Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Рецепти за православни пости 2021 година

  • 6 263
  • 145
  •   2
Отговори
# 135
  • София
  • Мнения: 4 775
Благодаря за рецептата за баница с картофи и праз! Преди съм правила вариация на тази , като заменях прясното мляко със соево, а яйцата пропусках.
От споделената страница си харесах и картофените крокети, макар да имам подозрения, че ще се разпадат ако не са много мънички и стегнати, но не пречи да ги направя на топчета, а не на пурички.
Аз все се каня да опитам баница с леща, но все не ми остава време. Срещала съм тази рецепта, но ако някой има изпитана и отзиви ще се радвам да чуя.
И като съм на вълна баници, да си кажа, че всякакви зеленчукови вариации на пролетни рулца също са много вкусни. Задушени наситнени лук, моркови, прясно зеле, може малко грах (в друг сезон може и чушка да се сложи). Овкусени подходящо (най-важното), после завита плънката във фини кори и пръжнати в тиган от двете страни до златисто. Ако се ядат топлички са хрупкави, като поистинат омекват, но пак са вкусни.

ПП личи ли си какво чревоугодие ме е обхванало, нямащо нищо общо с пости  Stuck Out Tongue Winking Eye Мога да изям света тези дни

# 136
  • Мнения: 4 705
Салата от леща си правих -сварена,но не праварена и охладена леща,чери домати,пресен лук и чесън,маслини,зехтин,оцет,сол и магданоз.

Баница с булгур и коприва пекох вчера. Копривата може да се замени със спанак или лапад.Задуших в мазнина пресен лук повечко и малко пресен чесън,добавих копривата и накрая накиснатия булгур.Подправих със сол и черен пипер ,докато остана на мазнина .Между две намазнени кори слагах плънка и завивах на руло.Така със всички ,отгоре намазах пак с четка.Изпекох до зачервяване ,поръсих с водичка и задуших.
Като плънка може да се направи и с много праз и булгур.
Ако обичате джоджен може да се сложи ,аз нямах ,но пак стана вкусна .

Пак ми се пръснаха кюфтетата от овесени ядки Confused ,ще пробвам да изпека тези дни .

# 137
  • Мнения: 18
Заканила съм се на баница с кисело зеле. Все съм чувала, че била много вкусна, но досега не съм правила. Някой има ли наблюдения Simple Smile

# 138
  • Мнения: 1 613
На мен ми харесва,особено с боза си супер.
Запържваш нарязаното на ситно зеле и нареждаш няколко кори,зеле.Между корите не слагаш мазнина,защото запърженото зеле си пуща достатъчно.Нарязваш и заливаш с газирана вода.След като се изпече,ако искаш да е мека покриваш с кърпа,ако искаш хрупкава не завиваш.

# 139
  • Sofia
  • Мнения: 3 687
И ориз върви на баница със зеле, обира мазнината.

# 140
  • Мнения: 1 613
И с ориз ще пробвам.Като е с ориз газирана вода слага ли се?Няма ли да се разкаши?

# 141
  • София
  • Мнения: 5 718
Давам само идея без да конкретна рецепта, защото аз по принцип готвя на око.

Днес правих малки содени питки с тофу и зелен лук. Опитайте! Тофуто и зеления лук ги наредих като плънка, а не ги месих в тестото.

Омесвам тестото (аз го правя с брашно, сол, олио и газирана вода). Правя си тънки кръгове (не повече от половин сантиметър), върху един кръг слагам плънката, отгоре затварям с друг кръг и притискам с вилица по краищата.

Пека на 200 градуса (с вентилатор) до зачервяване.

От тук нататък ще ли ги ръсите отгоре със сусам или пък някаква подправка вече си решете сами.

Направих си един сос от соева майонеза (купешка, не че не я правя), кетчуп и малко горчица. Може да опитате да добавите и малко босилек, ама това вече е въпрос на вкус.

# 142
  • Sofia
  • Мнения: 3 687
И с ориз ще пробвам.Като е с ориз газирана вода слага ли се?Няма ли да се разкаши?

Аз не слагам газирана вода.
Оризът трябва да е полу сварен , доготвя се  в плънката.

# 143
  • София
  • Мнения: 2 515
Майка ми прави баница със зелени маслини и праз. Страхотно вкусно.
Днес имахме
1. Яхния зеле с картофи, домати, лук морков и босилек.(зехтин)
2. Крем супа сладък картоф, пащърнак, овес, морков, лук, зехтин.
Ябълки, банани, маслини, препечени филийки.

# 144
  • Мнения: 79
след постната баница с праз и картофи мисля да направя постна баница с лук и гъби Grinning

# 145
  • Мнения: 282
Днес правих императорски (черно-лилав) ориз с кралски печурки и стана царска манджа. Не че е нещо особено, споделям го заради каламбура. Получи се абсолютно случайно. Добре че прочетох предварително, че този ориз се накисва. Освен обичайните подправки, в края слагаме чубрица и равни части магданоз и копър.

Използвам случая да благодаря на потребителката, която сподели за варената царевица в Лидл, със сигурност я бях виждала, но не бях обръщала внимание, чудна е за дните без олио.

Друга любима рецепта през пости е кюфтета от картофи и овес, може пържени, може на фурна, винаги се получават.

Последна редакция: сб, 10 апр 2021, 15:29 от Tiger Lily

Общи условия

Активация на акаунт