минава през рамото, след което да бъде насочен между гърдите и отстрани на корема. Надбедрената част трябва да лежи равно над меките части на таза и възможно най-ниско под корема.
- Коланът трябва да приляга добре към тялото.
- С напредване на бременността, шофьорите трябва да наместват седалката и волана така, че безпроблемно да управляват автомобила, като същевременно коремът им е на възможно най-голямо разстояние от волана.
- При пасажерите е препоръчително да преместят предната седалката назад, като оставят облегалката в комфортна изправена позиция, за да не се образува луфт между раменете и колана.


Можете да намерите повече информация за това, защо е важно бременните да ползват колан, както и какви други възможности има за правилно обезопасяване на бременната жена в колата, НА САЙТА НИ.

# 6
 • Мнения: 216
Защо е важно да возим детето си в столче

В това видео на ДЕЦА НА БОРДА различни сециалисти, сред които ортопед-травматолог, рали-състезател, психолог, ще ви разкажат какви са особеностите на детското тяло, какво се случва в колата при пътен инцидент, кои са най-често срещаните травми при катастрофи и защо е важно децата да се возят правилно закопчани в детски столчета за кола.

Ще научите също и какви са законовите изисквания за превозване на деца в колата.


Винаги закопчавайте детето в столчето му! Това може да спаси живота му.

# 7
 • Мнения: 285
Здравейте, столчета от Група 1(9-18) подходящи ли са за 6 месечни бебета? Синът ми на 6 месеца тежи 9.5 кг и е 72см. Ще съм благодарна да ми предложите столчета подходящи за по-едри деца.

# 8
 • Мнения: 216
Здравейте, Milvan2000!

Според новия стандарт за безопасност R129 (i-size), децата трябва да се возят обратно на движението до 15-месечна възраст. Повечето експерти, обаче, препоръчват возене обратно на движението максимално дълго - до 4-годишна възраст, а по възможност и до достигане на 125 см височина (което е около 6-7 г.). Това е изключително важно по отношение на безопасността на децата, тъй като осигурява 500% по-висока защита в сравнение с возенето по посока на движението.

В този смисъл, за Вашето дете бихме препоръчали столче в група 0/1 (от раждането до 18 кг или около 4-годишна възраст) или 0/1/2 (0-25 кг или около 6-7-годишна възраст) с удължено ползване обратно на движението.

Имайте предвид, че столчетата 9-18 кг са група 1 и са само по посока на движението, в този смисъл са неподходящи за Вашето дете.

За да можем да Ви предложим конкретни столчета, моля изпратете ни на лично съобщение във Фейсбук www.facebook.com/kidsonboard.bg или на имейл hello@kidsonboard.bg марка, модел, година на производство и наличие или не на ISOFIX за автомобила, в който возите детето.

Очакваме ви там, за да продължим разговора си и да обсъдим столчета, а междувременно - винаги закопчавайте детето си в столчето! Simple Smile

# 9
 • Мнения: 285
Благодаря за информацията. За мен е важно детето да се вози възможно най-дълго в посока обратна на движението. Имате поща. Simple Smile

# 10
 • Мнения: 146
Здравейте! Благодаря за интересната тема и възможността за консултация. 🙂Очакваме сина си през месец май. Вече сме купили първото му столче в категория от 0 до 13 кг. Колата ни има Isofix система. Колебаем се дали да вземем база за това столче или да закупим направо база за следващия стол, който детето ще ползва доста по-дълго. Какво е вашето мнение? С колко Isofix системата повишава сигурността?

# 11
 • Мнения: 216
Heydi, привет!
По принцип изофикс базата улеснява монтажа на столчето, понеже тя седи фиксирана в колата, а столчето само "щраква" върху нея. Това минимизира риска от грешки при монтажа, които от своя страна биха могли да компрометират сигурността.
Имайте предвид, че изофикс базите не са универсални. Тоест, едно столче върви със съответната база, върху която може да се монтира. Има някои изключения - т. нар. модулни системи. При тях върху една база може да се монтира както столче в група 0-13 кг, така и следващото - в група до 18 кг.
За да можем да отговорим по-конкретно, е необходимо да знаем марката и модела на столчето Ви Blush

# 12
 • Мнения: 4 144
Здравейте, предстои ни закупуване на столче,до сега детето беше в кошница, но макар на размери да й пасва, вече не търпи да стои легнала -на 9 месеца е.  Колата ни няма isofix система . Какво е най-добре да закупим за тази дребна фигура?

# 13
 • Мнения: 146
Heydi, привет!
По принцип изофикс базата улеснява монтажа на столчето, понеже тя седи фиксирана в колата, а столчето само "щраква" върху нея. Това минимизира риска от грешки при монтажа, които от своя страна биха могли да компрометират сигурността.
Имайте предвид, че изофикс базите не са универсални. Тоест, едно столче върви със съответната база, върху която може да се монтира. Има някои изключения - т. нар. модулни системи. При тях върху една база може да се монтира както столче в група 0-13 кг, така и следващото - в група до 18 кг.
За да можем да отговорим по-конкретно, е необходимо да знаем марката и модела на столчето Ви Blush

Столчето, което сме купили, е Cybex Aton 5. Имам и още едно питане - от коя страна е най-безопасно да се монтира? Известно ми е, че трябва да е обратно на движението, но зад шофьорската или пасажерската седалка е по-добре? Благодаря!

# 14
 • Мнения: 216
Здравейте, предстои ни закупуване на столче,до сега детето беше в кошница, но макар на размери да й пасва, вече не търпи да стои легнала -на 9 месеца е.  Колата ни няма isofix система . Какво е най-добре да закупим за тази дребна фигура?

Здравейте, BonniBon,

Според новия стандарт за безопасност, децата трябва да се возят обратно на движението до 15-месечна възраст. Повечето експерти, обаче, препоръчват возене обратно на движението максимално дълго - до 4-годишна възраст, а по възможност и до достигане на 125 см височина (което е около 6-7 г.). Това е изключително важно по отношение на безопасността на децата, тъй като осигурява 5 пъти по-висока защита в сравнение с возенето по посока на движението. Можете да видите повече за возенето обратно на движението тук: https://kidsonboard.bg/obratno-na-dvizhenieto-5-pati-po-bezopasno/

Ето защо, за Вашето дете препоръчваме столче в група 0/1 (до 18 кг или около 4-годишна възраст) или 0/1/2 (до 25 кг или около 6-7-годишна възраст) с удължено ползване обратно на движението. Тези столчета са доста по-големи от кошниците и детето вече ще седи по-изправено и ще може да вижда навън, което със сигурност ще успокои пътуването.

Вижте една от последните ни статии, в която сме събрали и сравнили 8 столчета, които са в групите, подходящи за Вашето дете и са преминали най-тежкия тест за сигурност - шведския Plus Test: https://kidsonboard.bg/8-stolcheta-za-kola-koito-chesto-preporachvame/ Тези столчета препоръчваме най-често, тъй като при правилен монтаж и употреба, те гарантират, че детето няма да получи животозастрашаващи наранявания в областта на врата при челен удар (статистически най-често срещания удар). Обърнете внимание на онези столчета, които се монтират с колана на автомобила, защото само те могат да се ползват във Вашата кола.

След като прочетете статията, ще се радваме да обсъдим различните столчета, както и да отговорим на всички въпроси, които имате. За целта, моля, изпратете ни лично съобщение в страницата ни във Фейсбук https://www.facebook.com/kidsonboard.bg.

До скоро Simple Smile
Милена и Ради

Общи условия

Активация на акаунт