Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 53

• 40 376
  • 763
  •   1
Отговори
# 150
ехаа, би било чудесно да оправят Каблешков. Това там е една голяма тапа, колите си стоят и си чакат.
Дано да стане, защото го слушам от поне 7-8 години това нещо.

А инак, впечатли ме готовността на частните инвеститори да даряват ЕЖЕГОДНО над 70 000 кв.м земя.
И после ... защо цената на квадрат скачала. ами - ето сметнете самички

# 151
  • София
Ситуацията много ми прилича на купуване на имоти, да има, пък какво ще ги правим и колко ще струват в бъдеще, ще го мислим по натам. Много ми прилича на инвестирането в бтк. Всички купуват, никой не знае как ще се ползва в бъдеще и дали ще има нужда от него. Аз също съм купил, но съм напълно наясно, че го правя с чисто спекулативна цел и когато видя подходящ момент ще го продам. Дано има кой да го купи Simple Smile та и за имотите май ще е същото. Ако всеки купува, кой ще взима под наем?

Апартаментбанк е положенето. Хората имат някакви пари, лихвите са ниски по депозитите, няма какво да ги правят и купуват апартаменти за да им запазят стойността. Историята показва, че е малко вероятно да сгрешат.

И, да - пълно е с празни апартаменти, които не се ползват, не само в София, но и в провинцията. Това за момента по никакъв начин, обаче, не влияе на пазара. Цените в момента са в космоса и дори и аз се учудвам какви пари съм готов да дам за нещо, което преди време нямаше да погледна... Но положението е такова.

# 152
  • София, България
Здравейте,
И аз търся жилище в точно определени райони и да, предлагане освен ново строителство с дата 2023та няма.
Става въпрос за Дианабад и към Изток и разбира се не гледам апартаменти по 250 000 евра. Докато до преди 7-8 месеца все пак имаше по 6-7 апартамента СС в района (без първи и последен етаж), в момента буквално май има един за тотален ремонт и това е.
Живеем в апартамент, който ми харесва, чудех се дали да не питам хазяина дали би го продал, но си мисля, че освен увеличение на наема, друго няма да постигна.

# 153
Ами явно хората се запасяват с жилища. Странно но факт.

# 154
За последните 5 години, ръстът в цените на имоти в София е 55%.
Има го като новина от днес.
Коя банка дава такъв ръст на депозити, за 5 години?
Просто е, защо се изкупуват имоти на килограм.
Това са си пари и застраховка.

# 155
Вече се отчайвам и възможността да купя жилище с всеки месец ми се изплъзва все повече. Не знам дали някога ще спре този спринт на цените.

# 156
Monza като гледам какво става в Германия = ще спре, но ще имаш други спънки ... никога няма да ти го дадат без бой! Така че се приготви.
Дали ще  са данъци, дали лихви или парични реформи или инфлация или каквото там ще е ... но парите ще си ги вземат по един или друг начин и за теб жилището ще е с еднаква постижимост сега и после и когато и да е.
Единствен начин за по-евтино виждам да се вземе в лошо състояние и без особени претенции, но с възможност да се направи малъкй ремонт в началото и лека полека на всичко ... Но да го ползвате паралелно. Не знам възможно ли е при жилища, При къща върви.
Успех.

# 157
Проблемът е, че всички лъжат и то нагло. Аз търся жилище, сестра ми и приятеля й също след като съквартирантът им си купи на зелено изненадващо и се върна в родния си град, докато блокът е готов, моите приятели, с които живея миналата година също купиха и вече са готови за местене в края на лятото, имам още 3 двойки приятели, които всеки ден са на оглед, само четвъртата двойка се отказа и реши да се върне в родния си град, защото са програмисти и двамата, въпросните цени и разправии ги отказаха, ще търсят там, миналата седмица жилище си купи още една приятелка. Тук говоря за наистина близки хора и това се случва вече в рамките на година, с първите, с вторите си казах, случайност, супер, няма да търся сам, ще обменяме опит, но последната година всички около мен търсят и купуват, вярно е, че сме около 30 годишни всички и това е нормално най-вероятно, но все пак. Та нещата, които чувам от всеки от тях направо ме карат да настръхна, аз дори последните месеци преустанових гледане, защото не ми издържат нервите. Но специално тези, които гледат без личен брокер, направо съм изумен на какви неща попаднаха. Не само представителите на агенции, а и продавачи физически лица, толкова явни лъжи изричат без да им мигне окото. То не беше скрит паднал таван с платнище (според брокера всичко е наред, козметичен дефект и това казано в очите на мястото на огледа), друг апартамент като по труд и техника скрепен, криви стени, на следващата история адвокати забележете си направили ремонт на тавана в хола точно преди огледите да започнат, за да замаскират теч, с който целия блок се бори неуспешно с години и приятелите ми научиха от жена във входа, която случайно поздравили, а тя питала кои са, това се случи в деня на сделката и те се отказаха за една бройка (въпросният апартамент беше на последния етаж, точно при теча и въпреки скорошния ремонт имало малко петно, уж трябвало да засъхне), следващ случай, идва деня и продавачът казва има само едно допълнение, трябва да ви прехвърля една моя фирма на ваше име, за да се случи покупката и те онемяха. Не мога да се сетя, а има още толкова много такива истории. Аз съм възпитан от родителите ми да вярвам, че хората са открити и честни в по-големия си процент, израснал съм в такава среда и на работното си място всеки ден се опитвам да дам това, когато после се окажа в такава ситуация, или близките ми и не мога да повярвам как една купчина хора те лъже в очите. Да беше един случай, два случая, но то... Приятелите ми с лични брокери са в по-друга ситуация и аз осъзнавам как трябва да търсиш връзки и да се добереш до някой добър такъв, вярно, голяма комисионна, то като сметнеш неговия процент, данъка за държавата и други такива, предварителната ти сума за самоучастие на колко отива... Та това го казвам с цел да коментирам как всеки гледа да прецака другия, а ние сме седнали да се чудим на организации като банки, инвеститори и строители, аз никога няма да приема как тези хора лягат спокойно да спят нощем, но и точно всички тези групи от хора, които се явяват участниците в цялата схема, надуват балона и объркват всичко. За мен един млад човек трябва да вярва в прозразчността на системата, винаги ще има разни одисеи, не казвам, че всичко трябва да е перфектно, но за мен в момента това цялото нещо си е равно на престъпление. Като добавиш пандемията, затварянето, работата от вкъщи, липсата на социализация, страха, крепящата се връзка между тези двама млади души в тежки моменти като този и когато се взема важо решение, то накъде отиваш ти и цялото ти съществуване и стремежи да създадеш семейство, трябва наистина да си намерил Човека, за да успее магията да просъществува без сътресения. Не искам и да споменавам вече средствата, с които всеки разполага, после историите с паркинг, тротоари, зелени площи (дори не искам да говоря за паркове), детски градини и други. Чета всички теми тук, вие много ми отворихте очите също, въпреки че и доста наляхте в полза на песимистичното ми мислене, но аз за себе си реших малко да се откъсна и да спра, поне докато имам нови сили, сегашните ми се изчерпаха и оставам под наем за още поне година. И искам да благодаря за тези дискусии тук, все някъде истината трябва да може да се прочете и извинете за километричния пост, но ми падна пердето днес.

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 14:09 от V_90

# 158
Всички теми са пълни с хора, които искат да купят...а предлагане няма. Затова са високи цените Simple Smile

# 159
Предполагам сме достигнали пика. Ще стане ясно от 1ви април като излязат новите ипотечни кредити и условия на банките. Ако са по-благоприятни цените ще растат още. Ако са същите или затягат, би трябвало да се обърне тренда.
За протокола в БГ мораториума приключва на 31.03. До сега не съм чел за удължаване на вчера беше последния срок, така че вероятно няма да има такова.
Също така в САЩ от 1ви април връщат изискването за парични резерви за отдаване на кредити на ниво от преди пандемията (бяха го свалили на 50%), което ще накара банките да намалят кредитирането. Не знам в БГ как е, но вероятно и тук го вдигат тей като целия свят се води по мерките на сащ.
Ненапоследно място, лихвите по 10+ годишните облигации се вдигнаха от 0.5% на 1.7% за последните 3 седмици, което вдига и ипотечните лихви (ще видим дали ще се отрази април).

Това са проверими факти, които биха повлияли на пазара и в идните месеци ще стане ясно дали е така.

V_90 - Разбирам те, това е нормално. Винаги винаги в период на драстични промени и извънредно положение алчността на продавачите става голяма и са готови на всичко, за да продадат и страха на купувачите става голям и са готови на всичко за да купят. Прочети за великата депресия 1929. Тогава ситуацията е била същата - хората са се смятали за честни, достойни, авторитета и репутацията е бил на почит. Устната уговорка е била достатъчна, но след като е станала кризата нещата са се променили в обратна посока. В момента спекулацията и наглостта на продавачите е силно подхранена, но това е към своя край. Някой замисля ли се защо такива коптори и дупки излизат за продан точно сега? В нормални времена и обстоятелства, никой дори няма да плати и 50% от цената за тях, но сега хората са във FOMO.

За тея които ги е страх от инфлация - да таква ще има но тя ще е в продължение на 1-2 десетилетия, няма да ни удари хипер инфлация за 1-2 години защото тогава ще има световен бунт и политици на колове. Спомнете си 97 дали нямаше. Централните банки и правителства разсъждават дългосрочно и селят инфлиране на дълга за няколко десетилетия не за няколко години. Цените се вдигат, заради страха и спекулацията не заради напечатани пари, които дори няма да обяснявам че не са баш напечатани.

Винаги когато покупките на активи на кредит нарастнат бързо и значително поради страх и спекула има следващ срив. Примера е от пазара на акции, но при имотите е същото понеже масово и те са на кредит.

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 14:31 от Gogo1979

# 160
  • София
Всички теми са пълни с хора, които искат да купят...а предлагане няма. Затова са високи цените Simple Smile

По-интересното ще стане като се пропука леда и изведнъж почнат да искат да продават. Simple Smile Иначе вярно тая година много странна - очакваше се уж спад на цените, уж не знам си какво, а накрая цените се надуха още. Миналата седмица гледах апартамент за тотален ремонт на доста висока цена. И агентът ми обяснява как му били предложили 22% по-ниска цена, но нямало как да стане, абсурд било на тая ниска цена, хората чакали на опашка едва ли не. Иначе предложената цена точно отговаряше на състоянието му, дори и имаше още накъде да се смъква, поне за мен.

# 161
  • София

За тея които ги е страх от инфлация - да таква ще има но тя ще е в продължение на 1-2 десетилетия, няма да ни удари хипер инфлация за 1-2 години защото тогава ще има световен бунт и политици на колове. Спомнете си 97 дали нямаше. Централните банки и правителства разсъждават дългосрочно и селят инфлиране на дълга за няколко десетилетия не за няколко години. Цените се вдигат, заради страха и спекулацията не заради напечатани пари, които дори няма да обяснявам че не са баш напечатани.

Винаги когато покупките на активи на кредит нарастнат бързо и значително поради страх и спекула има следващ срив. Примера е от пазара на акции, но при имотите е същото понеже масово и те са на кредит.

Ние сме във валутен борд, от една страна и в ЕС- от друга.
По тези 2 причини, не можем да се страхуваме от инфлация извън онези 3%, които ни се разрешават и не можем да печатаме пари..

Както отбеляза- имотите се купуват на кредит.
Колкото по- лесно достигат хората до него, толкова по са склонни да задоволяват големите си щения, като недвижимата собственост.
Банките дирижират пазара, банките правят балона и пак банките са на печалба, когато той се спука.

# 162
Горе долу 50% от сделките са на кредит,останалите - с лични пари.
Сега на дневен ред ги няма спекулантите,понеже не е изгодно за купуване и търсенето е основно за жилищни нужди и там се селектира по критерии. Тук хората са склонни да вдигнат бюджета,но са ограничени от банките и размера на доходите си. Останалото търсене е с цел запазване на пари от инфлация,но това търсене не е на всяка цена, а за по-изгодни имоти и там има ценова еластичност.
Без да растат доходите на хората, покупателната им способност намалява и все по-малко хора се класират за нормален апартамент. Т.е. водещото според мен не е лихвата,а това че, цените са над психологическата бариера. Говоря за това,че максимума бюджет за двойка с добри заплати и самоучастие  за първо жилище около 150 к евро. И за тези пари те получават огризки. А за да получат по-добро, трябва чувствително да си вдигнат дохода,което при тези суми е доста трудно и рисково.
Така че е абсолютно логично да избереш да живееш под наем,особено при ниските наемни нива на фона на цените за покупка в момента.
В задачата остана само еластичността на продавача и всъщност тя е разковничето. Кой продавач би бил притиснат да продава и при какви условия? От около 35-40 к сделки на година в София,половината от които с ипотечни кредити, какъв процент биха продали на загуба?
От строителите,които са си запазили % жилища в построените сгради и тези жилища не са на пазара, колко биха извадили тези жилища за продан?
От спекулантите,които са купували преди 5-7 години на 600-800 евро,колко биха били принудени да продават и на каква цена?

За съжаление не виждам сегмент от продавачи,които да се очаква да са на зор и да повлияят значително в посока надолу. От друга страна, не очаквам и хората масово да почнат да вадят по 10-15  к доход на месец,че да си купуват три стаи по кварталите за 200-250 к,че и без гараж даже.

# 163
# 164
Само дето не знам защо сложи 150 К за първо жилище за двойка?
Аз си купих, а и още се продават, за около 45 к малки двустайни. До метрото в Банишора. Това в първо жилище. Две идеи по-скромно от написаната от теб цена.
150 к е постижимо, само ако и двамата работят програмисти. Както беше в случая с брат ми. Ама а разбирам, че това е частен случай. Не е от масовите.

Общи условия

Активация на акаунт