Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да изберем детско столче за кола - консултации с експертите от Деца на борда

 • 30 074
 • 90
 •   1
Отговори
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 398
"Няма да пътуваме дълго, само за 200-300 метра...", "Бебето мрази да пътува в столчето си...", "Детето ми мрънка и ще го взема само за малко в скута си..." - оправдания, които всички сме чували, въпреки съществуващите законови изисквания и огромния обем информация за рисковете от неправилно обезопасяване на децата при пътуване.

Правилното използване на столче за кола намалява драстично риска от сериозни травми при пътен инцидент.
Това е и причината, поради която всички родители е необходимо да превозват децата си в подходящи столчета винаги още от раждането на детето и да превърнат това в основно правило, в естествен навик.

В настоящата консултативна тема два пъти седмично (във вторник и петък) Радослава Митрова и Милена Захариева ще отговарят на Вашите въпроси, свързани с обезопасяването и правилното пътуване на децата:

•   Защо е важно да возим децата си в столче?

•    Как да изберем подходящо столче за бебето и малкото дете?

•   Защо е важно да возим детето си обратно на движението максимално дълго?

•   Как да разберем дали столчето за кола отговаря на изискванията за безопасност?

•   Кое е най-безопасното място в колата?

    


Милена Захариева и Радослава Митрова

Радослава Митрова и Милена Захариева са приятелки, неразделни от раждането на синовете им преди 5 години. Ради има и по-малка дъщеричка на 2 години.

Ради и Милена живеят в София и поради забързаното им ежедневие се налага всеки ден да пътуват с колите си, а децата им са неизменно с тях. И двете обръщат голямо внимание на детската безопасност в автомобила и отделят много време на избора на подходящите столчета за всеки етап от живота на децата.
Като ежедневни участници в натоварения трафик забелязват колко много деца се возят в колата без столче, без колан, тичат между седалките, седят в скута на шофьора или някой от пасажерите, или пък са в столчета, но неправилно поставени, много облечени и т.н.
Това е поводът за тяхното решение да помагат на повече родители в избора на детско столче и правилната му употреба.

Радослава Митрова и Милена Захариева създават сайта ДЕЦА НА БОРДА - инициатива за осигуряване на детската безопасност в автомобила - и правят всичко възможно да помогнат на другите родители да разберат важността на това да возят децата си правилно в колата.

Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.


#СпециалиститеГоворят


Правила на консултативните теми във форума

Последна редакция: пн, 05 апр 2021, 10:43 от BG-Mamma™

# 1
 • Мнения: 58
За нас е радост да бъдем част от най-голямото онлайн общество в България - BG-Mamma, в качеството си на консултанти! В следващите месеци ще се постараем да сме ви максимално полезни за осигуряване на безопасността на децата ви в колата. Вярваме, че ако родителите знаят колко е важно да возят детето правилно в автомобила, никога не биха го возили по друг начин!
~Ради и Милена

Децата имат много слаба (или никаква) преценка за рисковете, което неминуемо води до различни инциденти, ако ние родителите не вземем необходимите мерки.

Едно от най-опасните неща, които ежедневно правим, е шофирането и участието в движението по пътищата. Никой не излиза от дома си с идеята, че точно днес ще стане участник в катастрофа, но всъщност никога не знаем какво ще се случи. Именно затова е важно да осигурим защита за децата си, без значение от разстоянието, на което ще пътуваме.

Децата са особено уязвими участници в движението и по-лесно стават жертви при катастрофи. Скелетът им не е достатъчно зрял, за да се справи със силите, предизвикани в автомобилна катастрофа.

Тялото на децата се различава много от това на възрастните:
-  Главата им е много по-голяма и тежка – около 25% от тялото (при възрастните, тя е 6% от теглото);
-  Мускулите на врата и гърба са много слаби и трудно поддържат това тегло;
-  Детските кости са много меки;
-  До 3-годишна възраст гръбначният стълб на детето се състои от прешлени, които са свързани с хрущял;
-  Костите на шията при малки деца не са достатъчно развити, за да могат да защитят гръбначния мозък при силно натоварване.

Именно защото са изключително крехки, децата имат нужда от допълнителна защита в колата, за да може тялото им да се справи със силите, предизвикани в една катастрофа. При удар, преобръщане или внезапно спиране необезопасените деца рискуват да бъдат изложени на несъвместимо с живота количество кинетична енергия.

Правилно избраното, монтирано и използвано детско столче за кола обаче намалява рисковете от наранявания или фатален изход.

При скорост 50 км/ч. вероятността от смърт на детето, седящо в скута на родителя, е около 70%.

Можете да задавате всичките си въпроси към нас тук, а ние всяка седмица ще качваме нови полезни публикации и видеа.

Какво бихте искали да научите за детската безопасност в колата най-напред? >>>

Последна редакция: чт, 08 апр 2021, 17:31 от Редактор**

# 2
 • Мнения: 58
Знаете ли, че возенето в колата с дебели дрехи е опасно?
В това видео можете да видите защо това е така и как да возите детето си през зимата топло и безопасно:Разкажете ни вие как возите децата си през зимата.

# 3
 • София
 • Мнения: 3 498
Това за дебелите дрехи важи ли и за деца,които вече използват столчета от категория 15-36,и се возят с коланите на автомобила?

# 4
 • Мнения: 58
Bubble, важи за всички. Дори и за възрастните Blush
Колкото по-близо е коланът до тялото ни, толкова по-ефективно ще ни предпази. И обратното - колкото повече място има между колана и тялото, толкова по-вероято е да получим травма.
В някои държави в началото на зимния сезон се провеждат специални кампании, които напомнят на всички участници в движението (шофьори и пасажери) да свалят дебелите дрехи в колата.

# 5
 • Мнения: 58
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ БРЕМЕННИТЕ СЪЩО ТРЯБВА ДА СЛАГАТ КОЛАН?

Въпреки че законът освобождава бременните жени от задължението за поставяне на предпазния колан в колата, използването му е единственият начин да защитите себе си и нероденото си дете в случай на пътен инцидент.

За да избегнете ненужния риск и дискомфорта, може да следвате тези прости стъпки:
- Раменният дял на колана трябва да минава през рамото, след което да бъде насочен между гърдите и отстрани на корема. Надбедрената част трябва да лежи равно над меките части на таза и възможно най-ниско под корема.
- Коланът трябва да приляга добре към тялото.
- С напредване на бременността, шофьорите трябва да наместват седалката и волана така, че безпроблемно да управляват автомобила, като същевременно коремът им е на възможно най-голямо разстояние от волана.
- При пасажерите е препоръчително да преместят предната седалката назад, като оставят облегалката в комфортна изправена позиция, за да не се образува луфт между раменете и колана.


Можете да намерите повече информация за това, защо е важно бременните да ползват колан, както и какви други възможности има за правилно обезопасяване на бременната жена в колата, НА САЙТА НИ.

# 6
 • Мнения: 58
Защо е важно да возим детето си в столче

В това видео на ДЕЦА НА БОРДА различни сециалисти, сред които ортопед-травматолог, рали-състезател, психолог, ще ви разкажат какви са особеностите на детското тяло, какво се случва в колата при пътен инцидент, кои са най-често срещаните травми при катастрофи и защо е важно децата да се возят правилно закопчани в детски столчета за кола.

Ще научите също и какви са законовите изисквания за превозване на деца в колата.


Винаги закопчавайте детето в столчето му! Това може да спаси живота му.

# 7
 • Мнения: 165
Здравейте, столчета от Група 1(9-18) подходящи ли са за 6 месечни бебета? Синът ми на 6 месеца тежи 9.5 кг и е 72см. Ще съм благодарна да ми предложите столчета подходящи за по-едри деца.

# 8
 • Мнения: 58
Здравейте, Milvan2000!

Според новия стандарт за безопасност R129 (i-size), децата трябва да се возят обратно на движението до 15-месечна възраст. Повечето експерти, обаче, препоръчват возене обратно на движението максимално дълго - до 4-годишна възраст, а по възможност и до достигане на 125 см височина (което е около 6-7 г.). Това е изключително важно по отношение на безопасността на децата, тъй като осигурява 500% по-висока защита в сравнение с возенето по посока на движението.

В този смисъл, за Вашето дете бихме препоръчали столче в група 0/1 (от раждането до 18 кг или около 4-годишна възраст) или 0/1/2 (0-25 кг или около 6-7-годишна възраст) с удължено ползване обратно на движението.

Имайте предвид, че столчетата 9-18 кг са група 1 и са само по посока на движението, в този смисъл са неподходящи за Вашето дете.

За да можем да Ви предложим конкретни столчета, моля изпратете ни на лично съобщение във Фейсбук www.facebook.com/kidsonboard.bg или на имейл hello@kidsonboard.bg марка, модел, година на производство и наличие или не на ISOFIX за автомобила, в който возите детето.

Очакваме ви там, за да продължим разговора си и да обсъдим столчета, а междувременно - винаги закопчавайте детето си в столчето! Simple Smile

# 9
 • Мнения: 165
Благодаря за информацията. За мен е важно детето да се вози възможно най-дълго в посока обратна на движението. Имате поща. Simple Smile

# 10
 • Мнения: 132
Здравейте! Благодаря за интересната тема и възможността за консултация. 🙂Очакваме сина си през месец май. Вече сме купили първото му столче в категория от 0 до 13 кг. Колата ни има Isofix система. Колебаем се дали да вземем база за това столче или да закупим направо база за следващия стол, който детето ще ползва доста по-дълго. Какво е вашето мнение? С колко Isofix системата повишава сигурността?

# 11
 • Мнения: 58
Heydi, привет!
По принцип изофикс базата улеснява монтажа на столчето, понеже тя седи фиксирана в колата, а столчето само "щраква" върху нея. Това минимизира риска от грешки при монтажа, които от своя страна биха могли да компрометират сигурността.
Имайте предвид, че изофикс базите не са универсални. Тоест, едно столче върви със съответната база, върху която може да се монтира. Има някои изключения - т. нар. модулни системи. При тях върху една база може да се монтира както столче в група 0-13 кг, така и следващото - в група до 18 кг.
За да можем да отговорим по-конкретно, е необходимо да знаем марката и модела на столчето Ви Blush

# 12
 • Мнения: 2 680
Здравейте, предстои ни закупуване на столче,до сега детето беше в кошница, но макар на размери да й пасва, вече не търпи да стои легнала -на 9 месеца е.  Колата ни няма isofix система . Какво е най-добре да закупим за тази дребна фигура?

# 13
 • Мнения: 132
Heydi, привет!
По принцип изофикс базата улеснява монтажа на столчето, понеже тя седи фиксирана в колата, а столчето само "щраква" върху нея. Това минимизира риска от грешки при монтажа, които от своя страна биха могли да компрометират сигурността.
Имайте предвид, че изофикс базите не са универсални. Тоест, едно столче върви със съответната база, върху която може да се монтира. Има някои изключения - т. нар. модулни системи. При тях върху една база може да се монтира както столче в група 0-13 кг, така и следващото - в група до 18 кг.
За да можем да отговорим по-конкретно, е необходимо да знаем марката и модела на столчето Ви Blush

Столчето, което сме купили, е Cybex Aton 5. Имам и още едно питане - от коя страна е най-безопасно да се монтира? Известно ми е, че трябва да е обратно на движението, но зад шофьорската или пасажерската седалка е по-добре? Благодаря!

# 14
 • Мнения: 58
Здравейте, предстои ни закупуване на столче,до сега детето беше в кошница, но макар на размери да й пасва, вече не търпи да стои легнала -на 9 месеца е.  Колата ни няма isofix система . Какво е най-добре да закупим за тази дребна фигура?

Здравейте, BonniBon,

Според новия стандарт за безопасност, децата трябва да се возят обратно на движението до 15-месечна възраст. Повечето експерти, обаче, препоръчват возене обратно на движението максимално дълго - до 4-годишна възраст, а по възможност и до достигане на 125 см височина (което е около 6-7 г.). Това е изключително важно по отношение на безопасността на децата, тъй като осигурява 5 пъти по-висока защита в сравнение с возенето по посока на движението. Можете да видите повече за возенето обратно на движението тук: https://kidsonboard.bg/obratno-na-dvizhenieto-5-pati-po-bezopasno/

Ето защо, за Вашето дете препоръчваме столче в група 0/1 (до 18 кг или около 4-годишна възраст) или 0/1/2 (до 25 кг или около 6-7-годишна възраст) с удължено ползване обратно на движението. Тези столчета са доста по-големи от кошниците и детето вече ще седи по-изправено и ще може да вижда навън, което със сигурност ще успокои пътуването.

Вижте една от последните ни статии, в която сме събрали и сравнили 8 столчета, които са в групите, подходящи за Вашето дете и са преминали най-тежкия тест за сигурност - шведския Plus Test: https://kidsonboard.bg/8-stolcheta-za-kola-koito-chesto-preporachvame/ Тези столчета препоръчваме най-често, тъй като при правилен монтаж и употреба, те гарантират, че детето няма да получи животозастрашаващи наранявания в областта на врата при челен удар (статистически най-често срещания удар). Обърнете внимание на онези столчета, които се монтират с колана на автомобила, защото само те могат да се ползват във Вашата кола.

След като прочетете статията, ще се радваме да обсъдим различните столчета, както и да отговорим на всички въпроси, които имате. За целта, моля, изпратете ни лично съобщение в страницата ни във Фейсбук https://www.facebook.com/kidsonboard.bg.

До скоро Simple Smile
Милена и Ради

# 15
 • Мнения: 58
Heydi, привет!
По принцип изофикс базата улеснява монтажа на столчето, понеже тя седи фиксирана в колата, а столчето само "щраква" върху нея. Това минимизира риска от грешки при монтажа, които от своя страна биха могли да компрометират сигурността.
Имайте предвид, че изофикс базите не са универсални. Тоест, едно столче върви със съответната база, върху която може да се монтира. Има някои изключения - т. нар. модулни системи. При тях върху една база може да се монтира както столче в група 0-13 кг, така и следващото - в група до 18 кг.
За да можем да отговорим по-конкретно, е необходимо да знаем марката и модела на столчето Ви Blush

Столчето, което сме купили, е Cybex Aton 5. Имам и още едно питане - от коя страна е най-безопасно да се монтира? Известно ми е, че трябва да е обратно на движението, но зад шофьорската или пасажерската седалка е по-добре? Благодаря!

Здравейте отново, Heydi,

Първо, относно столчето и базата: Cybex Aton 5 е столче с добри показатели на независимите краш-тестове, както със, така и без базата. Базите, които са съвместими с Aton 5 са Aton Base 2-fix и Aton Base 2 и те не могат да се ползват със следващо столче. Както казахме вече, базата осигурява удобството на бързия и лесен монтаж на кошницата, която просто се щраква върху монтираната в колата база, вместо да се връзва с колана всеки път. От друга страна, обаче, базата има и някои дребни минуси: вероятно няма да можете да возите бебето на предната седалка до себе си, тъй като най-често там няма ISOFIX; заема място в колата дори, когато бебето не се вози в момента; може да се ползва единствено с това столче; купува се отделно.

Относно въпроса на кое място е най-безопасно да возите детето си, не сме открили еднозначен отговор, но ето какво знаем: най-безопасното място в колата е онова, което е най-отдалечено от удара (в този смисъл всичко е въпрос на ситуация); в автомобилите, които разполагат с 3 отделни седалки отзад, средната седалка често е най-добрият избор, тъй като е най-отдалечена от всички краища на автомобила и при удар има най-голям шанс пасажерът да не бъде засегнат (разбира се всичко е много условно, тъй като ситуациите са безкрайно различни, а и не всяко столче може да се монтира на всяка средна седалка!); според българското законодателство, детето трябва да се качва и слиза от страната на тротоара (което не винаги е възможно, особено ако имаме повече от 1 дете, но е добре да се има предвид).

Вижте повече по въпроса в статията ни Кое е най-безопасното място в колата? https://kidsonboard.bg/koe-e-naj-bezopasnoto-mjasto-v-kolata/

Ако имате допълнителни въпроси, насреща сме Simple Smile

# 16
 • Мнения: 58
Nature Sparkles КАНИМ ВИ НА ОНЛАЙН СЪБИТИЕNature Sparkles

Утре вечер от 19 ч. Ради от екипа на ДЕЦА НА БОРДА ще е гост на поредицата Форум КЛЮЧ Unplugged, за да говори за това >>> Важна ли ни е детската безопасност в колата? <<<

Не пропускайте да гледате този страхотен разговор и да зададете въпросите си към нея на живо.

Поканете и приятели, защото колкото повече, толкова повече Hands V #детскатабезопасноствколатаrulz #закопчайдететовстола

# 17
 • Мнения: 58
Ако има нещо, което няма да се уморим да повтаряме на родителите на малки деца,
то е да возят децата си възможно най-дълго ОБРАТНО НА ДВИЖЕНИЕТО!

Вижте защо това е толкова важно в новото ни видео:

# 18
 • Burgas
 • Мнения: 106
Здравейте сблъсках се с доста интересен проблем. На повечето столчета за кола 9-36 кг. Коланите за детето идват къси за моята госпожица. Интересува ме дали има някакъв вариант с по-дълги колани. Или дали могат да се удължат тези на столчето

# 19
 • Мнения: 58
Leidi_nimeriq, трудно е да отговорим, без да знаем модела на столчето, както и възрастта, ръста и теглото на детето ви.
Обикновено, при този тип столчета, 5-точковият колан се отстранява след 105 см височина на детето и то се закопчава с автомобилния колан. Нищо по конструкцията на столчето не трябва да се модифицира, защото това би застрашило безопасността.
В инструкциите от производителя би трябвало да има информация за това как да регулирате височината на коланите, както и как да ги стягате и разхлабвате. Ако ни дадете повече информация ще можем да отговорим по-конкретно. Можете да ни пишете и в Месинджър (през сайта или Фейсбук страницата ни), ако искате да обсъдим повече детайли, или да ни изпратите снимка, за да видим какъв точно е проблемът. Hands V

# 20
 • Мнения: 364
Здравейте!

Поздравления за чудесната тема! Много полезна информация и изчерпателни отговори!

Аз не мога да намеря информация от кои столчета биха могли да се поберат три броя на задната седалка на семеен автомобил. Интересувам се от групите 0-18, 9-18 и 9-36. Ако можете да ме насочите къде мога да получа такава информация, ще съм Ви много благодарна! Настоящите ни столчета са две и видимо няма място за трето (Britax Dualfix 2R и Britax Advansafix IV R).

Благодаря предварително!

# 21
 • Мнения: 58
Здравейте!

Поздравления за чудесната тема! Много полезна информация и изчерпателни отговори!

Аз не мога да намеря информация от кои столчета биха могли да се поберат три броя на задната седалка на семеен автомобил. Интересувам се от групите 0-18, 9-18 и 9-36. Ако можете да ме насочите къде мога да получа такава информация, ще съм Ви много благодарна! Настоящите ни столчета са две и видимо няма място за трето (Britax Dualfix 2R и Britax Advansafix IV R).

Благодаря предварително!
Здравейте, tancheto_shushi,

За да можем да Ви помогнем, имаме нужда от информация за автомобила Ви (марка и модел), както и възраст, ръст и тегло на трите Ви деца.

Ако не искате да споделяте тази информация публично тук, пишете ни съобщение във Фейсбук (https://www.facebook.com/kidsonboard.bg), където да продължим разговора си, а впоследствие тук ще публикуваме решението, до което сме стигнали, за да може и други родители да се възползват от него Simple Smile

# 22
 • Мнения: 364
Няма проблем да публикувам публично. Автомобилът е Volkswagen Passat комби (мисля, че 2007 г.). Имам две деца. Едното на две години. Той е в столче 9-36 и бих искала да е в такова. Другото е на 10 месеца и е в столче 9-18. За нея също бих искала да остане в тази категория. Въпросът ми за трето засега е хипотетичен. Трябва да може до другите две столчета да се монтира кошница, а след това друго столче от категорията 9-18. На задната седалка има възможност за поставяне на две столчета с изофикс. Мястото по средата е за монтаж с колани. Надявам се тази информация да е достатъчна Blush
Благодаря!

# 23
 • Мнения: 58
Няма проблем да публикувам публично. Автомобилът е Volkswagen Passat комби (мисля, че 2007 г.). Имам две деца. Едното на две години. Той е в столче 9-36 и бих искала да е в такова. Другото е на 10 месеца и е в столче 9-18. За нея също бих искала да остане в тази категория. Въпросът ми за трето засега е хипотетичен. Трябва да може до другите две столчета да се монтира кошница, а след това друго столче от категорията 9-18. На задната седалка има възможност за поставяне на две столчета с изофикс. Мястото по средата е за монтаж с колани. Надявам се тази информация да е достатъчна Blush
Благодаря!

Здравейте отново, tancheto_shushi!

Основните трудности по отношение на монтаж на 3 столчета отзад идват от липсата на 3 отделни седалки. Най-често леките коли са с 2 по-широки седящи места отзад и пространство по средата, което е сравнително по-тясно, издадено и въпреки че има колан, не е подходящо за монтаж на по-голямо столче. Има модели, които имат 3 обособени седалки отзад (например Пежо 307 SW), но дори и при тях не винаги е позволен монтажът на стол. За всеки отделен стол ние проверяваме в инструкциите листа с автомобили и местата, на които е позволено и възможно да бъде монтиран.

Във Вашия конкретен случай: когато дойде времето за закупуване на трето столче, задължително идете да пробвате кошниците, които сте харесали, на място с автомобила, за да сте сигурни, че монтажът по средата е възможен. В сегашната Ви конфигурация, къдете единият стол се ползва по посока на движението,  а другият - обратно на движението, вероятно ще успеете да съберете и кошница отзад между тях, но със сигурност без изофикс база. Това означава, че всеки път ще трябва да монтирате кошницата с колана, което може да се окаже доста трудно упражнение предвид столчетата отстрани. Не казваме, че е невъзможно, а само обръщаме внимание на повишената трудност, която е възможно да доведе до неправилен монтаж.

Разбира се, винаги съществува опцията да монтирате кошницата на предната пасажерска седалка (отново без изофикс база), в случай че единият родител може да ползва средното място отзад, но това пак ще е по-скоро временно решение.

При всички положения, когато дойде време за по-голямо столче (0-18 или 0-25 кг), то вероятно няма да може да се събере на задната седалка до другите две. Не и в този автомобил Simple Smile

# 24
 • Мнения: 3 673
Здравейте!
Може ли мненние за столчето на Cybex - Pallas M Fix Sl?
Възможно ли е възглавницата, която те използва,т да компенсира това, че столчето не е в посока обратна на движението?

Синът ни скоро става на1г. и трябва да решим какво да е следващото му столче.
На този етап се колебаем м/у този Cybex и някое от вашите предложения
Най-много ме притеснява, как детето ще приеме на една осъзната възраст от 3-4-5г. да стои обратно на движението.

# 25
 • Мнения: 58
Често родителите ползват столчето за кола за новородено като заместител на коша за количката или място за спане на бебето вкъщи или навън.
Гледайте новото ни видео, за да разберете защо това не е добре за новородените и малките бебета и защо е важно да ги вадите често от столчетата.

# 26
 • Мнения: 58
Здравейте!
Може ли мненние за столчето на Cybex - Pallas M Fix Sl?
Възможно ли е възглавницата, която те използва,т да компенсира това, че столчето не е в посока обратна на движението?

Синът ни скоро става на1г. и трябва да решим какво да е следващото му столче.
На този етап се колебаем м/у този Cybex и някое от вашите предложения
Най-много ме притеснява, как детето ще приеме на една осъзната възраст от 3-4-5г. да стои обратно на движението.
Здравейте, Rocket!
За съжаление нищо не може да доближи возенето по посока на движението с това обратно на движението и в този смисъл нито възглавница, нито 5-точков колан могат да компенсират факта, че возенето по посока на движението е в пъти по-опасно. Може да видите защо в статията ни Обратно на движението - 5 пъти по-безопасно.

Поради факта, че съвременните препоръки са за оставяне на децата максимално дълго обратно на движението, като абсолютният минимум е 15 месеца, но най-добре - до 4 или 6-7-годишна възраст, не можем да препоръчаме ползването на Cybex Pallas за Вашето дете.

Освен че предлага ползване само по посока на движението, ние лично не сме привърженици на столчетата с възглавници, тъй като преди време попаднахме на резултати от проучване, според които се оказва, че те може да имат съществени пропуски по отношение на безопасността. При тестовете, в зависимост от възрастовата група на манекена, са се случили някои от тези неща: пълно изхвърляне на манекена от столчето; частично изхвърляне на манекена, включително контакт на главата с тавана на колата или със съседно детско столче; по-високо измерено налягане в корема от предварително определения праг.

Ето и видео, което може да гледате, като обърнете внимание на картината в малкия екран, където е показана идентична ситуация с 5-точков колан:


За да можем да Ви съдействаме с намиране на най-подходящото столче за Вашето дете, ще ни трябва допълнителна информация за колата, в която ще монтирате столчето (марка, модел, година, брой врати, наличие или не на ISOFIX), както и ръст и тегло на детето. Разбира се, ако не желаете да споделите тази информация тук, можете да го направите на лично съобщение в Месинджър през уебсайта ни или във Фейсбук страницата ни.

# 27
 • София
 • Мнения: 19
Здравейте,

нашето момче става на 6 месеца и е 9,200 кг./69 см. Можете ли съгласно опита ви да ни препоръчате подходящо столче, защото е време да сменяме бебешкото.

# 28
 • Мнения: 58
Здравейте,

нашето момче става на 6 месеца и е 9,200 кг./69 см. Можете ли съгласно опита ви да ни препоръчате подходящо столче, защото е време да сменяме бебешкото.
Здравейте, Bella_geri,
При всички положения трябва да вземете столче, което позволява возене обратно на движението минимум до 15 месеца, а най-добре до 4 или 6-годишна възраст, тъй като по този начин осигуряване 500% по-голяма безопасност на детето си в случай на инцидент. Може да прочетете повече това в статията ни Обратно на движението – 5 пъти по-безопасно или да гледате видеото ни по темата.

За да можем да Ви насочим към конкретни столчета, моля, кажете ни в какъв автомобил ще монтирате столчето (марка, модел, година), както и дали има ISOFIX.

Също така, моля, кажете в какво возите сина си в момента и каква е причината да искате да смените столчето му.
Междувременно, може да прегледате публикацията ни с описание на осемте столчета, преминали най-тежкия тест за сигурност, които често препоръчваме.

Поздрави! Simple Smile

# 29
 • Мнения: 58
На какви оправдания  сте се натъквали за неползването на детско столче в колата?
Ние най-често чуваме "Баба ти все в столче се е возила!"

Вижте как отговаряме на тази реплика
Hands Point Up

# 30
 • Мнения: 58
СТОЛЧЕТАТА С ISOFIX ПО-СИГУРНИ ЛИ СА
Често родителите, които се свързват с нас за съвет, поставят наличието на ISOFIX на челно място на изискванията си, защото смятат, че така ще вземат по-сигурно столче. Но какво, всъщност, означава ISOFIX и какво е отношението му към сигурността на столчето за кола. Отговаряме на тези въпроси в статията по-долу >>>

*****


КАКВО Е ISOFIX?
ISOFIX е системата на Международната организация за стандартизация за монтиране на детски столчета в колата без използване на автомобилния колан (съкратено от International Standards Organisation FIX). Този стандарт улеснява монтажа на столчетата и минимизира риска от грешки при монтажа. Но осигурява ли повече безопасност в сравнение със столчета, които се монтират с автомобилния колан? Не е задължително.

ВАЖНО: и двата начина на монтаж на детските столчета за кола - с ISOFIX или с автомобилния колан, са еднакво сигурни, стига да са извършени правилно според инструкциите на производителя.

Безопасността зависи на първо място от качествата на столчето (които се доказват с различни тестове), а след това – от правилния монтаж и употреба. Това означава, че ако едно столче е качествено и е монтирано и ползвано правилно, наличието или липсата на ISOFIX не е от съществено значение за сигурността му.

ISOFIX е проектиран да улесни монтажа на столчетата за кола и по този начин да намали вероятността от неправилен монтаж. ISOFIX конекторите на столчето просто "щракват" върху две метални скоби (точки за закрепване Isofix), които се намират в ъгъла между седалката и облегалката.В допълнение към ISOFIX обикновено има още една точка на закрепване в автомобила. Това може да бъде опорен крак или top tether (допълнителен фиксиращ колан), който ограничава движението или предотвратява накланянето или завъртането на столчето при инцидент.

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА И НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА ISOFIX?
Основното предимство на ISOFIX стандарта е бързият и лесен монтаж, който минимизира риска от грешки. А именно грешките в монтажа намаляват безопасността. Като недостатъци можем да посочим два фактора. Единият е ограничението на теглото: общото теглото на детето и столчето за кола не може да надвишава 33 кг. Поради тази причина повечето столчета с монтаж обратно на движението имат ограничение за теглото на детето 18 кг. Другият недостатък е цената. Столчетата с ISOFIX често са по-скъпи от столчета с монтаж посредством колани. Това вероятно ще се промени, когато ISOFIX стане масово разпространен и задължителен.

КОЛАТА МИ ИМА ЛИ ИЗОФИКС?
Не всяко столче с ISOFIX пасва във всяка кола. ISOFIX има в повечето автомобили, произведени след 2006 г. Най-лесният начин да разберете, дали колата ви има ISOFIX, е да проверите ръководството за потребителя на автомобила си. В по-новите коли седалките, на които може да се монтира столче с ISOFIX, имат лого или етикет в основата на седалката, или пластмасови капачета или водачи. При по-старите е възможно да няма никаква индикация. В тези случаи, можете да потърсите с ръка, дали в основата между облегалката и седалката има 2 броя П-образни метални скоби.

Последна редакция: пт, 21 май 2021, 21:11 от Деца на борда

# 31
 • Мнения: 748
Здравейте , до каква възраст бебето трябва да се вози обратно на движението? Имаме столче Recaro 9-18 кг . Но бебето ми на 11 месеца е 8,6 кг и е ниска 70-71 см. Трябва ли да изчакаме и дали е малка още , за да се вози в посока на движението. В момента сме с друго столче за малки бебета, но й е малко тясно и неудобно и за това се чудих , кога да минаваме към следващ размер.

# 32
 • Мнения: 58
Здравейте , до каква възраст бебето трябва да се вози обратно на движението? Имаме столче Recaro 9-18 кг . Но бебето ми на 11 месеца е 8,6 кг и е ниска 70-71 см. Трябва ли да изчакаме и дали е малка още , за да се вози в посока на движението. В момента сме с друго столче за малки бебета, но й е малко тясно и неудобно и за това се чудих , кога да минаваме към следващ размер.
Здравейте, sanssa!

Съгласно новия регламент за безопасност, децата трябва да се возят обратно на движението минимум до 15-месечна възраст. Експертите препоръчват да ги задържим така максимално дълго, но поне до 4 години. Това е така, защото детският скелет не е достатъчно укрепнал все още, за да се справи със силите, предизвикани от една катастрофа. Едно бебе или малко дете, возещо се по посока на движението, е изложено на 5 пъти по-голяма опасност от тежки или животозастрашаващи травми от дете, возещо се обратно на движението.

Може да видите повече по темата в статията ни "Обратно на движението - 5 пъти по-безопасно".

Поради всичко по-горе, ние НЕ препоръчваме ползването на столчето, с което разполагате, тъй като то се ползва по посока на движението, а това на този етап от развитието на детето Ви, може да бъде много опасно в случай на рязка маневра или катастрофа.

В момента на пазара има столчета, които позволяват возенето на дете обратно на движението до 23 или 25 кг, което е около 6-7-годишна възраст и нашият съвет към Вас е да потърсите именно такова столче за бебето си. Столчето задължително трябва да е преминало краш тестове, чиито резултати можете да проследите, а най-добре би било да вземете столче, което е издържало шведския Plus Test. Това е най-тежкият тест за сигурност в света, а столчетата, които са го преминали успешно, гарантират, че при правилен монтаж и употреба, ще предпазят детето ви от тежки и животозастрашаващи травми на врата при челен удар (най-често срещания удар).

Може да видите 8те плюстествани столчета за кола, които най-често препоръчваме в ето тази статия.

Ако искате да Ви помогнем за избора на подходящо столче за колаза детето Ви, пишете ни в Месинджър през сайта ни www.kidsonboard.bg или във Фейсбук страницата ни - с удоволствие ще отделим нужното време и внимание, за да отговорим на всичките Ви въпроси и да улесним избора Ви Simple Smile

# 33
 • Мнения: 748
Благодаря много за изчерпателният отговор! Бяхте изключително полезни, ще се свържа с вас допълнително.

# 34
 • Мнения: 58
НЕ КУПУВАЙТЕ СТОЛЧЕТА 0-36 КГ

В родителските групи и форуми често се срещат съвети за купуване на столче, което обхваща всички възрастови групи. Също така, често получаваме предложения от роднини и приятели да ни подарят старото столче на порасналите си деца. Когато търсим безопасност обаче, това е абсолютно неподходящ избор.

Прекалено старото столче може да намали защитата на детето ви при инцидент на пътя.

Ако купите столче, което обхваща всички възрасти (0-36кг. или 9-36кг.), се очаква то да остане в колата ви 12 години, изложено на високи температури през лятото и много ниски през зимата. Освен това, то ще бъде подложено на ежедневно качване, слизане и натиск от различно естество. Почти няма вещи, които да ползваме толкова дълго време. Вероятно бихте сменили и колата си в рамките на 12 години, както и телефона, телевизора или компютъра си. Не на последно място, столчетата, които обхващат всички възрастови групи, не са създадени специално за нито един етап от развитието на детето и не са съобразени със спецификите на детското тяло в различните възрасти.

За повече информация, вижте ТАЗИ СТАТИЯ

# 35
 • София
 • Мнения: 5 778
Здравейте и благодаря за темата!

Бихте ли споделили какво ви е мнението за ползване на един и същ стол от две деца в семейството? Едно след друго, така нареченото "доизносване".
Нашите деца са с 2 г. и 2м. разлика, в момента са на 2г. и 6м. и на 4м. В момента бебето ползва кошницата за кола от баткото, но започваме да се чудим какво да правим като дойде време и него да го преместим в стол. Дали да купим нов стол за баткото, а бебето да вземе настоящото столче от баткото или да купим ново столче за бебето направо.
В момента сме с модулна система на Maxi Cosi:
- бебето се вози в кошница Pebble plus вурху база 2way fix
- баткото е с 2way Pearl (do 105 см, той в момента е към 95 см) върху същата база 2 way fix

Общо взето търсим най-оптимален вариант от гледна точка и на бюджет, че търсим висока безопасност е ясно.

Пропуснах да отбележа, че всичко сме купували ново, колата ни седи винаги в гараж където нито я пече слънце, нито температурите падат под 0 градуса зимата.

Благодаря!

# 36
 • Мнения: 58
Здравейте и благодаря за темата!

Бихте ли споделили какво ви е мнението за ползване на един и същ стол от две деца в семейството? Едно след друго, така нареченото "доизносване".
Нашите деца са с 2 г. и 2м. разлика, в момента са на 2г. и 6м. и на 4м. В момента бебето ползва кошницата за кола от баткото, но започваме да се чудим какво да правим като дойде време и него да го преместим в стол. Дали да купим нов стол за баткото, а бебето да вземе настоящото столче от баткото или да купим ново столче за бебето направо.
В момента сме с модулна система на Maxi Cosi:
- бебето се вози в кошница Pebble plus вурху база 2way fix
- баткото е с 2way Pearl (do 105 см, той в момента е към 95 см) върху същата база 2 way fix

Общо взето търсим най-оптимален вариант от гледна точка и на бюджет, че търсим висока безопасност е ясно.

Пропуснах да отбележа, че всичко сме купували ново, колата ни седи винаги в гараж където нито я пече слънце, нито температурите падат под 0 градуса зимата.

Благодаря!
Здравейте, Госпожа Лаленце,

Стига да се спази максималният срок на експлоатация на столчето (вижте в упътването му за употреба, но обикновено този срок варира между 7 и 10 години) и то да не е участвало в никакви инциденти, няма проблем да го ползвате и с второто си дете. Ние никога не препоръчваме ползване на столче втора употреба, което е взето от непознат и не можем да сме 100% сигурни в това как и колко е ползвано, както и дали не е било в катастрофа. Вашият случай, обаче, не е такъв Simple Smile

Относно конкретното столче, което обмисляте дали да прехвърлите към по-малкото си дете или не: то е с оценка "добро" (2.2) на независими тестове на Stiftung Warantest, като показателите му са по-лоши по отношение на страничната защита. От това, което откривам като описание на столчето, то може да се ползва както по посока на движението, така и обратно, като ние препоръчваме да го ползвате единствено обратно на движението, тъй като това е 5 пъти по-безопасно.

Реално в момента, както и сами сте се досетили, имате 2 варианти:

Вариант 1: Задържате голямото дете в сегашното му столче, докато го израсте, след което го премествате в бустерно столче с облегалка, която ще ползва до 12-годишна възраст или 150 см ръст (вижте защо е важно бустерната седалка да е с облегалка тук), а за малкото, след като израсте кошницата си, взимате друго столче, отново с удължено ползване обратно на движението, което да ползвате до 18 или 23/25 кг (вижте 8те столчета, преминали най-тежкия тест за безопасност - шведския Plus Test, които най-често препоръчваме, тук). След като малкото дете израсте столчето с удължено ползване обратно на движението, взимате и за него бустерна седалка с облегалка.

Вариант 2: Сега премествате по-голямото дете в ново столче с удължено ползване обратно на движението до 23/25 кг (което е до около 6 годинки - зависи от темпа на ръст на детето), а старото столче прехвърляте на бебето, което ще го ползва до 18 кг. След като голямото дете израсте новото столче с удължено ползване обратно на движението, го прехвърляте към малкото дете, а за голямото взимате бустер с облегалка.

От гледна точка на сигурност, Вариант 2 е по-добър, тъй като държи и двете Ви деца максимално дълго обратно на движението, а това е изключително важно. Ако не сме Ви убедили в това с горното видео, ето и статията ни по въпроса.

От гледна точка на финанси, всичко зависи от това на кои конкретни столове ще се спрете.

Предлагаме Ви да разгледате всичко по-горе, след което да ни пишете на Месинджър във Фейсбук или през сайта ни, за да отговорим на всички допълнителни въпроси, които бихте имали, а и да Ви помогнем конкретно в избора на столчетата, което е невъзможно да направим, без да знаем какъв автомобил карате.

Ще Ви очакваме в Месинджър Simple Smile

# 37
 • София
 • Мнения: 5 778
Здравейте и благодаря за темата!

Бихте ли споделили какво ви е мнението за ползване на един и същ стол от две деца в семейството? Едно след друго, така нареченото "доизносване".
Нашите деца са с 2 г. и 2м. разлика, в момента са на 2г. и 6м. и на 4м. В момента бебето ползва кошницата за кола от баткото, но започваме да се чудим какво да правим като дойде време и него да го преместим в стол. Дали да купим нов стол за баткото, а бебето да вземе настоящото столче от баткото или да купим ново столче за бебето направо.
В момента сме с модулна система на Maxi Cosi:
- бебето се вози в кошница Pebble plus вурху база 2way fix
- баткото е с 2way Pearl (do 105 см, той в момента е към 95 см) върху същата база 2 way fix

Общо взето търсим най-оптимален вариант от гледна точка и на бюджет, че търсим висока безопасност е ясно.

Пропуснах да отбележа, че всичко сме купували ново, колата ни седи винаги в гараж където нито я пече слънце, нито температурите падат под 0 градуса зимата.

Благодаря!
Здравейте, Госпожа Лаленце,

Стига да се спази максималният срок на експлоатация на столчето (вижте в упътването му за употреба, но обикновено този срок варира между 7 и 10 години) и то да не е участвало в никакви инциденти, няма проблем да го ползвате и с второто си дете. Ние никога не препоръчваме ползване на столче втора употреба, което е взето от непознат и не можем да сме 100% сигурни в това как и колко е ползвано, както и дали не е било в катастрофа. Вашият случай, обаче, не е такъв Simple Smile

Относно конкретното столче, което обмисляте дали да прехвърлите към по-малкото си дете или не: то е с оценка "добро" (2.2) на независими тестове на Stiftung Warantest, като показателите му са по-лоши по отношение на страничната защита. От това, което откривам като описание на столчето, то може да се ползва както по посока на движението, така и обратно, като ние препоръчваме да го ползвате единствено обратно на движението, тъй като това е 5 пъти по-безопасно.

Реално в момента, както и сами сте се досетили, имате 2 варианти:

Вариант 1: Задържате голямото дете в сегашното му столче, докато го израсте, след което го премествате в бустерно столче с облегалка, която ще ползва до 12-годишна възраст или 150 см ръст (вижте защо е важно бустерната седалка да е с облегалка тук), а за малкото, след като израсте кошницата си, взимате друго столче, отново с удължено ползване обратно на движението, което да ползвате до 18 или 23/25 кг (вижте 8те столчета, преминали най-тежкия тест за безопасност - шведския Plus Test, които най-често препоръчваме, тук). След като малкото дете израсте столчето с удължено ползване обратно на движението, взимате и за него бустерна седалка с облегалка.

Вариант 2: Сега премествате по-голямото дете в ново столче с удължено ползване обратно на движението до 23/25 кг (което е до около 6 годинки - зависи от темпа на ръст на детето), а старото столче прехвърляте на бебето, което ще го ползва до 18 кг. След като голямото дете израсте новото столче с удължено ползване обратно на движението, го прехвърляте към малкото дете, а за голямото взимате бустер с облегалка.

От гледна точка на сигурност, Вариант 2 е по-добър, тъй като държи и двете Ви деца максимално дълго обратно на движението, а това е изключително важно. Ако не сме Ви убедили в това с горното видео, ето и статията ни по въпроса.

От гледна точка на финанси, всичко зависи от това на кои конкретни столове ще се спрете.

Предлагаме Ви да разгледате всичко по-горе, след което да ни пишете на Месинджър във Фейсбук или през сайта ни, за да отговорим на всички допълнителни въпроси, които бихте имали, а и да Ви помогнем конкретно в избора на столчетата, което е невъзможно да направим, без да знаем какъв автомобил карате.

Ще Ви очакваме в Месинджър Simple Smile

Много благодаря! Имаме още няколко месеца докато малкия още се събира в кошницата и ще проучим вариантите, които ми описахте, но задължително ще пиша в месинджър. В ползите от возенето обратно на посоката на движение съм убедена и аз.
Благодаря!

# 38
 • Мнения: 58
Sign Children Crossing Тази събота и неделя Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и Деца на борда ви канят на безплатни обучения „КАК ДА ВОЗИМ БЕБЕТО СИ В КОЛАТА!“ Sign Children Crossing

Обученията са специално насочени към бременни и родители на новородени и ще засегнат важни въпроси като:
  -   защо е важно децата да са винаги в столче и със закопчани колани;
  -   как да изберете правилното столче за детето си;
  -   как да сте сигурни, че сте монтирали и ползвате правилно столчето за кола;
  -   кога е време да преминете към следващо столче и др.
В събота, 26 юни, от 10:30 ч. – онлайн на живо във Фейсбук страницата на Деца на борда, където ще можете да зададете всички въпроси, които имате по темата. Не се изисква регистрация.

В неделя, 27 юни, от 10:30 ч. – присъствено в градината на SOHO в София, на което можете да дойдете с кошницата на бебето си, за да получите съвети за правилен монтаж на столчето и допълнителна безопасност за детето Ви. Участието в това обучение изисква предварителна регистрация, тъй като местата са ограничени


* Обученията са част от събитията, посветени на Националния ден за безопасност на движението по пътищата – 29 юни.

# 39
 • Мнения: 58
Последно повикване Misc Loudspeaker
Остават ограничен брой места за присъственото ни безплатно събитие за бременни и родители с малки бебета тази неделя (27 юни).
Ето защо си струва да побързате:
- безплатно е;
- в двора на SoHo е прохладно, приятно и сенчесто;
- ще си тръгнете спокойни, че знаете как да возите децата си безопасно.

Можете да си вземете бебешките си кошници, за да ви покажем как да ги монтирате и ползвате правилно.
А ако още не сте купили, можем и да ви консултираме за избора.
Ще отговаряме на въпроси докато имаме сили, или докато не ни изгонят 😁
БЕЗПЛАТНИ РЕГИСТРАЦИИ ТУК

Последна редакция: пт, 25 юни 2021, 20:29 от Деца на борда

# 40
 • Мнения: 58
Днес от 10:30 ч. ще говорим за това как да возим безопасно бебето си в колата. Очакваме ви

# 41
 • Мнения: 391
Здравейте, синът ми е на 1г3м, а дъщеря ми на 10 дни. Той се вози в стол на Грако - до 25 кг, а тя е в кошница. Как е най-добре да се разположим четиримата в колата, като таткото шофира? Искам да мога да реагирам за бебето , а си мисля, че ако съм отпред няма начин. Благодаря

# 42
 • София
 • Мнения: 5 913
Здравейте!

Нямаме собствен автомобил. Дъщеря ми е на 7 г. Приблизително 2-3 пъти в годината се возим в автомобил на някой близък и по тази причина   закупих столче от 0 до 36 кг, което стои вкъщи и го монтираме в колата, с която ще пътуваме. Не го грее слънце, не е подложено на големи температурни влияния, не се сяда върху него когато не е в автомобил. Към момента детето вече не се побира в столчето когато то е с облегалка, затова свалихме облегалката и ползва само седалката.

При така описаната ситуация трябва ли да се притеснявам, че сме закупили столче от 0 до 36 кг., което от предходен пост разбрах, че не се определя като подходящ избор?

И още един въпрос. Брат ми си закупи автомобил, в който на задната седалка има вградена детска седалка, която се издърпва нагоре след натискане на бутон. Детето сяда и се обезопасява с колана на автомобила. Удачно ли е да се вози на тази седалка?

# 43
 • Мнения: 58
Blush
Здравейте, синът ми е на 1г3м, а дъщеря ми на 10 дни. Той се вози в стол на Грако - до 25 кг, а тя е в кошница. Как е най-добре да се разположим четиримата в колата, като таткото шофира? Искам да мога да реагирам за бебето , а си мисля, че ако съм отпред няма начин. Благодаря

Lorsy, ако колата ви няма три обособени седалки на задния ред, най-вероятно няма да можете да се съберете там заедно с децата. Можете обаче да монтирате кошницата на предната пасажерска седалка, като задължително се уверите, че предният еърбег е изключен! Така вие ще можете да седнете спокойно отзад, като по този начин и двамата с таткото ще имате директен контакт с бебето Blush

# 44
 • Мнения: 58
Скрит текст:
Здравейте!

Нямаме собствен автомобил. Дъщеря ми е на 7 г. Приблизително 2-3 пъти в годината се возим в автомобил на някой близък и по тази причина   закупих столче от 0 до 36 кг, което стои вкъщи и го монтираме в колата, с която ще пътуваме. Не го грее слънце, не е подложено на големи температурни влияния, не се сяда върху него когато не е в автомобил. Към момента детето вече не се побира в столчето когато то е с облегалка, затова свалихме облегалката и ползва само седалката.

При така описаната ситуация трябва ли да се притеснявам, че сме закупили столче от 0 до 36 кг., което от предходен пост разбрах, че не се определя като подходящ избор?

И още един въпрос. Брат ми си закупи автомобил, в който на задната седалка има вградена детска седалка, която се издърпва нагоре след натискане на бутон. Детето сяда и се обезопасява с колана на автомобила. Удачно ли е да се вози на тази седалка?

Pandachina, проблемът със седалката, която вече ползвате, е, че не осигурява никаква странична защита на торса и главата на детето. Когато детето ви се вози на такава седалка, няма защитен слой между него и вратата на колата при страничен удар. Единственото, което тя прави, е да повдигне детето на подходяща височина, така че автомобилният колан да минава на подходящата височина през рамото на детето. Недостатъчна е и защитата при челен удар. Поради тази причина според новите стандарти за безопасност ще бъдат одобрявани за употреба само бустерни столчета с облегалки.
Същото се отнася и до вградените детски седалки в автомобила.

Вижте това видео. То много добре онагледява разликата между бустерно столче с облегалка и просто повдигаща седалка.

# 45
 • София
 • Мнения: 5 913
Благодаря за отговора! За дете с ръст почти 130 см мога ли да открия столче с облегалка? Какво столче бихте препоръчали, така че моделът да е подходящ за различни автомобили, тъй като, както вече споменах, нямаме личен автомобил и пътуваме с близки в техните автомобили?

# 46
 • Мнения: 58
Благодаря за отговора! За дете с ръст почти 130 см мога ли да открия столче с облегалка? Какво столче бихте препоръчали, така че моделът да е подходящ за различни автомобили, тъй като, както вече споменах, нямаме личен автомобил и пътуваме с близки в техните автомобили?
Здравейте отново, Pandachina,

Столчетата в група 15-36 кг са предназначени за деца с ръст до 150 см. Важно е наличието на облегалка, която да предпазва детето в случай на инцидент (т.е. да не е само седалка тип повдигаща възглавница), но също е препоръчително и наличието на четвърта точка за фиксиране на колана между краката (така коланът не минава през корема му и не застрашава от наранявания на вътрешните органи в тази област в случай на катастрофа).

Пример за такива бустерни столчета с облегалка и четвърта точка са BeSafe iZi Flex Fix i-Size и Britax Romer Kidfix III. В случай че тези столчета излизат от бюджета ви, може да погледнете ето тези, които нямат четвърта точка между краката - BeSafe iZi S Fix, Britax Roemer Kid II, Britax Roemer Kidfix SL SICT, Cybex Solution S i-Fix.

Всички те имат добри резултати от краш тестове на ADAC.

Имайте предвид, че обикновено бустерните столчета, макар и да имат ISOFIX, могат да се монтират и без него, а само с автомобилния колан, така че реално можете да ги ползвате във всеки автомобил с триточков колан.

Поздрави!

# 47
 • Мнения: 1 874
Здравейте, обмислям да сменя столчето на детето (което вече е на 2г и тежи 10 кг). В момента сме с чиполино орбит (0-36 кг), возена е 15+ месеца обратно на движението (заради килограмите), използваме го от 10-гия й месец, тъй като кошницата за кола и беше къса.. Какво столче трябва да вземем според вас 9-36 кг ли и необходимо ли е да посетим магазин, за да го изпробвахме на място или може да се поръча онлайн.

# 48
 • Мнения: 526
Здравейте,

Дъщеря ми се вози от раждането си в столче Бритакс от 0м до 4г, което има допълнителен крак като опора и се върти на 360 градуса. Мисля, че е модел М, но не съм сигурна. Детето е вече на година и половина, 84см, 11кг. Това столче винаги й е било много комфортно и сме изключително доволни. Бихме искали да й купим ново столче, а това да използваме за очакваното бебе номер две, т.к. става за новородено, а тя вече няма нужда от приставките за новородено.
 Търсим й столче, същата или подобна пo клас марка и ниво сигурност, което да е подходящо за размерите й, да предоставя возене с гръб на движението. Какво бихте ни препоръчали?

# 49
 • Мнения: 989
Здравейте! В процес на издирване съм на столчета за кола в категорията над 9кг. Моля за съвет за такива за кола без изофикс ситема. Държа много и на функция сън. Ще бъдат монтирани на Мерцедес С класа 2005г. Тъй като ще бъдат две /за близнаци са/ ми се иска да са възможно най-тесни, за да остане място посредата при нужда да се вози някои. Благодаря!

# 50
 • Мнения: 196
здравейте, имам нужда от съвет. търсим столче 0-36 с изофикс. спряла съм се на косатто с база с крак и удължено време за ползване обратно на движението. знам че столчета 0-36 не са особено препоръчвани, но ще се ползва по няколко пъти годишно (когато сме на гости в испания) и да сменяме столчето всяка година или две ми се струва безмислено. чудех се за 9-36, но бебето е още 6.4 кг.

в момента сме с кошница косатто и съм много доволна. на бебка й е удобна и има възможност за регулиране с растежа на бебето. и ако 0-36 се окаже ок, сигурно и за постоянно ще се спрем на такъв вариант.

# 51
 • Мнения: 58
Здравейте, обмислям да сменя столчето на детето (което вече е на 2г и тежи 10 кг). В момента сме с чиполино орбит (0-36 кг), возена е 15+ месеца обратно на движението (заради килограмите), използваме го от 10-гия й месец, тъй като кошницата за кола и беше къса.. Какво столче трябва да вземем според вас 9-36 кг ли и необходимо ли е да посетим магазин, за да го изпробвахме на място или може да се поръча онлайн.

Здравейте, Димитрова_87 Flowers Hibiscus
Най-добре би било да продължите със столче с ползване обратно на движението, понеже това е 5 пъти по-безопасно. Такива столчета има в групи 0-18/ 0-23 и 0-25 кг и могат да се ползват съответно до около 4-6 годишна възраст. Можете да погледнете тези варианти
Пробата на място с колата и детето винаги е желателна, тъй като различните столчета пасват различно в различните коли.
Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да ни пишете тук или на лично съобщение във Фейсбук . Yellow Heart

# 52
 • Мнения: 58
Здравейте,

Дъщеря ми се вози от раждането си в столче Бритакс от 0м до 4г, което има допълнителен крак като опора и се върти на 360 градуса. Мисля, че е модел М, но не съм сигурна. Детето е вече на година и половина, 84см, 11кг. Това столче винаги й е било много комфортно и сме изключително доволни. Бихме искали да й купим ново столче, а това да използваме за очакваното бебе номер две, т.к. става за новородено, а тя вече няма нужда от приставките за новородено.
 Търсим й столче, същата или подобна пo клас марка и ниво сигурност, което да е подходящо за размерите й, да предоставя возене с гръб на движението. Какво бихте ни препоръчали?

Здравейте, Tonid Flowers Hibiscus
Можете ли да потвърдите дали моделът е Britax Dualfix M? Ако е това, трябва да знаете, че той може да се ползва след около третия месец (от 61 см височина на бебето). При това положение, най-удачно би било да продължите да ползвате столчето с дъщеря си и да помислите за друг вариант за бебето - например кошница (0-13кг) или столче в група 0-18/ 0-23/ 0-25 кг с удължено ползване обратно на движението, но задължително такова, което може да се ползва от раждането. Част от столчетата в тези групи могат да се ползват едва след третия или шестия месец, както Britax Dualfix M.
Ако искате да обсъдим подробно различните варианти, не се колебайте да ни пишете на лично съобщение във Фейсбук . Yellow Heart

# 53
 • Мнения: 58
Здравейте! В процес на издирване съм на столчета за кола в категорията над 9кг. Моля за съвет за такива за кола без изофикс ситема. Държа много и на функция сън. Ще бъдат монтирани на Мерцедес С класа 2005г. Тъй като ще бъдат две /за близнаци са/ ми се иска да са възможно най-тесни, за да остане място посредата при нужда да се вози някои. Благодаря!

Здравейте, Диди Flowers Hibiscus
Не става ясно колко големи са децата (възраст, ръст, тегло), но предполагаме, че са на възраст около годинка.
Ако е така, при всички положения е важно да вземете столчета, които позволяват возене обратно на движението минимум до 15 месеца, а най-добре до 4-6-годишна възраст, тъй като по този начин осигурявате 500% по-голяма безопасност на децата си в случай на инцидент. Може да прочетете повече в статията ни Обратно на движението – 5 пъти по-безопасно или да гледате видеото ни по темата.

Затова ви предлагаме да погледнете тези 8 столчета, които са преминали най-тежкия краш тест - шведския VTI Plus Test.  Тези столчета препоръчваме най-често, тъй като при правилен монтаж и употреба, те гарантират, че детето няма да получи животозастрашаващи наранявания в областта на врата и главата при челен удар (статистически най-често срещаният удар). Обърнете внимание на онези столчета, които се монтират с колана на автомобила, защото само те могат да се ползват във Вашата кола:
Axkid Move
Axkid Minikid
Britax Max Way
Besafe izi Plus X1
Последният осигурява най-голямо удобство от гледна точка на функцията сън, понеже наклонът може да се регулира, без да е необходимо да се демонтира столчето.

Важно е да имате предвид, че столчетата от тези групи заемат доста място в колата и е изключително важно да ги пробвате, преди да ги купите, за да се уверите, че пасват добре и всички можете да се возите комфортно и безопасно в колата.

В тази връзка и желанието ви за повече компактност е почти неизпълнимо, за съжаление. В стандартния случай, в автомобилите без обособена трета седалка на задния ред, не е възможно да се съберат 2 столчета и възрастен. Най-често леките коли (като Вашата) са с 2 по-широки седящи места отзад и сравнително по-тясно пространство по средата.

Ако искате да обсъдим подробно различните варианти, не се колебайте да ни пишете на лично съобщение във Фейсбук . Yellow Heart

# 54
 • Мнения: 58
здравейте, имам нужда от съвет. търсим столче 0-36 с изофикс. спряла съм се на косатто с база с крак и удължено време за ползване обратно на движението. знам че столчета 0-36 не са особено препоръчвани, но ще се ползва по няколко пъти годишно (когато сме на гости в испания) и да сменяме столчето всяка година или две ми се струва безмислено. чудех се за 9-36, но бебето е още 6.4 кг.

в момента сме с кошница косатто и съм много доволна. на бебка й е удобна и има възможност за регулиране с растежа на бебето. и ако 0-36 се окаже ок, сигурно и за постоянно ще се спрем на такъв вариант.

Син Заек, привет Flowers Hibiscus
За съжаление, никога не знаем дали, кога и къде ще попаднем в инцидент, затова и няма как да препоръчаме недобро столче, само защото знаем, че ще се ползва спорадично. Ако вземете сигурно столче с ползване обратно на движението в група 0-25 например, ще осигурите максимална безопасност на детето си и ще трябва да го смените чак след около 6 години Simple Smile
При столчетата 0-36 кг има прекалено много слабости. Ние до момента не сме попаднали на нито едно столче от тази категория, което да е получило добри резултати от независими краш тестове.
Затова съветът ни е да продължите да ползвате кошницата си до достигане на максимално допустимите височина/тегло, като това ще ви даде и повече удобство за пътуването със самолет. А след това можете да вземете столче с удължено ползване обратно на движението 0-25кг, което ще ви гарантира спокойствие в следващите 5-6 години. След това ще вземете бустерна седалка с облегалка до достигане на 150 см (около 12-годишна възраст) Simple Smile

Оставаме на разположение за допълнителни въпроси Blush

# 55
 • Мнения: 58

"На детето ми няма да му е удобно със свити крака."
"Детето ми няма да иска да се вози дълго обратно на движението."
"Ако детето ми се вози наобратно, няма да е добре защитено при удар отзад."

Чували сме какви ли не причини родителите да не возят децата си обратно на движението Rolling Eyes.

В това видео разказваме защо това са само митове, ползвани за оправдание  Simple Smile


# 56
 • Мнения: 80
Здравейте
Искаме някак да поберем три столчета в колата. Но при определени условия:)
Децата са на 10, 3 и бебе.
Иска ми се да се возя до бебето отзад, защото не ми е спокойно да не го наблюдавам.

И единствения вариант, за който се сещам е 10 годишното, бебето и аз отзад. А тригодишното на предната седалка, (обратно на посоката на движение с изключен еърбег).

Досгатъчно Безопасно ли е това за тригодишното отпред или е голям компромис.
Има ли някакъв друг вариант, в който е възможно, за който не се сещам?

# 57
 • Мнения: 464
Здравейте. Спрели сме се на столче от 0 до 36кг, като не мислим да ползваме столчето повече от 5-6години. Да го сменим когато порасне тей като това е и доста детско като десен и се съмнявам да иска да се вози в него.
Какво ще ни посъветвате да вземем ли кошница отделно от 0 до 9кг или можем след изписването направо да сложим бебчето в това столче? То има въртящ се механизъм който е до 18кг. Тоест ще го ползваме обратно на движението.

# 58
 • Мнения: 80
Още един въпрос имам аз:)
Кога, на колко години/килограми децата се започват да ползват бустерна седалка с висок гръб, с колана на колата?
Може ли да препоръчате такава седалка?

Ако се вози обратно на движението до към 4 год., какво столче трябва да вземем между това обратно на движението и бустерната седалка, защото на 4 вероятно е много рано за нея?

# 59
 • Мнения: 58
Tiny_lili, за да можем да отговорим максимално коректно, е важно да ни кажете каква е колата ви (марка, модел, година на производство), както и в какви столчета се возят децата ви (марка и модел). Flowers Hibiscus

# 60
 • Мнения: 58
Здравейте. Спрели сме се на столче от 0 до 36кг, като не мислим да ползваме столчето повече от 5-6години. Да го сменим когато порасне тей като това е и доста детско като десен и се съмнявам да иска да се вози в него.
Какво ще ни посъветвате да вземем ли кошница отделно от 0 до 9кг или можем след изписването направо да сложим бебчето в това столче? То има въртящ се механизъм който е до 18кг. Тоест ще го ползваме обратно на движението.

Marchelsi, ние никога не препоръчваме столчета 0-36 кг, понеже те не са идеално съобразени с нито един етап от развитието и нуждите на детето.
Идеалният вариант е първо да ползвате кошница 0-13 кг, след това столче с удължено ползване обратно на движението (0-18/ 0-23/ 0-25кг) и накрая бустер с облегалка (15-36 кг). Това прави общо 3 столчета за период от около 12 години, в който ще сте спокойни, че детето ви се вози максимално обезопасено и в подходящи за възрастта му столчета.
Все пак може да ни покажете линк към конкретното столче, което е грабнало вниманието ви, за да можем да отговорим малко по-конкретно.

# 61
 • Мнения: 464
Модела на столчето е cosatto all in all rotate. Като пак казвам не мисля да го ползваме до 12 години. Максимум 5-6. После според мен ще е малко .. Главно ме притеснява периода "новородено", защото и това има легнал режим и настройка, но все пак не знам дали е подходящо за новородено бебче.


Здравейте. Спрели сме се на столче от 0 до 36кг, като не мислим да ползваме столчето повече от 5-6години. Да го сменим когато порасне тей като това е и доста детско като десен и се съмнявам да иска да се вози в него.
Какво ще ни посъветвате да вземем ли кошница отделно от 0 до 9кг или можем след изписването направо да сложим бебчето в това столче? То има въртящ се механизъм който е до 18кг. Тоест ще го ползваме обратно на движението.

Marchelsi, ние никога не препоръчваме столчета 0-36 кг, понеже те не са идеално съобразени с нито един етап от развитието и нуждите на детето.
Идеалният вариант е първо да ползвате кошница 0-13 кг, след това столче с удължено ползване обратно на движението (0-18/ 0-23/ 0-25кг) и накрая бустер с облегалка (15-36 кг). Това прави общо 3 столчета за период от около 12 години, в който ще сте спокойни, че детето ви се вози максимално обезопасено и в подходящи за възрастта му столчета.
Все пак може да ни покажете линк към конкретното столче, което е грабнало вниманието ви, за да можем да отговорим малко по-конкретно.

# 62
 • Мнения: 80
Tiny_lili, за да можем да отговорим максимално коректно, е важно да ни кажете каква е колата ви (марка, модел, година на производство), както и в какви столчета се возят децата ви (марка и модел). Flowers Hibiscus

Колата е Skoda Superb Scout 2020г
Бустерната седалка BRITAX DISCOVERY SL
Столчето за 3 год. BRITAX MAX WAY
Кошница за новородено Sybex aton 5

# 63
 • Мнения: 58
Модела на столчето е cosatto all in all rotate. Като пак казвам не мисля да го ползваме до 12 години. Максимум 5-6. После според мен ще е малко .. Главно ме притеснява периода "новородено", защото и това има легнал режим и настройка, но все пак не знам дали е подходящо за новородено бебче.

Скрит текст:
Здравейте. Спрели сме се на столче от 0 до 36кг, като не мислим да ползваме столчето повече от 5-6години. Да го сменим когато порасне тей като това е и доста детско като десен и се съмнявам да иска да се вози в него.
Какво ще ни посъветвате да вземем ли кошница отделно от 0 до 9кг или можем след изписването направо да сложим бебчето в това столче? То има въртящ се механизъм който е до 18кг. Тоест ще го ползваме обратно на движението.

Marchelsi, ние никога не препоръчваме столчета 0-36 кг, понеже те не са идеално съобразени с нито един етап от развитието и нуждите на детето.
Идеалният вариант е първо да ползвате кошница 0-13 кг, след това столче с удължено ползване обратно на движението (0-18/ 0-23/ 0-25кг) и накрая бустер с облегалка (15-36 кг). Това прави общо 3 столчета за период от около 12 години, в който ще сте спокойни, че детето ви се вози максимално обезопасено и в подходящи за възрастта му столчета.
Все пак може да ни покажете линк към конкретното столче, което е грабнало вниманието ви, за да можем да отговорим малко по-конкретно.
[/spoiler]

Marchelsi, не става въпрос за това колко време имате намериение да ползвате столчето, а за това, че то не е максимално съобразено с нуждите на детето през отделните етапи от развитието му.
Ние до момента не сме попадали на нито едно столче в група 0-36 кг., което да е получило добри резултати от независими краш тестове. Освен това, конкретно за Cosatto all in all rotate не намираме никакви резултати, което означава, че няма как да знаем дали и как би предпазило дете в реален инцидент на пътя.
Отново бихме ви посъветвали да потърсите кошница 0-13 кг. или столче 0-18 кг., които да са минали независими краш тестове и да са получили добри оценки за безопасност. Ако обаче сте твърдо решена да ползвате Cosatto all in all rotate, съветът ни е да го ползвате обратно на движението до максимално допустимата височина/ тегло на детето (до 18 кг.).
Не можем да отречем, че дизайните на Cosatto са много красиви и атрактивни, но когато става въпрос за столче за кола, единственото, което има значение е сигурността, която то осигурява за детето Flowers Hibiscus

Последна редакция: ср, 11 авг 2021, 10:01 от Деца на борда

# 64
 • Мнения: 58
Tiny_lili, предлагаме ви да пробвате да сложите BRITAX MAX WAY зад шофьора, в средата BRITAX DISCOVERY SL, а бебето със CYBEX ATON на предната седалка с изключен еърбег. Така вие ще можете да се возите отзад зад предната пасажерска седалка и да виждате бебето, а и шофьорът също ще може да го вижда.

По принцип BRITAX MAX WAY може да се монтира на предната седалка в колата ви, но е твърде вероятно да ограничава видимостта през страничния прозорец и в страничното огледало, затова е най-добре да тествате и двата варианта, за да прецените как би било най-комфортно за всички.На въпроса ви "Кога, на колко години/килограми децата се започват да ползват бустерна седалка с висок гръб, с колана на колата?", отговорът ни е - колкото по-късно, толкова по-добре Simple Smile
Предполагаме, че питате за 3-годишното, което се вози в MAX WAY. Ако е така, имайте предвид, че това столче може да се ползва до 25 кг., което е около 5-6-годишна възраст. Когато детето израсте това столче, съвсем спокойно можете да го преместите в бустер с облегалка.

И още нещо: ако се спрете на първия вариант и сложите BRITAX DISCOVERY SL на средната седалка, няма да можете да ползвате isofit фиксирането за седалката. По този начин, когато не се ползва, столчето ще остава свободностоящо в колата. Съветваме ви винаги да закопчавате столчето с колана, дори когато няма дете в него, защото при инцидент това ще бъде свободнодвижещ се тежък предмет и би могъл да нарани другите пътници в колата.

# 65
 • Мнения: 80
Много ви благодаря!
Осъзнавам, че това, което сте предложили е правилното, но бебето се вози много много трудно, мъчително, трудно заспива без помощ, изизсква много занимаване и затова трябва да има до него човек постоянно. А освен това си е направо опасно да е до шофьора, много разсейва.
Търсим вариант да возим три деца, като бебето остава отзад, ако е нужно даже да сменим колата и/или столчетата.
За бустерната питам, защото сложихме големия в такава на 7 години и на 5 ми се вижда рано, за малкото, което и расте по-скоро слабичко, дребно. Ще ме е страх да е с колана на колата без 5 точков.

Предлагате ли платени консултации, в които може да питаме още, както и да потърсим помощ за физическото монтиране на седалките правилно

# 66
 • Мнения: 58
Tiny_lili, консултациите ни са безплатни. Ако искате, пишете ни на лично съобщение във Фейсбук, за да можем да коментираме по-подробно и евентуално да се срещнем на живо, за да тестваме вариантите. Единствено молим да имате малко търпение, понеже имаме множество запитвания и не успяваме да отговаряме много бързо Yellow Heart

# 67
 • Мнения: 12
Здравейте, какво е мнението ви за подложките за столчета, които се ползват за допълнителна подкрепа на гръбчето на новороденото бебе.
Например: https://www.hippoland.net/sevi-baby-v-zglavnica-za-stol-za-kola-6273

Действително позицията на бебето с такава подложка е с доста по-изправено гръбче, но не знам дали има някакъв проблем що се отнася до сигурност.

Благодаря!

# 68
 • Мнения: 7
Може ли мнение за столчето Kinderkraft Vado 9-25?

# 69
 • Мнения: 58
Здравейте, какво е мнението ви за подложките за столчета, които се ползват за допълнителна подкрепа на гръбчето на новороденото бебе.
Например: https://www.hippoland.net/sevi-baby-v-zglavnica-za-stol-za-kola-6273

Действително позицията на бебето с такава подложка е с доста по-изправено гръбче, но не знам дали има някакъв проблем що се отнася до сигурност.

Благодаря!

D4Kifla, с една дума мнението ни е негативно Grinning
Тези подложки не са краш тествани и няма как да знаем по какъв начин биха повлияли на поведението на детето и столчето за кола в реален инцидент напътя. Сама отбелязвате, че те променят позицията на бебето в столчето. Освен това може да променят и позицията на коланите. Тези промени може да се окажат фатални. В качествените кошници има различни подложки и възглавнички, които в различните етапи от развитието на бебето се отстраняват, гарантирайки оптимално позициониране на детето вътре. Те, за разлика от допълнително купуваните, са тествани.
Никога не бихме могли да препоръчаме ползването на допълнителни елементи в столчето за кога, ако те не са специално създадени за конкретни модел столче и не са тествани заедно с него. Особено, когато става въпрос за такива, променящи позата на детето вътре.
Имайте предвид, че прекалено легналото положение в столчето за кола може да бъде опасно. Бебетата трябва да са в полулегнала позиция в кошницата, за да може при евентуален удар силата да се разпредели равномерно върху цялата площ на гръбчето. В легнало положение, тази сила се съсредоточава върху много по-малка площ - раменете на бебето и това  може да доведе до много сериозни наранявания.

# 70
 • Мнения: 58
Може ли мнение за столчето Kinderkraft Vado 9-25?

Lovely_smile, не бихме могли да препоръчаме това столче най-вече поради факта, че не намираме негови резултати от проведени независими краш тестове. Тоест, не знаем дали и как би предпазило дете при реална катастрофа.
Освен това не намираме смисъл от столчета в група до 25 кг, освен ако те не се ползват обратно на движението през целия период до 25 кг. В случая, Kinderkraft Vado може да се ползва обратно на движението до 18 кг, а след това детето трябва да се вози напред и да се закопчава с автомобилния колан до 25 кг., като накрая ще трябва да купите нова бустер седалка с облегалка за периода до 36 кг.
Ако избирате столче до 25 кг бихме ви насърчили да изберете такова, което осигурява възможност за ползване обратно на движението през цялото време, понеже това осигурява 5 пъти по-голяма безопасност.

# 71
 • София
 • Мнения: 3 089
Здравейте,
Синът ми е на 1,5 годинки, но ужасно много му прилошава по време на пътуване. Почти постоянно повръща, което за мен е истински кошмар. Пробвахме какво ли не - сиропи, свещички, капки, нищо не помага. Единственият вариант е да пътуваме през нощта и той да бъде гушнат в мен (често и кърмен). Старая се максимално да обезопася вратлето с възглавница, но се притеснявам през цялото време. Разбира се, имаме столче, по посока на движението, но не иска да стои в него повече от половин час.
Вчера се пренасяхме с един бус и се наложи да пътуваме с него на предната седалка - той в столчето и с колан. Издържа 2 часа и пак му стана лошо веднъж, но не е повръщал. Стигам до извода, че трябва да има столче, с което да стои по-високо и да има добра видимост напред.
Ще се радвам на коментар и препоръки.

# 72
 • Мнения: 58
Здравейте,
Синът ми е на 1,5 годинки, но ужасно много му прилошава по време на пътуване. Почти постоянно повръща, което за мен е истински кошмар. Пробвахме какво ли не - сиропи, свещички, капки, нищо не помага. Единственият вариант е да пътуваме през нощта и той да бъде гушнат в мен (често и кърмен). Старая се максимално да обезопася вратлето с възглавница, но се притеснявам през цялото време. Разбира се, имаме столче, по посока на движението, но не иска да стои в него повече от половин час.
Вчера се пренасяхме с един бус и се наложи да пътуваме с него на предната седалка - той в столчето и с колан. Издържа 2 часа и пак му стана лошо веднъж, но не е повръщал. Стигам до извода, че трябва да има столче, с което да стои по-високо и да има добра видимост напред.
Ще се радвам на коментар и препоръки.

Здравейте, РРР! Искрено ви съчувстваме за този проблем! Можем да си представим колко са мъчителни и за вас, и за детето ви такива пътувания.
При всички положения това, което категорично трябва да кажем, е, че гушкането и кърменето в колата са изключително опасни и могат да доведат до фатални последствия за детето при евентуален инцидент на пътя.
Мястото на детето в колата е в столчето и със закопчани колани. Всичко различно от това застрашава живота му, а и е незаконно.
Бихме ви посъветвали да поддържате хладна температура в колата, да ограничите видимостта през страничния прозорец, да не давате никакви книжки, телефони, таблети на детето, докато пътувате, да го насърчавате да гледа надалеч пред себе си. Избягвайте пътувания след обилно хранене и се старайте (доколкото е възможно) да пътувате във времето за сън на детето.

Направи ни впечатление това Ваше изречение: "не иска да стои в него повече от половин час". Според Вас възможно ли е детето да повръща заради силен плач? В какво столче се вози детето в момента?

Вижте и съветите ни от това видео:

# 73
 • София
 • Мнения: 3 089
Здравейте,
Благодаря ви за компетентния отговор!
Не, синът ми не повръща след плач. Както си стои или дори бърбори, изведнъж започва да повръща.
Осъзнавам, че да пътува гушнат е много опасно, но как да спи седнал в столчето?
Столчето ни е Roemer, наследство ни е от една кака. Мисля, че му е добре като габарити, по-скоро ми се иска да е по - повдигнато, за да има по-добра видимост напред.

# 74
 • Мнения: 58
Скрит текст:
Здравейте,
Благодаря ви за компетентния отговор!
Не, синът ми не повръща след плач. Както си стои или дори бърбори, изведнъж започва да повръща.
Осъзнавам, че да пътува гушнат е много опасно, но как да спи седнал в столчето?
Столчето ни е Roemer, наследство ни е от една кака. Мисля, че му е добре като габарити, по-скоро ми се иска да е по - повдигнато, за да има по-добра видимост напред.
РРР, спането седнал не е никакъв проблем, стига детето да е с правилно закопчани колани. В това столче вероятно не би било толкова удобно, поради липсата на подглавник и въпреки това, спането е последното, което трябва да ви притеснява. Все пак не бива да забравяме, че децата ни не живеят в столчетата си Blush
Вероятно, предвид проблемите с прилошаването, трудно бихме могли да ви убедим да возите детето обратно на движението. Затова ви съветваме да да погледнете BeSafe iZi Comfort X3. Столчето е с добри оценки за сигурност, осигурява много стабилен монтаж в колата, посредством колана и система за допълнително натягане. Освен това е доста повдигнато, за разлика от други столчета по посока на движението, а и осигурява 4 позиции за сън и почивка, което отговаря и на притеснението ви за спането Blush
Оставаме на разположение за допълнителни въпроси Hug

# 75
 • Мнения: 514
Здравейте, предстои ми закупуване на кошница за новородено.
Ще се ползва в две коли, като и двете са стари модели(audi A4) и не разполагат с изофикс, съответно ще се монтира с коланите.
Свела съм избора до следните

ABC Design Tulip
Maxi Cosi cabriofix
Cybex Anton 5

Според вас, кои е най-удачният избор от посочените?

# 76
 • Мнения: 58
Здравейте, предстои ми закупуване на кошница за новородено.
Ще се ползва в две коли, като и двете са стари модели(audi A4) и не разполагат с изофикс, съответно ще се монтира с коланите.
Свела съм избора до следните

ABC Design Tulip
Maxi Cosi cabriofix
Cybex Anton 5

Според вас, кои е най-удачният избор от посочените?

Goldfinch, здравейте Flowers Hibiscus
От посочените Maxi Cosi Cabriofix е с незадоволителен резултат от краш тестовете за страничен удар.
Cybex Aton 5 и ABC Design Tulip са с добри резултати, като ABC Design Tulip е одобрен по последния стандарт за безопасност - UN R129.
Предлагаме ви да погледнете още два варианта - Besafe izi go modular или Bugaboo Turtle Air от Nuna (и двете одобрени по последния стандарт). Резултатите им от тестовете, както на ADAC, така и на Норвежката автомобилна асоциация, са много добри. Също така при тях бебето се закопчава с 5-точков колан (а не с 3-точков, както при горните столчета), което спомага за по-равномерното разпределяне на силите при инцидент.
При всички положения ви съветваме да видите на живо всяко от столчетата и да ги изпробвате в колата си, за да се уверите че пасват добре вътре Simple Smile

# 77
 • Мнения: 514
Много благодаря 💐

# 78
 • Мнения: 1 462
Здравейте, можете ли да споделите кои класации от краш тестове можем да разгледаме, освен ADAC?

И какво е мнението ви за столчето BABYZEN YOYO car seat by BeSafe?

Благодаря!

# 79
 • Мнения: 58
Елмайра, привет Blush

ADAC е една от най-големите тестови организации и най-често цитирана, когато става дума за столчета, но съвсем не е единствена.
Stiftung Warentest е тест, който се провежда заедно с ADAC и други потребителски организации.
Най-тежкият краш тест в света е шведския Plus test, който се провежда от VTI.
Шведската застрахователна компания Folksam също провежда тестове на столчета.
Други организации, които провеждат краш тестове са Норвежката автомобилна асоциация (NAF),  шведската тестова организация Testfakta, швейцарската Touring Club Suisse (TCS) и австрийстката OEAMTC. Вероятно има и още. Важно е, когато се гледат резултати от тестове, да се обръща специално внимание на оценката за сигурност, както и да се прегледа методологията, по която са тествани столчетата, понеже различните организации тестват различни неща, с различна скорост и измерват различни индикатори.

По отношение на конкретното столче Babyzen Yoyo by BeSafe - това всъщност е столчето BeSafe izi Go Modular i-Size. Просто е брандирано за Babyzen и има адаптери, с които да е съвместимо с тяхната количка Yoyo.
BeSafe izi Go Modular i-Size е чудесно столче, с много добри резултати от различни тестове и винаги го препоръчваме  без колебания Hug

# 80
 • Мнения: 1 462
Благодаря много за изчерпателния отговор! Simple Smile

# 81
 • au bout du monde
 • Мнения: 1 519
Здравейте, търся столче за детето ми, което ще бъде на година и половина, когато ще го ползва. Искам стол без изофикс. Изобщо не знам какво би било подходящо за него.

Спрях се на това https://cybex-online.com/en-gb/car-seats/pallasbfix
Какво ви е мнението за него?

# 82
 • Мнения: 58
La Libellule, привет!
Първото и най-важно нещо, което трябва да знаете, когато избирате столче, е, че возенето обратно на движението е 5 пъти по-безопасно. Може да прочетете повече в статията ни Обратно на движението – 5 пъти по-безопасно или да гледате видеото ни по темата.

Ние никога не препоръчваме столчета с монтаж по посока на движението за толкова малки деца, просто защото скелетът им все още е много крехък, а мускулите на врата са много слаби. Поради тази причина не бихме могли да препоръчаме Cybex Pallas B-Fix. Друга причина е, че според проучване на Работната група за пасивна безопасност към Икономическата комисия на ООН за Европа, столчетата с предпазна възглавница (щит) може да имат съществени пропуски по отношение на безопасността.

Затова ви предлагаме да погледнете тези 8 столчета, които са преминали най-тежкия краш тест - шведския VTI Plus Test.  Тези столчета препоръчваме най-често, тъй като при правилен монтаж и употреба, гарантират, че детето няма да получи животозастрашаващи наранявания в областта на врата и главата при челен удар (статистически най-често срещаният удар). Тези от тях, които не се монтират с изофикс са:
Axkid Move
Axkid Minikid
Britax Max Way
Besafe izi Plus X1
Последният осигурява най-голямо удобство от гледна точка на функцията сън, понеже наклонът може да се регулира, без да е необходимо да се демонтира столчето.

Съветваме ви, ако имате възможност, да пробвате различните столчета в колата си, за да прецените кое пасва най-добре.

# 83
 • au bout du monde
 • Мнения: 1 519
La Libellule, привет!
Първото и най-важно нещо, което трябва да знаете, когато избирате столче, е, че возенето обратно на движението е 5 пъти по-безопасно. Може да прочетете повече в статията ни Обратно на движението – 5 пъти по-безопасно или да гледате видеото ни по темата.

Ние никога не препоръчваме столчета с монтаж по посока на движението за толкова малки деца, просто защото скелетът им все още е много крехък, а мускулите на врата са много слаби. Поради тази причина не бихме могли да препоръчаме Cybex Pallas B-Fix. Друга причина е, че според проучване на Работната група за пасивна безопасност към Икономическата комисия на ООН за Европа, столчетата с предпазна възглавница (щит) може да имат съществени пропуски по отношение на безопасността.

Затова ви предлагаме да погледнете тези 8 столчета, които са преминали най-тежкия краш тест - шведския VTI Plus Test.  Тези столчета препоръчваме най-често, тъй като при правилен монтаж и употреба, гарантират, че детето няма да получи животозастрашаващи наранявания в областта на врата и главата при челен удар (статистически най-често срещаният удар). Тези от тях, които не се монтират с изофикс са:
Axkid Move
Axkid Minikid
Britax Max Way
Besafe izi Plus X1
Последният осигурява най-голямо удобство от гледна точка на функцията сън, понеже наклонът може да се регулира, без да е необходимо да се демонтира столчето.

Съветваме ви, ако имате възможност, да пробвате различните столчета в колата си, за да прецените кое пасва най-добре.

Благодаря ви за отговора. Знам че обратно на движението е по-добре, но не намерих такива без изофикс.

Тези ли са последните две?
https://www.pramworld.co.uk/besafe-izi-plus-x1-fresh-black-cab?g … 9&fo_s=gplauk

https://www.pramworld.co.uk/britax-romer-max-way-plus-moonlight-blue

# 84
 • Мнения: 58
La Libellule, тези са, да. Обаче имайте предвид че, ако купите столче от чужбина, няма да можете да ползвате гаранция в България, в случай че се наложи Hands V

# 85
 • София
 • Мнения: 3 498
Здравейте ,въпросът ми не е свързан конкретно с избора на столче,просто искам да си "сверя часовника" както се казва за това как да регулирам частта,която е за главата.
Знам, че трябва да има два пръста от рамената на детето,правилно ли е?
Детето ми е на четири години и половина ,119 см и е в последната категория 15-36.

# 86
 • Мнения: 58
*Bubble*, да, ориентирът обикновено е около 2 пръста от раменете. В случая с бустерните седалки обаче е добре да следите и маршрута на колана, понеже маршрутизаторите най-често са вградени в подглавника. Уверете се, че раменният колан минава през средата на ключицата - нито твърде близо до врата, нито твърде близо до рамото Hands V Ако искате може да ни изпратите снимка на детето Ви в столчето му, за да потвърдим дали е правилно закопчано в него Blush

# 87
 • Мнения: 135
Здравейте!
Трябва ми съвет за две столчета.
Скоро ще сменяме столчето за новородено на бебето, което е на 7 месеца, над 9 кг, 72 см. Върви едър и някои тесни модели няма да са му удобни.
Търсим столче с IsoFix, позиция за сън, да може и обратно и по посока на движението.
Ще сменяме и стола на баткото, който е малко на 3.5 години, малко над 15 кг и около 110см. Тук отново ни се иска да има и IsoFix, както и някакъв наклон на седалката или облегалката за глава, защото често заспива в колата.
Разбира се, безопасността е на първо място.
Благодаря!

# 88
 • Мнения: 58
DivaOrhideq, здравейте и извинявайте за забавянето!
За да можем да коментираме конкретни модели, ще ни е необходима малко допълнителна информация за колата, която ползвате - марка, модел, година на производство, наличие на изофикс...

Предвид че отбелязвате безопасността като приоритет, за малкото дете бихме препоръчали единствено столчета, които се ползват обратно на движението поне до 4-годишна възраст, просто защото това е най-безопасният начин, по който можете да го возите (това се отнася и за голямото дете) Blush

Предлагаме да погледнете тези 8 столчета, които са преминали най-тежкия краш тест - шведския VTI Plus Test.  Тези столчета препоръчваме най-често, тъй като при правилен монтаж и употреба, те гарантират, че детето няма да получи животозастрашаващи наранявания в областта на врата и главата при челен удар (статистически най-често срещаният удар). От тях с изофикс монтаж са следните:
Axkid One
Besafe izi Twist (или Besafe izi Turn, който ако се ползва обратно на движението е идентичен с izi Twist)
Britax Swingfix

За баткото ще ни бъде по-трудно да предложим конкретни варианти, понеже не знаем как и в какво столче се вози в момента.

Затова, ако искате - пишете ни лично съобщение тук или във Фейсбук страницата ни, за да можем да обсъдим по-детайлно различните възможности Blush

# 89
 • Мнения: 1 462
Здравейте, Деца на борда, един малко по-различен въпрос Simple Smile Какво е мнението ви за този тип "чувалчета" - компрометират ли безопасността? На снимките детето е и с яке, което, доколкото знам не се препоръчва, но ме интересува и чувалчето. Има и едни одеалца с дупки за коланите и само се завива с тях - те ок ли са?
От този тип:
Скрит текст:

# 90
 • Мнения: 58
Здравейте, Елмайра! Тъкмо навреме идва въпросът Ви, предвид температурите навън Blush
По принцип експертите не препоръчват никакви допълнителни елементи към столчетата за кола, ако те не са тествани с конкретното столче.
Със сигурност децата (а и възрастните) не трябва да се возят в колата с обемно облекло под коланите, просто защото то компрометира безопасността. Според ADAC такъв тип чувалчета е допустимо да се ползват, стига да не променят маршрута на колана и да не скриват закопчалката.
Въпреки това, ние бихме Ви препоръчали просто да завивате детето с одеяло върху добре стегнатите колани. Това върши същата работа Wink

Вижте видеото ни за дебелите дрехи:

Общи условия

Активация на акаунт